Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Windows 2000, XP - Controlul volumului din tastatura

Informatica
Tastaturile multimedia sunt deja apanajul a numeroase PC-uri si functiile extinse ale acestora au convins foarte multi utilizatori de utilitatea acestor modele. Puteti beneficia de o functie multimedia chiar daca PC-ul dumneavostra este echipat in continuare cu o simpla tastatura PS2, fara nici un fel de taste.Una dintre cele mai utilizate functii ale unei astfel de tastaturi este controlarea nivelului de sunet si puteti implementa oricand acest tip de control, indiferent de model, cu conditia ca sistemul de operare sa fie Windows 2000 sau XP. Acest lucru este posibil deoarece responsabilitatea pentru interpretarea functiei unei taste ii revine in acest caz in totalitate sistemului de operare.

Acesta reactioneaza la actionarea unei anumite taste in functie de o schema predefinita denumita Scancode, care se aplica fara exceptie chiar si tastaturilor speciale cu taste multimedia. Pentru sistemul de operare nu are importanta daca semnalul provine de la o tastatura standard, PS/2 sau de la una USB, multimedia sau nu. De fiecare data cand apasati o tasta semnalul generat este interpretat de Windows pe baza schemei Scancode, astfel incat acesta determina actiunea ce trebuie efectuata atunci cand s-a actionat o anumita tasta.

Dar cum se poate realiza controlul nivelului de volum apeland la o simpla tastatura PS/ Windows 2000 si XP ofera accesul la un filtru de tastatura programabil, ale carui chei de registrii pot fi modificate astfel incat tastele pot fi redefinite. Programabil in acest caz inseamna ca pot fi schimbate codurile asociate anumitor actiuni.

In cazul in care tastatura dumneavoastra nu este deja prevazuta cu taste pentru controlul nivelului de volum, atunci puteti utiliza pentru aceasta actiune taste la care nu apelati foarte des.

In exemplul pe care il vom da vom reprograma tastele Windows si Scroll Lock, care se regasesc pe majoritatea tastaturilor, dar nu sunt foarte utilizate. Tastele Windows sunt cele marcate cu simbolul Win si sunt plasate in stanga si dreapta tastaturii intre tastele de ALT si CTRL.

Vom reprograma aceste taste astfel incat cea din stanga sa reduca nivelul de sunet, iar cea din dreapta sa aiba functia de a mari volumul. Cum s-ar putea sa nu doriti sa renuntati complet la functia tastelor Win, adica deschiderea meniului Start, vom realoca aceasta actiune tastei Scroll Lock, plasata de obicei in partea superioara dreapta a tastaturii intre cele de "Print Screen" si "Pause".

Pentru a efectua aceasta modificare trebuie sa va logati ca administrator si sa deschideti editorul de registrii cu comanda Run, regedit. Aici navigati pana la intrarea Hkey_Local_MachineSystemCurrentControlSetControlKeyboard layout. Atentie sa nu o confundati cu cea plasata dedesubt si denumita "Keyboard Layouts".In cadrul cheii Keyboard Layout creati o intrare binara pe care trebuie sa o denumiti "Scancode map". Dupa ce a fost creata editati-o prin dublu clic si introduceti valoarea 0000000000000000040000005BE0460030E05CE0ČE05BE000000000. Aceasta valoare hexazecimala trebuie sa fie exacta, adica identica cu cea de mai sus. Daca doriti sa realizati toata aceasta operatiune mai simplu pe CD este disponibil fisierul winvol.reg, pe care il puteti importa dand dublu clic.

Indiferent de calea aleasa, trebuie sa reporniti Windows pentru ca schimbarea sa devina operationala. Dupa pornirea sistemului functiile noi ale celor doua taste vor fi active pentru orice profil de utilizator si modificarea sunetului va fi realizata in timp real.

Nu va fi nevoie sa renuntati la functia tastelor Win pentru ca aceasta va fi in continuare disponibila prin intermediul tastei Scroll Lock.

Insa daca doriti sa dispuneti si de o tasta de "Mute", atunci puteti sa modificati si tasta de "Context Menu" care are acceasi functie ca si clic-ul dreapta de mouse si este plasata de obicei in partea inferioara a tastaturii intre tastele Win si CTRL. Pentru a redefini aceasta tasta, in exemplul de mai sus trebuie sa introduceti valoarea 0000000000000000050000005BE0460030E05CE0ČE05BE020E05DE000000000 pentru Scancode sau aveti pe CD-ul fisierul wmutevol.reg.

Astfel veti putea controla nivelul de sunet prin tastele Win, veti putea inchide volumul prin tasta Context Meniu, functia tastelor Win fiind alocata celei de Scroll Lock. Similar cu primul caz trebuie sa reporniti PC-ul pentru ca modificarea sa aiba efect.

In cazul in care doriti sa reveniti la fostele functii nu trebuie decat sa stergeti intrarea Scancode din registrii si sa reporniti sistemul de operare.

Document Info


Accesari: 1798
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )