Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Notiuni fundamentale de astronomie

Astronomie
Notiuni fundamentale de astronomie

Aflându-se departe de orice focar al civilizatiei, ("civilizatia" aduce poluare si face cerul mai greu vizibil), oricine priveste cerul într-o noapte senin& 20420k1024u #259; fara Luna, este fascinat de puzderia de stele ce împânzesc bolta. O anumita zona a cerului, numita Calea Lactee are o asemenea multime de puncte luminoase încât nu pot fi distinse cu ochiul liber. Aceasta aglomerare de corpuri ceresti este galaxia noastra care cuprinde miliarde de stele, raspândite pe o suprafata elipsoidala de circa o suta de mii de ani lumina diametru si de 16 mii de ani lumina grosime.
Daca privim atent, putem sa remarcam miscarea pe care aceste puncte luminoase o realizeaza pe parcursul unei nopti, si chiar cea specifica unui an. Pozitia lor relativa pare a ramâne fixa, de fapt îsi schimba pozitia una fata de alta foarte lent, schimbare imperceptibila pentru ochiul liber.

De aceea, remarcam în fiecare noapte prezenta unor formatiuni de stele numite constelatii cum ar fi Ursa Mare, Ursa Mica, constelatia Casiopeea care, împreuna cu celelalte constelatii, formeaza asa-zisa parte fixa a cerului.

Datorita miscarii Pamântului în jurul propriei axe si a rotatiei în jurul Soarelui vedem constelatiile schimbându-si pozitia în cursul noptii si a anului.

Numai Steaua Polara, fiind deasupra axei de rotatie a Pamântului, ramâne vizibila mereu în acelasi punct, catre Nord la aproximativ 45 de grade deasupra orizontului (aceasta este valabil pentru România, deoarece se gaseste la o latitudine de aproximativ 45 de grade) si întreaga bolta pare ca se roteste în jurul ei.

Înca din vechime marinarii se foloseau de pozitia ei pe cer pentru orientare: unghiul sub care se vede fata de orizont arata latitudinea geografica a acelui punct de pe glob.

Steaua polara

Steaua Polara este usor de gasit plecând de la constelatia Carul Mare (Ursa Mare), o formatiune de stele usor vizibila în fiecare noapte.

Unind cu o dreapta cele doua stele care reprezintaRotile din spate ale Carului Mare si prelungind-o

spre dreapta cu de 5 ori distanta dintre ele, întâlnim

o stea mult mai stralucitoare decât stelele din preajma.

Aceasta este Steaua Polara, astru care a constituit

din timpuri imemoriale unul dintre cele mai importante

puncte de reper din emisfera nordica.

Înca din vechime marinarii se foloseau de pozitia ei pe cer pentru orientare: unghiul sub care se vede fata de orizont arata latitudinea geografica a acelui punct de pe glob.

Pe lânga stelele nemiscate una fata de alta, exista si corpuri ce se misca pe suprafata aparent încremenita a boltii ceresti. Este usor de remarcat miscarea Lunii, care îsi schimba vizibil pozitia chiar pe parcursul unei singure nopti, în aproximativ 28 de zile, ea înconjurând toata bolta.

Soarele realizeaza aceasta miscare într-un an de zile. Desi este mai greu de remarcat, este vizibila si miscarea planetelor sistemului solar care parcurg cerul cu o viteza mai mare sau mai mica.

Ritmul este o caracteristica universala a existentei, începând de la miscarea celor mai mici constituenti ai atomului, pâna la manifestarea ciclica a universului, care a aparut printr-o explozie initiala a spatiului însusi (numita Bing Bang de catre oamenii de stiinta) si care, conform ultimelor cercetari, va sfârsi într-un colaps universal. Omul facând parte din acest univers în mod evident este dependent de ritmurile lui, de unde si importanta cunoasterii lor.

Astrologii pentru a scapa de aceasta dependenta fata de ritmurile cosmice, într-o prima faza urmaresc cunoasterea lor, pentru ca mai apoi sa poata sa le transceanda prin raportarea la planul superior lor.


Document Info


Accesari: 3229
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )