Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CONCEPTUL DE REŢEA DE CALCULATOARE

Informatica


CONCEPTUL DE REŢEA DE CALCULATOARENumim comunicatie schimbul de informatii īntre doi interlocutori (ce pot fi persoane sau echipamente), realizat pe baza unei multimi de semnale cu semnificatii univoce pentru ambii parteneri.

Daca semnalele informationale sunt sub forma numerica, vom spune ca avem de-a face cu o comunicatie numerica [digital communication / data communication ].

Prin telecomunicatie [telecommunication] se īntelege o comuni-catie ntre doi interlocutori aflati la o distanta considerabila si care implica echipamente speciale de emisie si de receptie a semnalelor informationale.

Numim retea de calculatoare [computer network] o multime de calculatoare autonome, interconectate. Doua sau mai multe calculatoare se considera interconectate daca īntre ele exista conexiuni. O conexiune [connection] reprezinta o cale [path] - fizica sau virtuala (numita si logica) - capabila sa suporte o comunicatie īntre doi interlocutori.

Observatie: Conexiunea reprezinta un mijloc necesar pentru realizarea unei comunicatii, dar ea nu garanteaza posibilitatea efectuarii comunicatiei; altfel spus, capacitatea de a comunica este o proprietate a echipamentelor utilizatorilor si nu a conexiunilor dintre ele.

Prin calificativul de autonom / independent [autonomous] se īntelege ca un calculator nu se afla īntr-o relatie de subordonare / dependenta [master - slave] fata de un alt calculator - adica nu poate fi pornit, oprit sau condus de un altul. Deci, un calculator cu cāteva terminale aflate la distanta de el nu se va īncadra īn notiunea de retea de calculatoare.

Numim sistem distribuit de calcul / conducere un ansamblu de calculatoare autonome īn care serviciile solicitate de un utilizator sunt distribuite īntre acestea īn mod automat - prin soft (īn special de catre sistemul de operare) - de o maniera transparenta (adica invizibila) pentru utilizator (care va avea imaginea virtuala a unui unic calculator). Spre deosebire de sistemele distribuite, īn retelele de calculatoare utilizatorul trebuie sa expliciteze toate actiunile sale: calculatorul prin care se face conectarea la retea, calculatorul din retea cu care doreste sa stabileasca o comunicatie, sursa si destinatia fisierelor pe care vrea sa le deplaseze, etc. Asadar, un sistem distribuit este un caz particular de retea de calculatoare si anume o retea avānd un grad īnalt de coeziune si transparenta - datorat īn special softului si numai īntr-o mica masura hardului.

Retelele de calculatoare se clasifica, dupa dimensiunile ariei geografice pe care sunt raspānditi utilizatorii - dar si dupa solutiile tehnice de implementare ce rezulta din acest fapt - īn:

retele mari / de mare acoperire geografica [Wide Area Network (WAN) / Long Haul Network] - destinate conectarii unor calculatoare aflate la distante geografice apreciabile (de ordinul a zeci sau sute de kilometri, deci din cadrul unor orase mari sau la nivelul unei tari), folosind pentru interconectare legaturi ce ofera o viteza de transmisie si o fiabilitate mare, īnchiriate de la companiile de telecomunicatii publice si avānd o ierarhizare detaliata a comunicatiilor din retea;

retele locale [Local Area Network (LAN)] - destinate conectarii unor calculatoare (precum si a altor dispozitive programabile) situate la distante relativ mici (de la cātiva metri pāna la vreo 5 [km], deci amplasate īntr-o aceeasi cladire sau īntr-un grup de cladiri īnvecinate), folosind legaturi dedicate (proprietate a utilizatorilor) de viteze mari de transmisie si cu o fiabilitate ridicata si īn care nu exista o ierarhizare pronuntata a comunicatiilor;

retele metropolitane [Metropolitan Area Network (MAN)] - destinate conectarii unor calculatoare situate īn cladiri aflate la distante moderate (īn domeniul de la 1 [km] la 50 [km]) si care īmbina caracteristicile LAN cu unele tehnici utilizate īn cadrul WAN.

La scara continentala (peste 1 000 [km]) sau intercontinentala se realizeaza inter-retele / interconectari de WAN / internet . Se pot realiza si: interconectari īntre LAN / MAN si WAN sau interconectari de LAN.

Observatie: Diferenta esentiala dintre WAN si LAN rezida nu doar n aria de acoperire, ci n special īn problemele mult diferite pe care trebuie sa le rezolve n ceea ce priveste vehicularea informatiilor ntre interlocutori.

Observatie: Sistemele multiprocesor - sisteme relativ compacte (cu distante īntre procesoare nedepasind ordinul zecilor de centimetri) si īn care comunicatia se face prin intermediul memoriei comune - nu se īncadreaza īn categoria retelelor de calculatoare.Īn lucrare, termenii specifici sunt dati si īn limba engleza (īntotdeauna la singular), īntre paranteze drepte [ ]

Internet (cu majuscula) desemneaza o anumita inter-retea (internet) ce deserveste tot felul de utilizatori din toate colturile lumii.


Document Info


Accesari: 2553
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )