Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Meniul coreldraw

Corel Draw


MENIUL CORELDRAW




Dupa cum am mai mentionat, meniul principal in CorelDRAW este format din urmatoarele submeniuri:

n      File;

n      Edit;

n      View;

n      Layout;

n      Arrange;

n      Effects;

n      Bitmaps;

n      Text;

n      Tools;

n      Window;

n      Help.

3.1. SUBMENIUL FILE

In acest submeniu gasim in principal comenzi de gestiune a fisierelor.

Principalele comenzi din acest submeniu sunt:

New - Aceasta comanda da utilizatorului posibilitatea de a crea un nou desen. Noul desen foloseste setarile care au fost valabile pentru desenul anterior. De aici mai poate fi aleasa optiunea New - From Template care permite alegerea unui model (fisier cu extensia .cdt sau chiar .cdr) care contine o colectie de texte, obiecte si stiluri ce pot fi folosite in noul desen.

Open - Cu ajutorul acestei comenzi se incarca un desen sau un model template in CorelDRAW. Pot fi deschise mai multe desene simultan pe ecran.

Close - Inchide desenul curent cu o atentionare daca acesta nu a fost salvat.

Save - Salveaza desenele sub numele inscris in bara de titlu. In momentul salvarii unui desen sunt salvate si urmatoarele setari odata cu fisierul: - marimea, orientarea si planul paginii;

culoarea hartiei;

setarile in legatura cu conturul paginii;

frecventa si originea caroiajului; s.a.m.d.

Save As - Salveaza un desen nou sau o alta versiune a unui desen existent. Se foloseste mai ales atunci cand se modifica un desen existent, si se doreste si pastrarea originalului.

Save All - Salveaza toate fisierele deschise.

Import - Permite aducerea unor grafice in CorelDRAW din alte programe.

Export - Salveaza desenul curent intr-un format care sa poata fi citit si de alte programe. Pentru un document cu mai multe pagini sunt exportate doar obiectele de pe pagina curenta.

Send - Permite trimiterea unor desene catre alti utilizatori via Microsoft Exchange.

Print - Deschide caseta de dialog Print din care se pot selecta unele op 434j96e tiuni cu privire la listarea desenelor, schimbarea optiunilor de listare sau schimbarea imprimantei si a proprietatilor sale.

Print Merge - Deschide caseta de dialog Print Merge care permite combinarea unor fisiere text cu fisiere CorelDRAW in timpul listarii.

Recent File - Deschide oricare din ultimele 4 fisiere inchise.

Exit - Inchide sesiunea curenta de lucru in CorelDRAW. La deschiderea unei noi sesiuni de lucru, raman valabile setarile din sesiunea precedenta(organizarea paginii,frecventa si originea caroiajului,setarile din submeniul View, din caseta de dialog Preferences, etc.).

3.2. SUBMENIUL EDIT

Submeniul Edit contine comenzi de editare a textelor. Principalele comenzi ale acestui submeniu sunt:

Undo - Anuleaza actiuni efectuate in timpul sesiunii curente. Aceasta comanda se schimba in functie de ultima actiune. Daca actiunea nu poate fi anuklata sau daca nu exista nici o actiune de anulat comanda Undo devine inactiva sau se transforma in “Can’t Undo”. Poate fi specificat numarul de anulari ale unor actiuni consecutive, valoarea implicita fiind 4. Nu pot fi anulate actiuni precum: Zoom, operatii cu fisiere(deschidere, salvare, import, etc), selectari de obiecte sau operatii asupra caroiajului.

Redo - Restabileste actiunile anulate de comanda Undo. Aceasta comanda ramane inactiva pana cand este selectata comanda Undo. Numele comenzii se schimba in functie de ultima actiune(ex: Redo Fill sau Redo Rotate).

Repeat - Repeta, daca este posibil, ultima comanda sau actiune efectuata asupra obiectului selectat.

Cut - Indeparteaza obiectul selectat din desenul curent si il depune in Clipboard, de unde poate fi ‘lipit’ intr-o alta aplicatie Windows sau intr-un alt fisier CorelDRAW.

Copy - Plaseaza o copie a unui obiect selectat in Clipboard.

Paste - Plaseaza o copie a obiectului curent din Clipboard intr-un desen. Originalul ramane in Clipboard pana la aplicarea unei comenzi Cut sau Copy unui alt obiect sau pana la inchiderea sesiunii de lucru Windows curente. Obiectele isi pastreaza dimensiunile.

Paste Special - Insereaza informatii din Clipboard in desen. Poate fi specificat formatul in care sa apara informatia si optional se poate crea o legatura cu fisierul sursa.

Delete - Sterge obiecte sau noduri selectate.

Duplicate - Adauga o copie a unui obiect selectat in desenul curent. Implicit, copia este plasata deasupra originalului, cu o deplasare spre dreapta jos.

Clone - Copiaza un obiect selectat si decaleaza copia fata de original. Majoritatea schimbarilor ce se fac asupra originalului se reflecta automat si asupra copiei numita clona. Daca atributele clonei vor fi modificate, atributul schimbat nu va mai depinde de atributele originalului.

Select All - Selecteaza toate obiectele de pe pagina curenta a unui desen, inclusiv cele care momentan nu se vad. Odata ce au fost selectate, obiectelor li se pot aplica diferite comenzi sau operatii.

Copy Properties From - Copiaza atributele unui alt obiect obiectului selectat. Din caseta de dialog aferenta se selecteaza atributele ce vor fi copiate, ca de exemplu contur, umplere sau atribute ale textelor.

Select By Properties - Selecteaza automat obiectele cu proprietatile specificate de utilizator(tipul obiectului, tipul de contur, culoare sau efecte speciale ce le-au fost aplicate).

Insert New Object - Insereaza un obiect ca de exemplu un tabel sau un grafic create intr-o alta aplicatie. Permite de asemenea includerea continutului unui alt fisier.

Insert Bar Code - Deschide caseta de dialog Insert New Object si permite selectarea optiunii BarCode in urma careia poate fi creat un cod de bare.

Insert CorelMEMO - Permite inserarea unor note sau bitmap-uri in orice program OLE. Se foloseste mai ales cand se doreste plasarea unui comentariu in program sau notarea unei schimbari. Pot fi adaugate bitmap-uri prevazute in CorelMEMO sau bitmap-uri proprii.

Object - Deschide aplicatia in care a fost creat un obiect selectat, permitand efectuarea unor modificari asupra sa. Numele comenzii se schimba in functie de tipul obiectului selectat.

Links - Listeaza toate legaturile din fisierul curent. Sunt incluse atat legaturile interne cu alte fisiere CorelDRAW, cat si cele externe cu alte aplicatii Windows.

3.3. SUBMENIUL VIEW

Din acest submeniu pot fi selectate urmatoarele comenzi:

Wireframe - Exista doua modalitati de a vizualiza un obiect dintr-un desen: in forma implicita, in care se vede atat conturul,cat si umplerea obiectului sau intr-o forma care sa afiseze doar ‘scheletul’ obiectului. Aceasta a doua forma se obtine selectand optiunea Wireframe din meniul View si este extrem de folositoare atunci cand se creeaza un desen mai complicat.

Full-Screen Preview - Indeparteaza de pe ecran totul, cu exceptia desenului. Aceasta comanda arata utilizatorului cum va arata desenul imprimat cu orice imprimanta mai putin imprimantele PostScript.

Preview Selected Only - Activeaza sau dezactiveaza pre-vizualizarea unor obiecte selectate.

ToolBars - Deschide caseta de dialog ToolBars in care se specifica ce instrumente vor apare pe ecran, in ce marime si alte proprietati.

Status Bar - Afiseaza sau scoate de pe ecran linia de stare.

Rulers - Activeaza sau dezactiveaza riglele de pe marginea ferestrei de editare. Riglele sunt folositoare pentru stabilirea dimensiunii si pozitiei obiectelor.

Color Palette - Afiseaza pe ecran o anumita paleta de culori dintre cele puse la dispozitie de CorelDRAW sau nici una. Cele mai importante palete de culori disponibile in CorelDRAW sunt: Custom Colors, Uniform Colors, FOCOLTONE Colors, PANTONE Spot sau Process Colors, TRUMATCH Colors, SpectraMaster Colors, TOYO Colors si DIC Colors.

Bitmaps - De aici pot fi selectate doua comenzi: Bitmaps - High Resolution si Bitmaps - Visible. Prima afiseaza bitmap-urile cu rezolutie inalta, ceea ce duce la scaderea performantelor ecranului, iar cea de-a doua permite vizualizarea sau ascunderea bitmap-urilor pe foaia de lucru. Bitmap-urile sunt afisate intotdeauna la previzualizarea unui desen.

Color Correction - Contine la randul sau un submeniu din care pot fi selectate comenzile:

None Imbunatateste sau optimizeaza liniaritatea monitorului astfel incat imaginile de pe ecran sa fie cat mai asemanatoare unor fotografii. None nu asigura corectia culorii.

Fast – Asigura o aproximare generala a culorii.

Accurate – Asigura cele mai bune culori posibile pentru ecran.

Simulate Printer – Afiseaza culorile asa cum vor arata la listare.

Gamut Alarm – Arata culorile care nu sunt disponibile in spatiul ce va fi listat. Acestea sunt afisat ca si culori dense.

Properties - Fiecare instrument, obiect sau stil are anumite proprietati ce pot fi modificate. Din meniul care se ascunde sub numele Properties pot fi selectate comenzile:

Object – Comanda este activa doar daca exista un obiect selectat si deschide caseta de dialog ‘Object Properties’. Tipul obiectului selectat determina tipul casetei de dialog care se deschide. Din aceste casete de dialog se pot modifica atributele obiectelor selectate.

Tool – Deschide caseta de dialog ‘Tool Properties’ din care pot fi modificate atributele sau comportamentul instrumentelor din CorelDRAW.

Styles – Deschide caseta de dialog ‘Style Properties’. Pentru ca aceasta comanda sa fie activa trebuie ca mai inainte sa fi fost selectat un obiect sau un text. Caseta de dialog se modifica in functie de tipul obiectului selectat.

3.4. SUBMENIUL LAYOUT

Acest submeniu contine urmatoarele comenzi:

Insert Page - Folosind caseta de dialog Insert Page pot fi adaugate pagini goale documentului curent. Paginile pot fi adaugate fie inainte, fie dupa pagina curenta. Un numarator al paginilor afisat in coltul din stanga jos al ecranuluiarata numarul total de pagini si numarul paginilor deschise in acel moment.

Delete Page - Sterge pagini inserate cu ajutorul comenzii Insert Page si sterge obiectele din pagina.

Go To Page - Deschide caseta de dialog care permite saltul la o alta pagina din document. In aceasta caseta de dialog este mentionat numarul paginii curente.

Page Setup - Deschide caseta de dialog Page Setup, din care se fac setarile cu privire la marimea, orientarea, planul paginii si culoarea fisierului.

Layers Manager - Ajuta la organizarea unui desen prin asocierea elementelor sale unor straturi diferite. Un desen poate avea oricate straturi. Straturile pot fi create, copiate si sterse sau pot fi ascunse sau selectate in vederea listarii.

Styles Manager - Deschide o caseta derulanta cu control asupra aplicarii unor stiluri si organizarii modelelor ‘template’ pentru stiluri. Pot fi folosite stiluri puse la dispozitie de CorelDRAW sau ale utilizatorului.

Styles -Un stil reprezinta de fapt un set de atribute reunite sub acelasi nume.

Apply - More – Deschide caseta de dialog Apply Style din care se pot aplica diferite stiluri tocmai salvate odata cu desenul unor obiecte selectate. Obiectele trebuie sa fie selectate inaintea deschiderii acestei casete de dialog.

Save Style Properties – Folosita pentru salvarea unor atribute specificate ale unui obiect selectat sub forma unui stil. Daca numele stilului nu este schimbat in caseta de dialog, stilul selectat este adus la zi. Pentru u stil neselectat in cazul precedent se creaza un nou stil cu numele specificat.

Revert to Style

Grid and Ruler Setup - Un caroiaj reprezinta un ansamblu de puncte echidistante ce apar pe ecran, dispuse orizontal si vertical. Poate fi specificata distanta dintre puncte, frecventa, s.a.m.d. Setarile efectuate aici vor fi salvate odata cu desenul. Daca aceste setari sunt modificate, obiectele din desen isi vor pastra pozitia, dar nu vor mai fi aliniate la noul caroiaj. Principalele atribute ale caroiajului sunt originea si frecventa. Originea se refera la punctul de coordonate (0,0) al grilei, punct care va fi precizat in pagina de desenare. Originea grilei implicite este in coltul stanga jos al paginii de desenare

Guidelines Setup - Liniile de ghidare sunt caractere neimprimabile folosite pentru alinierea obiectelor. Ele apar sub forma unor linii punctate paralele cu axelede coordonate ale sistemului rectangular definit de CorelDRAW. Din caseta de dialog se pot alege linii de ghidare orizontale, verticale sau oblice, iar cele existente pot fi modificate. Cu ajutorul mouse-ului, liniile de ghidare pot fi adaugate, sterse sau mutate. Se pot adauga oricate linii de ghidare sunt necesare, oriunde in pagina.

Snap to Grid - Aceasta optiune permite desenarea precisa a obiectelor prin alinierea verticala si orizontala a lor la cel mai apropiat marcator al caroiajului. Activarea acestei optiuni se face prin selectarea acestei comenzi.

Snap to Guidelines - La activarea acestei comenzi pozitia obiectului nu se schimba pe ecran. Daca ambele optiuni, Snap to Grid si Snap to Guidelines sunt active, atunci cea de-a doua are prioritate. Indiferent de cat de aproape este linia de ghidare de linia grilei corespunzatoare, verticala/orizontala, obiectul va fi aliniat la linia de ghidare.

Snap to Objects - Cu ajutorul acestei comenzise poate realiza alinierea obiectelor la alte obiecte. Toate obiectele au asociate niste puncte de atractie. Pozitia lor depinde de obiect si difera de la un obiect la altul. Daca optiunea este activata, atunci fiecare punct de atractie va avea asociat un anumit efecty de o anumita intensitate. Intensitatea are asociat un domeniu, masurat in unitati fizice ale ecranului si nu depinde de gradul de detaliere al graficului. Folosind aceasta optiune, se poate alinia orice parte a unui obiect in timpul deplasarii sale catre punctele de atractie ale unui obiect stationar. Daca punctul selectat din obiectul care se deplaseaza este in domeniulprecizat al unuia din punctele de atractie ale obiectului stationar, obiectul care se deplaseaza va fi aliniat automat cu aceste puncte, astfel incat cele doua puncte se vor suprapune. Adaugarea de noi puncte de atractie permite alinieri precise ale obiectelor. Astfel, unui obiect stationar I se poate adauga un astfel de punct pentru ca la o eventuala deplasare a altui obiect catre el, alinierea sa se faca tinandu-se cont de acest punct.

Puncte de atractie ale unor obiecte de baza:

Obiectul

Puncte de atractie

Dreptunghi simplu

Are 9 puncte de atractie, 8 corespunzatoare varfurilor si mijloacelor laturilor si unul in centrul sau.

Dreptunghi cu colturi rotunjite

Are 9 puncte de atractie, 8 corespund celor 4 arce, cate unul pentru fiecare capat si unul corespunzator centrului.

Elipsa

Are 5 puncte de atractie, 4 asociate extremitatilor celor 2 axe principale si unul in centru.

Arc de elipsa

Poate avea de la 3 la 7 astfel de puncte si anume: cate unul la fiecare capat de axa principala, unul in centrul elipsei de care apartine si unul in fiecare capat al arcului. Punctele de atractie vor exista la capatul arcului mare si al axei mici numai daca o parte a arcului trece prin acele puncte. Daca arcul a fost editat si nici o parte a conturului sau nu atinge un capat al unei axe principale, atunci nu vor exista puncte de atractie.

Curba deschisa

Va exista cate un punct de atractie in fiecare nod caracteristic al curbei.

Harta de biti(bitmap)

In fiecare colt al cadrului ce defineste harta va exista cate un punct de atractie, de asemenea in centrul sau. Daca harta e rotita atunci mai apar 2 puncte in cele 2 puncte ale triunghiului care apare.

Text de tip paragraf

Are 9 puncte de atractie, 8 corespunzatoare punctelor asociate cadrului marcator si unul in centrul sau.

Text artistic

Are 8 puncte de atractie asociate celor 8 marcatori ai cadrului marcator, un punct in centrul cadrului si 2 puncte in pozitia in care linia de baza a primei linii text intersecteaza cadrul marcator.

Snap To All - Activeaza optiunile Snap to Grid, Snap to Guidelines si Snap to Objects. In acest caz, prioritatea cea mai mare o are Snap to Objects.

Snap To None - Dezactiveaza toate comenzile de tip Snap To… Active.

3.5. SUBMENIUL ARRANGE

Submeniul Arrange contine urmatoarele comenzi de aranjare a obiectelor:

Transform - Ascunde un meniu cu urmatoarele optiuni:

Position - O caseta derulanta din care poate fi modificata pozitia unui obiect selectat.

Rotate - O caseta derulanta ce permite rotirea unui obiect. Rotirea obiectelor poate fi facuta in jurul unui punct numit centru de rotatie, punct care coincide cu centrul obiectului, dar care poate fi deplasat independent de obiect.

Scale and Mirror - Afiseaza caseta derulanta Scale and Mirror de unde poate fi modificata scara la care este reprezentat un obiect selectat sau se poate obtine imaginea acestuia in oglinda. In primul caz, are loc o transformare prin intindere a obiectului, care presupune deformarea acestuia prin latire(intindere orizontala) sau alungire(intindere verticala). Astfel, valorile sub 100 micsoreaza obiectul, iar cele peste 100 il maresc. Oglindirea unui obiect este un caz particular al intinderii, efectul aplicarii ei fiind obtinerea imaginii obiectului ca si cum ar fi privit in oglinda si poate fi orizontala sau verticala.

Size - Pemite modificarea marimii unui obiect.

Skew - Deschide caseta derulanta Skew Roll-Up cu ajutorul careia se poate inclina un obiect. Operatia de inclinare presupune o deformare orizontala sau verticala cu un anumit unghi.

Clear Transformations - Inverseaza urmatoarele transformari, permitand utilizatorului sa aduca obiectul la forma si marimea initiala: reseteaza toate rotatiile si inclinarile pe zero, indeparteaza efectele de anvelopa si perspectiva, aduce centrul de rotatie in centrul obiectului si repozitioneaza pe 100% intinderile.

Align and Distribute - Aliniaza sau imprastie obiecte selectate. Obiectele pot fi aliniate in diferite combinatii. Indiferent de alinierea precizata, ultimul obiect selectat isi mentine pozitia; toate celelalte obiecte se aliniaza cu acest obiect. Daca obiectele care se aliniaza se selecteaza folosind procedeul de selectare prin marcare si nu selectarea individuala, alinierea se va baza pe primul obiect creat. Se pot alege si optiuni in urma carora obiectele se aliniaza la caroiaj sau la centrul paginii.

Order - Un desen in CorelDRAW poate fi vazut ca o stiva in care obiectele sunt depuse unul deasupra celuilalt, pe diferite straturi, pe masura ce se deseneaza. Ordinea stocarii este evidenta la vizualizarea sau la listarea obiectelor suprapuse cu contur sau mod de umplere contrastant. Gruparea obiectelor determina depunerea lor pe acelasi nivel al stivei. Comanda Order permite schimbarea ordinei obiectelor din stiva cu ajutorul a 7 comenzi:

To Front - Plaseaza obiectul selectat deasupra tuturor celorlalte obiecte.

To Back - Plaseaza obiectul selectat in spatele tuturor celorlalte obiecte.

Forward One - Deplaseaza obiectul selectat cu o pozitie in stiva, deasupra.

Back One - Deplaseaza un obiect selectat cu o pozitie in stiva, in spate.

In Front Of - Deplaseaza obiectul selectat in fata unui obiect specificat.

Behind - Deplaseaza obiectul selectat in spatele unui obiect specificat.

Reverse Order - Inverseaza ordinea tuturor obiectelor selectate.

Group - Permite gruparea obiectelor, adica transformarea lor intr-un tot unitar astfel incat ele vor putea fi selectate si manipulate ca o entitate unica. Cu exceptia cazurilor de mai jos, toate comenzile si actiunile care pot fi aplicate unui obiect pot fi aplicate unuia sau mai multor grupuri:

Combine/Break Apart;

Edit Text;

fortarea unui text pe o curba, indreptarea textului, alinierea la linia de baza;

nici una din operatiile modului curba;

extrudare;

Grupurile pot fi la randul lor grupate in grupuri mai mari, alaturi de alte obiecte sau grupuri. Gruparea obiectelor dintr-un desen cu mai multe straturi le aduce pe toate pe acelasi strat. Obiectele isi vor pastra ordinea relativ la alte obiecte din stratul activ, dar nu neaparat si fata de obiectele de pe alte straturi.

Ungroup - Degrupeaza obiectele dintr-un grup. Operatia de dergrupare nu afecteaza pozitia sau infatisarea obiectelor, astfel ca ele vor putea fi selectate si manipulate individual. Daca au fost grupate mai multe grupuri, atunci comanda Ungroup realizeaza la un moment dat degruparea corespunzatoare unui singur nivel.

Combine - Combina obiectele. Aceasta este o comanda speciala de grupare care modifica modul de stocare a liniilor si curbelor, permitand realizarea unor efecte complexe de desenare. Comanda Combine combina liniile si curbele selectate intr-un obiect unic de tip curba, chiar daca acestea nu sunt conectate intre ele. Operatia de combinare este foarte utila in unele situatii, ca de exemplu: conservarea memoriei pentru grafice care contin multe linii si curbe; in cazul modului curba operatia de legare a doua noduri apartinand la doua curbe distincte; legarea liniilor si curbelor; crearea de masti si transparente; alinierea nodurilor in obiecte distincte.

Break Apart - Converteste un obiect de tip curba format din mai multe subcurbe intr-o colectie de obiecte formate fiecare dintr-o singura curba. Aceasta comanda este opusa comenzii Break Apart.

Intersection - Creaza un nou obiect pornind de la zona de intersectie a doua sau mai multe obiecte ce se suprapun. Obiectul rezultat va primi atributele legate de contur si umplere de la ultimul obiect selectat. Se pot intersecta linii, texte si elemente de pe straturi diferite atata timp cai optiunea MultiLayer este activa. Nu se pot intersecta grupuri de obiecte sau originalul unei clone.

Trim - Alinierea a doua sau mai multe obiecte suprapuse remodeleaza ultimul obiect selectat. Prin aceasta operatie se separa contururile obiectelor in punctele in care obiectele se suprapun. La prima vedere pare ca obiectul a ramas nemodificat, dar la o cercetare mai atenta se observa aparitia unor noduri noi.

Weld - Uneste obiecte care se suprapun in punctele de intersectie pentru a crea un singur obiect. Noul obiect va primi atributele legate de contur si umplere de la obiectul cel mai de jos din grupul de obiecte selectate.

Separate - Separa obiectul original de formele intermediare create cu comanda Blend and Contour si suprafetele extrudate cu comanda Extrude.

Convert To Curves - Converteste un dreptunghi, elipsa sau text selectat intr-o serie de curbe ce pot fi modelate cu instrumentul Shape. Obiectele obtinute se numesc obiecte rotunjite. Aceasta operatie nu poate fi anulata decat cu ajutorul comenzii Undo din meniul Edit.

3.6. SUBMENIUL EFFECTS

Submeniul Effects contine comenzi de aplicare de efecte speciale obiectelor. Dintre acestea amintim:

T    Add Perspective - Modifica un obiect prin adaugarea unei perspective si editarea ei. O imagine in perspectiva ofera obiectului o privire in adancime prin deplasarea punctelor de baza care caracterizeaza perspectiva. In terminologia de specialitate se folosesc notiunile de puncte de fuga si linia orizontului. Daca se foloseste aceasta comanda asupra unui text, acesta isi pastreaza atributele de text( poate fi editat sau I se pot modifica atributele). Totusi, nu mai pot fi schimbate atributele individuale ale caracterelor. Adaugarea unei perspective unei curbe implica imposibilitatea selectarii nodurilor sale fara a sterge perspectiva. Pot fi create perspective cu unul sau doua puncte de perspectiva.

T    Envelope - Anvelopa este o notiune similara cadrului marcatoa care apare la selectarea unui obiect in modul ‘selectie’. Ea are 8 marcatori care permit deformarea numai a unei parti din obiect intr-o anumita directie. Aceasta operatie poate fi comparata cu modul in care se distorsoneaza o guma la intindere. Exista 4 moduri de editare a anvelopei, fiecare din ele modificand forma obiectului in mod diferit. Primele 3 moduri se folosesc de obicei la modificarea unei parti a obiectului. Daca se doreste efectuarea unor modificari mai pronuntate este mai indicata folosirea celui de-al patrulea mod de editare. Textului caruia I se asociaza o anvelopa ramane tot un obiect de tip text. Aceasta inseamna ca el poate fi editat si I se pot modifica atributele (nu si cele legate de caractere individuale) si poate fi chiar substituit cu un alt text folosind comenzile Print Merge, Extract si Merge Back.

Cu primele trei moduri de editare:

marcatorii plasati lateral-centru se misca dreapta/stanga;

marcatorii plasati sus&jos centru se misca sus/jos;

marcatorii plasati in colturi se misca sus/jos si dreapta/stanga.

Cu cel de-al patrulea mod de editare marcatorii se misca liber. Cele patru moduri de editare a anvelopelor sunt: linie dreapta; arc simplu; doua curbe si fara constrangeri. Ultimul este cel mai elastic deoarece pe langa faptul ca permite miscarea libera a marcatorilor, fiecare marcator are doua puncte de control care permit distorsionarea obiectului in orice parte. Cu primele trei moduri poate fi deplasat un singur marcator la un moment dat, iar cu modul fara constrangeri pot fi selectati mai multi marcatori, deplasandu-I pe toti odata. Punctele de control care apar permit o potrivire fina a siluetei obiectului. Odata ce s-a aplicat o anvelopa unui obiect care anterior a fost transformat in curbe, nu-I puteti selecta nodurile fara sa-I stergeti mai intai anvelopa sau fara sa-l convertiti din nou in curbe.

T    Blend - Imbina doua obiecte printr-o serie de forme intermediare. In caseta derulanta ce apare la activarea acestei comenzi poate fi specificat numarul de pasi necesar pentru obtinerea grupului imbinat si parametrii referitori la coloratia grupului imbinat. Este permisa de asemenea imbinarea a doua obiecte de-a lungul unei curbe. Pot fi imbinate intre ele diverse obiecte: obiecte cu contururi de diferite grosimi; o curba deschisa cu una inchisa; o culoare cu o alta culoare; diferite nuante ale aceleiasi culori. Doua obiecte imbinate devin un grup legat dinamic ceea ce inseamna ca, daca ati creat o imbinare careia doriti sa-I editati obiectul de inceput (start), obiectul de sfarsit (end) sau oricare din obiectele intermadiare, grupul va suferi transformari in ansamblul sau ingloband modificarile efectuate. De asemenea, acest lucru este indiferent daca se opereaza o rotatie, scalare, intindere, aplicarea unei anvelope, schimbarea culorii sau aplicarea unei perspective obiectului de inceput sau celui de sfarsit. Deoarece toate obiectele unui grup imbinat sunt legate intre ele in mod dinamic, inclusiv curba, se poate de asemenea edita curba si imbinarea se va reface instantaneu reflectand modificarile facute.

Caracteristici ale imbinarii obiectelor:

a)     Imbinarea obiectelor cu moduri de umplere diferite.   

Modurile de umplere se imbina dupa urmatoarele reguli:

Modul de umplere al obiectului

Umplerea formelor intermediare

Fara mod de umplere intr-un singur obiect

Fara model de umplere

Mod de umplere uniform cu suprafata continua

Forma imbinata a modului de umplere uniform si cu suprafata continua

Mod de umplere cu model

Mod de umplere uniform

Mod de umplere conic si radial

Suprafata continua

Mod de umplere conic sau liniar

Mod de umplere conic cu suprafata continua

Mod de umplere radial sau liniar

Mod de umplere radial cu suprafata continua

Acelasi tip de suprafata continua in ambele obiecte

Suprafata continua

Umplere cu model in ambele obiecte

Modul de umplere al obiectului de start

Umplere cu model numai in unul din obiecte

Modul de umplere al celuilalt obiect

Culoare Spot sau culoare procesata

Culoare procesata

Doua culori Spot diferite

Culoare procesata

b)    Imbinare pe straturi

Nu pot fi imbinate obiecte aflate pe straturi diferite. Totusi, in cazul imbinarii obiectelor de-a lungul unei curbe, curba se poate gasi in alt strat.

c)     Imbinari compuse

Deoarece un grup imbinat reprezinta un obiect in care exista legaturi dinamice, modificarea primului, ultimului sau oricarui obiect intermediar din grup are ca efect refacerea grupului in urma incorporarii modificarilor facute. Primul si ultimul obiect se numesc “obiecte de control”, deoarece atributele lor controleaza obiectele intermediare care se leaga de ele. Obiectele de control pot fi editate, pe cand cele intermediare nu. Orice obiect intermediar poate totusi deveni obiect de control, iar imbinarea initiala devine o imbinare inlantuita, adica o imbinare constituita din alte doua imbinari de obiecte.

d)    Inlantuirea imbinarilor de obiecte

Dupa ce s-a creat o imbinare de obiecte, se poate selecta orice obiect din imbinare si el se poate imbina cu un alt obiect. Acest proces se poate repeta dand nastere asa numitelor “lanturi de imbinari”.

e)    Dispersarea obiectelor imbinarii de-a lungul intregii curbe

In cazul imbinarii obiectelor de-a lungul unei curbe, inchisa sau deschisa, imbinarea va fi calculata astfel incat sa se intinda de-a lungul intregii curbe.

f)       Rotirea obiectelor imbinate pe o curba

Un obiect intermediar al unei imbinari poate fi rotit, corespunzator cu panta curbei in punctul in care este situat obiectul.

T    Extrude - Functia de extrudare a CorelDRAW-ului realizeaza iluzia de vedere in profunzime a obiectelor. Pentru a crea aceasta iluzie, CorelDRAW proiecteaza niste puncte de-a lungul muchiilor obiectului si apoi le uneste formand suprafete. Aceste suprafete formeaza impreuna cu obiectul definit un grup legat dinamic(grup de obiecte in care exista legaturi dinamice). Obiectele extrudate sunt forme tridimensionale dinamice si de aceea li se poate modifica silueta si orientarea in spatiu in trei planuri de rotatie distincte. Crearea efectelor tridimensionale se preteaza in mod ideal la texte sau la alte forme inchise, dar pot duce la rezultate interesante si in cazul curbelor deschise. Suprafetelor extrudate le sunt asociate aceleasi atribute de umplere si contur ca si cele ale obiectului original.

T    Contour - Realizeaza o serie de forme concentrice spre interiorul sau exteriorul unui obiect. Se creeaza astfel iluzia de “ridicare” sau “adancime”. Noul obiect va avea aceleasi atribute de umplere si contur cu originalul. Aceasta operatie nu poate fi aplicata asupra unor grupuri de obiecte, bitmap-uri (harti de biti) sau asupra unor obiecte legate dinamic.

T    PowerLine - Deseneaza o linie ce variaza in grosime de-a lungul ei. In biblioteca pusa la dispozitie de CorelDRAW exista o bogata selectie de astfel de linii care par a fi fost create cu instrumente de pictura adevarate(pensule, stilouri caligrafice sau instrumente de gravura). Dar utilizatorul poate sa-si creeze propriile linii pe care sa le adauge acestei biblioteci. Aceste linii au atribute de umplere si contur, fiind curbe inchise si pot fi folosite la conturarea unor diferite obiecte.

T    Lens - Caseta derulanta Lens Roll-Up contine 11 lentile ce pot fi aplicate obiectelor dintr-un desen. Aplicarea unei lentile unui obiect duce la vizualizarea obiectului casi cand ne-am uita printr-o lupa. Aceasta operatie nu se poate efectua decat asupra unor obiecte cu curba inchisa. Obiectul folosit pe post de lentile nu poate fi un grup, dar se poate aplica o lentile unui grup de obiecte, caz in care lentila va fi aplicata fiecarui obiect din grup individual. Aplicarea lentilei asupra unor obiecte de pe straturi diferite nu afecteaza straturile. Daca obiectul este umplut cu o culoare neuniforma, lentila preia culoarea selectata in caseta Culori din caseta derulanta Lens Roll-Up.

T    Bitmap Color Mask - Din caseta derulanta Bitmap Color Mask Roll-Up pot fi ascunse pana la 10 culori dintr-un bitmap.

T    Power Clip - Functia PowerClip permite plasarea unui obiect ‘continut’ in interiorul unui obiect ‘recipient’. Obiectul continut va fi afisat prin obiectul recipient, dar numai in limitele recipientului. Intregul obiect de tip PowerClip poate fi rotit, inclinat sau redimensionat. Din meniul aferent pot fi alese optiunile:

Place Inside Container

Extract Contents

Edit Contents

Finish Editing This Level

T    Clear Effect - Indeparteaza ultimul efect aplicat asupra unui obiect. Numele

T    comenzii se modifica in functie de tipul ultimei operatii efectuate(Clear Blend,    Clear Envelope, etc).

T    Copy - Ascunde un meniu cu optiunile:

Copy Perspective From - Copiaza perspectiva unui alt obiect obiectului selectat. Comanda este inactiva daca nu este nici un obiect selectat sau daca obiectului selectat nu I se poate copia acest atribut.

Copy Envelope From - Copiaza anvelopa unui obiect obiectului selectat.

Copy Blend From

Copy Extrude From

Copy Contour From

Copy PowerLine From

Copy Lens From

Copy PowerClip From.

T    Clone - Pot fi selectate optiunile:

Blend From - Cloneaza imbinarea unui alt obiect cu obiectul selectat. Comanda nu este activa decat daca au fost selectate doua obiecte. Intre efectul original si cel clonat exista o relatie de tip master-client.

Extrude From

Contour From

PowerLine From.

3.7. SUBMENIUL BITMAPS

O colectie de comenzi pentru lucrul cu bitmap-uri (imagini compuse din pixeli sau puncte). Scanerele si programele ca Corel PHOTO-PAINT genereaza imagini bitmap. CorelDRAW creaza imagini folosind vectori obiecte.

Sunt disponibile urmatoarele optiuni:

Convert to Bitmap – transforma obiectele vector create in CorelDRAW in bitmap.

Edit Bitmap – deschide aplicatia in care a fost creat bitmap-ul ( de obicei Corel PHOTO-PAINT) permitindu-ne sa facem schimbari in aceasta. Cand am terminat de facut schimbarile si inchidem fereaastra obiectul revizuit este incorporat in fisierul nostru CorelDRAW.

Resample – permite marirea sau micsorarea dimensiunilor si a rezolutiei unei imagini. Folosind Resample putem obtine dimensionarea imaginii folosind valori absolute sau procentuale, putem schimba resolutia imaginii, putem alege calitatea procesarii prin resample si putem corecta distorsiunile cind se face resample.

Convert to…

BLACK&WHITE (1 bit) – transforma bitmap-ul selectat in bitmap alb si negru pe 1 bit.

GRAYSCALE (8 bit).

RGB Color (24 bit) – converteste bitmap-ul in RGB. Modelul RGB foloseste trei culori (rosu, verde si albastru) pentru obtinerea celorlalte culori. Fiecare componenta are peste 100 de nivele de intensitate. Se aleg culori RGB pentru a crea fotografii bitmap de o mare calitate si cind printam cu o imprimanta RGB sau CMY.

LAB Color (24 bit).

CMYK Color (32 bit) – converteste bitmap-ul in culori CMYK. Modelul CMYK are la baza patru culori ( cyan, magenta, galben si negru).

Inflate Bitmap

Bitmap Color Mask –ne permite sa specificam ce culori dorim sa ascundem si ce culori dorim sa punem mai bine in evidenta.

Resolve Link – muta legatura unei imagini importate in propriul nostru desen.

Update from Link – reimprospateaza bitmap-ul care are legatura in desenul nostru.

2D Effect –CorelDRAW 8 vine cu cinci efecte 2D diferite care pot fi aplicate la bitmap-uri:

EDGE DETECT - adauga diferite efecte de contur la un bitmap.

OFFSET – schimba bitmap-ul in concordanta cu valorile specificate.

PIXELATE

SWIRL – roteste un bitmap.

WET PAINT – face ca un bitmap sa apara ca o pictura proaspat vopsita.

3D Effect – CorelDRAW vine cu sase noi efecte 3D care dau unui bitmap iluzia de 3D.

3D ROTATE – roteste un bitmap.

EMBROS – creaza efectul de relief 3D.

PAGE CURL – creaza iluzia ca un colt al hartiei a fost indoit peste o parte din bitmap.

PERSPECTIVE – da o imagine de 3D bitmap-ului.

PINCH PUNCH – fac ca un bitmap sa apara ca si cum ar fi fost tras de centru in sus.

MAP TO OBJECT – creaza iluzia unui bitmap infasurat pe suprafata unui obiect.

Blur – permite crearea unor efecte ce altereaza pixelii bitmap-ului

Aceste efecte BLUR pot fi :

GAUSSION BLUR – produce un efect cetos.

MOTION BLUR – creaza iluzia unei miscari in bitmap.

SMOOTH

Noise – Efectele Noise poy fi:

ADD NOISE – creaza un efect de granulare.

REMOVE NOISE – reduce efectul de pistrui al unui bitmap. Efectul de pistrui este de obicei rezultatul unei imagini scanate sau capturate de la video.

Sharpness

Artistic – prezinta trei efecte care ne permit sa adaugam citeva efecte artistice

GLASS BLOCK – mimeaza efectul dat de observarea unei imagini prin mai multe cioburi de oglinda.

IMPRESSIONIST – dau bitmap-ului nostru imaginea unei picturi impresioniste prin conversia puntelor colorate in bucati mai mari colorate.

Color Transform – permite schimbarea culorilor in cadrul unui bitmap

PSYCHEDELIC – schimba culorile din bitmap cu culori aprinse, electrice.

SOLARIZE – transforma culorile astfel incat bitmap-ul sa apara ca un negativ de film.

Plug-Ins – pe linga filtrele incluse in CorelDRAW exista numeroase alte filtre combatibile cu CorelDRAW dar create de alte de catre alte companii. Aceste filtre poarta denumirea de “ plug-in”, deoarece ele patrund in platforma aplicatiei, si pot fi accesate din CorelDRAW.

3.8. SUBMENIUL TEXT

Aici sunt cuprinse comenzile de editare a textelor de tip artistic sau de tip paragraf, dupa cum urmeaza:

Character - Se foloseste pentru modificarea atributelor unuia sau mai multor caractere care au fost selectate in modul selectie, in modul curba sau cu ajutorul cursorului text. Aceasta cutie de dialog permite modificarea tipului(Fonts), stilului(Style), dimensiunii(Size), plasamentului textului(Placement), a unghiului directiei caracterului fata de linia de baza(Character Angle), a pozitiei(Horizontal /Vertical Shift). Pentru modificarea atributelor unui singur caracter se poate selecta nodul asociat caracterului respectiv. Comenzile de modificare a atributelor asociate textului sunt cuprinse atat in aceasta fereastra, cat si in fereastra Paragraph/Artistic.

Paragraph - Caseta de dialog pentru lucrul cu paragrafe are urmatoarele optiuni:

Effects - Inserarea unor simboluri(bullets) numite semne de marcare in text, spatieri sau sublinieri. Este afisata lista cu simbolurile accesibile si o zona de previzualizare.

Indents - Crearea de spatii intre text si marginile din stanga si dreapta cadrului in care apare paragraful.

Spacing - Folosita pentru spatiere intre caractere, cuvinte, linii sau intre paragrafe, pentru alinieri sau scriere cu cratima.

Tabs

Columns - Paragrafele pot fi impartite pe coloane. Utilizatorul poate alege numarul de coloane si distanta dintre ele(Gutter Width). Aceasta comanda nu este valabila si pentru textul artistic.

Text Options - Alte optiuni pentru formatarea textului.

Fit Text To Path - CorelDRAW permite aranjarea sau fixarea unui sir de caractere pe o linie dreapta sau curba, pe un dreptunghi, o elipsa, o alta litera sau un alt sir de caractere. Comanda Fit To Path devine activa doar daca se selecteaza in acelasi timp un obiect de tip text si unul care nu este text, dar face parte din lista de mai sus. Pentru a fixa un text pe o litera, aceasta trebuie mai intai convertita intr-un obiect de tip curba( optiunea Convert To Curves). Dupa aranjarea textului pe contur, pozitia literelor din text poate fi modificata sau ajustata selectand modul de lucru curba. La fixarea unui text pe un contur, se stabileste o legatura dinamica intre text si obiectul pe care s-a fixat textul. Aceasta presupune ca daca se vor face modificari asupra formei curbei, textul fixat pe curba se va rearanja automat urmand noua silueta a curbei.Se pot plasa doua sau mai multe siruri de caractere pe acelasi contur. Toate sirurile de text fixate in acest mod vor pastra o legatura dinamica cu acest contur. Exista 4 moduri de aranjare a unui sir de caractere pe o curba. In primul caz literele din sir urmeaza exact conturul curbei, in al doilea are loc o deformare pe verticala, in al treilea una pe orizontala, iar ultimul caz este indicat daca se doreste pastrarea verticalitatii literelor. Textul poate fi centrat pe curba, aliniat la stanga sau aliniat la dreapta curbei.

Align To Baseline - Se foloseste pentru alinierea unui text pe linia lui de baza. Aceasta operatie este valabile numai daca obiectul asupra caruia se aplica este un obiect de tip text. Daca asupra caracterelor s-a aplicat un efect de rotire, comanda Align To Baseline nu va afecta unghiul de rotatie. Daca linia de baza a fost rotita datorita rotirii intregului text, atuncitoate caracterele vor fi aliniate pe linia de baza.

Straighten Text - Reseteaza deplasarile orizontala si verticala si unghiul pe zero, aducandu-l la linia de baza.

Show Non-Printing Characters - Vizualizeaza caracterele neimprimabile dintr-un text.

Statistics - Furnizeaza informatii despre un text selectat(sau despre un obiect selectat) sub forma tipului obiectului, iar daca acesta este un text vor fi semnalate numarul de paragrafe, de linii, de cuvinte si numarul de caractere.

Proofreading - International Proofreader, sistemul de corectare asigurat de CorelDRAW este un sistem puternic ce se adreseaza unor erori de scriere comlexe si unor probleme legate de stil. Cele trei moduri de verificare folosite - Spelling, Quick Proofreading si Full Proofreading - sunt foarte utile pentru orice utilizator. Functionalitatea acestui sistem este similara pentru toate limbile suportate si urmeaza conventiile prescrise de manualele de gramatica si stil ale fiecarei limbi.

Cele trei moduri de verificare si corectare sunt:

Spelling - Detecteaza si    corecteaza erori de ortografie. Sunt implicate urmatoarele categorii de elemente:

n      folosirea lui A/An in limba engleza;

n      folosirea majusculelor in diferite limbi;

n      ortografie(erori de abreviere, de folosire a apostrofului, erori tipografice, etc);

n      locutiuni prepozitionale;

n      despartire in silabe; s.a.m.d.

Principalele limbi sunt: engleza, franceza, italiana, spaniola, portugheza, germana, olandeza, etc.

Quick Proof - In plus fata de Spelling include categoriile:

n      cuvinte confuze;

n      formatare;

n      omonime;

n      prepozitii incorecte;

n      expresii scrise gresit;

n      expresii straine scrise gresit;

n      punctuatie;

n      spatierea intre cuvinte si propozitii;

n      expresii negramaticale; s.a.m.d.

Full Proof - Pe langa functionalitatea oferita de celelalte doua, acest al treilea mod de verificare reprezinta mai mult un indrumator in folosirea sau nu a anumitor cuvinte pentru obtinerea unui text stilistic. Sunt incluse expresii arhaice, clisee, expresii informale, expresii din jargon, cuvinte pretentioase, fraze depasite, prepozitii nenecesare, si multe altele.

Thesaurus - O enciclopedie care furnizeaza sinonime ale cuvintelor dintr-un    document.

Type Assist - Controleaza folosirea majusculelor(prima litera dintr-o propozitie, nume de zile, etc) si permite inlocuirea automata a unor siruri de caractere.

Find - Cauta un text specificat intr-un document din pozitia cursorului si pana la sfarsitul textului selectat.

Replace - Cauta si inlocuieste un text specificat dintr-un document.

Change Case - Schimba tipul literelor unui text. Sunt disponibile optiunile: Sentence case(prima litera a primului cuvant din propozitie e majuscula); lowercase(toate literele sunt mici); UPPERCASE(toate literele sunt majuscule); Title Case(prima litera a fiecarui cuvant e majuscula); tOGGLE cASE(schimba tipul tuturor literelor selectate).

Convert - Modifica textul de tip paragraf in text artistic si invers.

Edit Text - Permite editarea unui text artistic sau de tip paragraf.

3.9. SUBMENIUL TOOLS

O colectie de comenzi pentru crearea de modele de umplere, crearea de sageti, configurarea CorelDRAW-ului, s.a.

Sunt disponibile urmatoarele optiuni:

Options - Deschide cutia de dialog Options care controleaza setarile ce afecteaza configurarea CorelDRAW-ului. Aceasta caseta este structurata in 3 parti:

General - Controleaza pozitia duplicatelor si clonelor; permite specificarea valorii incrementului in cazul deplasarii prin salt incrementat(Nudge);forteaza valoarea unghiului la o valoare precizata pentru rotirea si inclinarea obiectelor, desenarea liniilor drepte in modul de lucru liber-cazul desenarii cu mana libera, ajustarea punctelor de control la desenarea curbelor in modul de lucru liber-cazul Bezier(Constraint Angle); controleaza valoarea limita a unghiului a doua segmente de dreapta sau a tangentelor laterale in cazul punctelor unghiulare ale curbelor peste care are loc unirea colturilor care apar la desenarea obiectelor ce contin asperitati(Miter Limit); stabileste numarul de nivele pentru comanda Undo si tipul ecranului ce apare la inceputul unei sesiuni de lucru.

Display – Controleaza operatiile de panning, snap si improspatare sau aparitia paletei de culori.

Advanced – Optiuni ce inlud setarile pentru configurarea butonului secundar al mouse-ului, multitasking, etc.

Customize - Setari in legatura cu modul de aparitie al CorelDRAW-ului si modul in care raspunde la comenzi. Se includ tastatura, meniurile, bara cu instrumente, casetele derulante si paleta de culori.

Save Settings - Modifica setarile implicite pentru documente CorelDRAW noi, bazandu-se pe documentul curent. Noul document va folosi urmatoarele setari de la documentul curent: stil, configurarea paginii, modul de vizualizare, rigle, caroiaj si linii de ghidare, nivelurile pentru comanda Undo,, etc. in functie de optiunile utilizatorului.

Roll-Up Group - Permite adaptarea tuturor casetelor derulante din CorelDRAW la cerintele utilizatorului.Sunt accesibile 6 comenzi:

Roll-Up Customization – Deschide cutia de dialog corespunzatoare casetelor derulante din caseta Customize.

Effects – Deschide caseta derulanta PowerLine

Shaping – Deschide caseta derulanta Trim

Dimensioning – Deschide caseta derulanta Angular Dimensioning

Attributes – Deschide caseta derulanta Pen

Transform – Deschide caseta derulanta Transform.

View Manager - Permite asocierea unui nume unei anumite portiuni dintr-un desen, care vor putea fi accesate apoi foarte repede prin dublu clic. Aceasta operatiune este importanta mai ales la crearea unui desen complicat.

Color Manager - Afiseaza gamele de culori ale tuturor dispozitivelor(scanere, monitoare si imprimante). Pot fi selectate de aici doua optiuni: - Color Wizard, un indrumator si - Select Color Profiles, pentru selectarea culorilor.

Symbols - Permite accesul rapid la simbolurile din Biblioteca de Simboluri CorelDRAW. Simbolurile sunt niste imagini referitoare la afaceri, transport, sporturi si multe alte subiecte.

Presets - Permite adaugarea unor efecte cunoscute ca de exemplu umbre sau umpleri uniforme unice unui obiect selectat. Permite de asemenea inregistrarea operatiilor aplicate asupra obiectelor.

Object Data - Deschide o caseta derulanta pentru atasarea unor informatii unui obiect sau grup de obiecte selectat.

Dimensions: - Linear

- Angular.

Task Progress - Controleaza modul in care sunt folosite resursele CPU ale    calculatorului in timpul rularii simultane a mai multor operatii in CorelDRAW.

Create - Contine un meniu cu trei optiuni:

Arrow – permite utilizatorului sa isi creeze propriile capete de sageata sau tipuri de teminare a liniilor. Acestea vor fi adaugate in caseta de dialog Outline Pen si in caseta derulanta Pen Roll-Up. CorelDRAW limiteaza numarul capetelor de sageata la 100.

Pattern – permite utilizatorului sa creeze bitmap-uri bicolore si vector, care vor fi adaugate celor din biblioteca CorelDRAW.

Symbol – adauga un obiect selectat unei categorii specificate de simboluri. Obiectul trebuie sa aiba curba inchisa, iar daca sunt mai multe obiecte, acestea trebuie combinate in prealabil. Obiectul poate sa aiba orice marime deoarece CorelDRAW il converteste astfel incat sa corespunda setului de simboluri din care va face parte.

Extract - Salveaza textele dintr-un desen ca texte ASCII.

Merge Back - Insereaza in desen textele transformate in caractere ASCII.

Scripts - Un script este un program care executa o serie de instructiuni printr-o singura comanda si este folosit mai ales pentru simplificarea unor actiuni complicate sau in cazul unor aplicatii repetate, aceasta ducand la cresterea productivitatii aplicatiilor Corel. Un script Corel este un fisier Windows de tip text in care sunt specificate comenzile ce vor indeplini o anumita sarcina. Aceste instructiuni fac toate parte din limbajul de programare CorelSCRIPT, care se bazeaza partial pe meniul aplicatiei CorelDRAW. Restul limbajului CorelSCRIPT se bazeaza pe limbajul de programare BASIC.

3.10. SUBMENIUL WINDOW

Contine urmatoarele comenzi de gestiune a ferestrelor:

I.            New Window - Deschide o noua fereastra cu acelasi continut ca si fereastra de editare activa .

II.          Cascade - Aranjeaza ferestrele deschise astfel incat sa fie vizibile toate barele de titlu. O fereastra va putea fi activata prin alegerea barei de titlu corespunzatoare.

III.         Tile Horizontally - Aranjeaza ferestrele active pe orizontala, cu aceleasi dimensiuni si astfel incat sa incapa toate pe ecranul CorelDRAW.

IV.      Tile Vertically - Aranjeaza ferestrele active pe verticala.

V.        Arrange Icons - Aranjeaza ferestre de editare minimizate in coltul stanga-jos al ecranuluiCorelDRAW.

VI.      Refresh Window - Redeseneaza obiecte pe ecran. Se foloseste daca se doreste curatarea ecranului de ‘murdaria’ ramasa in urma unor manipulari anterioare.

VII.     Open Drawing Windows - Deschide si activeaza un ecran de editare. Ferestrele deschise sunt afisate in ordinea in care au fost deschise.

3.11. SUBMENIUL HELP

Probabil cel mai folosit meniu, Help ofera utilizatorilor ajutorul necesar crearii celor mai frumoase desene in mai multe moduri:

Help Topics - Deschide cuprinsul CorelDRAW Help, din care poate fi ales tipul de Help dorit.

What’s This - Schimba cursorul astfel incat in momentul in care se selecteaza o anumita componenta a aplicatiei este afisata o informatie din Help despre acel obiect.

Tutorial - Un manual, pentru utilizatori incepatori si nu numai, care reprezinta o modalitate excelenta de initiere in conceptele uzuale, sau de reimprospatare a cunostintelor.

Tutor Notes - Asigura accesul rapid la Help pentru instrumente si functii, avand urmatoarele domenii disponibile:

Drawing - Desenare;

Editing - Editare;

Text;

WorkingSpecial Effects - Efecte speciale;

Color and Printing - Colorare si listare;

Customizing CorelDRAW

Technical Support

About CorelDRAW - Informatiidespre versiunea de CorelDRAW care ruleaza, numarul de obiecte si grupuri de obiecte din desenul curent, spatiul disponibil pe ultimul drive folosit la salvarea sau deschiderea unui fisier.


Document Info


Accesari: 4613
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )