Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Raspunderea materiala forma a raspunderii din dreptul muncii

Resurse umane
Raspunderea materiala forma a raspunderii din dreptul muncii.

1.1. Raspunderea materiala: trasaturi specifice, relatia cu alte forme ale raspunderii juridice.
Pentru o mai buna analiza a trasaturilor raspunderii materiale si pentru a diferentia cāt mai bine raspunderea materiala de alte forme ale raspunderii juridice, este necesar a īncepe acest capitol introductiv cu o scurta prezentare a notiunii raspunderii juridice.

Pornind de la faptul ca unul dintre principiile fundamentale ale dreptului este principiul responsabilitatii, Nicolae Popa[1] nota ca responsabilitatea sociala are diferite forme de manifestare: responsabilitatea morala, religioasa, politica, culturala, juridica. S-a sustinut mult timp ca dreptului nu i-ar fi caracteristica decāt categoria de raspundere. Astfel, dreptul n-ar putea actiona decāt dupa ce s-a savārsit fapta periculoasa.

Declansarea raspunderii juridice si stabilirea formei concrete de raspundere apartine totdeauna unor instante sociale abilitate social (cu compe 14514s1820o tente legale īn acest domeniu).

Raspunderea este totdeauna legala, nimeni nu-si poate face singur dreptate, nimeni nu poate fi judecator īn propria cauza.

Altfel spus, raspunderea este de ordin normativ si deriva din sanctiunea pe care legiuitorul o prevede īn continutul normei "Sensul frecvent al notiunii de raspundere" - observa M. Costin - indiferent de forma sub care se manifesta este acela de obligatie de a suporta consecintele nerespectarii unor reguli de conduita, obligatie ce incuba autorului faptei contrare acestor reguli si care poarta īntotdeauna amprenta dezaprobarii sociale a unei asemenea fapte". Au fost aduse īnsa si observatii critice . Astfel, s-a observat faptul ca au fost omise laturile psihologice ale raspunderii, deoarece -subliniaza autorul - raspunderea si sanctiunea apar ca doua fete ale aceluiasi mecanism social.

Nu se confunda īnsa notiunea de raspundere juridica cu cea de sanctiune, prima constituind cadrul juridic de realizare pentru cea de-a doua.

Pentru a sublinia trasaturile specifice raspunderii materiale, consider ca e necesar a aduce īn discutie alte forme ale raspunderii juridice, cum ar fi de exemplu raspunderea civila contractuala.

A. Pentru a diferentia cele doua forme ale raspunderii juridice este firesc sa se plece de la deosebirile ce exista īntre raportul juridic de munca si raportul juridic civil.

a) O prima observatie se refera la principiile care guverneaza aceste forme ale raspunderii juridice. Astfel, principiul repararii integrale a pagubei este specific raspunderii civile contractuale, iar limitarea īntinderii obligatiei de desdaunare caracterizeaza raspunderea materiala, de regula.

Pentru a īntelege cāt mai bine aceasta limitare se au īn vedere cāteva aspecte:

Facānd referire la Codul Muncii, art. 103 alin. 1 prevede "paguba ce trebuie reparata nu cuprinde, de regula, foloasele nerealizate de unitate", ca urmare a faptei savārsite de cel īncadrat prin contract individual de munca.

Spre deosebire de aceasta situatie, debitorul, parte īn contractul civil, raspunde, conform Codului Civil, nu numai pentru pierderea suferita, dar si pentru beneficiul de care a fost lipsit creditorul obligatiei de despagubire.

Un alt aspect īn ce priveste limitarea īntinderii despagubirii, se refera la faptul ca īncadratul raspunde numai pentru prejudiciile actuale, nu si pentru cele viitoare, spre deosebire de dreptul civil care instituie raspunderea si pentru consecintele pagubitoare ale faptei ilicite ce se vor produce īn viitor īn mod necesar.

b) Īn ce priveste dovada vinovatiei, regula care sta la baza raspunderii civile contractuale, este culpa prezumata a debitorului, tot acestuia revenindu-i sarcina probei (īn materie de vinovatie).

Īn raspunderea materiala, regula este invers. Potrivit Codului Muncii, obligatia de a

dovedi temeinicia si legalitatea masurilor luate revine unitatii (sarcina de a dovedi ca fapta pagubitoare a persoanei īncadrate cu contract individual de munca a fost savārsita cu vinovatie).

B. Considerānd ca am atins cāteva puncte principale pentru a diferentia raspunderea materiala de raspunderea civila contractuala, ma opresc asupra altei forme a raspunderii juridice si anume raspunderea penala[4] .

Raspunderea penala este definita ca un raport juridic penal de constrāngere, nascut ca urmare a savārsirii infractiunii, raport ce se stabileste īntre stat si infractor, al carui continut īl formeaza dreptul statului de a trage la raspundere pe infractor, de a-i aplica sanctiunea prevazuta īn legea penala si de a-l constrānge s-o execute, precum si obligatia infractorului de a raspunde pentru fapta sa si de a se supune sanctiunii, aplicata īn vederea restabilirii ordinii de drept (C. Bulai - "Drept penal", TUB, 1987, p. 308)

Pentru a fi cāt mai clara īn ceea ce īmi doresc sa prezint, citez: "Atunci cānd fapta personala ilicita prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, consecintele nu se limiteaza la antrenarea raspunderii penale, ci ele se extind si asupra altor forme ale raspunderii juridice pe care le-ar putea naste fapta ilicita. Unele dintre aceste forme ale raspunderii juridice sunt absorbite īn raspunderea penala, iar altele sunt īnlocuite."

Primul aspect, cel al absorbtiei, se produce asupra acelor forme ale raspunderii juridice care exercita o functie sanctionatoare si care au luat nastere prin desprinderea lor de raspunderea penala īn vederea reprimarii unor fapte cu grad de pericol social mai redus.

Al doilea fenomen, al īnlocuirii, se produce īn legatura cu acele forme ale raspunderii juridice care exercita o functie reparatorie. Astfel, cānd pagubele au fost cauzate unitatii printr-o fapta ce constituie infractiune, raspunderea se stabileste conform legii penale[5], īn cuantumul pagubelor cuprinzāndu-se si foloasele nerealizate.Pentru ca raspunderea civila sa se substituie raspunderii materiale, este necesar ca fapta ilicita sa īntruneasca toate trasaturile esentiale ale infractiunii. Inexistenta vreunui element constitutiv al infractiunii sau constatarea existentei unei cauze legale care īnlatura caracterul penal al faptei, face ca efectul substituirii sa nu mai fie valabil, aplicāndu-se raspunderea materiala.

Revenind la subiectul acestui subcapitol, care ar fi trasaturile specifice raspunderii, asa cum reies din relatia (mai bine spus deosebirea) raspunderii materiale cu alte forme ale raspunderii juridice?

a)     Raspunderea materiala este conditionata de existenta raportului juridic de munca, fiind o raspundere limitata[6].

b)    Ca o conditie a raspunderii materiale, nevinovatia trebuie dovedita de catre unitate, deci nu opereaza prezumtia de culpa (ca īn cazul raspunderii civile contractuale si debictuale)[7].

c)     Raspunderea materiala este o raspundere individuala spre deosebire de dreptul civil unde opereaza solidaritatea[8].

Un punct de vedere asupra acestei probleme ar fi ca solidaritatea īn domeniul raspunderii materiale ar fi de neconceput daca se tine seama ca īntre unitate si fiecare persoana īncadrata exista un contract distinct (individual).

d) Reglementarea raspunderii materiale se face prin norme legale imperative, fiind inadmisibila modificarea acesteia prin clauze ale contractului de munca, derogatorii de la lege (spre deosebire de raspunderea civila contractuala unde clauzele conventionale de atenuare sau agravare a raspunderii sunt īn general acceptate).

e) Īn privinta modalitatii de reparare a prejudiciului, īn cazul raspunderii materiale, se face, de regula, īn echivalent banesc si nu īn natura.

Spre deosebire de aceasta, īn cazul raspunderii civile contractuale acoperirea daunei cauzate se face prin echivalent banesc numai daca reparatia īn natura nu este posibila.

f) Recuperarea prejudiciului īn cadrul raspunderii materiale se efectueaza dupa o procedura speciala cu termene de prescriptie si de decadere, īn general mai scurte decāt cele prevazute īn legislatia civila.

1.2. Raspunderea materiala si raspunderea patrimoniala a unitatii fata de angajatii sai.

Pentru a īntelege cāt mai bine aceasta forma a raspunderii - si anume raspunderea patrimoniala a unitatii fata de angajatii sai - trebuie mai īntāi definita raspunderea materiala a salariatilor. Aceasta este obligatia salariatului de a repara prejudiciul cauzat angajatorului īn timpul executarii contractului de munca, prin fapta sa ilicita din vina si īn legatura cu munca sa.

Īn practica s-a stabilit ca nu numai salariatii raspund material fata de unitate daca acestia produc o paguba, ci si unitatea raspunde patrimonial fata de angajati. Astfel, unitatea, potrivit art. 111, Codul Muncii, este obligata sa despagubeasca persoana īncadrata īn munca īn situatia īn care aceasta a suferit din culpa unitatii, un prejudiciu īn timpul serviciului sau īn legatura cu munca sa.

Astfel, Ion Traian stefanescu, este de parere ca suntem īn prezenta unei "raspunderi contractuale subiective de drept a muncii".

Aceeasi opinie o are si Sanda Ghimpu si Alexandru Ţiclea. S-a sustinut totusi ca aceasta forma a raspunderii ar fi o varietate a raspunderii civile contractuale.

Se vorbeste aici si despre faptul ca unitatea ar putea fi obligata si la plata unor daune morale pentru prejudiciul cauzat angajatului daca acesta a suferit un accident de munca si a contactat o boala profesionala.

Daca raspunderea materiala a unitatii a intervenit pentru neplata unor drepturi banesti cuvenite salariatului, devin aplicabile prevederile art. 111 din Codul Muncii.

Astfel, "unitatea este obligata, īn conditiile legii sa despagubeasca persoana īncadrata īn munca īn situatia īn care acesta a suferit, din culpa unitatii, un prejudiciu, īn timpul īndeplinirii īndatoririlor de munca sau īn legatura cu serviciul."

Este vorba despre repararea integrala a prejudiciului, care cuprinde atāt despagubirea datorata, cāt si dobānda legala.

Din cele prezentate reies conditiile raspunderii unitatii fata de salariatii sai, acestea nefiind altele decāt cele ale raspunderii juridice care se refera la salariati si anume:

fapta ilicita a unitatii

prejudicial produs salariatilor īn timpul īndeplinirii de catre acesta a obligatiilor de serviciu sau īn legatura cu serviciul

raportul de cauzalitate

culpa angajatorului este prezumataĪn cazul īn care acesta dovedeste ca nu si-a īndeplinit obligatiile izvorāte din contractul de munca datorita unei cauze care nu-i poate fi imputate , va fi aparat de orice raspundere.

Atāt din lege cāt si din practica rezulta ca situatiile īn care se pune problema raspunderii patrimoniale a unitatii sunt frecvente:

Astfel, situatiile prevazute īn lege sunt:

īn cazul īn care desfacerea contractului de munca a fost anulata, unitatea este obligata sa plateasca despagubiri (art. 136, Codul Muncii).

unitatea este obligata sa plateasca despagubiri si īn cazul īn care angajatul a fost suspendat din functie si ulterior s-a constatat nevinovatia penala a acestuia (art. 17 din L 1/1970).

Īn practica, problema se pune astfel:

daca salariatului i s-a desfacut contractul de munca si este īmpiedicat sub orice forma de a muncii.

daca salariatului nu i se īnmāneaza carnetul de munca si datorita acestui fapt i se creeaza un prejudiciu.

daca īn unitate nu a fost asigurata paza iar salariatului i-a fost sustras echipamentul de protectie sau de lucru s.a.Nicolae Popa - "Teoria generala a dreptului", Ed. Actami, Bucuresti, 1998

M. Costin - "Raspunderea juridica īn dreptul R.S.R.", Ed. Dacia, Cluj-Napoca", 1974, p. 19

Nicolae Popa - "Teoria generala a dreptului", Ed. Actami, Bucuresti, 1998

Ion Turcu, Valentina Deleanu - "Introducere īn teoria si practica raspunderii materiale", Cluj Napoca, 1984

Codul Muncii, art. 103 alin 2, 1994

Vezi deosebirea raspunderea materiala - raspunderea civila contractuala

Art. 1082 din Codul Civil

Art. 1041 din Codul Civil

Art. 1082 si 1083 din Codul Civil


Document Info


Accesari: 7846
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )