Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ALTE OPERATII EFECTUATE ASUPRA ARTICOLELOR DIN BAZA DE DATE

Informatica
LECTIA 4 : ALTE OPERATII EFECTUATE ASUPRA

ARTICOLELOR DIN BAZA DE DATE

Stergerea articolelor din baza de dateInformatia care nu mai prezinta importanta pentru utilizator trebuie eliminata din baza de date . Exista doua tipuri de stergere a articolelor in FOXPRO :

steregere logica

stergere fizica

STERGEREA LOGICA

Stergerea logica a articolelor presupune marcarea lor in octetul suplimentar din structura . Articolele marcate pentru stergere nu participa la operatiile efectuate asupra articolelor bazei de date (daca acest lucru este specificat prin SET DELETED ON). Stergerea logica este importanta prin faptul ca articolele pot fi aduse inapoi in baza de date. Implicit stergerea se refera la articolul curent, dar se permite stabilirea unor criterii pe care trebuie sa le satiafaca articolele care se sterg.

============PICTOGRAMA 63==========

Stergerea logica se poate face:

Utilizand optiunea se poate face Delete... din meniul RECORD . In aceasta situatie se deschide o fereastra de dialog Delete-Record care permite stabilirea domeniului de sters sau a unor clauze FOR sau WHILE . Parasirea dialogului fara a sterge se 424r1721e face tastand ESC sau alegand optiunea <Cancel>.

Comanda DELETE care poate avea sintaxa:

DELETE [domeniu] [WHILE cond_1 ] [ FOR cond_1] [ FOR cond_2 ]

Articolele sterse logic pot fi integrate in baza de date .Anularea implicita a stergerii logice se refera la articolul curent. Reintegrarea articolelor marcate pentru stergere se poate face si pe baza unor criterii stabilite de utilizator.

Tema practica:

Considerand baza de date CURSANTI cu structura

NUME

C

DATAN

D

LOCN

C

FUNCTIE

C

LOCM

C

MEDIA

N

2

Scrieti comenzile pentru urmatoarele stergeri :

Stergerea primului articol din baza de date

Stergerea primelor 10 articole din baza de date

Stergerea cursantilor cu media necompletata ( media=0)Indicatie :

Comenzile cerute sunt :

GO TOP

DELE

GO TOP

DELE NEXT 10

DELETE FOR media=0

Reintegrarea se poate face prin :

Optiunea Recall... din meniul RECORD . In aceasta situatie se deschide o fereastra de dialog Recall-Record care permite stabilirea domeniului de reintegrare sau a unor clauze FOR /WHILE . Parasirea dialogului fara a reface nimic se face tastand ESC sau alegand optiunea CANCEL }

Comanda RECALL care poate avea sintaxa :

RECALL [domeniu] [ WHILE cond_1 ] [ FOR cond_2 ]

Tema practica :

Reinegrati in baza de date articolele sterse anterior.

Indicatie:

Comanda ceruta este :

RECALL ALL

STERGEREA FIZICA

Stergerea fizica a articolelor presupune eliminarea lor din baza de date. Vor fi eliminate articolele marcate logic pentru stergere. Articolele sterse fizic sunt irecuperabile. FOXPRO aranjeaza articolele in baza de date succesiv in ordinea introducerii lor in baza de date. Fiecare articol are un numar de ordine care defineste pozitia sa in baza de date. Numerele se atribuie secvential incepand cu 1. Stergerea fizica presupune rescrierea bazei de date, eliminarea articolelor marcate pentru stergere si renumerotarea tuturor articolelor din baza de date.

Stergerea fizica se realizeaza cu :

comanda PACK

optiunea Pack din meniul DATABASE

Stergerea tuturor articolelor din baza de date se poate realiza cu comanda ZAP . Efectul ei este stergerea fizica a bazei de date ; baza de date este goala , contine doar structura. ZAP este echivalenta cu DELETE ALL urmat de PACK dar este mult mai rapida. Articolele sterse prin ZAP sunt irecuperabile.

Stergerile discutate anterior nu se refera la stergerea fisierului baza de date . Stergerea fisierului baza de date se supune regulilor de stergere a fisierului DOS

IMPORTANT:

Este indicat sa se face o copie a bazei de date inaintea unei stergeri fizice !

O stergere fizica poate fi intrerupta tastand ESC . Baza de date ramane neschimbata in acest caz.

MODIFICAREA ARTICOLELOR DIN BAZA DE DATE

In procesul incarcarii bazei de date este inevitabila aparitia greselilor de diferite tipuri.Din acest motiv este necesara corectia articolelor ce s-au introdus eronat.Articolele din baza de date pot fi modificate prin comenzi "full-screen". FOXPRO pune la dispozitia utilizatorilor o multime de metode pentru modificarea articolelor.

Cea mai puternica comanda "full-screen"este BROWSE .Aceasta comanda permite afisarea pe linie a articolelor din baza de date in interiorul unei ferestre BROWSE .Comanda poate fi lansata atat prin tastarea ei in fereastra de comenzi sau si prin alegerea optiunii Browse din meniul DATABASE , cat si prin includerea ei in program .

===========PICTOGRAMA 66=======

BROWSE permite examinarea si efectuarea unor schimbari in baza de date .Poate fi editat continutul campurilor , pot fi adaugate noi articole , se pot sterge articole , campurile pot fi mutate sau redimensionate , etc. Fereastra BROWSE este unica deoarece ea poate fi divizata in doua partitii care permit examinarea diferitelor parti ale unei baze de date la un moment dat.

Camanda BROWSE are nevoie de o baza de date deschisa . Daca un gaseste nici o baza de date deschisa , executia comenzii incepe prin deschiderea unei ferestre de dialog OPEN , pentru deschiderea unui fisier . In continuare , indiferent de modul de lansare al comenzii pe ecran apare fereastra BROWSE si atata timp cat fereastra BROWSE este activa , pe bara de meniuri apare un nou pad BROWSE care are asociat un meniu popup. Meniul BROWSE contine optiuni referitoare la fereastra BROWSE , unele fiind valabile doar cand fereastra este divizata .

O sintaxa minimala a comanzii BROWSE poate fi :

BROWSE [FIELDS lista_de_campuri] [ FORcond_1] [FREEZE camp ]

[LAST ] [ LOCK n ][NOAPPEND ] [NODELETE]

[ NOEDIT | NOMODIFY ]

[ NOMENU ] [TITLE titlu ] [ WIDTH 1]

CLAUZA

SEMNIFICATIA

FREEZE camp

Se foloseste cand se doreste modificarea doar a unui camp

LAST

Are ca efect salvarea tuturor modificarilor ferestrei BROWSE in fisierul FOXUSER , la inchiderea ferestrei BROWSE . La o noua lansare BROWSE vor fi validate toate setarile de la comanda BROWSE anterioara.

LOCK n

Stabileste la n numarul campurilor ce vor apare in prima partitie

NOMENU

Un permite accesul la meniul BROWSE

WIDTH 1

Stabileste la 1 numarul maxim de aractere afisabile dintr-un camp , continutul campului poate fi defilat cu tastele sageti stanfa-dreaptaTema practica :

Afisati baza de date CURSANTI intr-o fereastra BROWSE

Indicatie :

Tastati in fereastra de comenzi BROWSE

EDITAREA IN FEREASTRA BROWSE

Puteti adauga , sterge si modifica articole ale bazei de date in interiorul ferestrei BROWSE

Deplasarea in fereastra BROWSE

Pentru a edita continutul ferestrei BROWSE trebuie sa cunoasteti modul de deplasare in interiorul ei .Deplasarea in interiorul ferestrei BROWSE respecta regulile generale FOXPRO de deplasare in ferestre. Editarea ( corectarea ) unui camp trebuie precedata de pozitionarea cursorului pe campul respectiv.Odata pozitionati pe un camp , deplasarea in interiorul campului se face utilizand sagetile stanga-dreapta.

Modificarea datelor memorate intr-un camp

Exista diferite metode de modificare a continutului unui camp cu ajutorul tastaturii.Tastele TAB ,respectiv SHIFT+TAB se utilizeaza pentru a selecta urmatorul camp respectiv campul precedent.Tastele sageti sus-jos se folosesc pentru pozitionare pe campul de deasupra , respectiv pe cel de sub campul curent.Sunt permise toate functiile specifice unei editari : copiere , decupare , stergere, inserare si suprascriere , etc.

Pentru a selecta o portiune dintr-un camp , pozitionati cursorul dupa care , tinand apasata tasta SHIFT va deplasati cu sagetile stanga - dreapta pana in pozitia dorita .Pentru a selecta un camp in intregime , va pozitionati pe inceputul campului si sinand apasata tasta SHIFT tastati END .

Pentru a modifica continutul unui camp utilizand mouse-ul , va pozitionati pe o litera in interiorul campului .In continuare puteti sterge , insera , suprascrie. Selectarea unui cuvant dintr-un camp se realizeaza cu un dublu click . Selectarea unui camp in intregime se realizeaza cu un triplu click .Orice tastati in continuare va inlocui portiunea selectata.

Daca va decideti sa faceti ultima modificare , puteti alege optiunea UNDO din meniul EDIT ,atata timp cat cursorul se afla inca in campul pe care doriti sa-l refaceti.Odata mutat cursorul pe un alt camp , modificarea este salvata si un mai puteti reface starea initiala. Daca va pozitionati pe un camp unde un s-au facut modificari , optiunea UNDO este dezactivata.

Tema practica :

Folosind facilitatile de deplasare si modificare in fereastra Browse, modificati numele unor persoane din fisierul CURSANTI.

Adaugarea de noi articole

Articolele noi pot fi adaugate intre cele existente sau la sfarsitul bazei de date . Pentru a adauga un articol nou la sfarsitul bazei de date se alege optiunea Append Record din meniul BROWSE sau tastati CTRL+N. Va apare un articol gol la sfarsitul articolelor afisate in fereastra . Cursorul este pozitionat in primul camp al articolului gol . Puteti tasta informatia necesara.

Adaugarea unui articol nou la sfarsitul bazei de date se face si cu optiunea Append din meniul RECORD . Fereastra BROWSE va apare in modul Append ( campurile sunt asezate unul sub altul ) cu un articol gol la sfarsitul bazei de date .Puteti tasta informatia necesara ..Revenirea in modul de afisare BROWSE se face alegand optiunea BROWSE din meniul BROWSE

Adaugarea unui articol nou , dupa un articol selectat se face tastand INSERT in fereastra de comenzi . Baza de date va fi afisata in modul Insert ( se afiseaza articolul precdent si un articol gol , campurile fiind afisate unul sub altul ).Tastati informatia necesara .Daca sunteti pozitionat pe ultimul camp al noului articol , tastand ENTER , adaugati un nou articol . Aflandu-va in modul Insert puteti alege optiunea Browse din meniul BROWSE dar vor fi afisate doar articolele inserate si articolul precedent .

Tema practica :

Adaugati articole noi in baza de date CURSANTI .

Stergerea articolelor

Cu mouse-ul va pozitionati in stanga articolului de sters si apasati butonul mouse-ului . Va apare un punct un fata articolului ceea ce indica marcarea pentru stergere . Se pot sterge astfel oricate articole . Daca va razganditi puteti anula marcarea pentru stergere pozitionandu-va pe punctul de stergere si apasand butonul mouse-ului .

Cu ajutorul tastaturii puteti sterge articole astfel :

selectati articolul de sters;

alegeti optiunea Toggle Delete din meniul BROWSE sau tastati CTRL+T

In urma acestor actiuni articolul va fi marcat pentru stergere ( apare un punct in stanga lui ) . Anularea marcajului de strgere se face alegand din nou optiunea Toggle Delete din meniul BROWSE

Pentru stergerea fizica a articoleleor marcate se alege optiunea Pack din meniul DATABASE.

MANIPULAREA FERESTREI BROWSE

Fereastra BROWSE poate fi manipulata in diverse moduri pentru a produce imaginea dorita de utilizator , ea poate fi divizata , campurile pot fi redimensionate si rearanjate. Modificarile se plica doar continutului ferestrei si un afecteaza baza de date

Divizarea ferestrei

Unicitatea ferestrei BROWSE provine din caracteristica ei de a putea fi divizata in doua partitii. Divizarea ferestrei se realizeaza cu ajutorul unui divizor aflat in coltul din stanga - jos al ferestrei.Dupa divizarea ferestrei , baza de date apare in ambele partitii.

Divizarea se realizeaza astfel :

Cu ajutorul tastaturii alegeti optiunea Resize Partition din meniul BROWSE dupa care utilizand tastele sageti ( stanga-dreapta ) largiti/micsorati partitia stanga .

Cu mouse-ul va pozitionati in coltul din stanga jos al ferestrei si tinand apasat butonul mouse-ului va deplasati spre dreapta pentru a largi partitia stanga sau spre stanga pentru a micsora partitia stanga ( micsorarea partitiei din stanga se poate face pana cand se inchide , se renunta la divizarea ferestrei).

==========PICTOGRAMA 70 =========

Dupa divizarea ferestrei se obtin doua partitii al caror continut poate fi defilat impreuna (partitii legate , in meniul BROWSE este disponibila optiunea Unlink Partition ) sau independent (partitii nelegate , este disponibila optiunea Link Partition). In cazul partitiilor legate , deplasand bara verticala (Scroll bar ) in partitia curenta , efectul este vizibil si in partitia legata ( modificarea imaginii din partitia curenta implica modificarea imaginii din partitia legata ).Daca partitiitle sunt nelegate , deplasarea cursorului de la un articol la altul intr-o partitie , nu influenteaza a doua partitie . Intr-o fereastra divizata , partitia activa este cea in care avem cursorul .Orice actiune executata are efect asupra partitiei active . Activarea unei partitii inactive se face alegand optiunea Change Partition din meniul BROWSE sau pozitionandu-va cu mouse-ul in partitia dorita si apasand butonul mouse-ului . Toate optiunile specifice BROWSE se pot executa in orice partitie a ferestrei .

Tema practica :Folosind partitionarea ferestrei BROWSE vizualizati baza de date CURSANTI in modurile "Browse "si "Change", exersati deplasarea in baza de date in cazul partitiilor legate sau nu.

Indicatie :

Efectul legarii este mai vizibil daca fereastra activa in timpul deplasarii in baza de date este cea afisata in modul "Browse "

Redimensionarea campurilor

Puteti schimba dimansiunea campurilor afisate in fereastra BROWSE fara a afecta dimensiunea reala a campurilor bazei de date . Daca in urma redimensionarii unele date sunt trunchiate , un intrati in panica , datele au ramas in fisier asa cum se aflau inaintea redimensionarii campului respectiv .

Pentru redimensionarea unui camp utilizati :

Cu tastatura va pozitionati pe un anumit camp ( tasta TAB) apoi alegeti optiunea Size Field din meniul BROWSE si cu ajutorul tastelor sageti ajustati dimensiunea campului ;

Cu mouse-ul va pozitionati pe linia verticala din dreapta campului pe care doriti sa-l redimensionati si tinand apasat butonul mouse-ului va deplasati in sensul dorit .

Tema practica :

Redimensionati campul nume din baza de date CURSANTI .

Rearanjarea campurilor

Puteti schimba ordinea in care sunt afisate campurile in fereastra BROWSE fara a afecta ordinea campurilor in structura bazei de date .

Pentru a muta un camp puteti proceda intr-unul din urmatoarele moduri :

Cu tastatura va pozitionati pe un anumit camp ,alegeti optiunea Move Field si cu ajutorul tastelor sageti va deplasati pana in pozitia dorita pentru camp;

Cu mouse-ul va pozitionati pe numele campului pe care doriti sa-l mutati si tinand apasat butonul mouse-ului va deplasati pana in pozitia dorita .

Tema practica :

Schimbati ordinea de afisare a campurilor pentru fisierul CURSANTI . Adiceti campul media imediat dupa campul nume

Inchiderea ferestrei BROWSE

click pe mouse dupa pozitionarea pe close box ;

alegand optiunea Close din meniul File ;

tastand CTRL+W sau CTRL+END

Parasirea lui BROWSE fara salvarea modificarilor articolului se face tastand ESC sau CTRL + Q

IMPORTANT :

Inchiderea ferestrei un are efect de inchidere a bazei de date manipulata in fereastra .

CAMPURI CALCULATE

In fereastra de comenzi sau prin program puteti crea campuri calculate ce pot fi afisate in fereastra BROWSE

Exemplu :

Daca aveti campuri cu notele unui concurent , puteti crea pentru afisare un camp cu media obtinuta introducand expresia de calcul a mediei.

Orice modificari produse in campurile ce fac parte din expresia cu care se obtine campul calculat se vor reflecta in continutul acestuia .

Pentru a crea campuri calculate utilizati comanda.

BROWSE FIELDS camp1, camp2,...,camp n

in fereastra de comenzi. Campurile pot fi din baza de date curenta sau campuri calculate .

ALTE FACILITATI DE MODIFICARE A BAZELOR DE DATE

O alternativa la modul BROWSE este modul CHANGE . Modul CHANGE este declansat

prin comanda CHANGE , sau

utilizand optiunea Change din meniul RECORD .

Modul de lucru CHANGE este similar modului BROWSE singura deosebire fiind modul de afisare a campurilor unui articol , care in modul CHANGE sunt asezate unul sub altul. . Trecerea din modul BROWSE in modul CHANGE si invers este permisa prin prima optiune a meniului BROWSE

Comenzile de modificare a continutului articolelor bazei de date prezentate anterior pot fi utilizate foarte bine interactiv .In programare asemenea comenzi pot produce neajunsuri prin acea ca se permite mutarea pointerului de articol prin utilizarea tastelor PgUp si PgDn in orice pozitie din baza de date . Aplicatiile trebuie sa controleze accesul utilizatorului la date.

In procesele de prelucrare a datelor din baza apare deseori necesitatea modificarii valorilor unor campuri . FOXPRO permite acest lucru prin instructiunea REPLACE sau optiunea Replace... din meniul RECORD

Sintaxa instructiunii REPLACE este urmatoarea :

REPLACE camp_1 WITH exp_1 [ , camp_2 WITH exp_2 ].

[domeniu ] [FOR cond_1 ] [ WHILE cond_2 ]

Efectul instructiunii este inlocuirea continutului unui camp cu o expresie de acelasi tip cu tipul campului . Domeniul implicit este articolul curent ( NEXT1 )

Utilizand optiunea Replace... din meniul RECORD , se deschide o fereastra de dialog "Replace". Veti selecta campul a carui valoare va fi inlocuita dupa care veti tasta expresia ce va genera valoarea cu care se va inlocui campul . Daca alegeti optiunea With... se va activa generatorul de expresii pentru a construi expresia de filtrare .Se poate specifica si un domeniu sau conditii pentru clauzele WHILE si FOR . Pentru realizarea efectiva a inlocuirilor se alege optiunea <<Replace>>.

===========PICTOGRAMA 75=======

TEMA PRACTICA:

Folositi comanda REPLACE pentru a inlocui campul locm din baza de date CURSANTI cu valoarea "Momentan in asteptare ".


Document Info


Accesari: 4290
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )