Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


SHARPENING (ceva mai) AVANSAT

adobe photoshop


SHARPENING (ceva mai) AVANSAT

Am ales, pentru exemplificarea tehnicilor urmatoare, o poza executata cu Canon 300D si Canon 50mm f/1.8, cu diafragma deschisa complet, care prezinta o histograma inca cit de cit civilizata. Am sa caut sa nu ma bag pe alte reglaje si filtre, contrar recomandarilor workflow-urilor "traditionale" (inafara corectiilor geometrice si a unui eventual crop, absolut necesare, datorita expunerii neglijente, astfel:

Select\All apoi Edit\Transform\Rotate, tras de coltul din dreapta sus ClockWise, vre-un grad, pina ce coloanele de la usa de la intrare devin perfect verticale, Enter 959q161j , apoi marcaj rectangular cit mai strins si Image\Crop, ca sa scap de colturile albe, rezultate din rotatie. Pasii au fost deja efectuati.

La sfirsit, dupa ce comparatia va alege cel mai bun rezultat din punct de vedere al claritatii, am sa-l procesez asa cum cred eu mai nimerit.Attached Thumbnails

Voi expune aici trei procese (dupa Steinmuller)

a. prima tehnica se numeste "sharpening prin marirea scalei" si se bazeaza pe principiul ca imaginile marite sint mai usor de adresat de catre algoritmul filtrului aplicat. Lucrul pe imagini marite mai mult de 400% nu este indicat. Se procedeaza astfel:

- File\Open
- Image\Duplicate
- (flatten image) - in cazul ca s-a lucrat pina atunci in straturi
- mariti 200% (Image Size, %, PS bicubic sau bicubic smooth)
- Filter\Sharpen\, alegeti metoda (ex. USM) si aplicati-o exagerat
- reduceti 50% (Image Size, %, PS bicubic)
- Select\All
- Ctrl+C
- inchideti duplicatul (nu salvati schimbarile)
- creati New\Layer in modul Normal
- Ctrl+V
- reglati Opacitatea si Fill
- flatten image
- save for web

Primul rezultat arata cam asa:

Attached Thumbnails

b. "halo sharpening" are ca rezultat stapinirea efectelor atit de deranjante pe care le implica producerea halourilor (cele albe in special), acelea care se produc in urma aplicarii USM la oasele goale (vezi urmatorul mesaj si attachment). Se executa astfel:

- deschideti o imagine gata sharpened, dupa un procedeu aratat anterior
e.g.
- File\Open
- Layer\New
- Layer\Merge Visible\click, ALT, de-click, free ALT
- Filter\Sharpen\USM, exagerati putin
- Opacity dupa gust
(- Layer\Flatten)
apoi
- Layer\Duplicate Layer
- Blending Mode pentru Layer de jos este Darken si Opacity 75%
- Blending Mode pentru Layer de sus este Lighten si Opacity 25%
("blending mode" se mai poate lua si din fereastra "Layers")
- jucati-va cu cele doua opacitati pina va convine ce vedeti
- Layer\Flatten
- File\Save for Web

Un posibil rezultat ar fi:


(ce-ar fi de observat eventual este marirea contrastului, prin accentuarea halourilor negre si diminuarea celor albe)

Attached Thumbnails

Inainte de a trece la ultimul procedeu, care implica lucrul cu straturi si masti, am sa arat cum ar fi sa folosim USM (asa cum o cam faceti cu totii), direct pe imagine (monostrat):

Attached Thumbnails

Remarci: la ultimul post am urmarit pentru final cam acelasi contrast in zonele neutre si am respectat cantitatea de Amount raportata la opacitatile anterioare.

Imaginile postate reprezinta doar cite un exemplu. Pentru a vedea cum actioneaza procedeele trebuie sa va pierdeti voi insiva ceva timp si sa va dixtrati cu controalele de Opacitate si Fill. Garantat in doua-trei zile va veti forma mina si ochiul, nu-i mare filozofie, si va va fi pur si simplu jena de cum ati lucrat pina aici... mie mi-a fost.

Ma abtin deocamdata de la a ma referi la calitatea sharpening obtinuta prin cele trei procedee de pina acum.

c. "edge mask sharpening"

Este o metoda ceva mai laborioasa, care, asa cum este descrisa in literatura de specialitate, se preteaza bine la o dezvoltare cu caracter educativ. De aceea am sa insist ceva mai mult aici si cu mai multe exemplificari grafice, fiindca acestea va vor ajuta nu numai sa intelegeti cum actioneaza functia sharpening, ci va vor arata cum sa obtineti simplu canalul alfa in mascare.

- File\Open (sau Image\Flatten)
- Layer\New\Layer
- Layer\Merge Visible, right click, Alt, de-click, free Alt

pina aici nimica nou sub soare. Acum trebuie sa cream o "edge layer mask", adica o masca pe contururile cele mai semnificative si pe care dorim sa efectuam accentuarea prin sharpening. Alegerea acestor contururi nu este o treaba usoara, dar structurarea programului pe canale (channels) ne poate ajuta foarte mult. Pentru inspectie si alegere, deschidem Window\Channels si, pentru fiecare dintre canalele RGB, pe rind, efectuam urmatoarele operatii:

- select canal
- Filter\Stylize\Find Edges

Diferentele marginale intre canale poate ca nu apar evidente la prima ochire. De aceea, pina va obisnuiti care canal este mai nimerit pentru subiectul ales (pentru peisaj vara - verdele, pentru iarna - albastrul, pentru prelucrari zonale in portrete - rosul... ca sa va dau doar niste indicatii pretioase, care pot sa va satisfaca creativitatea, sau poate ca nu...), este bine sa vi le puneti gramada intr-o poza comuna (si sa mai si tineti minte care ce este). In attachment, eu am respectat ordinea R,G,B.

Attached ThumbnailsOK, deci v-ati ales canalul, eu am ales Green.

Manevrati din Levels pina ce mariti la maxim contrastul de margine... sau mai bine faceti asa: Image\Adjustments\Levels si introduceti in primul input un numar peste 200, in al doilea 1 si in al treilea cu cel putin doua unitati mai mult decit in primul. Aici din nou este chestiune de gust si de incercari cu nemiluita. Pentru imaginea de fata eu am ales 235, 1, 240, dar asta nu inseamna absolut nimic...

Remarci: tineti seama in alegerea Levels ca tot ceea ce este negru va fi ulterior sharpened, fiindca vom inversa masca mai tirziu.

Atentie: ce vedeti in attachment nu arata in realitate alb-negru, ci verde!!!

Attached Thumbnails

Acum trebuie sa fiti cu bagare de seama totusi, fiindca trecerile de la foarte clar (sharp) la zonele mai neclare nu trebuie sa se faca brusc. De aceea se recomanda un Filter\Blur\Gaussian Blur de raza 3-5 pixeli.

Cind sinteti gata, efectuati "Load channel as Selection", dupa cum arata attachmentul:

Attached Thumbnails

Efectuati:

Select\Inverse
Select\Save Selection, dati-i un "nume", OK.
alegeti RGB in fereastra Channels
alegeti acum Layers in aceiasi fereastra
mergeti cu mouse pe ultimul layer (green in cazul meu)
dati right click
dati Delete Layer
apoi Select\Deselect

Ce am facut a fost sa alcatuim un Alpha Channel, ca Strat cu Masca de Contur pe care l-am botezat "nume". Il gasiti alaturi de celelalte acareturi (RGB, R, G, B) in Channels, ultimul, ca "nume". Dupa asta am facut curat pe masa de disectie. Dupa ce il avem gata creat, il putem aplica pentru sharpening astfel:

imediat dupa Background (adica unde am ramas)

- Layer\New\Layer (modul Normal ! )
- Layer\Merge Visible, right click, Alt, de-click, free Alt
- Select\All
- Select\Load Selection, alegeti "nume" si dati OK
- Layer\Layer Mask\Reveal Selection
- In Layer Window dati un click pe Sharpening Layer, nu pe Mask (cum sugereaza sageata rosie)
- aplicati filtrul dorit: Filter\Sharpen\USM, OK
- jucati-va la Opacity si Fill pina ce va place ce vedeti.

Remarci: de fiecare data de cite ori am spus "jucati-va la opacitate si fill" va rog sa o faceti in View\Actual Pixels, ca sa n-aveti surprize mai tirziu, la mariri substantiale.

Attachmentul va arata absolut toti pasii (History) transformarilor.

Attached Thumbnails

Comentariu:

desi poate ca nu apare evident de pe imaginile postate aici, cel mai mult ar trebui sa va placa ultimul rezultat. Daca lucrati un pic singuri nu va trece mult si veti observa cu siguranta acest lucru.

Sa va spun cinstit, mie nu-mi place nici un rezultat si poate ca unii au inteles deja de ce, fiindca nu degeaba am postat exemplul cu difractia externa a obiectivelor prime si apoi am precizat la inceputul prezentarii tehnicilor mai avansate ca am lucrat practic fara diafragma cind am luat poza.

Attachmentul va dezvaluie motivul concret: halourile enorme create de luminozitatea nestapinita corespunzator a obiectivului, desi afara era innorat, albul de peste tot creaza reflexii in toate directiile... Aceasta este una dintre dovezile ca PS nu poate face chiar orice minuni pentru a indrepta greseli grosolane facute de fotograful incepator la expunere.

Attached Thumbnails

Totusi scopul postului nu este elaborarea unor fotografii superbe din punct de vedere tehnic, ci sa va ajute sa va fixati niste pasi in prelucrarea, care ar trebui sa aibe ca rezultat o claritate sporita (pina acum)

La sfirsitul acestui subiect am sa amintesc de o portprocesare de "granita" (intre curbe si USM), asa numitul

Clarifier (se lucreaza monostrat, dar se poate lucra si in layeruri, bineinteles)

IMPORTANT: se aplica USM cu un Radius enorm si de Amount relativ moderat, deci ca sa se sporeasca contrastul local pe suprafete mari, in loc sa se adauge contrast pe zone foarte mici, fapt care duce la accentuarea marginilor.

Un exemplu se poate vedea in attachment (din nou se vede in zona marita de control a USM ca halourile albe sint tot acolo...)

Attached Thumbnails

Document Info


Accesari: 1315
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )