Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Instrumentatii dupa prajini

Arhitectura constructii


Instrumentatii dupa prajini

In cazul ruperii prajinilor de pompare sau desurubarii acestora, sonda nu mai produce, dar tevile de extractie raman pline cu lichid si unitatea de pompare dezechilibreaza sau se opreste.Se va trece la interventia propriu - zisa pentru rezolvarea ruperii.

Dupa ce se fac operatiile de pregatire a sondei pentru manevre se lasa garnitura de prajini in jos. Din constatari rezultand o desurubare se va efectua o proba de insurubare. Daca se constata intregirea garniturii de prajini, atunci trebuie intarita insurubarea tinandu-se seama ca odata cu strangerea ce 414i86e pului respectiv se mai pot strange si alte imbinari din garnitura.

Pentru ca operatia sa nu provoace accidente din cauza torsionarii garniturii in timpul strangerii, este indicat sa se foloseasca pentru strangerea de siguranta cheia circulara (fig. 5.47).

Fig. 5.47.Cheie circulara

Folosirea acestei chei este necesara la operatiile de desurubare a prajinilor de pompare, cand garnitura de prajini este prinsa in nisip in tevile de extractie sau cand se extrag concomitent prajinile de pompare si tevile de extractie.

Prin constructia sa, cheia se poate folosi la toate dimensiunile de prajini de pompare.

Daca nu se obtine un rezultat favorabil, la testarea de insurubare a garniturii de prajini de pompare, se extrag prajinile de pompare pana la ruptura pentru a se constata locul unde s-a produs.

Prinderea capatului liber de prajini de pompare ramas in gaura de sonda se face cu ajutorul unei corunci corespunzatoare (fig. 5.48 a, b, c), ale caror bacuri pot prinde file pe corpul prajinii fie sub mufa acesteia. Aceste tipuri de corunci sunt de tipul declansabil, deci ele se extrag intotdeauna dupa instrumentatie, pentru inlocuirea bucatii rupte.

Corunca declansabila universala D.U. (fig. 5.48 c) are un grad inalt de operativitate si realizeaza o prindere sigura fie pe corpul, fie pe mufa prajinii de pompare. Aceasta corunca cuprinde bacuri cu dinti 3, pentru prinderea prajinilor de corp si bacuri de frictiune 6, pentru prinderea sub mufa prajinii. Corunca poate fi introdusa cu ambele bacuri sau numai cu unul singur.

Se construiesc si corunci cu trei randuri de bacuri, pentru prinderea mai multor dimensiuni de prajini de pompare, spre exemplu 3/4, 7/8, 1 in. Aceste tipuri de corunci (cu bacuri multiple BM) au bacurile expandabile, tronconice la exterior, care aluneca pe bucse tronconice introduse in corpul coruncii

La interior bacurile sunt prevazute cu dinti elicoidali cu trei inceputuri,

ceea ce asigura o degajare rapida de sonda a coruncii se face cu o garnitura de prajini de pe corpul prajinii de pompare.Degajarea se realizeaza prin rotirea la dreapta a garniturii de instrumentatie.

Daca ruperea se produce in zona patratului pentru cheie se va instrumenta fie cu o corunca cu un singur bac, fie cu o corunca cu clapa (fig. 5.40 a) cu diametru corespunzator. Introducerea in pompare.

In cazul unei sonde cu debit mare de titei, pentru a micsora timpul neproductiv pe care il reprezinta operatia de extragere a prajinilor din sonda, se recurge uneori la folosirea unei corunci speciale nedeclansabile, cu care se realizeaza prinderea capatului

Fig.5.48

rupt, respectiv intregirea garniturii de prajini fara inlocuirea bucatii rupta de prajina.

Angajarea coruncii de intregire pe corpul prajinii rupte se face astfel: se lasa greutatea pe corunca, capul prajinii rupte incercand sa intre in corunca ridica putin bacurile, care comprima un arc, pana cand prajina intra in interiorul lor. Dupa intrarea corpului prajinii in bacuri se intinde garnitura, arcul se va destinde si impinge bacurile in locasul conic din partea inferioara a coruncii. Acestea sunt astfel fortate sa se stranga pe prajina si sa solidarizeze corunca cu restul garniturii ramase in sonda. Dupa intregire se continua functionarea sondei in mod normal.

Coruncile de intregire nu sunt indicate la sondele adanci, in care se apreciaza ca in urma socului produs in momentul ruperii s-au slabit legaturile la mufe, existand pericolul desurubarii lor ulterioare si nici la sondele care produc titei parafinos.

Document Info


Accesari: 1929
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )