Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
EXECUTAREA DE COMPARTIMENTARI DIN PANOURI TIP RIGIPS

Arhitectura constructii


SC PAZARBAS CONST SRL BUCURESTI

MANUAL  CALITATECod M.C.-IL-22

INSTRUCTIUNI DE LUCRU

Revizia "0"

Exemplar nr.

Pag.1 din 6

22. EXECUTAREA DE COMPARTIMENTARI DIN PANOURI TIP RIGIPS

EXECUTAREA DE COMPARTIMENTARI DIN PANOURI TIP RIGIPS

Cod IL-22, Revizia  0 

LISTA DE SEMNATURI

ELABORAT

VERIFICAT

APROBAT

Numele si prenumele

Data

Semnatura

LISTA DE DIFUZARE

Nr. crt

Destinatarul documentului

Revizia

Exemplar

Data

Semnatura

LISTA DE MODIFICARI-RETRAGERI

Nr

crt

Nota de mod 21321g619v ificare/retragere

Denumirea modificarii/retragere

Data

Cod document

Pag.

SC PAZARBAS CONST SRL BUCURESTI

MANUAL  CALITATE

Cod M.C.-IL-22

INSTRUCTIUNI DE LUCRU

Revizia "0"

Exemplar nr.

Pag.2 din 6

22. EXECUTAREA DE COMPARTIMENTARI DIN PANOURI TIP RIGIPS

PERETI DE COMPARTIMENTARE DIN PANOURI TIP RIGIPS

1. SCOP

Prezenta procedura are drept scop descrierea actiunilor, fazelor tehnologice, sculelor si utilajelor in vederea compartimentarilor interioare a cladirilor din panouri tip RIGIPS.

2. DOMENIUL DE APLICARE

Procedura se aplica la lucrarile de compartimentari interioare executate de firma SC PAZARBAS CONST SRL BUCURESTI.

3. DEFINITII SI ABREVIERI

Specifice nu sunt.

4. DOCUMENTE DE REFERINTA

La intocmirea instructiunii se fac referiri la instructiunile tehnice de montare ale producatorului panourilor tip RIGIPS.

5. INSTRUCTIUNEA

5.1. Generalitati

Folosirea peretilor tip RIGIPS pentru compartimentari interioare, in comparatie cu sistemele conventionale, este mai avantajos din punct de vedere a costurilor precum si al rapiditatii de executie (fiind mult mai mare). Spatiul liber din interiorul peretilor este ideal pentru amplasarea rationala a diferitelor tipuri de instalatii iar suprafata instantaneu uscata a peretuluipoate fi vopsita, tapetata sau lambrisata imediat. Sistemele RIGIPS suporta orice comparatii si din punct de vedere al izolatie fonice si arezistentei la foc, iar greutatea peretelui este de numai 25-50 kg/mp. Cel mai folosit sistem este cel cu montanti si structuri de sustinere de metal. In functie de cerintele fizice si constructive ale constructiei se pot realiza pereti simpli sau dubli. Calitatile fizice si statice ale peretilor rezulta din conlucrarea structurii de sustinere cu panourile RIGIPS si cu straturile izolante din interiorul peretelui. In cazul unei modificari a functiunii cladirii, peretii de montajRIGIPS se pot modifica fara mari eforturi.

5.2. Pereti de montaj cu structuri de sustinere din metal

Pentru compartimentarea interioara a unei constructii cu panouri de RIGIPS sunt necesare urmatoarele faze de executie:

SC PAZARBAS CONST SRL BUCURESTI

MANUAL  CALITATE

Cod M.C.-IL-22

INSTRUCTIUNI DE LUCRU

Revizia "0"

Exemplar nr.

Pag.3 din 6

22. EXECUTAREA DE COMPARTIMENTARI DIN PANOURI TIP RIGIPS

5.2.1. Panotarea

Panourile de constructie RIGIPS format mare cu grosime de 12.5 mm, respectiv de 15 mm. Forma muchiei poate fi : AK (aplatizata) sau VARIO (aplatizata semicirculara).

5.2.2. Trasarea peretelui

Se deseneaza traseul peretelui pe pardoseala cu sfoara si dreptarul (se au in vedere eventualegoluri pentru usi) apoi se traseaza urma peretelui pe teretii adiacenti si pe planseu cu nivela si dreptarul.

5.2.3. Montarea profilelor de racordare

Profilele de racordare UW se prevad pe o singura fata cu benzi de etansare pentru racorduri RIGIPS si se fixeaza pe pardoseala cu elementele de prindere universale la distante de 80 cm. Unele de altele. Pe peretii adiacenti se realizeaza racordul prin profile CW. Pentru a realiza o izolare fonica buna, profilele de racordare trebuie presate cat mai strans de elementele de constructie respective.

Profilele montant CW trebuie introduse cel putin 2.0 cm. In profilul de racordare de jos iar apoi in cel de sus. Profilele montant CW se dispun la un interval de 60 cm. Ele trebuie sa fie orientate cu latura deschisa inspre directia de montaj in asa fel incat fixarea panourilor sa inceapa de la muchia stabila.

5.2.4. Panotarea primei fete a peretelui

Panotarea primei fete a peretelui incepe cu o latime intreaga de panou (120 cm). Panourile RIGIPS se fixeaza de profilele montant cu o surubelnita electrica, folosind suruburi rapide dispuse la distante de 25 cm. In cazul unei panotari duble, distanta intre suruburile primului rand de panotaj este 75 cm. Din cauza necesitatii de alternare a rosturilor, al doilea rand se monteaza incepand cu o jumatate de latime de panou (60 cm).

5.2.5. Izolarea spatiului liber

Dupa panotarea primei fete a peretelui se monteaza instalatiile sanitare si electrice in spatiul liber diin interiorul viitorului perete se fixeaza izolatia din fibre minerale.

5.2.6. Panotarea celei de-a doua fete a peretelui

Prin panotarea celei de-a doua fete, peretele de montaj RIGIPS capata stabilitatea sa finala. Se incepe cu o jumatate de latime de panou (60 cm.), in asa fel incat rosturile celor doua fete ale peretelui sa fie decalate cu latimea unui camp dintre montanti. Peretele de montaj RIGIPS este pregatit pentru tratarea rosturilor, racordarilor si a capetelor de suruburi.

5.2.7. Realizarea tocurilor la usi

Tocurile la usi pot fi introduse in peretii de montaj RIGIPS si trebuie luati in considerare urmatorii factori:

SC PAZARBAS CONST SRL BUCURESTI

MANUAL  CALITATE

Cod M.C.-IL-22

INSTRUCTIUNI DE LUCRU

Revizia "0"

Exemplar nr.

Pag.4 din 6

22. EXECUTAREA DE COMPARTIMENTARI DIN PANOURI TIP RIGIPS

-inaltimea maxima a peretelui (280 cm.);

-deschiderea usii

-greutatea maxima a foii de usa (25 kg.)

Tocurile de usi se realizeaza din profile de perete UW/CW, grosimea tablei 0,6 mm. Profilele pentru montantii usii se racordeaza de profilele de racordare cu pardoselile prin nituri cu cap ascuns si trebuie prinse de pardoseala in stanga si in dreptul golului usii cu cate doua dibluri. Pentru boiandrugul usii se monteaza in partea superioara a golului un profil UW. Alaturarea panourilor din care se realizeaza peretele trebuie sa se faca intodeauna deasupra boiandrugului si in nici un caz in dreptul profilelor verticale ale tocului. In profilul boiandrugului se monteaza doua profile montanti care rezolva problema rosturilor decalate ale celor doua fete ale peretelui. In cazul unor inaltimi mai mari de de 280 cm la perete, a unor inaltimi la usi mai mari de 90 cm. si a unei greutati de usa mai mare de 25 kg, trebuie folosite profile de rigidizare UA care vor inlocui profilele de perete UW.

Aceste profile au grosime de tabla de 2 mm. Si pot fi fixate la rosu de planseul interior si de cel superior prin dibluri amplasate in zone speciale de colt. Pentru a realiza o legatura puternica cu pardoseala in zona golului de usa, profilele UW se decupeaza. Profilele UA de rigidizare sunt prevazute cu unul sau doua randuri de goluri alungite care impreuna cu golurile prevazute in colturile de racordare, permit compensarea unor mici diferente ale inaltimii incaperii provenite din incovoiere (limitata) a planseului superior. Fixarea panourilor de profilele UA se face cu suruburi rapide RIGIPS tip 221. Pentru montarea unor tocuri de lemn sunt valabile toate conditiile prevazute pentru pentru profile de perete CW. Profilele montanti CW pentru usi trebuiesc montate cu partea deschisa spre toc si sa fie prevazute cu un montant de lemn. In acest mod se poate monta tocul obisnuit de lemn.

5.3. Racorduri/instalatii

Din punct de vedere fonic, cea mai buna racordare cu pardoseala se obtine atunci cand sapa de pardoseala se opreste in peretele de compartimentare. In acest fel se elimina orice posibilitate de propagare a sunetului. In cazul unei sape flotante continue de ciment trebuie prevazut un rost in zona legaturii sapei cu peretele. Pentru ca profilul de racordare sa poata fi pozitionat in axul peretelui, acest rost trebuie realizat in afara acestui ax.

Racordul cu planseul la rosu ce urmeaza a fi tencuit se face fara fisii de protectie. Panourile trebuie acoperite cu un strat autocolant de vopsitorie iar partea vizibila a lui va fi alaturata dupa tencuiala. Suplimentar poate fi prevazut un rost chituit cu chit permanent elastic si posibil de a fi vopsit.

Instalatiile se monteaza in golul peretilor de montaj RIGIPS dupa ce s-a executat panotarea unei fete a structurii de sustinere. In baghetele profilelor montanti CW sunt stantate zone de forma H care pot fi rupte in vederea trecerii instalatiilor. Cu ajutorul clestelui pot fi realizate goluri rotunde siplimentare care pot fi prevazute cu garnituri din material plastic pentru protejarea instalatiilor electrice.

SC PAZARBAS CONST SRL BUCURESTI

MANUAL  CALITATE

Cod M.C.-IL-22

INSTRUCTIUNI DE LUCRU

Revizia "0"

Exemplar nr.

Pag.5 din 6

22. EXECUTAREA DE COMPARTIMENTARI DIN PANOURI TIP RIGIPS

Dozele se monteaza in golurile interioare ale peretelui si capata stabilitate prin conlucrarea marginii dozei cu aripile metalice aplatizate din interior. Se monteaza intai doza in peretele de montaj RIGIPS si apoi intrerupatorul sau priza.

5.4. Prelucrarea rosturilor

Prelucrarea rosturilor reprezinta lucrarea finala a tehnologiei de montaj a peretilor RIGIPS pentru compartimentari interioare. Aceasta lucrare are un rol important si influenteaza in mare masura calitatea estetica a lucrului finit. Cu sistemul de rosturi VARIO conceput de RIGIPS rosturile pot fi prelucrate cu un singur tip de panou, dupa dorinta si necesitati, cu sau fara banda de protectie. Rosturile se umplu cu pasta VARIO si dupa 30 minute se indeparteaza surplusul de pasta si se efectueaza chituirea plana cu pasta VARIO sau pasta de finisare VARIO. Dupa aceasta chituire este necesara o finisare prin slefuire.

6. RESPONSABILITATI

6.1. Seful de santier

asigura documentatia tehnica de executie, caiete de sarcini, normative tehnice in vigoare si aremente tehnice ale materialelor folosite pe tavanele false de finisaje interioare;

asigura buna desfasurare a procesului de productie , a conditiilor necesare executarii lucrarilor, a avizarii, averificarii si aprobarii executiei lucrarilor;

raspunde de calitatea lucrarilor si are obligatia de aintroduce in lucrare numai materiale care corespund din punct de vedere calitativ, insotite de de documente care atesta calitatea lor;

ia masuri organizatorice de prevenire a folosirii materialeleor / produselor ce nu sunt insotite de acte doveditoare de asigurare a calitatii;

instruieste periodic personalul tehnic din subordine ( sef lot, punct lucru, maistri , ingineri si sefi de compartimente );

asigura personal calificat pentru executia lucrarilor de montare a plafoanelor false pe scelet metalic.

6.2. Responsabil tehic cu executia

admite executia lucrarilor de montare a tavanelor false pe scelet metalic numai pe baza proiectelor atestati si agremente tehnice pentru materialele folosite avizate de un laborator autorizat;

verifica si avizeaza procedurile tehnice de executie, fisele si proiectele tehnologice de executie;

intocmeste si tine evidenta la zi un registru de evidenta a exacutiei lucrarilor de finisaje interioare pe care le urmareste tehnic si de care raspunde;

pune la dispozitia organelor de control toate documentele necesare pentru verificarea respectarii HGR 925/1995;

SC PAZARBAS CONST SRL BUCURESTI

MANUAL  CALITATE

Cod M.C.-IL-22

INSTRUCTIUNI DE LUCRU

Revizia "0"

Exemplar nr.

Pag.6 din 6

22. EXECUTAREA DE COMPARTIMENTARI DIN PANOURI TIP RIGIPS

opreste executia lucrarilor descrise in prezenta procedura in cazul in care s-au prudus defecte grave de calitate sau abateri de la prevederile proiectului de executie.

6.3. Inginer CQ santier

verifica materialele inainte de a fi introduse in opera si documentele care atesta calitatea lor;

- verifica asigurarea conditiilor de lucru specificate in procedura, caiete de sarcini si agrementele tehnice pentru materiale;

- participa la verificarea calitatii lucrarilor pe faze de executie si semneaza procesele verbale ce atesta executia lucrarilor;

verifica completitudinea si corectitudinea inregistrarilor de calitate emise pe faze de executie

participa la inspectiile efectuate de organele ISCLPUAT si a organelor teritoriale;

in cazul aparitiei de neconformitati opreste executia lucrarii, deschide raport de neconformitate, anuntand seful de santier si sefii ierarhici;

in baza dispozitiilor de santier emise de proiectant si avizate de beneficiar, urmareste remedierea neconformitatilor. 

7. INREGISRARI

-Proces verbal de receptie calitativa

8. ANEXE

Specifice nu sunt


Document Info


Accesari: 5830
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )