Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Aruncam jumatate din energia termica

Arhitectura constructii


Aruncam jumatate din energia termica

Consumatorii casnici risipesc prea multa energie. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii guvernului, care pun la cale o strategie nationala de eficientizare a consumului.Valoarea medie a potentialului de economisire a energiei este estimata la aproximativ 30-40% din consumul actual, a declarat ieri Codrut Seres, ministrul Economiei 16316l1119q si Comertului. Potrivit lui Seres, romanii ar arunca pe fereastra cantitati uriase de energie folosite pentru incalzire, ceea ce se traduce si prin facturile care ne ard la buzunar cind vine vorba de achitarea platilor la utilitati. In acest context, autoritatile au sustinut ca urmaresc reducerea cu 3% pe an a intensitatii energetice pe ansamblul economiei nationale in perioada 2005-2008.

10% din energia termica se pierde pe drum

Reprezentantii guvernului au adaugat ca vor recurge la elaborarea unei strategii nationale pentru cresterea eficientei in acest domeniu. Primarul general al municipiului Bucuresti, Adriean Videanu, vrea ca o astfel de strategie sa fie aplicata si la nivelul Capitalei. "Aproximativ 40% din energia termica folosita de consumatorii casnici nu mai este folosita pentru incalzirea locuintei, ci se risipeste in atmosfera. Alte 10 procente se pierd in transportul energiei de la furnizor la consumator," a sustinut Videanu. Reprezentantul Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat, a afirmat ca romanii nu-si vor mai putea permite sa risipeasca atit de multa energie in contextul valului de scumpiri ale gazelor si petrolului pe plan international.

Izolarea locuintei, 11 euro pe metru patrat

Cu un mic efort, proprietarii pot tine frigul sau canicula departe de casa lor. Abia construita sau mai veche, o locuinta poate fi izolata termic cu ajutorul firmelor specializate. Cheltuielile de intretinere pot fi simtitor diminuate prin investitia in confortul termic. Prin alegerea unui sistem de izolare adecvat, pierderile de caldura dintr-o locuinta pot fi reduse la jumatate. Costurile unui metru patrat de zid izolant variaza foarte mult, in functie de tipurile de materiale izolante si de furnizori. Un metru patrat de termosistem fara strat de finisaj costa intre 6 si 10 euro fara TVA, in functie de grosimea pentru care opteaza utilizatorul. Ca pret de lista pentru un metru patrat finisat, preturile variaza de la 8 la 11 euro. Sistemul de izolare pe baza de polistiren expandat este cel mai cautat. Principalul lui avantaj este faptul ca grosimea peretelui poate fi optimizata fara ca structura sa fie incarcata inutil.

Studiile specialistilor arata ca pentru aceeasi temperatura de -10 grade Celsius la exterior, temperatura este cu 4,5 grade mai mare in cazul peretelui izolat in exterior. Cristian Dascalasu, consilier termic al companiei Policolor, este de parere ca "in mod evident, consumul caloric pentru mentinerea unei temperaturi de 20 de grade Celsius in interiorul incaperii este mai mare in cazul peretelui neizolat". O cladire veche poate fi izolata dupa o evaluare a rezistentei termice globale a acesteia. .

| MihaiMereuta-(13-09-2005 07:18)

STUDIU PRIVIND SECTORUL DE LOCUIT IN ROMANIA

Studiul sectorului de locuit din Romania este al cincelea dedicat analizarii reformei sectorului locuintelor din tarile cu economie in tranzitie realizat de Comisia UNECE pentru Asezari Umane.
Fundatia Actiunea Civica (Mihai Mereuta) prin reprezentantii sai a colaborat la realizarea acestui studiu oferind date privind: legislatia in domeniu, situatia reala a fondului locativ si solutii privin abordarea si rezolvarea problemelor semnalate.


Document Info


Accesari: 2285
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )