Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Analiza sistemului (domeniului) economic si a cerintelor informationale

Baze de date
Analiza sistemului (domeniului) economic si a cerintelor informationale

Activitatea de analiza a sistemului presupune:

analiza componentelor sistemului si a legaturilor dintre acestea, activitate cunoscuta sub numele de analiza structurala sau statica, in urma careia se obtine modelul structural (static).
analiza starilor sistemului si a tranzitiilor posibile intre aceste stari, numita si analiza temporala, prin care se obtine modelul dinamic al sistemului.

analiza cerintelor informationale, in urma acestei activitati se obtine modelul functional.

integrarea modelelor sistemului economic ( structural, dinamic si functional ) in scopul corelarii si completarii lor.

Analiza structurala a sistemului economic. Tehnica entitate - asociere.

Analiza structurala a sistemului economic are ca obiectiv evidentierea componentelor din cadrul sistemului, pentru care urmeaza sa se colecteze si sa se memoreze date in cadrul bazei de date, precum si evidentierea legaturilor dintre aceste componente.

Se cunosc mai multe tehnici de analiza structurala si anume: tehnica entitate-asociere ('entity-relationship'), introdusa de P.P.S. Chen, in 1976, tehnica SMD ('semantic datamodel'), introdusa de Hammer in 1981, etc. Dintre acestea, tehnica entitate-asociere este cea mai utilizata.

Tehnica entitate-asociere permite construirea modelului structural sub forma unei diagrame entitate-asociere prin parcurgerea urmatorilor pasi:

identificarea componentelor (entitatilor) din cadrul sistemului economic;

identificarea asocierilor dintre entitati si clasificarea acestora;

identificarea atributelor aferente entitatilor si asocierilor dintre entitati;

stabilirea atributelor de identificare a entitatilor.

Analiza dinamica a sistemului economic

Analiza dinamica are drept scop explicarea comportamentului componentelor sistemului economic analizat. În urma acestei analize se obtine modelul dinamic al sistemului. Construirea acestui model presupune:identificarea starilor in care se pot afla componentele sistemului;

identificarea evenimentelor care determina trecerea unei componente dintr.o stare in alta;

stabilirea fluxului de evenimente si construirea unei diagrame care sa reflecte tranzitiile de stare pentru componentele sistemului.

În realizarea diagramei de flux a evenimentelor este necesar sa se tina cont de restrictiile dinamice ale sistemului care servesc la identificarea tranzactiilor admisibile intre doua stari. De exemplu, pentru un depozit de materii prime modelul dinamic va arata ca in urmatoarea figura:

Fig.

Analiza cerintelor informationale (analiza functionala a sistemului)

Are ca scop determinarea transformarilor de date care se produc in cadrul sistemului in scopul satisfacerii cerintelor informationale aferente acestui sistem. Transformarile de date se vor prezenta sub forma unei diagrame de flux a prelucrarilor (modelul functional), in care nodurile reflecta procesele de prelucrare informationala iar arcele reflecta fluxurile informationale.

Model functional partial pentru un domeniu bancar, va fi reprezentat ca in figura de mai jos:

Fig.

Pe baza rezultatelor obtinute in aceasta etapa se trece la urmatoarea etapa de realizare a bazei de date si anume la definirea structurii bazei de date.

Integrarea modelelor sistemului

În cadrul etapei de integrare a modelelor sistemului economic se stabileste in ce masura modelul structural si cel dinamic satisfac necesitatile diferitelor aplicatii, verificandu-se completitudinea si consistenta lor. Se verifica daca relatiile dintre componentele sistemului sunt stabilite in mod corespunzator, pentru a face posibila regasirea informatiilor din mai multe entitati. Se determina, de asemenea daca legaturile dintre entitati asigura coerenta informatiilor.

Pe baza acestei analize integrate se efectueaza adaugarile si/sau corelarile necesare intre modelele sistemului.

În final, se ajunge ca modelul structural si cel dinamic sa nu fie complet independente fata de aplicatii, iar modelul functional sa nu fie orientat exclusiv pe aplicatii.


Document Info


Accesari: 542
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )