Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Arhitectura în Mesopotamia. Ziguratul

Arhitectura constructii


Arhitectura în Mesopotamia.

ZiguratulMa numesc Puflea Alecsandra si sunt eleva la Colegiul National "Alexandru Papiu Ilarian", în clasa a XI-a A.Tema pe care am s o prezint în cadrul acestui proiect este "Arhitectura în Mesopotamia:Ziguratul".Am ales sa fac acest proiect deoarece 23523y243x îmi place mult Mesopotamia, cultura lor, si întreaga lor istorie,cuprinzând chiar si arhitectura, care este atât de importanta, si cu aceste referat am reusit sa aflu mai multe lucruri despre ei, lucruri pe care vroiam sa le stiu.

    Proiectul meu este format din 4 parti: arhitectura propriu-zisa, arhitectura sumero-akkadiana, arhitectura asiriana si Ziguratul.

       Mesopotamienii erau un popor dintre cele mai vechi ale omenirii.Ceea ce i-a impresionat extraordinar pe calatorii antici în Mesopotamia erau dimensiunile gigantice ale constructiilor.Pe noi însa ne impresioneaza mai mult faptul ca aceste edificii enorme au putut fi înaltate cu un material de constructie atât de ingrat cum este caramida nearsa.Arhitectura era dominanta - ca întreaga arta mesopotamiana - de ideea religioasa si de cea monarhica.

În arta statului sumer, rolul de frunte l-a jucat arhitectura. Edificiile se înaltau pe un val artificial, pentru a fi izolate de solul umed; acest procedeu de constructie a devenit caracteristic si arhitecturii de mai târziu din Asia anterioara. Cladirile aveau, de obicei, un plan dreptunghiular, iar principala parte a caselor sumeriene era curtea interioara, descoperita, în jurul careia se dezvoltau încaperile de locuit. Tipul de plan format în aceasta epoca a stat la baza aproape tuturor constructiilor din sudul Mesopotamiei.

         Asiria era o mare putere sclavagista, militara si despotica. Aceasta  explica dezvoltarea deosebita pe care a luat-o în Asiria constructia de palate, ansambluri grandioase. Materialul de constructie era în general caramida cruda;piatra era folosita mai cu seama pentru placarea peretilor, iar lemnul, pentru tavane.Zidurile erau întarite la exterior cu turnuri, alternanta lor precisa dând cladirii un ritm specific.La interior peretii netezi fara jocuri de profiluri erau împodobiti cu imagini în basorelief sau picturi murale. Una din trasaturile cele mai caracteristice ale arhitecturii asiriene este aspectul de cetate al edificiilor, ca o necesitate si o consecinta a razboaielor frecvente.

          Un caracter original al templelor din Mesopotamia este ca ele cuprindeau adesea un Zigurat. Ziguratele erau construite din lut si argila, foarte înalte, pentru a ramâne uscate în timpul inundatiilor. Era nevoie de munca multor oameni pentru a construi un zigurat. Numai ziguratul din Ur a ramas în picioare, deoarece constructorii din epocile mai târzii au învatat ca arderea caramizilor le va face mai rezistente.Era o constructie în forma de turn, cu mai multe niveluri în retrageri succesive, încununate printr-un sanctuar numit "cerul", fiecare etaj al ziguratului fiind altfel colorat.   Pentru mesopotamieni, ziguratul era un fel de punte între cer si pamânt, în vârful caruia oficia "pastorul popoarelor".

Va multumesc pentru atentia acordata!


Document Info


Accesari: 3472
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )