Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Violul

Drept
Violul

Adevaratii barbati

Adevaratii barbati nu comit viol.

Barbatii adevarati accepta responsabilitatea de a nu rani o alta persoana.Nu este niciodata OK sa fortezi o femeie sa faca sex cu tine, chiar daca :

-te tachineaza -se îmbraca provocator sau te incita

-spune "nu" si tu crezi ca vrea sa zica "da"

-ai mai facut sex cu ea

-ai platit cina sau i-ai cumparat cadouri scumpe

-crezi ca femeilor le place sa fie fortate sau vor sa fie convinse

-femeia este sub influenta drogurilor sau a alcoolului

-Violul este un act violent. Este cauzat în principal de dorinta de a controla si a domina, decât de sex. Este incriminat prin lege (art.197 din Codul Penal român)

- Daca primesti semnale ambigue de la o femeie, vorbeste cu ea si clarifica ceea ce doreste. Daca te afli într-o situatie în care femeia este nesigura daca vrea sau nu sa faca sex retrage-te. Sugereaza sa discutati despre aceasta.

-Nu presupune ca stii ce vrea partenera, verifica!

-Fii întlegator cu femeile care nu sunt sigure daca vor sa faca sex. Nu încerca sa le fortezi.

-Nu presupune ca amândoi doriti acelasi grad de intimitate. Ea ar putea fi interesata într-un contact sexual diferit de sexul vaginal.

-Fii atent la propriile dorinte sexuale. Întreaba-te daca asulti ce vrea ea. Nu lasa dorintele tale sa îti controleze actiunile.

-Comunica-ti dorintele sexuale sincer si cât mai devreme.

-Daca ai dubii în legatura cu ce vrea partenera, OPRESTE-TE, ÎNTREABA si CLARIFICA.

-Dorintele tale nu pot fi controlate, dar actiunile da. Excitarea sexuala nu justifica sexul fortat.

-Nu presupune ca dorinta ei de dragoste este aceeasi cu dorinta de sex.

-A nu face sex nu înseamna ca nu esti un "barbat adevarat".

-O femeie care refuza sa faca sex cu tine nu înseamna ca te respinge ca persoana, ci îsi exprima decizia de a nu participa într-un act în acel moment.

-Nimeni nu cere sa fie violata. Nu conteaza cum se poarta o femeie, ea nu merita sa aiba corpul folosit în feluri pe care ea nu le doreste.

-"NU" înseamna nu. Daca nu accepti "NU"-ul unei femei , risti sa vi 23523o1416x olezi pe cineva despre care credeai ca a spus "DA".

-A profita de o persoana care este incapabila mintal sau fizic sa-si dea aprobarea este viol. Daca o femeie a baut prea mult si a lesinat sau nu se poate autocontrola, atunci sexul cu ea este viol.

-Faptul ca erai si tu beat nu este o aparare legala. Esti responsabil de actiunile tale beat sau treaz.

-Ai grija ca dimensiunile fizice ale unui barbat pot fi intimidante pentru o femeie. Multe victime au spus ca frica bazata pe marimea barbatului a fost motivul pentru care nu s-au zbatut.

Nota: Si barbatii pot fi victime ale violului si au aceleasi drepturi la terapie si în instanta ca si femeile.

Violul

Violul este o infractiune reglementata de art.197 din Codul Penal, potrivit cu care "raportul sexual cu o persoana de sex feminin, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa constituie viol". Pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Când aud de viol, marea majoritate se gândesc la un strain sarind din boscheti noaptea si atacând pe cineva. Aceasta este doar partial adevarat, deoarece majoritatea violurilor sunt comise nu de straini, ci de barbati care-si cunosc victimele, care s-au întâlnit cu ele anterior si care sunt considerati prieteni. Acest fenomen se numeste "date rape" (viol de întâlnire).

Acest tip de viol reprezinta contactul sexual fortat si nedorit cu o persoana pe care o cunosti. Este o violare a propriului corp si a propriei încrederi. Este un act de violenta. Poate avea loc cu cineva pe care doar l-ai întâlnit sau cu o persoana care te-a întâlnit de mai multe ori. Forta implicata poate consta într-un ton ridicat, amenintari, fortare fizica sau armata. Expertii estimeaza ca aproximativ 90% din totalitatea violurilor savârsite nu ajung la cunostinta organelor de cercetare penala, iar în cazul celor care ajung aprox.60% din victime îsi cunosteau atacatorul.

Deoarece majoritatea violurilor sunt comise de barbati ne vom referi, pe parcursul acestui articol, la violator ca "el" si la victima ca "ea".

Cum are loc violul?

Violul are loc,de obicei, când o femeie e singura cu un barbat. Daca mergi în camera sau în apartamentul unui barbat sau chiar daca intri în masina lui, esti vulnerabila.

Alcoolul si drogurile sunt câteodata un factor important al violului.

Semnalele ambigue sunt un alt factor. Daca femeia se poarta într-o maniera prietenoasa, barbatul va interpreta acest lucru ca fiind o invitatie la a face sex. "Nu" este auzit ca "poate" si chiar un protest puternic poate fi ignorat datorita iluziei ca o femeie spune "nu" când, de fapt, vrea sa spuna "da". Unor barbati li se pare excitant ca o femeie sa se zbata. Daca o femeie protesteaza usor, barbatul ar putea crede ca doar o "convinge", nu o forteaza.

Câteodata, femeii nu-i este clar ceea ce vrea si crede ca o sa se hotarasca pe parcursul evenimentelor. Daca se razgândeste la un anumit moment si hotaraste sa nu faca sex, barbatul se poate simti înselat, respins si devine nervos. El ar putea interpreta mesajele non-verbale cum ar fi placerea rezultata din saruturi si petting ca însemnând ca ea vrea sa faca sex cu el. În acest moment el poate considera ca a fost tachinat sau indus în eroare pentru satisfacerea unei placeri perverse a femeii, indiferent de ceea ce vrea ea. Rezultatul poate consta într-un viol.

Care sunt cauzele violului ?

Nu exista o cauza exacta a violului, desi de obicei sunt trei elemente cheie implicate : socializarea, proasta comunicare si un motiv principal al violului constând în lipsa de considerare a drepturilor si vointei femeii. În general, rolurile traditionale ale barbatului si femeii în societate sunt parte a problemei. Barbatii sunt învatati de mici sa fie agresori; participa la sporturi agresive, sunt încurajati sa fie competitivi, sa nu se dea batuti, sa continue sa încerce.

Ei sunt stimulati sa aiba puternice sentimente sexuale si sa experimenteze propria satisfactie sexuala ca parte a masculinitatii lor. Mediul care încurajeaza barbatii sa fie competitivi si sa primeasca ceea ce vor genereaza ideea ca au "dreptul de a face sex". Femeile însa sunt învatate sa socializeze, sa fie mai pasive, mai întelegatoare si sa evite scenele. Sunt descurajate din a experimenta propria sexualitate.

Comunicarea între barbat si femeie este deseori problematica, mai ales despre sex. În special prima oara unele femei pot spune "nu" când, de fapt, spun "poate" sau chiar "da", si barbatii au fost învatati sa încerce sa transforme "nu" si "poate" în "da". Astfel, barbatilor le vine greu sa stie când "nu" înseamna "nu". Femeile, pe de alta parte, nu vor sa accepte direct sa faca sex de frica de a nu fi considerate "usuratice".

În ultimele decenii, inhibitiile au început sa dispara. O data cu inventarea anticonceptionalelor multi oameni devin activi sexual de la vârste mai fragede. Astfel multi baieti se pot astepta la sex dupa doar câteva întâlniri. Câteodata femeile împatasesc aceasta asteptare, dar alteori nu. Unii baieti pot considera ca merita sa faca sex dupa ce au cheltuit bani pe o întâlnire. Altii pot crede ca daca o femeie este activa sexual, atunci ea va face sex de buna voie cu oricine inclusiv cu ei.Violul savârsit de o persoana cu care te-ai întâlnit nu este doar un efect al pasiunii sau al comunicarii proaste. Este deseori o tentativa de afirmare a puterii si a supararii. Unii barbati sunt agresivi din punct de vedere sexual, deoarece sunt nesiguri pe ei însisi. Fortând sexul cu o alta persoana îi face sa se simta puternici, pentru ca fac pe altcineva sa se simta slab. Violul este violenta împotriva femeii. Oamenii care îi respecta pe ceilalti nu-i forteaza sa faca ceea ce nu vor.

Ce poti face pentru a evita situatiile ce pot conduce la viol

Nu întotdeauna poti evita violul. Cu toate acestea, sunt unele lucruri pe care le poti face pentru a minimaliza sansele de viol.

-Examineaza-ti sentimentele despre sex. Multe femei cred ca sex înseamna ca vor fi purtate de emotia momentului si ca pot sa se implice în petting dupa care sa hotarasca daca vor face sex sau nu. Problema cu acest fel de a gândi este ca da celuilalt prea mult control.

-Stabileste limite sexuale. Este corpul tau si nimeni nu are dreptul sa te forteze sa faci ceea ce nu vrei. Daca nu vrei ca cineva sa te atinga sau sa te sarute, poti spune "Ia mâinile de pe mine", "Nu ma atinge" sau "Daca nu-mi respecti dorintele în acest moment, plec". A opri activitatea sexuala nu înseamna ca e vreo problema cu tine, ca nu esti o femeie "adevarata".

-Hotaraste-te din timp daca vrei sa faci sex. Cu cât comunici mai repede, ferm si clar, intentiile tale sexuale, cu atât va fi mai usor pentru partenerul tau sa auda si sa accepte decizia.

-Nu da mesaje confuze, fii clara. Spune "da" când vrei sa spui da si "nu" când vrei sa spui nu.

- Ai grija la celelalte maesaje inconstiente pe care le-ai putea trimite. Barbatii ar putea interpreta atitudinea ta într-un mod diferit de ceea ce ai intentionat tu de fapt. Adesea barbatii si femeile trimit puternice mesaje non-verbale pentru a initia o relatie sexuala si semnale neintentionate, care ar putea intra în conflict cu ceea ce spun, aceasta conducând la hartuirea celuilalt. Este de preferat sa acorzi o atentie sporita mesajelor pe care le trimiti prin pozitia corpului, tinuta vestimentara, tonul vocii, gesturile si privirile tale.

- Fii puternica si ferma. Nu te îngrijora în legatura cu faptul ca nu ai fi "politicoasa". De regula, barbatul interpreteaza pasivitatea ca permisiune; el poate ignora sau întelege gresit apropierea "politicoasa" sau "amabila". A spune ceva de genul "Opreste-te.Nu-mi place asta.","Comportamentul tau nu încurajeaza o relatie deschisa între noi", e de preferat. Daca o femeie ignora o activitate sexuala care în realitate nu îi place, barbatul, foarte probabil, va interpreta aceasta ca o acceptare tacita a continuarii activitatii respective. Barbatii nu-ti pot citi gândurile.

- Fii independenta si constienta la înâlniri. Nu fi total pasiva. Ar fi bine sa ai opinii în legatura cu locul în care sa mergeti. Gândeste-te la locuri potrivite pentru o întâlnire (nu neaparat în camera ta sau a lui) si, daca e posibil, plateste-ti singura consumatia sau sugereaza o activitate care sa nu coste.

- Nu face nimic din ceea ce nu vrei doar pentru a evita o scena sau alte neplaceri. Femeile au fost învatate sa fie politicoase, însa în efortul de a fi dragute ele pot fi jenate daca sa tipe sa fuga sau sa scape în alt mod în momentul în care sunt atacate. Nu fi violata deoarece esti mult prea politicoasa pentru a iesi dintr-o situatie periculoasa. Daca esti îngrijorata sa nu-i ranesti sentimentele, aminteste-ti ca, de fapt, el este cel care ignora sentimentele tale. Fi constienta de modul în care stereotipurile legate de femei îti pot afecta comportamentul. Acceptând idei precum "Femeile nu ar trebui sa-si afirme personalitatea " sau "Nu este feminin sa te înfurii ", vei fi mult mai vulnerabila.

- Fi constienta de situatile specifice în care nu te simti relaxata si stapâna pe tine. Nedorind sa accepti ca o situatie este potential periculoasa si temându-te ca vei parea prea sensibila, constituie motivele care te împiedica, adesea, sa reactionezi în interesul propriei sigurante. De exemplu evita sa stai pâna târziu la petreceri în care numarul barbatilor este mult mai mare decât cel al femeilor. Nu te teme sa pleci mai devreme pe motivul ca ar parea nepoliticos. Situatiile în care sunt prezente putine femei pot degenera rapid.

- Daca lucrurile scapa de sub control protesteaza vehement, pleaca, du-te sau striga dupa ajutor. Nu astepta ca altcineva sa vina sa te salveze sau ca lucrurile sa se îmbunatateasca. Daca este incomfortabil, pleaca repede.

- Ai încredere în propria intuitie. Daca te simti presata, probabil ca asa este si trebuie sa reactionezi. Daca te simti rau sau începi sa devii nervoasa în legatura cu modul în care partenerul a început sa se comporte, confrunta-te cu acesta sau paraseste situatia cat mai repede posibil.

- Alcoolul si drogurile sunt asociate, de regula, cu acest tip de viol ("date rape"). Acestea îti afecteaza capacitatea de a discerne si de a lua decizii adecvate (nu numai capacitatea ta cât si pe a lui). Daca ai decis sa bei, bea responsabil, cu masura, atât cât sa ramâi capabila sa te întorci singura acasa si sa nu fie necesar sa apelezi la altii sa aiba grija de tine.

-Evita sa cazi în capcane precum "Daca m-ai iubi, ai face-o". Daca te iubeste, îti va respecta sentimentele si va astepta pana când tu esti pregatita.

-Daca esti nesigura de o noua cunostinta, du-te la întâlnire într-un grup. Daca aceasta nu este posibil, mergi într-un loc public si asigura-ti transportul înapoi spre casa.

-Trebuie sa ai propriul mijloc de transport sau bani de taxi. Macar la primele întâlniri acest lucru îti stabileste independenta si te face sa pari o tinta mult mai putin vulnerabila.

-Evita locurile izolate, unde te afli într-o pozitie vunerabila. Acest lucru este critic la începutul unei relatii. Stabileste un tipar din a merge acolo unde sunt si alti oameni, unde te simti comfortabil si în siguranta. Astfel, vei avea sansa de a-ti cunoaste mai bine partenerul înainte de a hotarî sa continui relatia.

-Ai grija când inviti pe cineva la tine acasa sau când esti invitata acasa la el. Acestea sunt locurile unde majoritatea violurilor au loc.

-Examineaza-ti atitudinea asupra banilor si puterii. Faptul ca el plateste, îti influenteaza abilitatea de a spune "nu" ? Daca da, atunci plateste-ti singura consumatia sau stabileste o întâlnire ce nu implica bani.

-Gândeste-te la argumentele pro si contra întâlnirii cu barbati mult mai în vârsta. Desi ar putea fi mai sofisticati si ar putea avea banii necesari pentru a te trata bine, ar putea sa fie mai experimentati sexual si, astfel, sa se astepte la mai mult, mai devreme.

-Socializeaza-te cu oameni care împart aceleasi valori morale cu tine. Daca te întâlnesti cu oameni, care sunt mai deschisi sexual, s-ar putea întelege ca asa esti si tu.

Luati aminte ca

Este foarte posibil sa fii constient fara sa-ti fie frica, sa-ti asumi responsabilitatea pentru propriul comportament fara a fi pudica si sa ceri altora sa nu-ti violeze propria intimitate fara sa-i dezamagesti.

PERICOL! : Aveti grija la acesti barbati

Din pacate un barbat de treaba se poate transforma într-un violator. Totusi, exista unii care au o tendinta mai puternica de a deveni agresivi sexual.

Aveti grija la barbatii care.

-nu va asculta, ignora ceea ce spuneti, vorbesc o data cu voi si se prefac ca nu aud ceea ce spuneti.

-va igonra propria intimitate.

-îsi exprima furia si agresiunea fata de femei, individual sau în general. Sentimentele ostile se pot transforma usor în acte ostile. Asemenea barbati devin, de obicei, ostili când o femeie spune "nu".

-fac ceea ce vor indiferent de ce vreti voi. Daca un barbat hotaraste pentru voi ce sa faceti si unde sa mergeti, atunci poate hotarâ si când sunteti pregatite sa faceti sex.-încerca sa va faca sa va simtiti vinovate daca rezistati tentativelor lor.

-se poarta agresiv si foarte gelos.

-au idei gresite sau nerealistice despre femei (cum ar fi, "femeile sunt facute sa serveasca barbatul"). Acesti barbati nu prea iau în serios obiectiile femeii la a face sex.

-beau mult. Un betiv devine des agresiv sexual, nervos si violent daca este respins.

Ce ar trebui sa faci daca cineva încearca sa te forteze

-stai calma si gândeste. Da-ti seama care sunt optiunile tale si daca e bine sa opui rezistenta.

-spune "nu" cu putere. Nu zâmbi, nu te purta prietenos sau politicos.

-spune ceva de genul "opreste-te e viol". Asta ar putea sa îl socheze pe violator si sa-l opreasca.

-evalueaza situatia. Încearca sa vezi cum poti scapa. Sunt oameni în jur ?

-cauta o cale de scapare. Daca poti sa-i distragi atentia, câteodata poti scapa.

-actioneaza rapid. Cu cât stai mai mult cu atât scad sansele de scapare.

-întreaba-te daca e bine sa opui rezistenta. Aceasta este o întrebare critica. Femeile care se zbat initial, care lovesc si tipa au o sansa mult mai mare de a evita completarea cu success a unei tentative, decât femeile care se roaga si încerca sa scape cu vorba dulce.

Cu toate acestea opunerea rezistentei depinde de o întrebare majora: E înarmat?

-daca nu este înarmat atunci ai multe optiuni, incluzând : -opune rezistenta fizica - da-i una în marul lui Adam, înfige-i degetul în ochi, da- i una cu o lampa sau cu un alt obiect, sau da-i cu piciorul. Lupta cât sa poti scapa, deoarece este foarte dificil ca o femeie sa doboare un barbat. Opunerea de rezistenta poate descuraja un barbat sau îl poate convinge ca este prea mare deranjul pentru a continua. Opune rezistenta doar atât timp cât nu este periculos.

-fugi. Nu e nici o rusine în fuga dintr-o situatie periculoasa.

-spune ca trebuie sa te duci pâna la baie si dupa aceea fugi.

-striga "incendiu". Daca strigi "ajutor", unii oameni ar putea avea tendinta sa nu se implice în problemele altora. "Incendiu" îi vizeaza pe toti si este mai probabil sa raspunda.

-foloseste rezistenta pasiva (vomita).

-foloseste intimidarea (minte; spunei ca trebuie sa vina colegul tau de camera sau ca ai o boala transmisibila sexual )

-încearca sa-l convingi prin vorba, sa faci apel la umanitatea lui, la decenta lui.

-capata-i încrederea astfel încât sa-si lase garda jos si sa poti fugi.

-încearca sa-l faci sa te vada ca pe o persoana. Fa-l sa realizeze ce efect are asupra ta. Spune-i ca te doare.

-Daca este înarmat atunci.

-încearca sa-l convingi sa nu o faca.

-încearca rezistenta pasiva. Optiunile sunt evident limitate când barbatul este înarmat. În aceste situatii, îti iei viata în propriile mâini daca te hotarasti sa opui rezistenta. Ar putea fi posibil sa fugi daca poti sa-i distragi atentia, dar numai daca esti sigura ca poti scapa.

Ce sa faci daca esti violata

-du-te la o prietena. Asta nu e momentul sa fii singura. Cel putin ai nevoie de suport emotional. Daca nu ai la cine sa te duci, atunci suna pe cineva cu care poti vorbi, indiferent de ora.

-Du-te la doctor. Nu încerca sa te speli înainte. Cât mai repede, du-te la un spital sau la un centru medical pentru a fi examinata de boli. Ai putea avea rani interne de care nu-ti dai seama. Daca te hotarasti sa depui plângere, dovezile fizice sunt foarte importante.

-Informeaza autoritatile de ceea ce s-a întâmplat, chiar daca nu te hotarasti sa depui plângere. Ia pe cineva cu tine. Poti sa te duci si a doua zi, dar cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Rareori violatorii comit un singur act, daca scapa, o vor face din nou. Daca informezi autoritatile îl poti stopa din a viola si alte femei.

-Hotaraste-te daca vrei sa depui plângere. Sansele ca violatorul sa fie pedepsit sunt foarte mici în cazul în care îl cunosteai.

-Cauta ajutor, cum ar fi la psihiatru. Ai trecut printr-o trauma si ai nevoie de ajutor pentru a trece peste moment. Femeile care o fac trec peste aceasta experienta mai repede si cu mai putine efecte de durata decât cele care nu o fac.

-Scrie o srisoare violatorului. Exista un anumit fel de scrisoare care trebuie scrisa. Ea consta în trei parti:

-prima parte este o prezentare cât mai detaliata cu locul, momentul si descrierea incidentului.

-a doua parte descrie cum se simte autoarea în legatura cu elementele scrise în prima parte, cum ar fi rusine, furie, neîncredere si repulsie ("ma simt umilita", "ma simt exploatata").

-a treia parte consta în ceea ce vrea autoarea sa se întâmple în continuare

-un exemplu de scrisoare este:

" Draga Sorin, pe 23 noiembrie am mers cu tine la film, dupa care m-ai invitat în camera ta sa-mi arati colectia ta de CD-uri. Când m-ai sarutat, mi-a placut, dar când ai început sa ma dezbraci si ti-am cerut sa te opresti, n-ai facut-o. Dupa aceea m-ai fortat sa facem sex. Am avut încredere în tine si mi-ai tradat-o. Mi-ai ignorat protestele si m-ai folosit. Am fost suparata atât de rau încât n-am putut sa ma duc la ore a doua zi. Am plâns mult si am probleme cu somnul. Cred ca esti dezgustator. Nu mai vreau sa te vad si sper sa nu mai faci asa ceva si altcuiva".

Scrierea scrisorii poate da victimei senzatia ca a facut ceva constructiv în legatura cu situatia si îi poate daviolatorului o idee despre cum e vazut comportamentul lui de altii.

- Nu te autoînvinova-ti. Multi oameni presupun ca barbatul trebuie sa ceara sex iar femeia este responsabila de a-i da voie. Astfel, femeia poate simti ca este vina ei pentru ca nu a spus "nu" mai clar sau pentru ca a avut încredere în barbat. Unii barbati si femei pot învinovati victima, fara sa ofere pic de compasiune. Barbatii pot crede ca femeia cumva l-a atâtat pe violator; unele femei pot sugera ori ca ai folosit o judecata proasta sau ca ai o reputatie proasta si ca, deci, este vina ta. Aceste persoane vor sa se distanteze de eveniment. Trebuie sa te reasiguri ca nu tu esti de vina, ci violatorul. Chiar daca corpul tau raspunde sexual violatorului, nu înseamna ca ti-a placut sau ca ar fi vina ta. Chiar daca crezi ca ai fost naiva nu e vina ta. Nu comportarea ta a cauzat violul, ci violatorul.Care sunt efectele violului comis de o persoana cunoscuta victimei

Oamenii reactioneaza la stres si traume în mod diferit. Cu toate acestea majoritatea victimelor violului trec prin niste stagii ale sindromul traumei violului. Acest sindrom este compus din trei parti: trauma, negarea si acceptarea.

Trauma

-frica de a fi singura. Acest lucru se poate întâmpla imediat dupa viol sau poate continua înca o perioada.

-frica de barbati. Unele femei pot fi suparate si speriate de toti barbatii. Counseling-ul poate fi determinant în a preveni ca aceasta sa devina o chestiune de durata. Victimele violului ramân cu dubii în privinta alegerii partenerilor , întrebându-se cum ar putea sa se întâlneasca cu alti barbati si dacva vor putea avea încredere în ele si în ceilalti.

-probleme sexuale. Pentru unele personae acestea pot continua mult timp dupa viol, datorita sentimentelor negative despre sex. Din nou counseling-ul va poate fi de mare ajutor

.-depresia. Aceasta poate disparea si aparea pentru o perioada lunga de timp. De obicei cu cât se vorbeste mai mult despre chestiune, cu atât depresia este mai usor de suportat.

-frica de razbunare. Din pacate, aceasta poate fi o frica legitima, mai ales daca victima depune plângere. Cu toate acestea , razbunarea în sine este un act ilegal.

-frica de a avea încredere. Aceasta se poate manifesta dupa viol, când victima începe sa se întâlneasca cu barbati din nou, ramânând cu întrebarea daca se va repeta.

-îngrijorarea fata de reactia familiei si a prietenilor. Câteodata familia victimei poate reactiona negativ, însa ar putea si surprinde victima printr-o reactie pozitiva.

-probleme fizice. Aceasta includ BTS, cât si simptome fizice ale stresului cum sr fi dureri stomacale, dureri de cap, dureri de spate, insomnie, sau apetit diminuat.

-sentimente de furie, neajutorare, vina, durere sau rusine. Acestea sunt , de obicei, reactii tipice care, în general, dispar în timp. În orice caz, retineti ca orice s-a întâmplat si oricum s-a întâmplat este vina violatorului si nu a victimei.

Negarea

-refuzul de a vorbi despre ceea ce s-a întâmplat. Exista o dorinta ca viata sa continue, uitând ce s-a întâmplat. Asta poate dura luni de zile.

Acceptarea

-trecerea peste frici si sentimente. Cea mai buna metoda de a rezolva aceasta problema este de a discuta cu un prieten sau un consilier.

-redobândirea unui simt al controlului asupra vietii. Aceasta se va întâmpla, de obicei, doar dupa ce victima a trecut peste frici si sentimente negative. În acest moment ea va fi capabila sa puna întâmplarea în urma si sa-si continue viata; e gata sa preia din nou controlul asupra sa.

Familia si prietenii: Cum pot ajuta

Dupa un viol, victima poate fi suparata, chiar isterica, sau poate fi amortita si aparent calma. Victima trebuie :

-Sa obtina asistenta medicala.

-Sa se simta în siguranta. Violul este o experienta traumatica pentru o persoana. În special imediat dupa, singuratatea este deseori dificila pentru victime.

-Sa fie crezuta. În mod deosebit, în cazul violurilor comise la o întâlnire, victimele trebuie sa fie crezute ca ceea ce s-a întâmplat de fapt este un viol.

-Sa stie ca n-a fost vina ei. Majoritatea victimelor violului se simt vinovate si cred ca atacul a fost cumva vina lor.

-Sa ia controlul asupra vietii ei. Când o persoana este violata, se poate simti complet lipsita de control asupra a ceea ce i se întâmpla. Un pas important în drumul spre recuperare este sa câstige controlul atât asupra lucrurilor marunte, cât si a lucrurilor importante.

Lucruri pe care le poti face pentru a o ajuta:

-Asculta, nu judeca. Nu este rolul tau sa fii acuzatorul si sa o faci pe ea sa-si dovedeasca spusele. Accepta versiunea ei si încurajeaz-o. Va trebui sa tii opinia ta pentru tine daca tu consideri ca vina a fost a ei. Multe servicii de counseling pot fi de ajutor si pentru prietenii si rudele victimei.

-Oferiti adapost. Daca este posibil, stai la ea acasa sau las-o pe ea sa stea la tine macar o noapte. Nu este momentul ca ea sa fie singura.

-Fii întelegator. S-ar putea ca victima sa aiba nevoie sa vorbeasca la ore nepotrivite dupa întâmplare.

-Fa-o sa se simta comfortabil. A fost tratata brutal. Are nevoie de compasiune.

-Asigur-o ca nu este de vina. Acest lucru este crucial. Multe victime ale violului se învinovatesc.Trebuie sa fie reasigurata ca violatorul este vinovat si nu ea.

-Fii rabdator si întelegator.Fiecare are propriul program de recuperare dupa un viol. Nu impune victimei altul.

-Actiuni de încurajare; de exemplu : sugereaza-i sa sune la un hotline despre viol, sa se duca la un spital sau la un centru de sanatate si/sau sa sune la politie. Respecta-i decizia chiar daca aceasta este sa nu depuna plângere.

-Nu fiti supraprotectivi; încurajati-o sa ia propriile decizii. Trebuie sa se simta stapâna pe propria viata si asta nu va fi posibil daca faceti totul în locul ei.

-Acceptati solutia ei de trecere peste viol, chiar daca nu sunteti de acord. Este mai important ca ea sa ia propriile decizii si sa-i fie respectate, decât ca tu sa-i spui ceea ce crezi ca e bine.

-Pune la o parte propriile probleme si rezolva-le mai târziu. Desi victima unui viol se simte bine daca sentimentele îi sunt împartite de ceilalti, nu va fi bine ca ea sa fie nevoita sa se gândeasca si la furia si supararea voastra.

Concluzie

Toate violurile sunt traumatice, dar cele savârsite de cineva cunoscut , în care victima avea încredere si pe care îl placea, sunt cu atât mai traumatice. Desi numai un mic procent din barbati comit viol, ei fac un rau extrem de mare. Cum femeile devin din în ce mai alerte la pericolul reprezentat de viol, pot fi capabile sa scada sansele de a li se întâmpla. Acest tip de viol nu poate fi considerat o problema personala, ci una publica. Este o problema care priveste toti barbatii si femeile, deoarece are legatura cu chestiuni de baza în relatia dintre barbat si femeie.

Înstiintare:

Acest articol, desi intentionat sa previna violul savârsit de o persoana cunoscuta, sau sa atenueze efectele, este furnizat doar ca un serviciu. Acest tip de viol nu este mereu evitabil si consecintele pot varia de la persoana la persoana în feluri pe care nu le putem anticipa. Astfel nimeni nu poate garanta ca sugestiile noastre vor fi potrivite indiferent de situatie. Acest site nu poate fi raspunzator de nici o dauna reiesita din informatia prezentata în acest articol.

Document Info


Accesari: 11682
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )