Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Elemente de drept comparat privind rolul Ombudsmanului in realizarea controlului colectivitatii locale

Drept
Elemente de drept comparat privind rolul Ombudsmanului in realizarea controlului colectivitatii locale, in sistemul de drept romanesc si principalele si princip 252w2212c alele sisteme de drept Europene.

Armonizarea legislatiei romanesti cu legislatia comunitara europeana reprezinta o cerinta de maxima importanta , iata de ce apreciem necesar sa se analizeze in ce masura Legea nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul poporului corespunde exigentelor actelor normative comunitaresi este compatibila cu legile similare ale altor state membre si cu statutul Mediatorului European.
Atributiile Avocatului Poporului sunt reglementate de art.13,lit. b).din Legea nr.35/1997 si se refera la solutionarea cererilor facute de persoanele lezate de catre autoritatile administartiei publice.

Aceasta reglementare a legii romane este in concordanta cu reglementarile celorlalte state comunitare, care stabilesc pentru Ombudsman competenta generala privind activitatea administartiilor nationale si locale. Singurele tari unde competenta materiala a Ombudsmanului este mai larga sunt Suedia si Finlanda, unde el are si competenta de control asupra organelor jurisdictionale.

Sesizarea Avocatului poporului este scutita de taxa de timbru, asa cum este si cea a Ombudsmanului comunitar inclusive a Mediatorului European30. De asemenea la fel ca oricare Ombudsman comunitar, Avocatul poporului din Romania poate sesiza si din oficiu.

La fel ca si in Danemarca , Spania , Irlanda plangerea trebuie sa se refere ;la incalcarea unor drepturi sau libertati savarsite intr-un anumit termen, respective un an de la data de la care persoana lezata a luat cunosstinta de faptele ce fac obiectul plangerii.

In ceea ce priveste modalitatea de sesizare, pewrsoanele indreptatite pot sesiza direct Avocatul Poporului, aceasta reglementare este valabila si pentru Mediatorul European si ceilalti Ombudsmani din statele comunitare, cu exceptia Frantei si Marii

_____ _______ ______ _______

30.A se vedea statutul Mediatorului European

Britanii, tari in care Ombudsmanii nu pot fi sesizati direct, ci prin intermediul parlamentarilor.

Avocatul Poporului la fel ca omologii sai din tarile comunitare este independent de puterea politica si beneficiaza de imunitate pe perioada exercitarii mandatului. El poate efectua investigatii necesare in conformitate cu atributiile conferite de lege, iar in situatia in care in urma acestor investigatii, emite recomandari, acestea nu sunt supuse controlului parlamentar sau judecatoresc.

Procedura folosita este cea a institutiei Ombudsmanului clasic, in sensul ca Avocatul Poporului nu dispune de mijloace directe de actiune ci, utilizand o procedura gratioasa, emite recomandari prin care sesizeaza autoritatile administrative.

Articolul 57 din Constitutia Romaniei prevede obligatia Avocatului Poporului de a prezenta celor doua Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea celor din urma.Rapoartele pot contine recomandari privind legislatia sau masuri de alta natura pentru ocrotirea drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Obligatia de a prezenta anual un raport in fata Parlamntuluieste stipulate in mod expres pentru fiecare Ombudsman din tarile comunitare , la fel fiind si pentru Mediatorul European31.

Totodata cu ocazia prezentarii raportului sau ori de cate ori considera necesar fiecare Ombudsman poate prezenta Parlamentului propuneri de abrogare, reformare sau adoptare a reglementarii legale pentru protejarea cat mai eficienta posibila a drepturilor si libertatilor conferite de lege tuturor persoanelor.

Din analiza comparative a institutiei Avocatul Poporului, in raport cu dispozitiile constitutionale precum si cele din Legea nr.35/1997 emise in baza acestor dispozitii constitutionale, vis-à-vis de prevedeile legale ce reglementeaza organizarea si functionarea Ombudsmanului in statele Uniunii Europene, inclusive a Mediatorului European, rezulta fara putinta de tagada ca Legea nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului este compatibila, in multe cazuri chiar identica actelor normative care reglementeaza aaceasta institutie in legislatia comunitara europeana

_____ _______ ______ ____________

31. A se vedea art.3,pct.8 din,, Statut du Mediateur Europeen'' in Union europeenne-Le Mediateur Europeen, Textes official.

Capitolul VIPerspective

Tudor Dragan vede perspective Avocatului Poporului ca una defavorabila.

Distinsul profesor explica aceasta prin ; lipsa traditiei in sistemul juridic romanesc; in procesul de impamantenire in moravurile curente, ea va ajunge fara indoiala in competitie cu institutia contenciosului administrative, care , prin faptul ca -si finalizeaza controlul actelor administrative ilegale prin hotarari executorii si se realizeaza in cadrul unor circumscriptii electorale, iar nu exclusiv pe plan central, va putea parea celor vatamati in drepturile lor o cale procedurala mai eficienta si mai accesibila decat plangerea adresaata Avocatului poporului; nu are ramificatii in teritoriu care sa ii

inlesneasca activitateasi este, deci, amenintata da fie gatuita de un numar excesiv de mare de plangeri in raport cu posibilitatileei de solutionare; exista riscul unor solutii divergente din moment ce plangerea la Avocatul Poporului este o cale paralela cu actiunea in contencios administrativ32.

Ramane sa se vada care va fi valoarea practica a institutiei Avocatul Poporului, odata ce ea nu dispune, conform Constitutiei din 1991 de posibilitatea de a lua masuri directe si executorii de reparare a ilegalitatilor comise, ci singurele cai procedurale la care se poate recurge sunt fie sesizarea autoritatilor publice in scopul ca acestea sa ia masurile operative necesare, fie prezentarea de rapoarte Camerelor Parlamenrului, urmand ca acesta sa adopte legile sau hotararile individuale cu caracter obligatoriu, pe care le va socoti necesare.

De aceea, a ramas legii organice , prevazute de Constitutie in aceasta materie,

sarcinade apune la indemana Avocatului poporului caile procedurale cele mai potrivite pentru a o face eficienta33

_____ _______ ______ _________

32.A se vedea T.Draganu, op.cit., p.350

33. Idem,p.346

In ce ne priveste abordam o viziune optimista cat priveste institutia Avocatul poporului.

Acest optimism se fondeaza pe :

-marea putere de receptie a oamenilor, ca o institutie a sperantei si a viitorului.

-consolidarea an de an a institutiei.

-sprijinul aparte de care institutia se bucura din partea Parlamentului.

- structurile europene si internationale aleombudsmanului, al carui rol sporeste continuu.

introducerea in sistemul normativ sic el practice a exigentelor Uniunii Europene

perspectivele oferite ombudsmanului de catre Constitutia Europeana.

Astazi institutia Avocatul poporului poate fi considerate o institutie viabila si eficienta.

Fara indoiala perspectivele institutiei vor evolua intr-un raport direct proportional cu realizarea in viata statala a comportamentului constitutional loial34


Document Info


Accesari: 2013
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )