Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Undele electromagnetice. Poluarea electromagnetica

Fizica
Undele electromagnetice. Poluarea electromagnetica

VII.1 Cāmpul electromagnetic. Undele electromagnetice
Undele electromagnetice, prezise teoretic de fizicianul englez J. C. Maxwell īn anul 1865 si confirmate experimental de fizicianul german H. Hertz, circa 20 de ani mai tārziu, au devenit īn ultima suta de ani predominante īn ceea ce īnseamna activitatea umana. De amintit faptul ca Hertz, dupa descoperirea lor, s-a īntrebat daca acestea vor servi la ceva.

La baza teoriei electromagnetismului, teorie care studiaza producerea si propagarea undelor electromagnetice, se afla patru ecuatii fundamentale cunoscute sub numele de ecuatiile lui Maxwell. Acestea sunt reprezentate de:

- Legea lui Gauss pentru cāmpul electric; fluxul cāmpului electric printr-o suprafata īnchisa este dat de raportul dintre sarcina electrica continuta īn interiorul acestei suprafete si permitivitatea electrica a mediului;

(1)

Īn forma diferentiala:

(2)

- Legea lui Gauss pentru cāmpul magnetic; fluxul cāmpului magnetic printr-o suprafata īnchisa este zero;

(3)

Īn forma diferentiala:

(4)

- Legea inductiei lui Faraday; circulatia cāmpului electric pe o curba īnchisa este data de viteza de variatie a fluxului cāmpului magnetic prin suprafata ce se sprijina pe curba īnchisa;

(5)

Īn forma diferentiala:

(6)

- Legea lui Ampčre; circulatia cāmpului magnetic pe o curba īnchisa este data de produsul dintre permeabilitatea magnetica a mediului si intensitatea curentului electric delimitat de curba īnchisa;

(7)

Īn forma diferentiala:

(8)

Deoarece s-a observat ca si orice cāmp electric variabil īn timp produce un alt timp de curent electric dat de expresia:

(9)

Acest curent electric, pe care Maxwell l-a numit curent de deplasare, , creeaza īn jurul sau un cāmp magnetic asemanator cu cel creat de un curent de conductie, . Curentul de deplasare nu dezvolta, īnsa, caldura prin efect Joule.

Prin introducerea curentului de deplasare, curentul total care circula prin circuit va fi:

(10)

Din aceste considerente Maxwell a modificat legea lui Ampčre astfel :

(11)

Aceasta forma generalizata a legii lui Ampčre, cunoscuta sub numele de legea lui Ampčre-Maxwell, reprezinta cea de-a patra ecuatie a lui Maxwell. Īn forma diferentiala aceasta lege devine:

(12)

unde reprezinta densitatea curentului de conductie, iar reprezinta densitatea curentului de deplasare a carei expresie, este de forma:

(13)

Deci: densitatea curentului de conductie corespunde unui curent electric datorat miscarii ordonate de sarcini electrice, iar densitatea curentului de deplasare corespunde unui curent electric determinat de variatia unui cāmp electric īn timp.

Daca legea lui Faraday caracterizeaza producerea unui cāmp electric variabil īn timp de catre un cāmp mag 515j95f netic variabil īn timp, legea lui Ampčre-Maxwell caracterizeaza fenomenul invers, adica obtinerea unui cāmp magnetic variabil cu ajutorul unui cāmp electric variabil.

Ansamblul celor doua cāmpuri, electric si magnetic, variabile īn timp si care se genereaza reciproc, constituie cāmpul electromagnetic.

Se poate demonstra ca intensitatea cāmpului electric ca si inductia cāmpului magnetic satisfac ecuatii asemanatoare. Īntr-adevar, pentru mediul fara surse, pornind de la ecuatiile lui Maxwell se obtine:

(14)

respectiv:

(15)

Se observa ca intensitatea cāmpului electric , respectiv inductia cāmpului magnetic , care caracterizeaza cāmpul electromagnetic, satisfac acelasi tip de ecuatie, analoga cu ecuatia de propagare a undelor mecanice:

(16)

Comparānd cele patru ecuatii diferentiale cu ecuatia de propagare a undelor mecanice, Maxwell a constatat ca cele patru marimi care caracterizeaza cāmpul electromagnetic sunt functii variabile īn timp care se propaga cu viteza:

(17)

Deci, daca īntr-o regiune din spatiu se creeaza un cāmp electric variabil īn timp, acesta genereaza la rāndul lui un cāmp magnetic tot variabil īn timp si reciproc, ansamblul acestor doua cāmpuri formānd cāmpul electromagnetic, care se propaga īn spatiu sub forma de unde numite unde electromagnetice.

Aceasta constatare facuta pentru prima data de Maxwell, īndrazneata pentru acel timp (1865), a constituit actul de nastere al teoriei undelor electromagnetice care, dupa aproape 20 ani au fost confirmate experimental de H. Hertz.

La aceasta constatare facuta de Maxwell, contestata de contemporanii sai, s-a adaugat īnca una, tot a lui Maxwell, mai īndrazneata, referitoare la natura electromagnetica a luminii; Maxwell a calculat viteza undelor electromagnetice īn vid:

(18)

Text Box: 
Fig. 1 Forma undei electromagnetice

adica viteza luminii īn vid. Deci si lumina este o unda electromagnetica.

Cele doua componente ale undei electromagnetice, cāmpul electric, , si cāmpul magnetic, , sunt perpendiculare pe directia de propagare, adica unda electromagnetica este transversala

Īn plus, vectorul cāmp magnetic este perpendicular pe planul format de directia de propagare si vectorul cāmp electric. Deoarece, cānd si , adica cei doi vectori oscileaza īn faza, Fig. 1.

Ansamblul tuturor undelor electromagnetice, constituie spectrul electromagnetic. Acesta este constituit din: curentul alternativ, undele hertziene, razele infrarosii, spectrul vizibil, razele ultraviolete, radiatiile X, radiatiile si radiatiile cosmice.

Contributia lui Maxwell pentru īntelegerea fenomenelor electromagnetice poate fi considerata una din cele mai īnalte culmi atinse de om īn procesul cunoasterii. Prin ecuatiile lui, Maxwell a realizat o sinteza a interactiunilor electrice si magnetice, una din cele mai grandioase sinteze īn fizica. Īn literatura de specialitate aceasta sinteza este socotita prima unificare teoretica a fenomenelor fizice (electrice si magnetice).

Deoarece cele doua cāmpuri, electric si magnetic, īnmagazineaza energie, densitatile lor de energie fiind cunoscute:

(19)

se pune problema transportului de energie realizat de undele electromagnetice.

Considerānd o regiune din spatiu, de volum V si delimitata de suprafata S, prin care se propaga o unda electromagnetica, energia totala W transportata de unda electromagnetica īn interiorul acestei suprafete are expresia:(20)

Aceasta relatie permite obtinerea energiei transportata de o unda electromagnetica īntr-o regiune din spatiu de volum V.

Deoarece cele doua cāmpuri sunt functii de timp, atunci variatia īn timp a energiei undei electromagnetice are expresia:

  (21)

unde:

(22)

reprezinta vectorul lui Poynting.

Aceasta relatie stabileste faptul ca energia transportata de o unda electromagnetica, īntr-o regiune de volum V, scade īn timp, viteza de scadere fiind determinata de doua mecanisme:

- transport de energie īn exteriorul regiunii considerate, caracterizat de prima integrala care reprezinta fluxul vectorului lui Poynting, adica fluxul de energie electromagnetica prin suprafata īnchisa ce delimiteaza regiunea;

- pierderea de energie prin efect Joule, sub forma de caldura, caracterizata de cea de-a doua integrala

VII.2 Sursele de poluare electromagnetica

Activitatea tuturor sistemelor organizate biologic se desfasoara īntr-un univers supus actiunii unei multiple si variate game de unde, de la cele sesizabile direct cu simturile noastre si care de altfel ocupa o plaja spectrala foarte īngusta, pāna la cele sesizabile doar prin intermediul aparaturii.

Soarele, cel mai puternic emitator pentru Pamānt, pe lānga radiatia corpusculara cauzatoare, printre altele, a aurorelor polare, produce unde electromagnetice, majoritatea dintre ele nepenetrante (93%), formate din unde radio , unde IR si unde luminoase , īn timp ce undele penetrante (7%) sunt formate din unde UV , Röentgen si gamma . Atāt radiatiile electromagnetice de origine solara cāt si cele cosmice la impactul cu atmosfera terestra exercita o presiune asupra acesteia, comprimānd-o pe aceeasi directie cu directia lor de propagare. Componentele penetrante (UV,X, gamma) sunt absorbite, īn timp ce componentele nepenetrante (undele hertziene, cu exceptia celor de 0,1 - 10 m) sunt deviate de ionosfera, iar altele (IR, vizibil) tranziteaza atmosfera.

O alta radiatie electromagnetica naturala este emisa de Pamānt. Cunoscuta sub numele de frecventa de rezonanta Schumann si avānd frecventa de 7,8 Hz actioneaza benefic asupra a tot ce traieste pe Pamānt; de la celula simpla pāna la corpul uman. Mai mult chiar, creierul omului sanatos emite, īn stare de relaxare sau de meditatie, unde electromagnetice, de asemenea benefice, cu frecventa cuprinsa īntre 7 si 9 Hz si cunoscute sub numele de unde Alfa. Daca apare o cāt de mica iritabilitate acesta va produce unde de frecvente mai mari.

Liniile electrice de īnalta tensiune, de la 750 kV pāna la 1500 kV, sunt periculoase deoarece ele constant pierd energie; 40% din energia transportata se pierde īn mediul īnconjurator sub forma de radiatie electromagnetica de frecventa foarte joasa. Organizatia Mondiala de Sanatate a publicat un raport īn care se considera efectele negative asupra mediului de acelasi grad de toxicitate precum otravirea cu mercur sau cadmiu. Cu toate acestea nu exista īnca reguli privitoare la nivelul de radiatie produs de liniile electrice de īnalta tensiune sau de curentii electrici.

Este periculoasa prezenta īn preajma transformatoarelor electrice sau sub liniile electrice de īnalta tensiune chiar pentru scurt timp; corpul uman, devenind o antena vie, absoarbe puternic din energia radiatiei electromagnetice emisa de linia electrica, contribuind astfel la marirea intensitatii cāmpului electromagnetic local. Animalele de asemenea maresc intensitatea cāmpului. O scoala plina de copii sau un grup de muncitori care lucreaza sub o linie electrica de putere poate deveni o sursa teribila de cāmp electromagnetic, nu numai pentru copii din scoala, dar si pentru cei care locuiesc lānga scoala.

Un alt caz de poluare electromagnetica īl reprezinta antenele parabolice pentru satelit. Aflate īn preajma unei linii electrice, acestea amplifica cāmpul electromagnetic de joasa frecventa din jurul liniei. De aceea se recomanda sa nu se stea īn preajma lor chiar cānd acestea sunt oprite. Īn Annaplois Valley si Nova Scotia din Canada prezenta statiilor radar din zona au determinat mari probleme īncepānd din 1982, de cānd au fost instalate; brusc au aparut diferite forme de cancer si scleroze īn placi, a crescut rata mortalitatii infantile, īn unele ferme de gāste nu s-au mai obtinut oua fertile.

Īntr-un terminal video, tip CRT (tub catodic), exista diferite tipuri de probleme, produse īn special de transformatorul de īnalta tensiune. El poate crea cāmpuri electrice intense, de 50.000 V/m sau mai mari care, chiar la o distanta operare de circa 70 cm, au efecte negative. Terminalele video moderne, tip LCD, produc cāmpuri electrice si magnetice mici, de 5 - 50 V/m, respectiv 0,3 mT, practic fara efecte negative la distanta de operare obisnuita. Studiile efectuate au aratat ca pāna la 6 V/m intensitate cāmp electric, respectiv pāna la 64 nT inductie cāmp magnetic, undele electromagnetice corespunzatoare nu cauzeaza efecte biologice negative chiar pentru o durata mare de timp.

Acasa sau la birou, toate aparatele electrocasnice produc īn jurul lor cāmp electromagnetic chiar daca acestea sunt oprite. De exemplu, un televizor produce un cāmp electromagnetic destul de puternic chiar cānd acesta este oprit, cāt timp aparatul este tinut īn priza. Acelasi lucru se īntāmpla īn cazul lampilor electrice, al imprimantelor, fotocopiatoarelor, sistemelor video, telefoanelor, cablurilor electrice din perete sau din afara lui.

VII. 3 Efectele biologice ale undelor electromagnetice

Dezvoltarea sistemelor biologice īntr-un mediu ambiant penetrat de aceasta mare varietate de radiatii a condus la dezvoltarea īn organismele vii a unor sisteme de proprii de protectie, atingānd uneori un īnalt grad de perfectiune. Problema care se pune se refera la situatiile īn care organismele vii sunt solicitate la unde diferite atāt prin frecventa cāt si prin intensitate fata de cele naturale.

Undele electromagnetice produse de emitatoarele de putere au efecte devastatoare asupra organismului. Īn urma actiunii lor asupra moleculelor din structura corpului uman rezulta radicali liberi. Acestia se combina cu proteinele sau acizii nucleici din interiorul celulelor, fapt care duce la modificarea grava a structurii lor. Membrana hematiilor (globulele rosii) se deterioreaza, ajungāndu-se la distrugerea lor. La nivelul leucocitelor (globulele albe), radicalii actioneaza de asemenea pāna la distrugere sau le diminueaza puterea de aparare. Acizii nucleici - purtatori ai informatiei genetice - constituie tinta principala a radicalilor liberi, fapt ce duce la mutatii genetice si la cancer.

Cea mai sensibila structura la actiunea undelor electromagnetice o reprezinta cristalinul, fapt care de cele mai multe ori duce la cataracta.

Deoarece canalul auditiv uman nu are o protectie naturala īmpotriva expunerii la radiatii electromagnetice, exista un risc potential de 100% īn cazul expunerii la radiatii electromagnetice emise īn zona pavilionului urechii. Undele electromagnetice emise telefoanele mobile au acces direct (neprotejat) la canalul auditiv si prin acesta la creier, [6].

Nivelul de risc al cāmpurilor electric si magnetic ce compun cāmpul electromagnetic, de unde īncepānd se produc efecte biologice care afecteaza corpul uman, este determinat de urmatoarele valori:

Cāmpul

Nivel

normal

Nivel

periculos

Nivel foarte periculos

Nivel extrem

de periculos

Electric  (V/m)

> 14

(nT) Magnetic (mGs)

(A/m)

> 250

> 2,50> 6,25

Prin masuratorile efectuate īntr-o locuinta obisnuita s-au gasit pentru intensitatea cāmpului electric, īn centrul fiecarei camere, urmatoarele valori:

Camera

Sufragerie

Dormitor

Baie

Bucatarie

Hol

Cāmpul electric (V/m)

Pentru aparatele electrocasnice, intensitatea cāmpului electric masurat la o distanta de 30 cm de aparat, are valoarea:

Aparatul

electric

Boiler

Plita electrica

TV color

Prajitor pāine

Uscator par

Fier de calcat

Aparat cafea

Combina radio stereo

Pled

electric

Frigider

Cāmpul electric (V/m)

Din aceste ultime doua tabele se observa valori ridicate ale intensitatii cāmpului electric, peste valoarea normala, de siguranta. Īn dormitoare lucrurile stau destul de rau; lampile electrice, ceasurile radio, pledurile electrice, sunt veritabile surse de poluare electrica. Fierul electric de calcat este, de asemenea poluant. De aceea nu trebuie calcat timp īndelungat; dupa o jumatate de ora, pāna la 45 minute, este necesar sa se faca pauza la calcat. Privitul la un televizor sa se faca la cel putin 2 m distanta. Frigiderele, cuptoarele cu microunde produc serioase probleme. Multi oameni sufera de alergii cānd consuma māncare preparata la un cuptor cu microunde.

Pe lānga cāmpurile electromagnetice care sunt produse artificial, noi suntem influentati si de variatiile cāmpului magnetic produs pe Pamānt, numit cāmp geomagnetic. Oamenii care locuiesc lānga linii electrice de putere sunt afectati de acestea deoarece apare un sinergism īntre cāmpul geomagnetic local si cāmpul electromagnetic produs de linia electrica ca si de aparatele electrocasnice din apropiere, efectele intensificāndu-se astfel. Aceasta poate cauza serioase probleme, īn special cānd exista variatii ale cāmpului geomagnetic. Daca patul sau locul de munca este plasat īntr-un asemenea loc, deseori apar probleme de sanatate. Studii geomagnetice ale cāmpului magnetic sunt folosite pentru a determina variatii anormale care afecteaza sanatatea oamenilor din zona. Deseori este suficient ca patul sa fie mutat numai 10 - 20 cm distanta de locul initial; astfel se vor observa schimbari notabile īn sanatatea celor car īl folosesc. O pozitie normala a patului presupune o cāt mai mica intensitate a cāmpului geomagnetic, respectiv cāt mai mici variatii ale acestuia. Aceasta poate fi stabilita folosind un aparat numit geomagnetometru.

Terapia electromagnetica este o metoda descoperita si dezvoltata de Robert Becker care, folosind cāmpuri electromagnetice externe, determina o crestere a oaselor, mareste viteza reactiilor chimice si de divizare a celulelor, īmbunatateste conductia electrica a sistemului nervos si chiar accelereaza vindecarea ranilor. Folosind dispozitive electromagnetice care emit diferite nivele de frecvente: 1, 10, 100 , 1000 si 10.000 Hz si aplicate selectiv, starea bolnavilor se īmbunatateste. De exemplu, o bolnava care era alegrica s-a simtit mult mai bine la frecventa Schumann de 7,8 Hz. Īn terapia electromagnetica se intensifica miscarile ionilor, ducānd astfel la o modificare pozitiva a energiile chimice īn corpul uman.Absenta frecventei naturale electromagnetice Schumann de 7,8 Hz produsa de Pamānt determina afectiuni destul de grave uneori. Oamenii de stiinta de la NASA au constatat ca primii astronauti s-au īntors pe Pamānt cu probleme de sanatate datorita absentei īn cosmos a frecventei de rezonanta Schumann.

Guvernele canadiene, germane si sovietice au fost interesate īnca din anul 1960 de a dezvolta acest tip de cercetare. Īn aceasta idee, ele si-au protejat personalul de la ambasade folosind dispozitive care reproduc frecventa electromagnetica de rezonanta terestra Schumann. Acest tip de dispozitiv electromagnetic se aseamana cu ceasul Teslar folosit pe scara larga īn prezent. Frecventa de rezonanta Schumann reprezinta un important suport pentru mentinerea starii de sanatate din punct de vedere mental, emotional si fizic. Daca īn anumite locuri planeta Pamānt nu produce aceasta radiatie electromagnetica se poate folosi un dispozitiv de tipul ceasului Teslar care sa o reproduca. Pe lānga functia de ceas, dispozitivul Teslar, ca si alte dispozitive asemanatoare, emite aceasta unda electromagnetica de frecventa extrem de joasa (ELF) cu ajutorul unui chip incorporat īn ceas, care va neutraliza frecventele ELF daunatoare din jurul persoanei care poarta ceasul.

Text Box: 
a) b) c) d)

Fig. 2 Fotografiile Kirlian ale unui deget: a) care nu poarta ceas Teslar. Cu ceas Teslar: b) dupa 1 ora, c) dupa 24 ore, c) dupa 1 saptamāna.
Dr. Eldon Byrd, conducatorul unei echipe de oameni de stiinta de la U.S. Navy, care a investigat si cercetat efectele undelor electromagnetice de frecvente extrem de joase si privitor la folosirea unui asemenea dispozitiv, declara ca "pare ca blocheaza acele semnale care pot fi daunatoare corpului, producānd o frecventa benefica care amplifica energia cāmpului electromagnetic al persoanei investigate". Īntr-adevar, fotografiile Kirlian ale unui deget arata cresterea energiei cānd este purtat un ceas Teslar, Fig. 2.

Se observa ca, cu cāt timpul de folosire al ceasului Teslar creste, cu atāt calitatea imaginii Kirlian este mai buna, deci energia cāmpului electromagnetic propriu este mai mare.

Cocoon (coconul) este un alt dispozitiv portabil care produce o frecventa de 8 Hz, iar Pulsorul este un dispozitiv protector profesional compus din microcristale.

Masurarea undelor electromagnetice presupune fie masurarea cāmpurilor electrice (V/m) si magnetice (nT sau mGs), respectiv a densitatii de putere (mW/m2), fie detectarea acestora adica punerea īn evidenta, de obicei a cāmpului magnetic, pe 2 - 3 domenii. Comparānd valorile masurate ale acestor marimi cu cele cunoscute si prezentate īn tabele se poate vedea gradul de poluarea electromagnetica.

VII. 4 Consecintele folosirii telefonului mobil

Industria telecomunicatiilor a cunoscut o crestere rapida la nivel global, ca o consecinta directa a dezvoltarilor tehnologice. Īn acest domeniu, una dintre cele mai spectaculoase cresteri au avut-o telecomunicatiile mobile.

Desi a devenit o prezenta obisnuita īn peisajul noilor tehnologii, telefonia mobila genereaza īnca nesiguranta utilizatorilor. Īn timpul unei convorbiri telefonice, folosind telefonul mobil, temperatura corpului īn straturile superioare ale pielii se poate mari cu maxim 0,5°C. Cresterea temperaturii are loc īnsa doar la convorbiri cu o durata foarte lunga de timp, efectele fiind vizibile cel mai devreme dupa o jumatate de ora de convorbire neīntrerupta. Efectele termice afecteaza corpul uman īn mod serios abia dupa o īncalzire locala constanta de 1°C. Exceptie face ochiul: pentru ca este strabatut de o cantitate mica de sānge nu poate redirectiona foarte bine efectele negative ale expunerii la temperatura si radiatii. Se pot evita sau micsora efectele daca se pastreaza antena departe de ochi sau daca se schimba din cānd īn cānd urechea īn timpul convorbirilor mai lungi.

Efectele non-termice sunt date de influenta undelor electromagnetice asupra tesutului celulelor si asupra sistemului nervos. Aceste unde influenteaza nivelul hormonal al omului. Printre altele, este afectat hormonul melatonina produs īn epifiza, care regleaza somnul si joaca un rol important īn cadrul sistemului imunitar. Nivelul de melatonina creste de obicei īn timpul noptii. Printr-un efect de lunga durata al undelor electromagnetice, poate fi micsorata productia de melatonina de peste noapte. Ca urmare, se observa schimbari ale starii de spirit, depresii, tulburari de somn si oboseala. De asemenea, poate aparea o sensibilitate imunitara crescuta si predispozitie la cancer.

Undele emise de antenele GSM reprezinta o gama de frecvente bine definita (900 MHz īn cazul Orange si Vodafone si 1800 MHz la Cosmorom). Alte tipuri de frecvente sunt deja utilizate de mai multe decenii, cu puteri mult mai ridicate decāt cele ale antenelor acestor retele. Īn mod normal, un emitator radio FM are o putere de radiatie de pāna la o mie de ori mai mare, iar īn cazul unui emitator TV, radiatia se poate multiplica de pāna la o suta de mii de ori.

Īn temeiul prevederilor art. 18 si ale art. 19 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 11 din Hotarārea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora, agentii economici care importa sau comercializeaza telefoane mobile au obligatia de a informa consumatorii asupra caracteristicilor tehnice ale produsului respectiv, atāt prin afisarea lor pentru fiecare aparat īn parte la punctele de desfacere, cāt si prin instructiunile de utilizare ale aparatului.

Īn sensul prezentului ordin, prin telefon mobil se īntelege orice dispozitiv emitator de unde radio destinat a fi folosit cu partea radianta a echipamentului īn imediata apropiere a urechii umane (telefoanele GSM, telefoanele fara fir) care functioneaza īn banda de frecventa de 10 MHz - 10 GHz. Īn conformitate cu prevederile Recomandarii Comisiei Europene nr. 1999/519, īn vederea limitarii expunerii utilizatorului la cāmpuri electromagnetice, valoarea limita admisa a SAR localizat la cap si trunchi pentru telefoanele mobile, corespunzatoare gamei de frecvente de la 10 MHz la 10 GHz, este de 2W/kg. Rata absorbtiei specifice (RAS) de energie este marimea care exprima absorbtia medie pe ansamblul īntregului corp sau pe o portiune a corpului si care se defineste ca rata cu care energia este absorbita de unitatea de masa de tesut corporal; se exprima īn W/kg. Rata absorbtiei specifice (RAS) pentru ansamblul īntregului corp este o marime unanim acceptata pentru stabilirea legaturii dintre efectele termice adverse si expunerea la radiofrecvente. Pe lānga valorile RAS pentru corpul īntreg, sunt necesare si valorile RAS locale (pentru o portiune a corpului) pentru evaluarea si limitarea acumularii excesive de energie īn zone restrānse (mici) ale corpului, ca rezultat al unor expuneri īn conditii speciale. Īn sensul art. 6 alin. (1) lit. a) din Hotarārea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii valorile RAS sunt:

Banda de frecventa

SAR pe īntregul corp (W/kg)

Valorile SAR locale (cap si trunchi) (W/kg)

Valorile SAR locale (membre) (W/kg)

10MHz-10GHz

Cresterea impresionanta a abonatilor a impus extinderea amplasamentelor antenelor de emisie - receptie GSM (microunde) pe blocurile de locuinte si, mai ales, la nivelul apartamentelor situate la ultimele etaje ale blocurilor. Acoperirea cāt mai buna cu semnal īn zonele locuite este o problema foarte complicata pentru inginerii care raspund de planificarea retelei operatorilor mobili. Nimic din ceea ce este pe hārtie nu se potriveste suta la suta īn teren, unde apar reflexii, perturbatii si toata gama de bruiaje posibile. O solutie la problema lor este coborārea antenelor spre nivelurile inferioare ale blocurilor pentru o mai buna "penetrare" a cladirilor din jur. Aici īncep problemele. Potrivit unui studiu publicat de "Active Information Media", persoanele din apartamentele care au pe peretii exteriori astfel de "monstri" au īnceput sa se plānga ca nu mai merg bine televizoarele, radiourile, chiar si telefoanele mobile (zumzaitul acela clasic), dar, mai ales, sa acuze si stari de oboseala continua, ameteli, dureri mari de cap, lipsa de concentrare, afectarea memoriei etc.

Īn acest sens, unele date sunt de-a dreptul īngrijoratoare pentru sanatatea populatiei afectate. Pentru ca īn Romānia nu sunt reglementari īn privinta amplasamentului antenelor GSM, ca īn tarile din Uniunea Europeana (distanta minima de 150 m de scoli, de spitale, si nu se amplaseaza pe blocuri de locuinte), companiile de telefonie mobila de pe piata romaneasca liciteaza cu administratorii de bloc si, contra unor chirii substantiale permit amplasarea unor BS-uri (unitati compuse din mai multe antene de receptie si emisie a microundelor) īn detrimentul tuturor locatarilor, acestea devenind efectiv un mic Cernobāl pentru fiecare locatar.

Dupa frecventele planificate, un BS poate sa aiba de la un singur transceiver (partea de amplificare pentru o singura frecventa) pāna la 16 astfel de frecvente. Pe sosele, unde se folosesc de regula maxim trei frecvente (respectiv trei transceivere), cāte una pe fiecare din cele trei zone de cāte 120 de grade īn care se īmparte cāmpul geometric de 360 grade, puterea ajunge pāna la 500 W pe frecventa, deoarece se doreste o acoperire foarte mare si de obicei se folosesc si antene combinate, adica transceiverul se afla montat īn antena.

Normele de protectie pentru cei care īntretin sau monteaza astfel de echipamente precizeaza ca sa nu se intervina la un BS fara a fi total oprit. Cānd ele sunt īn functiune nu trebuie sa se stea sub nici o forma īn fata antenelor, iar in spatele lor la minim 1,5 m, dar aceasta distanta este pur speculativa deoarece aria de acoperire reala a cāmpurilor periculoase este mult mai īntinsa.

Īn prezent, īn Romānia exista patru operatori publici de telefonie mobila:

Vodafone, operator GSM si 3G-UMTS, īn banda de frecvente de 900 MHz si 2 GHz;

Orange, operator GSM si 3G-EDGE, īn banda de frecvente de 900MHz si 2GHz;

Telemobil (Zapp), operator CDMA si EV-DO, īn banda de frecvente de 450MHz;

Cosmote, operator DCS, īn banda de frecvente de 1800MHz.

Īn mod oficial celor patru companii de telefonie mobila li s-au cerut informatii despre puterea de emisie a unui transceiver si īn baza caror reglementari sunt instalate astfel de echipamente pe miile de blocuri si cladiri din Romānia, daca s-au facut studii privind radiatia si daca locatarii au fost atentionati asupra pericolelor la care se expun. Vodafone nu a vrut sa ofere date tehnice despre echipamentele pe care le monteaza pe cladiri. La fel a procedat si firma Cosmote. Singura firma care a raspuns cāt de cāt, oferind unele date despre puterea transceiverelor, dar total neconcludente, a fost Orange. De la compania care opereaza reteaua ZAPP nu s-a primit nici un raspuns.

Specialistii militari īn domeniul comunicatiilor, precizeaza ca puterea de emisie a unui transceiver īn cazul retelelor publice este īn medie de 20 W (puterea de emisie a emitatorului). Puterea radiata de antena variaza īn functie de tipul cablului folosit, de cāstigul antenei si de alte echipamente aflate pe traseul de emisie (amplificator, duplexor, etc.), astfel īncāt puterea maxima radiata de antena poate ajunge, pentru scurt timp, pāna la 40 W. Din considerente de propagare, puterea radiata de antena scade cu patratul distantei parcurse. Īn afara zonelor din imediata apropiere a statiilor de baza, puterea radiata de terminal (telefon mobil) este superioara celei propagate de statia de baza.

Mai riguros au facut cercetari cei de la Institutul pentru Sanatate Publica, cercetatorii de aici analizānd cauzele ce pot produce boli asupra utilizatorilor de telefoane mobile, dar si asupra celor care stau īn imediata apropiere a antenelor GSM. Studiul releva o incidenta crescuta a simptoamelor de ameteala, oboseala, probleme de memorie pentru aceia care stau īn imediata apropiere a surselor de unde electromagnetice.

Studii epidemiologice facute īn Europa de Est au relevat o crestere marcanta īn cazul simptoamelor neurastenice (oboseala, tulburari de somn, ameteli, dureri de cap, etc.) la oamenii expusi la cāmpuri electromagnetice. Īn ansamblu, īnsa, aceste studii nu au gasit date care sa sustina convingator ipoteza conform careia exista un risc crescut de incidenta a tumorilor cerebrale, a leucemiei sau a altui tip de cancer īn corelatie cu folosirea telefoanelor mobile. Aceste studii nu se pot pronunta īn privinta riscului folosirii pe termen lung a telefoanelor mobile si a expunerii zilnice sau cumulative la nivele īnalte de radiatie sau a aparitiei unor tipuri rare de tumori.

Īn contextul existentei incertitudinii stiintifice privind efectele expunerii la cāmpuri electromagnetice, se recomanda adoptarea principiului de precautie (deja adoptat īn Italia, Franta, Belgia), care presupune reconsiderarea limitelor propuse de ICNIRP pentru anumite frecvente, precum si masuri administrative, de exemplu, amplasarea antenelor de telefonie mobila la distanta de zonele īn care se desfasoara activitati cu copii sau persoane bolnave; antenele nu se amplaseaza īn nici un caz pe cladiri de locuinte, la nivelul solului, interzicerea utilizarii telefoanelor mobile de catre copii cu vārsta mai mica de 16 ani, informarea populatiei (utilizatori de telefon mobil etc.), privind riscul de expunere la surse de unde electromagnetice si, nu īn ultimul rānd, sustinere din partea factorilor de decizie privind dezvoltarea unei logistici adecvate de monitorizare a cāmpurilor si a efectelor, gestionata de Institutul de Sanatate Publica, din structura Ministerului Sanatatii.


Document Info


Accesari: 35904
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )