Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
STRANGEREA DE FONDURI

Resurse umane


Strangerea de fonduriFundraising

Curs sustinut in cardul proiectului  "Centrul de Resurse pentru ONG-urile din domeniul protectiei copilului"

Formatori: Cristina Comanescu

Diana Felicia Timofte

PRINCIPIILE CHEIE ALE FUNDRAISING-ULUI

Fundraising-ul nu se refera la bani

Fundraising inseamna a raspunde la o nevoie. Se refera la cauza organizatiei voastre. Daca vorbiti doar despre bani, nu ii veti obtine. Vorbiti despre misiunea organizatiei voastre si despre cum aceasta produce o schimbare.

Fundraising-ul si informarea merg mina in mina

Un fundraising bun il instruieste pe finantator cu privire la cauza voastra. Faceti ca fundraising-ul sa se potriveasca scopului organizatiei voastre si dorintelor finantatorului.

Fundraising-ul este o disciplina etica

Scopul organizatiei voastre este unul nobil. Fundraising-ul nu trebuie in nici un fel sa dauneze cauzei. Organizatia voastra trebuie sa-si stabileasca propria abordare etica fata de fundraising. Ginditi-va ai cui bani ii veti lua si ai cui bani nu ii veti accepta.

Oamenii dau oamenilor

Cind abordati un finantator nu vorbiti despre "proiecte", "constructii"sau "resurse', vorbiti despre oameni. Oamenii sint interesati de alti oameni, de nevoile si aspiratiile lor. Retineti, de asemenea, ca persoana care solicita este foarte importanta. Trimiteti persoana potrivita sa discute cu finantatorul.

Strangerea de fonduri inseamna stringere de prieteni (fundraising is friend raising)

Transformati-l pe finantator in prietenul vostru. Straduiti-va sa va cunoasteti finantatorul; de ce ofera ei sprijin, ce spera ca vor realiza prin suportul lor, cit de mult pot oferi, cit de des le place sa fie abordati, cum vor sa li se multumeasca, etc. Construirea de prietenii ia timp, dar o relatie matura si de durata va fi recompensata.

Nu primiti ce nu solicitati

Se spune in Biblie, "Cere si ti se va da", dar adesea cei care fac fundraising nu cer. Precizati clar finantatorului sau potentialului finantator care sint nevoile voastre si solicitati-le suport. De asemenea, nu va limitati fundraising-ul gindindu-va ca nu veti putea colecta resursele necesare-cereti!

Spuneti intotdeauna adevarul-daca lucrurile nu merg bine, marturisiti

Cind vorbim de fundraising, o organizatie este pe cit de buna ii este reputatia. Organizatii 515b110f le sint constituite din oameni si desigur ca lucrurile pot merge si rau. Daca se face o greseala, spuneti-i finantatorului. Daca incercati sa acoperiti lucrurile si sinteti descoperiti, atunci increderea dintre organizatia voastra si actionari va fi darimata si fundraising-ul va avea de suferit. Daca, pe de alta parte, sinteti deschisi si transparenti si explicati de ce lucrurile nu au mers bine si cum intentionati sa va asigurati ca nu se va mai intimpla, veti sadi incredere. Finantatorii care au incredere in voi vor oferi mai mult.

8. Nu uitati sa spuneti: "Multumesc!"

Ciclul activitatii de fundraising


Nevoia

 • De ce exista organizatia ta?
 • Care sunt obiectivele organizatiei tale?
 • De ce ar trebui ca un finantator sa raspunda organizatiei tale?
 • De ce ar trebui ca finantatorii sa fie extraordinar de generosi cu tine si de ce ar fi de acord cu tintele tale financiare?
 • Ce impact va avea sprijinul finantatorului?

Responsabilitati si consideratii etice

Responsabilitati fata de donatori

 • Sa fiti onesti in tranzactii
 • Sa nu exagerati sau sa minimalizati o anumita situatie
 • Sa fiti deschisi in activitatile noastre
 • Sa nu mintiti

Responsabilitati fata de organizatie

 • Sa nu discreditati organizatia
 • Sa strangeti cat mai multe fonduri
 • Sa fiti ghidati de nevoi si nu de oportunitatile de finantre

Responsabilitati fata de beneficiari

 • Sa nu exploatati sau sa compromiteti situatia lor
 • Sa distribuiti fondurile corect si in interesul beneficiarilor

Responsabilitati fata de publicul larg

 • Sa prezentati faptele - apoi lasati-I sa ia propriile decizii
 • Abordati fiecare persoana in mod deschis
 • Atunci cand cautati sa strangeti bani de la publicul larg, atunci sunteti responsabili fata de publicul larg

Responsabilitati fata de alte organizatii 515b110f

 • Sa nu faceti nimic care ar putea impiedica alte organizatii 515b110f sa stranga fonduri si sa-si continue activitatea
 • Sa nu criticati in public alte organizatii 515b110f

Finantatori internationali guvernamentali

Organizatii 515b110f guvernamentale

Organizatii 515b110f le guvernamentale pot fi:

 • Nationale
 • Regionale-in interiorul proprii tari
 • Locale
 • Straine
 • Internationale-cum ar fi Uniunea Europeana

Asistenta din partea guvernelor

Asistenta pe care guvernele o ofera organizatii 515b110f lor non profit poate fi canalizata intr-o varietate de moduri.

Ministerele guvernamentale-ex. Sanatate, Educatie, Finante, etc-ar putea direct sa sprijine organizatii 515b110f le non-profit care lucreaza in numele Guvernului. De exemplu, o organizatie care se ocupa de persoanele cu dizabilitati ar putea fi contractata de un Minister al Solidaritatii Sociale pentru a conduce un camin pentru persoane cu dizabilitati. Ministerele de asemenea ofera granturi organizatii 515b110f lor non-profit pentru a le sprijini activitatea.

Guvernele regionale si locale de obicei au facilitati pentru cresterea taxelor in zona lor geografica. Aceste fonduri adesea pot fi utilizate pentru a sprijini initiative locale si organizatii 515b110f non-profit. Fondurile ar putea fi alocate ca granturi sau prin contracte.

Organizatii 515b110f le semi-guvernamentale

Multe guverne infinteaza agentii care sunt separate, dar au legaturi puternice cu guvernul. Exemplele ar putea include: Consiliile Sportive, Agentiile de Cercetare si Birourile Statistice. Aceste organizatii 515b110f semi-guvernamentale canalizeaza in mod frecvent fondurile catre organizatii 515b110f non-profit.

Asistenta internationala

Guvernele nationale isi canalizeaza asistenta lor internationala intr-o varietate de moduri. Ele ar putea oferi sprijin multi-lateral prin agentiile Natiunilor Unite, Organizatia Mondiala de Sanatate sau prin retele cum ar fi Commonwealth sau Uniunea Europeana.

Asistenta bilaterala apare de obicei cind un guvern national ofera asistenta altui guvern national. Totusi, astfel de sprijin bilateral este destinat din ce in ce mai mult organizatii 515b110f lor non-profit.

Guvernele nationale care sunt finantatori majori vor avea fie ministere care se ocupa de un astfel de suport sau vor crea agentii importante pentru a se ocupa de acest sprijin, ex. USAID, JICA in Japonia si NORAD in Norvegia.

Citeva tari finantatoare isi folosesc ambasadele pentru a canaliza ajutorul. Asistenta directa din partea ambasadelor nu este de obicei foarte consistenta, dar pot fi surse utile pentru proiectele mici sau organizatii 515b110f le locale nou infiintate.

LUCRUL CU AGENTIILE DONATOARE

Va prezentam doisprezece pasi recomandati in identificarea, abordarea si atragerea de fonduri din partea agentiilor donatoare guvernamentale si importante.

 1. Cercetare

Pentru a afla despre o agentie donatoare care ar putea fi interesata de primirea unei aplicatii de la dumneavoastra, ati putea:

  • Consulta un catalog de agentii
  • Identifica o organizatie similara celei a dumneavoastra si apoi descoperi de la cine primesc fonduri
  • Intrebati-i pe finantatorii dumneavoastra actuali. Ar putea sa existe o retea informala de agentii donatoare si ele ar putea sti ce alti finantatori ar putea fi interesati in a va sprijini si chiar "a pune un cuvint bun pentru dumneavoastra".
 1. Aflati mai multe

In aceasta etapa veti dori sa aflati pe cit de multe puteti despre potentialii finantatori pentru a vedea daca merita sa-i abordati.

Solicitati o copie a oricarui ghid pe care il au pentru sprijinirea activitatii de dezvoltare si o copie a ultimului lor raport anual.

 1. Selectati un numar de agentii donatoare pe care sa le abordati

Veti face o scurta lista de agentii donatoare pe care planificati  sa le abordati pentru finantarea intr-un mod sistematic si profesionist. Aceasta scurta lista ar trebui sa ia in considerare urmatoarele aspecte:

  • Originile, motivatia si pe cine sustin ei. Veti vrea sa aflati motivatia si punctul de vedere politic al fondatorului inainte de a accepta sprijinul
  • Marimea. Va trebui sa cunoasteti nivelul grantului si daca au capacitatea de a sprijini aplicatia dumneavoastra
  • Interese. Veti dori sa cunoasteti politicile lor de grant si zonele de interes, tipurile de organizatie pe care o sprijina, tipurile de grant pe care il ofera si tipurile de proiect pe care doresc sa il sprijine.
 1. Prima abordare

Nu trimiteti o propunere lunga si detaliata in aceasta etapa. Trebuie sa va prezentati si sa vedeti daca exista interes pentru activitatea pe care o desfasurati si prin urmare daca are vreun rost sa investiti un timp si efort considerabil in dezvoltarea unui proiect complet pe care ei sa il ia in considerare.

  • Prezentati organizatia
  • Descrieti proiectul
  • Evidentiati orice trasaturi speciale
  • Indicati masura aproximativa a nevoii dumneavoastra financiare si a contributiei pe care o veti face
  • Garantii pentru activitatea dumneavoastra sau pentru proiect
  • Orice finantari anterioare
 1. Asteptati raspunsul lor

Agentia donatoare ar trebui sa raspunda intr-o luna sau doua si sa va indice daca proiectul se incadreaza in obiectul lor de actiune lor si preocuparea lor curenta si daca au resurse sa va sprijine.

 1. Pregatiti proiectul
 1. Evaluarea proiectului

Procedura lor de evaluare va necesita aproape intotdeauna o vizita din partea unui responsabil pe proiect sau a unui consultant. Multe lucruri vor depinde de marimea si personalul agentiei donatoare, de locatia dumneavoastra si de usurinta cu care ei pot ajunge la dumneavoastra. De asemenea se va pune intrebarea daca proiectul necesita cunostinte specializate pe care ei nu le au.

 1. Vizita

Va prezentam citeva trucuri pentru vizita de evaluare:

  • Planificati vizita cu atentie, dar fiti destul de flexibili pentru a raspunde nevoilor si intereselor lor
  • Prezentati citeva din activitatile dumneavoastra precedente care au avut si care nu au avut succes
  • Directorul ar trebui sa stea deoparte pentru a permite celorlalti membri ai personalului si reprezentantilor comunitatii sa ia parte la discutie
  • Invitati membrii Consiliului sa fie prezenti si informati-i mai intii pe ei
  • Prezentati-le activitatea dumneavoastra, nu sunteti acolo pentru a-i distra
  • Totul ar trebui sa fi ingrijit si ordonat
 1. Asteptarea unei decizii

Procesul de evaluare va lua in mod normal intre 4 si 6 luni. Felul in care se ia decizia si viteza cu care se ia depind de marimea proiectului.

 1. Multumiri

Daca proiectul dumneavoastra a fost sprijinit:

 • Trimiteti o scurta si politicioasa scrisoare de multumire. Fara inflorituri si jocuri de cuvinte!
 • Cititi si intelegeti termenii si conditiile suportului ce urmeaza sa vi se acorde
 • Acreditati agentia donatoare dupa cum vi se solicita
 1. Raportarea

Vi se va solicita sa raportati cel putin anual-citeva agentii donatoare solicita un raport trimestrial al desfasurarii proiectului. Va trebui sa:

 • Stabiliti un program pentru a face fata obligatiilor de raportare
 • Desemnati pe cineva responsabil pentru a vedea daca raportarea are loc si daca se face la timp
 • Asigurati-va ca sistemul de raportare financiara a organizatiei poate sa faca fata informatiei financiare pe care trebuie s-o oferiti
 1. Mentinerea unor relatii bune de lucru cu personalul agentiei donatoare

Asigurati-va ca:

 • Pastrati un contact regulat cu personalul agentiei donatoare
 • Prezentati dovezi ale succesului si realizari, nu doar personalului agentiei, ci si in newslettere
 • Fiti onesti cu privire la esecuri

Daca vizitati tara organizatiei donatoare

Vizitati-le biroul

Anuntati-i cu trei luni inainte ca veniti si oferiti-va sa vorbiti cu finantatorii

CITEVA AGENTII ALE NATIUNILOR UNITE

Food and Agriculture Organisation(FAO)-Organizatia Alimentara si de Agricultura promoveaza silvicultura, pescuitul, managementul pamintului si al apei si dezvoltarea rurala. FAO,Via della Teme di Caracalla, 1-00 100 Roma Italia

International Labour Organisation(ILO)-Organizatia Internationala a Muncii sprijina proiectele care promoveaza generarea de venituri pentru dezvoltarea zonelor rurale sarace si a pregatirii profesionale. ILO Route des Marillons 4, CH 1211 Geneva 22, Elvetia.

United Nations Children's Fund(UNICEF) Fondul Natiunilor Unite pentru Copii sprijina educatia formala si non-formala si programele de sanatate pentru mame si copii. UNICEF, 866 United Nations Plaza, New York NY 10017, USA

United Nations Development Programme(UNDP)-Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite- sprijina proiectele de dezvoltare rurala si infrastructura. UNDP, United Nations Plaza, New York NY 10017 , USA

United Nations Educational and Scientific Co-operation Organisation(UNESCO)- Organizatia de Cooperare Educationala si Stiintifica a Natiunilor Unite promoveaza educatia, stiinta si cultura si sprijina literatura, bibliotecile, dezvoltarea educationala si culturala, UNESCO, 7 Place de Fontenoy, F-75700 Paris, Franta.

United Nations Fund for Population Activities(UNFPA)-Fondul Natiunilor Unite pentru Activitatile Populatiei sprijina planificarea familiala , sanatatea mamei si a copilului si politica populatiei. UNFPA, 220 East 42nd Street, New York NY 10017-5880, USA.

United Nations High Commissioner for Refugees(UNCHR)-Comisariatul Natiunilor Unite pentru Refugiati este responsabil cu bunastarea si suportul oferit refugiatilor.  UNCHR. Palais des Nations, CH-1211 Geneva 10, Elvetia.

World Bank-Banca Mondiala, principala institutie care canalizeaza imprumuturile pentru dezvoltare. Programul de granturi mici sprijina analiza politicilor, diseminarea, publicatiile si conferintele. World Bank, 1818, H Street NW, Washington DC 20433, USA.

World Food Programme-Programul de Alimentare Mondiala furnizeaza hrana grupurilor vulnerabile. World Food Programme, Via Cristoforo Colombo 426, 001 45, Roma, Italia.

World Health Organisation-Organizatia Mondiala a Sanatatii(WHO) promoveaza activitatea de prevenire si imbunatatire a sanatatii. WHO, Avenue Apia, CH 1211 Geneva, Elvetia.

Acestea sint citeva dintre principalele agentii ale Natiunilor Unite care ofera sprijin activitatilor de dezvoltare. Ele lucreaza prin intermediul guvernelor nationale, dar citeva opereaza cu granturi ce sprijina activitatea organizatii 515b110f lor neguvernemantale.

FUNDATIILE

Fundatiile sint organisme independente care isi constituie venitul dintr-o mostenire sau o forma de continuu fundraising. Ele au toate formele si marimile, de la fundatiile foarte mari fondate de oameni de afaceri de succes si companii mari, pina la fundatii mai mici care tin de institutii religioase sau infiintate de catre o familie pentru a urmari interesele filantropice ale membrilor acelei familii. Fiecare va avea propriile politici si prioritati si propriile mecanisme pentru a lua in considerare aplicatiile.

Fundatiile (citeodata cunoscute drept "trusturi", deoarece multe sint infiintate avind forma legala a unui trust) pot constitui o sursa foarte importanta de sprijin, deoarece sint infiintate cu intentia expresa de a oferi bani in scopuri caritabile si pentru dezvoltarea comunitara. Multe depind de existenta unei traditii a fundatiilor care ofera in tara voastra. De asemenea, este important daca activitatea pe care o desfasurati este acel tip de activitate pe care ei sint interesati sa-l sprijine.

Un rol pe care anumite fundatii il adopta este promovarea inovatiilor. Multe organizatii 515b110f care se nasc isi datoreaza existenta sprijinului initial al fundatiilor progresive care sint pregatite sa isi asume orice risc in acea etapa a dezvoltarii organizationale.

Informatii de baza

Fundatiile au toate formele si marimile:

 • De la institutii foarte mari, cum ar fi Fundatia Ford, pina la organisme marunte cu doar citeva sute de lire sau dolari pe an pentru a-i distribui
 • Internationale, nationale sau operind doar la nivel regional sau local
 • Sprijinind o gama larga de activitati(multe sint infiintate in scopuri caritabile)sau specializate in oferirea de suport pentru un anume tip de activitate(cum ar fi bursele pentru educatie)

Cum functioneaza o fundatie

Finantatorul

Banii pentru o fundatie pot fi oferiti de catre:

 • Un individ bogat
 • O mostenire care infiinteaza fundatia la decesul finantatorului
 • O companie
 • O colectie publica
 • Fundraising permanent pentru a spori venitul anual disponibil pentru a distributie

Investitorii

Acesti bani sint apoi investiti si venitul din investitie este distribuit in forma granturilor catre beneficiari. Investitorii sint grupul de persoane responsabile cu:

Administrarea investitiilor fundatiei

Distribuirea venitului fundatiei sub forma de granturi

Beneficiarii

Fundatia va avea o constitutie care stabileste cine poate beneficia de suport. Acestea vor fi "obiectivele" fundatiei. De asemenea, poate stabili zona geografica in care banii pot fi cheltuiti. Aceasta este cunoascuta drept "zona de beneficiu" a fundatiei. Investitorii decid cu privire la politicile si prioritatile fundatiei. Totusi, nu li se permite sa sprijine activitati care sint in afara obiectivelor sau au loc in afara zonei de beneficiu a fundatiei.

Aplicantii

Majoritatea fundatiilor hotarasc pe cine sa sprijine in urma aplicatiilor scrise primite. Nu are sens sa aplicati catre o fundatie daca activitatea pe care o desfasurati nu se potriveste politicilor si prioritatilor actuale ale fundatiei sau daca sinteti in afara zonei de beneficiu.

FUNDATII INTERNATIONALE

Cele mai multe fundatii mai mari sint situate in Statele Unite (incluzind, de exemplu, Fundatia Ford) si in Marea Britanie, dar sint multe si in Europa si citeva in Japonia.

Principalele surse de informare cu privire la fundatiile internationale sint:

 • Literatura pe care o produc fundatiile. Doar cele mai mari publica rapoarte sau ghiduri pentru aplicanti si acestea ar putea sa nu fie intr-o limba pe care s-o intelegeti.
 • Brosuri produse de centrele de informare si documentare
 • Internetul

Ce sa nu faceti cind lucrati cu fundatiile internationale

 1. Nu presupuneti ca daca sint bogati si filantropi vor vrea sa va sprijine. Au multe alte solicitari cu privire la resursele lor.
 2. Nu scrieti din senin o scrisoare care implora. Fie nu veti primi nici un raspuns, fie veti primi un refuz.
 3. Nu cereti bani pentru activitatea pe cxare o desfasurati deja. Incercati sa gasiti un proiect care are un aspect sau o dimensiune internationala si de care ar putea sa fie sincer interesati.
 4. Nu lasati lucrurile pe ultimul moment. Veti avea nevoie de mult timp pentru a lua legatura cu ei, a discuta cu ei ideile pe care le aveti si chiar a-i intilni, inainte de trimiterea unui proiect complet.
 5. Nu presupuneti ca au auzit de dumneavoastra si de activitatea dumneavoastra. Va trebui sa va construiti credibilitatea in fata lor. S-ar putea sa va ajute daca veti avea experti renumiti pe plan international care sa va garanteze activitatile. E nevoie de o buna exprimare, o explicare clara a problemei si a modului in care activitatea dumneavoastra va ajuta un grup tinta. Intilniti-va cu persoane la conferinte internationale si construiti pe baza acestor contacte. Daca aveti ocazia sa calatoriti in strainatate, lasati ceva timp pentru crearea de contacte cu fundatiile mai mari din acea tara. Telefonati-i sau trimiteti-le un fax inainte si solicitati sa-i vizitati sau chiar sunati-i la sosirea dumneavoastra pentru a incerca sa aranjati o intilnire.

SUB CE FORMA OFERA SPRIJIN FUNDATIILE

Fundatiile sint constrinse de catre actul lor constitutiv sa sprijine activitatea caritabila. Acest lucru nu inseamna ca ele trebuie sa ofere sprijin organizatii 515b110f lor care sint constituite si inregistrate ca organizatii 515b110f de caritate, ci ca activitatea pe care o sprijina trebuie sa fie de natura caritabila (de exemplu campaniile politice vor fi in mod normal excluse).

Majoritatea fundatiilor fac pur si simplu donatii in bani gheata. Acestea pot fi constituite intr-un singur grant sau granturi regulate  pe parcursul unui numar de ani. Chiar daca se obtine un singur grant, e posibil ca aceeasi fundatie sa fie dispusa sa sprijine un alt aspect al activitatii voastre in anii viitori.

Este extrem de important sa va utilizati toate sursele de informatie pentru a va asigura ca trimiteti doar aplicatii adecvate fundatiilor, care sa corespunda:

 • politicilor si prioritatilor lor. Nu are nici un sens sa trimiteti o aplicatie unei fundatii care nu este interesata de acel tip de activitate.
 • marimii granturilor pe care le ofera. Nu are nici un sens sa abordati o fundatie mica pentru un grant mare sau o fundatie mare pentru cheltuieli marunte.
 • valorilor lor si abordarii pe care o au. Veti avea un succes mai mare cu acele fundatii care va impartasesc valorile.

CUM SA AVETI MAI MARE SUCCES CIND FACETI FUNDRAISING LA FUNDATII

 1. Faceti cercetari temeinice cu ajutorul informatiilor disponibile si luind contactul cu fundatia in cauza.
 2. Prezentati un proiect concis, dar complet scris, stabilindu-va nevoile.
 3. Solicitati o suma adecvata. Puteti afla din cercetarile dumneavoastra nivele tipice ale grantului pe care fundatia le ofera.
 4. Incercati sa ii determinati pe reprezentantii fundatiei, personal sau investitori, sa va viziteze.
 5. Retineti ca o imagine face cit o mie de cuvinte. Faceti fotografii cu proiectul vostru, prezentind si persoane, nu doar cladiri.
 6. Foarte adesea fundatiile vor sprijini ideile si energia unui individ cheie din organizatia voastra.
 7. Invitati fundatiile sa ia in considerare contributia sprijinului lor alaturi de cel al unei alte fundatii, companii sau individ. 
 8. Daca descoperiti ca ati strins mai multi bani decit aveti nevoie ca rezultat al abordarilor citorva fundatii, fiti onesti si mergeti inapoi la ei cu sugestii alternative. Oferiti-va sa extindeti proiectul sau sa il imbunatatiti mai curind decit sa dati grantul inapoi. Ei vor fi aproape intotdeauna de acord.

FUNDRAISING DE LA CORPORATII

TIPUL DE PROIECTE PE CARE COMPANIILE LE SPRIJINA CU PLACERE

Companiile sprijina toate tipurile de proiecte. Totusi, de urmatoarele activitati ar putea fi in mod special interesate:

 • Proiecte locale importante in zonele in care ele au o prezenta semnificativa
 • Evenimente artistice si culturale prestigioase
 • Evenimente si competitii sportive, in special acelea care care atrag un interes public deosebit
 • Activitati care se leaga de produsul lor. De exemplu, un fabricant de inghetata va putea dori sa sprijine activitati de caritate pentru copii.
 • Proiecte de dezvoltare economica-deoarece o economie infloritoare va face bine afacerilor
 • Proiecte de mediu, deoarece in aceste timpuri toata lumea iubeste mediul inconjurator.

Este de asemenea important de stiut ce companii este putin probabil sa doreasca sa ofere suport. Sondajele sugereaza ca majoritatea companiilor nu vor oferi sprijin:

 • aplicatiilor locale in afara acelor zone in care au o prezenta in afaceri.
 • aplicatiilor in scopuri religioase. Desi acest lucru nu exclude sprijin pentru proiectele sociale administrate de organisme religioase.
 • aplicatiilor circulare, care sint tiparite si trimise la sute de companii. Acestea, de obicei, sfirsesc prin a ajunge necitite, in cosul de gunoi.
 • cauzelor controversate care ar putea sa le aduca o publicitate proasta. Ei prefera sa joace la sigur si rareori sint interesati in a sprijini organizatii 515b110f active din punctul de vedere al campaniilor.
 • aplicatiilor de peste ocean, desi unele sprijina apeluri de ajutor si urgenta pe baza faptului ca acesta este tipul de activitate pe care personalul ar vrea sa-l vada sprijinit.

CE OFERA COMPANIILE

Exista o varietate de moduri in care companiile pot sprijini:

 • Donatii in bani gheata
 • Sponsorizarea unui eveniment sau a unei activitati
 • Sponsorizarea materialelor promotionale si educationale
 • Actiuni promotionale comune in care compania contribuie cu o donatie pentru organizatie in schimbul fiecarui produs vindut, pentru a incuraja vinzarile
 • Punerea la dispozitie a facilitatilor companiei, incluzind salile de intilnire, facilitati de tiparire sau design, ajutor in expedierea postei
 • Sprijin in natura, oferind produse ale companiei sau echipament de birou care nu mai este solicitat
 • A oferi lucruri mai curind decit bani este adesea mai usor pentru o companie
 • Voluntarierea unui membru al personalului de a lucra pentru organizatie, in timp ce acesta ramine angajat si platit de catre companie
 • Implicarea unui membru senior al personalului in Consiliul de Conducere al companiei
 • Oferirea de expertiza si consiliere
 • Incurajarea anagajatilor companiei de a se voluntaria
 • Organizarea unei campanii de fundraising in rindul angajatilor
 • Publicitatea in brosuri si publicatii ale organizatiei

INTREBARI PE CARE COMPANIILE E PROBABIL SA LE PUNA-CU RASPUNSURI SUGERATE

"De ce a oferi sprijin este relevant pentru compania mea?"

 • Afacerile nu pot opera izolat de societate
 • A avea o viziune sociala este vital succesului unei afaceri
 • O strategie de investitie sociala este o conditie obligatorie pentru orice companie progresiva
 • Profesionistii calificati prefera din ce in ce mai mult sa lucreze pentru o companie cu o angajare sociala
 • Clientii prezinta o preferinta pentru afacerile cu companiile care constientizeaza importanta mediului si care au contributii pe plan social
 • Comunitatile si guvernul se asteapta ca in cadrul companiilor sa existe cetateni de incredere

"De ce ar trebui ca noi sa facem acest lucru? Nu ar trebui ca guvernul sa-si ofere sprijinul?"

 • Deja primim sprijin substantial de la guvern(daca primiti) si banii pe care ii vrem sint destinati dezvoltarii activitatii noastre
 • Guvernul nu are intotdeauna capacitatea sau resursele de a face totul
 • Sint citeva lucruri pe care cel mai bine le fac ONG-urile si oamenii din zona
 • Sint citeva tipuri de sprijin si expertiza pe care doar companiile le pot furniza

"Cum ma asigur ca banii mei vor fi bine cheltuiti?"

 • Selectati un proiect care intruneste criteriile dumneavoastra, are obiective clar definite si o abordare corecta
 • Oferiti-va sprijinul printr-o agentie de dezvoltare credibila, daca va ginditi ca ar fi mai bine decit sa sprijiniti proiectul direct
 • Insistati pe feedback
 • Ginditi-va chiar la vizitarea proiectului

"Nu am bani de cheltuit, deci cum as putea contribui?"

 • Puteti oferi resurse materiale, cum ar fi mobila si echipament vechi sau produse ale companiei. Puteti pune la dispozitie cunostinte vechi, abilitati financiare si de management si legaturi mass media
 • Puteti ajuta la implementarea schemelor, cum ar fi constructia caselor sau toaletelor cu costuri mici

"Nu pot contribui cu intreaga suma, deci cum as putea contribui?"

 • Vom gasi diferenta din alte surse si darul vostru poate fi conditionat de acest aspect
 • Ati putea sa ne ajutati prezentindu-ne altor firme care ar putea fi interesate in a ne oferi o sprijin partial

"Daca ofer sprijin unui proiect, nu o sa fiu invadat de solicitari?"

 • Construiti-va un buget anual si o politica de oferte. In acest fel puteti sprijini acele proiecte pe care doriti sa le sprijiniti si avea un motiv bun de a refuza alte solicitari.

ASEMANARI INTRE COMPANIE SI ORGANIZATIA VOASTRA

Trebuie sa va fie clar care este scopul organizatiei voastre pentru a garanta ca exista o potrivire intre misiunea si scopul ei si cele ale companiei.

Scrieti Misiunea organizatiei voastre:

Enumerati cuvintele si elementele Misiunii care credeti ca ii motiveaza pe oamenii sa ofere:

Enumerati tipurile de proiecte despre care credeti ca ar putea ajuta Misiunii si pentru care ar putea fi strinse fonduri:

UN PROIECT CARE AR PUTEA FI FINANTAT

In cartea sa, Cum sa scrii aplicatii mai eficiente pentru obtinerea de fonduri, Michael Norton descrie un proiect care ar putea fi finantat ca avind 8 caracteristici.

Un proiect care ar putea fi finantat ar trebui sa fie:

 • Specific-o cheltuiala care poate fi identificata sau un aspect al muncii organizationale
 • Important-atit pentru organizatie, cit si pentru cauza sau nevoia pe care o indeplineste. Daca va exista si un impact pe termen lung, acesta va cosntitui un bonus.
 • Eficient-rezultatul ar trebui sa merite si sa aduca un beneficiu substantial
 • Realist-activitatea propusa ar trebui sa poata fi realizata
 • Valoare reala-activitatea ar trebui sa reprezinte o valoare reala pentru finantator
 • La obiect-ar trebui(daca e posibil) sa raspunda problemelor si preocuparilor actuale
 • Relevant-ar trebui sa fie relevant pentru finantator si pentru domeniile de finantare ale finantatorului
 • De o marime rezonabila-nu ar trebui sa fie prea mare sau prea mic pentru un finantator. Proiectele mari ar trebui sa fie create astfel incit sa poata fi desfacute in bucati mai mici.

EVENIMENTE DE FUNDRAISING SPECIALE

INTRODUCERE

Un eveniment poate fi de orice marime, simplitate sau complexitate. Gama diferitelor tipuri de activitati care pot fi transformate intr-un eveniment de fundraising este enorma; de la evenimente sportive la licitatii si de la spectacole de moda la concerte rock. Evenimentele pot atrage o publicitate mare pentru cauza voastra, in timp ce se string doritele fonduri. Totusi, pentru orice eveniment care atrage mii de suporteri noi si ofera tuturor o distractie pe cinste, exista un altul care pierde bani, genereaza putina publicitate buna si risipeste timp valoros care ar fi putut fi utilizat mai bine.

In unele tari, 10% din populatie participa in fiecare an la evenimente organizate de organizatii 515b110f non-profit. Anumite persoane participa pur si simplu din cauza evenimentului, in timp ce altele considera ca este o metoda de a oferi sprijin. Organizarea de evenimente sponsorizate ar trebui sa fie luata in considerare de fiecare organizatie de voluntari care trebuie sa colecteze fonduri si publicitate, deoarece evenimentele prezinta multe oportunitati avantajoase.

AVANTAJELE EVENIMENTELOR

 • Evenimentul poate fi selectat si dezvoltat pentru a mari resursele si a dezvolta obiectivele organizatiei
 • Nevoile financiare mari si mici; finantarea pe termen scurt si lung pot fi asigurate prin implementarea cu succes a unui eveniment adecvat
 • Evenimentul poate fi local si comunitar, national sau chiar international
 • Evenimentele prezinta oportunitati mari de a va face cunoscuta organizatia si cauza
 • Un eveniment furnizeaza o ocazie de a-i implica pe cei care va sprijina
 • Oamenii se bucura sa participe la evenimente si prin ei puteti atrage persoane noi care sa va sprijine
 • Evenimentele ofera oportunitati de a va extinde reteaua si de a va cauta sponsori

DEZAVANTAJELE EVENIMENTELOR

 • Evenimentele necesita bune abilitati organizationale si de leadership
 • Sint multe lucruri care pot sa nu functioneze, adesea dincolo de controlul cuiva. Anumite evenimente par sa aplice Legea lui Murphy: "Ce poate sa nu functioneze, nu va functiona"
 • Pe linga a produce bani, puteti de fapt si sa pierdeti bani in cadrul unui eveniment care nu are succes
 • Daca ceva nu merge bine, va exista o publicitate proasta si daunatoare

PATRU CONDITII PENTRU UN EVENIMENT DE SUCCES

Inainte de a incepe sa oraganizati un eveniment trebuie sa va fie absolut clar scopul. Este pentru PR, pentru a va face numele cunoscut ? Este pentru a colecta bani in mod direct? Este pentru a va distra voluntarii si finantatorii? Sau este pentru a oferi celor care va sprijina ceva de facut? Nu este indeajuns sa spuneti pur si simplu ca evenimentul vostru intruneste toate aceste scopuri. Obiectivul va ajuta la modelarea formei exacte a evenimentului in sine si a ceea ce doriti sa obtineti prin el.

Indiferent de eveniment, sint patru factori principali-organizatia voluntara-publicitatea-"actorii"-sponsorii. Fiecare dintre acesti patru factori are ceva de dat si ceva de cistigat si daca puteti sa-i faceti pe cei patru sa lucreze in armonie, atunci veti avea un eveniment de succes.

ORGANIZATIA VOLUNTARA

Organizatia voluntara ofera scopul evenimentului. Atrage implicarea celor care cred in scopurile voluntariatului. Reputatia organizatiei voluntare poate afecta in mare masura participarea actorilor. Sprijinul pe care VIP-urile si celebritatile il ofera organizatiei voluntare poate genera publicitate pentru eveniment si poate de asemenea atrage sponsori.

PUBLICITATEA

Mass media se ocupa de transmiterea evenimentelor locale si actuale. Prin urmare ar putea sa fie interesata de transmiterea evenimentului vostru. Cit de multa expunere in presa, televiziune si radio veti primi va depinde de cit de inovativ este evenimentul si cite de creativi sinteti in generarea interesului mass mediei. Daca nu puteti asigura suficienta acoperire mass-media "gratuita", atunci va trebui sa platiti pentru publicitate, de obicei sub forma de publicitate in presa si afise. Pentru a va garanta existenta unui public sau a participantilor ar trebui sa investiti macar intr-o masura redusa in publicitatea platita. In mod clar, actorii si sponsorii vor avea propriile motive sa doreasca sa vada o buna expunere in mass media, inainte, in timpul evenimentului si dupa incheierea lui.

ACTORII

Actorii sint acele persoane pe care se axeaza evenimentul: orchestra care este angajata pentru concertul rock; licitatorul si casa de licitatie care se ocupa de vinzare; echipele care vor juca in cadrul evenimentului sportiv. Ei au mult de cistigat prin participarea la evenimentul vostru-ar putea fi un onorariu-prezentare in mass media-oportunitate de distractie si team building.

SPONSORII

Sponsorii ar putea dori sa va sprijine evenimentul, mai ales daca ei considera ca pot sa obtina o publicitate buna, ca le face bine asocierea cu cauza voastra, ca au acces la Vip-uri si ca sint vazuti ca sprijina un eveniment de succes. Sponsorilor li se poate solicita sa sustina partial sau total costurile organizarii unui eveniment. Natura evenimentului ii va ajuta sa defineasca ce tip de organizatie sa abordeze. Actorii, de asemenea, vor avea o contributie la decizia sponsorului.

PASII ORGANIZARII UNUI EVENIMENT

 1. Tipul de eveniment
 2. Locatia
 3. Ziua/data /ora
 4. Permisiunea
 5. Bugetul
 6. Design-ul si tiparirea
 7. Publicitatea
 8. Premiile/recompensele/stimulentele
 9. Ajutoarele
 10. Administrarea
 11. Planificarea
 12. Dupa incheierea evenimentului
 1. TIPUL DE EVENIMENT

Sporturi individuale

Plimbare

Alergare

Ciclism

Fitness/aerobic

Golf

Calarie

Sporturi de echipa

Fotbal

Rugby

Cricket

Cum veti face rost de bani? Vedeti punctul 5-Bugete

 1. LOCATIA - UNDE SA-L ORGANIZATI

Lucruri la care sa va ginditi

 1. Costul
 2. Locatia
 3. Datele disponibile
 4. Facilitati; ex.:toalete, parcare
 5. Acces ex. Sosele/cale ferata/autobuz
 6. Drum pentru alergare/plimbare/ciclism

-distanta

-siguranta

 1. ZIUA/DATA/ORA
 1. Cind vor putea veni cele mai multe persoane?
 2. Dimineata/dup-amiaza/seara
 3. Vara/iarna
 4. Ce alte evenimente au loc in acelasi timp
 1. PERMISIUNEA SI ASISTENTA

Proprietarii de teren

Autoritatea locala

Politia

Organismele sportive principale ex.: Asociatia de Fotbal

Clubul local

 1. BUGETELE

Venit

Ex.

Taxe intrare

Donatii

Sponsorizari din partea companiilor

Vinzari de tricouri/mincare/bauturi

Vinzari/reclame la programe

Tombola/loterie

Cheltuieli

Ex.

inchiriere locatie

postere/formulare de participare/tiparire

premii/trofee

tricouri sau stimulente pentru fundraising

publicitate

personal/ajutoare

facilitati, toalete

6. DESIGN-UL SI TIPARIREA

Materiale care e posibil sa fie utilizate

 1. Postere/formulare de participare
 2. Formular/program/numar al sponsorului
 3. Diploma

Reguli de baza

Postere simple

ce

unde

cind

cum-pentru a obtine mai multe informatii

Formularele de participare trebuie sa aiba

nume

adresa

virsta

sex

Treceti numele sponsorilor, ex. Coca Cola

7. PUBLICITATEA

  1. ziare
  2. radio/televiziune
  3. postere in magazine, cluburi sportive, companii, etc.
  4. Formulare/postere inminate:

persoanelor in cadrul altor evenimente

finantatorilor organizatiei voastre

scolilor, colegiilor, universitatilor

spitalelor, centrelor de sanatate

 1. PREMIILE/RECOMPENSELE/STIMULENTELE

1. premii pentru competitii, ex. alergare, diferite categorii

Barbati sub 18 ani

Femei sub 18 ani

2. trofeu pentru invingatori

3. stimulentele utilizate pentru incurajarea fundraising-ului

ex. :

 • 25 dolari-primiti un tricou
 • 50 dolari-primiti o bluza
 • 100 dolari-o pereche de pantofi sport

Cel care stringe cel mai mult poate primi o recompensa speciala, ex. un week-end pentru 2 persoane

Sponsorizare comerciala

Obtineti premii si stimulente donate de companiile locale

Mentionati numele companiei pe poster

 1. AJUTOARELE

Schitati un plan al evenimentului

Enumerati sarcinile care trebuie indeplinite si persoana responsabila

Abordare:

Scoli, universitati

Grupuri de tineret

Finantatori

Prieteni si familie

Parintii sau familia persoanelor care participa

Cluburile sportive locale

 1. ADMINISTRAREA

Inaintea evenimentului

 1. cine este responsabil pentru distribuirea materialelor
 2. e nevoie de o persoana sa stringa formularele de participare, sa faca monetarul si sa trimita informatii participantilor

In ziua respectiva

 1. trebuie sa inregistrati participantii si sa le dati un numar
 2. trebuie sa scrieti diplomele
 3. trebuie sa semnati formularele de sponsorizare

Dupa incheierea evenimentului

 1. procesati rezultatele
 2. trimteti scrisori de multumire
 3. faceti casa
 4. analizati bugetul
 1. PLANIFICAREA

Faceti o lista cu toate sarcinile care trebuie sa fie indeplinite

Notati:

 1. cine le va face
 2. cind trebuie sa fie facute

Ex. Inainte de eveniment

CINE CIND

Rezervare parcare pentru plimbare  John 3 martie

Contact politie  Susan 3 martie

Comanda tiparire  Susan 3 martie

Distributie postere  Steven 3 martie

In ziua respectiva

Inregistrari  John 7.00

Dat semnal incepere Steven 7.30

Marcarea cursei  Jane/Steven 7-8.30

Stabilire finish  Steven 8.30

Organizare stand gustari Richard 9.00

Inceperea evenimentului  John 10.00

 1. DUPA INCHEIEREA EVENIMENTULUI
 1. Scrisori de multumire-cel mai important
 2. Procesarea rezultatelor
 3. Publicitate-trimiterea de detalii ziarului local
 4. Casa
 5. Planificarea urmatorului eveniment

LISTA DE VERIFICARE PENTRU EVENIMENTE

Tipul de eveniment

Distanta

Ziua/data/ora

Unde?

De la cine va trebuie permisiune pentru a organiza evenimentul

a. Cum veti produce bani

b. Cite persoane sperati sa atrageti

c. Completati lista de verificare a bugetului

Creati un poster simplu care sa faca publicitate evenimentului-unde l-ati trimite

Creati un formular de participare simplu si unul de sponsorizare-cum le-ati distribui

Cum si unde va fi promovat evenimentul

Ce premii/trofee/recompense/stimulente vor fi utilizate

Cum va fi administrat evenimentul

De cite ajutoare veti avea nevoie

Enumerati sarcinile pe care trebuie sa le indepliniti in ziua evenimentului

Ce va trebui facut dupa incheierea evenimentului

Strategia de fundraising

Pornind de la ideea ca sunteti o organizatie care are la baza surse de finantare mixte, cum ar fi: sponsorizari, fonduri guvernamentale sau internationale, donatii individuale si venituri produse de organizatie, vom folosi un model de dezvoltare a strategiei de fundraising in 7 etape:

 1. Misiunea
 1. Analiza situationala
 1. Nevoi financiare
 1. Surse de finantare
 1. Metode de fundraising
 1. Mix-ul de marketing
 1. Resurse si buget

De ce este nevoie de planificare?

sursele de finantare se schimba in mod constant ;

competitia pentru fonduri creste ;

o strategie de marketing va asigura ca in orice moment lucrati in paralele la mai multe resurse - individuale sau institutionale, corporative sau filantropice.


 1. Misiunea

Care este misiunea organizatiei ?


Care sunt cuvintele din misiunea organizatiei care ar trezi interesul finantatorilor?


Care sunt proiectele care contribuie la indeplinirea misiunii organizatiei si care sunt fondurile accesibile? 1. Analiza situatiei

Analiza STEEP

SOCIAL

TEHNOLOGIE

ECONOMIC

MEDIU

POLITIC

Analiza SWOT

PUNCTE TARI

PUNCTE SLABE

OPORTUNITATI

AMENINTARI

Surse de venit

Surse de venit in ultimii 3 ani

Sursa

Guverne

Organizatii 515b110f guvernamentale internationale

Fundatii

Corporatii

Persoane fizice

TOTAL


 1. Nevoile financiare

In planificarea unei strategii de fundraising este foarte important sa stim ce vom face cu fondurile, de ce fonduri avem nevoie si cand ne sunt necesare.

Scopul in care se folosesc fondurile

Ce fonduri sunt necesare

Cand sunt necesare

Ce urmarim prin strategia de fundraising? Care este scopul acestei strategii?

Dupa ce se realizeaza analiza situatiei si se identifica nevoile financiare, urmatorul pas consta in prezentarea scopurilor urmarite de strategia de fundraising.

Scrieti cateva dintre scopurile urmarite de strategia de fundraising

 1. Surse de finantare

Matricea Fundraising

Surse de finantare private

Surse de finantare publice

F

O

N

D

U

R

I

N

A

T

I

O

N

A

L

E

F

O

N

D

U

R

I

I

N

T

E

R

N

A

T

I

O

N

A

L

E

5. Parteneri

Deseori este necesara stabilirea de parteneriate cu alte organizatii 515b110f care pot participa in cadrul proiectului cu fonduri si / sau expertiza, sau care au desfasurat proiecte similare.

Organizatii 515b110f le care ofera sprijin financiar pentru proiectele unei organizatii 515b110f sunt deasemenea parteneri.

Enumerati cateva organizatii 515b110f pe care le doriti drept partenere in proiectele Dvs. si care sunt activitatile pe care doriti sa le desfasurati impreuna cu acestea.

Numele organizatiei

Activitati desfasurate in parteneriat

USP - Unique Selling Proposition (Motto)

USP este enuntul unei caracteristici unice a unui produs/serviciu/organizatie care il/o diferentiaza de ceilalti competitori si care este usor de comunicat.

Identificati cateva caracteristici ale organizatiei Dvs. care va diferentiaza de organizatii 515b110f similare :

Scrieti trei USPs pentru organizatia Dvs.

6. Mix-ul de Marketing

Ce inseamna Marketing pentru fundraising?

Sa gasesti persoana potrivita - Cu cel mai potrivit produs pentru o campanie de fundraising - Cu un pret corect - In locul potrivit - La momentul potrivit - Cu cea mai buna unica propozitie de vanzare (USP)

Toate acestea pentru obtinerea fondurilor necesare organizatiei.

Fiecare element din Mix-ul de Marketing este deosebit de important pentru atingerea scopului: atragere de fonduri.

Folosind exemple din propria organizatie, realizati Mix-ul de Marketing pentru doua campanii diferite.

Elementele Mix-ului de Marketing

Exemplul 1

Exemplul 2

Persoana/Firma

Produsul

Pretul

Locul

Perioada

USP

7. Resurse

Alegeti un proiect pentru care cautati fonduri si alegeti cea mai buna metoda de fundraising.

Identificati resursele necesare obtinerii fondurilor in timp util.

Proiectul pentru care se face fundraising

Bugetul proiectului

Data la care incepe proiectul si sunt necesare fondurile

Metode de fundraising

Resursele necesare

Resurse umane (Echipa proiectului)

Resurse logistice

Resurse financiare


Document Info


Accesari: 7537
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )