Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
25 de aplicatii pentru un PC perfect

Informatica
Programele sunt indispensabile oricarui sistem de operare si unele extind functii care deja exista in Windows. Dar care sunt cele mai potrivite ? Cantitatea enorma de software care apare in fiecare an ingreuneaza foarte mult selectarea celor mai adecvate programe. La PC World Romania testam anual aproximativ 300 de programe si numarul acestora creste de la an la an. Dintre acestea am selectat pentru dumneavoastra cele mai bune 25 de utilitare din diverse categorii de la firewall-uri la software-uri multimedia.

Freware-urile sunt uneori mai bune

Software-urile comerciale nu trebuie sa fie obligatoriu prima alegere. Uneori programele freeware se pot dovedi daca nu superioare cel putin egala ca performante unor echivalente comerciale. Puteti sa aveti o colectie de utilitare optime fara sa cheltuiti absolut nimic si de aceea pentru unele aplicatii am indicat alternative freeware. Cu toate acestea, daca doriti calitate de top va trebui sa platiti pretul cerut, daca nu sunteti multumiti cu versiunea shareware ce poate avea anumite limitari sau o perioada redusa de functionare. Aproape toate cele 25 de programe selectionate sunt prezente si pe CD-ul revistei, sub forma de freeware, acolo unde este cazul, sau shareware si versiuni de test.

Software de top pentru toate situatiile

Fiecare program a fost testat pe larg, unele dintre ele regasindu-se si in testele publicate de-a lungul acestui an. In afara de eficienta si functionalitate, am urmarit si confortul pe care acestea il pot asigura utilizatorului. Un exemplu este Ad-Aware 6.0. Acest freeware scaneaza toate unitatile de stocare si registrii Windows pentru a gasi componente spyware. Dupa acest proces puteti decide din numai cateva clic-uri care sunt spyware-urile la care trebuie sa renuntati.

Un alt criteriu de care am tinut cont la selectarea programelor a fost ca acestea sa functioneze cu toate versiunile de Windows. Cu toate acestea, datorita numeroaselor configuratii posibile si a diferentelor care pot exista intre sisteme s-ar putea ca unele programe sa nu functioneze deloc sau sa nu porneasca pe o anumita versiune de Windows. In acest caz va recomandam sa vizitati sie-ul producatorului sau sa solicitati opniile noastre sau ale altor utilizatori pe forumul revistei PC World Romania.

In plus trebuie sa tineti cont de faptul ca unele dintre aceste utilitare lucreaza prin accesarea fisierelor de sistem sau pot modifica valorile anumitor chei din registrii. Se poate chiar sa ajungeti in situatia de a fi necesara o noua instalare de Windows. In Windows 95 si 98 o reinstalare a sistemului putea rezolva o serie de probleme, insa acest lucru este mult mai complicat atunci cand este vorba de Windows XP, a carui depanare nu este la fel de simpla, desi odata cu SP1 posibilitatile de recuperare au crescut. De aceea inainte de a utiliza functiile unui anumit utilitar analizati cu atentie care sunt poetentialele riscuri.

De exemplu inainte de a lucra cu programe cu este X-Setup trebuie sa faceti copii de siguranta ale registrilor si ale tuturor fisierelor de configurare. Pentru aceasta puteti apela fie la aplicatia Drive Image prezentata in cadrul acestui articol, dar mai multe programe de backup ca si modul de functionare al acestora este prezentat in articolele "Copia de siguranta" si "Ghidul unui backup eficient" publicate in numarul 7 al revistei sau pe care le puteti gasi la www.pcworld.ro in sectiunea Software.

In cazul in care situatia devine cu adevarat critica si PC-ul refuza sa mai pornesaca (ceea ce nu va dorim) este bine sa aveti la indemana o discheta de boot sau in 727c26h ainte de a porni la orice actiune sa creati un CD de boot. Majoritatea aplicatiilor de inscriptionare permit crearea unor astfel de CD-uri si avantajul este ca puteti scrie in continuare pe acelasi disc, in cadrul unei alte sesiuni, programele care va sunt necesare pentru a restaura sistmeul. De altfel toate CD-urile de instalare Windows, incepand cu Windows ME, pot fi utilizate pentru a boota PC-ul. Dezavantajul este ca nu veti avea acces la DOS, de accea uneori o discheta sau un CD de boot se pot dovedi mai utile.

Internet si multimedia

Lumea PC-urilor din ultimii ani este dominata de aceste doua notiuni si de aceea nici o selectie de utilitare nu poate ignora aceste domenii. Varietatea solutiilor si a programelor este foarte mare si de aceea o selectie este foarte dificila. Cu toate acestea exista programe care au trecut cu succes proba timpului chiar daca astazi doar numele este acelasi. Un astfel de program este Winamp (isi mai aminteste cineva de versiunea 0.91 a acestui program !?) care a debutat ca un program de redare MP3-uri, devenind in acest moment un player multimedia complex.

Aceasta este una dintre cauzele datorita carora am selectat numai cateva programe din aceasta categorie, dar am fi interesati sa aflam de pe forum sau din sondaje catre ce aplicatii se indreapta preferintele dumneavoastra.

Pagina anterioara   1   2                   Pagina urmatoare

[ salveaza articol ][ printeaza articol ][ trimite unui prieten ]

Ad-Aware 6.0 Standard Edition
Sistem: Win 98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Componentele spyware ajung tot mai des in PC-urile utilizatorilor, de cele mai multe ori aparitia acestora fiind consecinta instalarii unor programe freeware sau shareware. Acesti mini-spioni au sarcina de a transmite celor care au conceput aplicatia date despre sistemul de operare si comportamentul online al utilizatorilor sau au scopul de a introduce bannere sau dialere de reclama. In plus, de multe ori solicita la maximum resursele sistemului. Cel mai deranjant este ca in majoritatea situatiilor aceste programe spyware nu dispar dupa dezinstalarea software-ului care le-a generat. Utilitarul Ad-Aware va semnaleaza daca aveti un spyware pe PC si despre ce tip este vorba. Ad-Aware scaneaza toate unitatile de stocare ale PC-ului sau numai pe cele indicate, registrii si memoria RAM. Datorita unei baze de date actualizata permanent, programul recunoaste spyware-urile existente. De accea trebuie sa actualizati mereu programul. Functiile programului se pot extinde prin diverse plugin-uri disponibile pe site-ul aplicatiei, unele fiind destinate numai versiunii comerciale.
Uneori programele nu functioneaza fara spyware
In multe cazuri programele pot inceta sa functioneze dupa ce ati dezinstalat spyware-ul. Pentru a descoperi daca exista aceasta posibilitate puteti pune aplicatiile care va incomodeaza in carantina. Prin aceasta spyware-ul este "decupat", astfel incat programul va ramane in varianta originala. Daca dupa aceasta operatiune, programul nu mai functioneaza trebuie sa decideti ce este mai important: intimitatea sau programul.

Internet Trace Destructor 6.15
Sistem: Win 98/ME, 2000, XP

Clic aici pentru download

Oricine are acces la PC-ul dumneavoastra, de exemplu un coleg sau un membru al familiei, poate vedea ce pagini de Internet ati vizitat in ultimul timp. Pentru aceasta, persoana curioasa nu trebuie decat sa accesze meniul "History" din Internet Explorer si va vedea titlurile si adresele paginilor vizitate. Stergerea acestei liste manual pe calea "Options, Internet Options, Clear History" este destul de complicata si in plus veti pierde toate paginile vizitate. In plus, cu putina insistenta, pot fi gasite urmele care raman pe hard disc: continutul din cache si cookie-urile (informatii text) pe care paginile de Web le salveaza pe hard disc pentru a le recunoaste la o noua accesare.
Nici o sansa pentru "spionii de date"
Internet Trace Destructor este o "radiera" pentru urmele lasate de navigarea pe Web, asa cum ii indica si numele. Utilitarul va sterge de pe hard disc urmele navigarii si functioneaza nu numai pentru Internet Explorer (de la versiunea 5.0), dar si pentru Netscape 6/7 si pentru alte browsere. Internet Trace Destructor poate indeparta si alte fisiere de sisteme temporare care desi nu au legatura cu Internetul tin de sfera privata: lista ultimelor documente utilizate, a cuvintelor cheie cautate si a programelor accesate recent. Dupa ce ati stabilit criteriile de functionare, indicand intrarile care trebuie sterse prin intermediul "Steganos Shredder" puteti activa procedura de stergere in orice moment, dand clic pe icon-ul de pe desktop "One-Click Destruction". Versiunea shareware nu functioneaza decat 7 zile, dar o alternativa gratuita este System Security Suite 1.03.1 pentru Windows 95/98/ME, 2000 si XP ( Clic aici pentru download si la adresa www.igorshpak.net), care sterge majoritatea urmelor de navigare.

Safeguard Private Crypto 2.01
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Fiecare persoana are secrete, dar le incredinteaza PC-urilor frecvent fara a le proteja. La fel si traficul de date prin e-mail se face in majoritatea cazurilor necriptat. Safeguard Private Crypto este un utilitar facil, cu care va puteti introduce intr-o arhiva protejata cu parola fisiere si chiar directoare intregi. Cu aceasta, argumentul ca criptarea este prea complicata dipare. Utilitarul se integreaza in meniul de context al Windows Explorer si pentru a cripta un fisier sau un director nu trebuie decat sa dati clic dreapta pe el si sa selectati intrarea corespunzatoare actiunii dorite. In meniul de dialog care apare indicati o parola. Prin intermediul meniului Options veti putea selecta optiunea "Secure delete files after encryption". Aceasta trebuie activata pentru ca nimeni sa nu poata recupera datele originale necriptate cu programe specializate de exemplu "Unerase" sau "Undelete Tools". Puteti realiza procedura de stergere selectand din meniul de context in loc de "Encrypt" comanda "Secure Delete".
Protectia fisierelor atasate din e-mail
Daca doriti sa trimiteti un fisier criptat prin e-mail, selectati optiunea "Encrypt&Send" prin care arhiva criptata va fi atasata unui nou mesaj. In cazul in care stiti ca utilizatorul nu are instalat acelasi programul de criptare in meniul de dialog care urmeaza selectati optiunea "Create self-extracting executable". Ca algoritm de criptare programul utilizeaza Advanced Encryption Standard (AES) cu chei pe 128 de biti.

XP Antispy 3.72
Sistem: Windows XP

Clic aici pentru download

Utilitarul anti spionaj XP Antispy 3.72 blocheaza in Windows XP transmiterea neautorizata de informatii pe Internet. Conform Microsoft, au fost introduse functii de Home Call pentru a asigura un serviciu mai bun pentru utilizatori. Ca exemple sunt sincronizarea automata a ceasului cu un server de la Microsoft sau cautarea automata de update-uri pentru IE. Multi utilizatori prefera insa sa nu apeleze la aceste servicii, pentru ca ele conduc la transmiterea de date personale.
XP Antispy va usureaza viata
Intr-adevar toate aceste functii dubitabile se pot dezactiva individual, dar trebuie cunoscuta exact metoda. Acesta este momentul in care puteti apela la XP Antispy. La pornirea PC-ului utilitarul verifica configurarea sistemului si afisaza datele obtinute intr-o fereastra: un semn verde indica dezactivarea serviciului respectiv, iar un semn de exclamare rosu indica o functie cu potential de spionare ca fiind activa. In fereastra inferioara veti gasi informatii despre serviciul respectiv si modul in care trebuie sa actionati. Daca doriti sa dezactivati o functie dati doua clic-uri de mouse si aceasta va fi bifata ca inactiva. XP Antispy se poate descarca si fara rutina de instalare, caz in care dupa dezarhivare va intra imediat in functie. Important: daca aveti deja instalata o versiune anterioara a programului, atunci aceasta trebuie actualizata pana la varianta de pe CD si pentru alte update-uri puteti apela la site-ul www.xp-antispy.org

Zone Alarm Pro
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Catalogat drept una dintre cele mai bune solutii de tip firewall, Zone Alarm Pro este un utilitar care nu trebuie sa lipseasca in special celor care au o conexiune de Internet permanenta. In combinatie cu un antivirus Zone Alarm va va asigura protectia completa a datelor.
Cheia succesului: simplitate si flexibilitate
Unul dintre avantajele indiscutabile ale lui Zone Alarm este usurinta cu care poate fi configurat. Inca din timpul instalarii programul va va solicita o serie de date pentru a configura mai rapid regulile de acces pe care doriti sa le definiti. Ulterior programul va fi accesibil prin intermediul unui icon pozitionat in systray si monitorizarea traficului este permanenta. Daca nu doriti sa definiti de la inceput o serie de reguli pentru programe, atunci puteti instrui programul sa va solicite acordul de fiecare data cand o aplicatie va incerca sa acceseze Internet-ul. Totoodata Zone Alarm va poate anunta printr-o fereastra de tip pop-up de fiecare data cand survine un incident ce ar putea compromite securitatea PC-ului, acestea fiind clasificate in functie de gravitate. Toate configurarile se realizeaza dintr-un meniu denumit Control Center unde veti putea defini reguli pentru fiecare protocol sau port. Pentru programe regulile trebuie definite din sectiunea "Program Control, Programs Este inclus si un modul pentru scanare e-mail-urilor si un Cache Cleaner, care va indeparta fisierele temporare.
Mai mult despre securitatea online puteti afla din numarul 5/2003 al revistei PC World din articolele " PC-ul sub asediu", " Capcane pentru spioni", " Decalogul anonimului virtual", " Camuflarea browser-ului"

Drive Image 7.0
Sistem: Win 2000, XP

Programul de backup Drive Image asigura realizarea unei copii de siguranta a hard disc-ului sau a unei partitii individuale. Datele pot fi salvate fie pe un alt hard disc sau partitie, pe un CD sau pe un DVD. Utilitarul include facilitatea de backup si pe servere specializate de pe Web, in cazul in care aveti acces la acestea. Drive Image detine suport si pentru dispozitive USB si firewire si este simplu de utilizat, datorita numerosilor asistenti. Programul nu solicita resurse importante si operatiunile de backup pot fi rulate in cursul oricarei sesiuni de lucru. Cei care apeleaza la acest tip de programe nu numai pentru a realiza backup-ul sistemului, dar si pentru a salva datele des, vor fi incantati de optiunea pe care o are acum Drive Image 7.0: imaginile create sunt disponibile sub forma unor unitati virtuale. Astfel daca doriti sa restaurati numai anumite fisiere sau date, le puteti accesa in cadrul imagini cu orice file manager, copiindu-le apoi in locul dorit.
Backup-uri automate
O alta optiune utila este un scheduler, prin care operatiunile de backup pot fi planificate foarte simplu. Drive Image 7.0 are suport pentru partitii in format FAT, FAT32, NTFS si Linux Ext2/3. Singura deficienta a programului este ca functioneaza numai in Windows 2000 si XP. Cei care au versiunie mai vechi ale sistemului de operare Windows trebuie sa apeleze la Drive Image 2000 care ofera mai putine functii. Mai multe informatii despre backup sunt disponibile in articolele " Copia de siguranta" si " Ghidul unui backup eficient" publicate in numarul 7/2003 al revistei.

Registry Healer 4.0.1
Sistem: Win 98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Cei care instaleaza multe programe pe PC constata ca in timp sistemul devine tot mai lent. Cauza se afla in baza de date de registrii a Windows care odata cu fiecare program instalat stocheaza informatiile de configurare. La dezinstalare in cazul multor programe intrarile din registrii nu sunt sterse, astfel incat nici daca s-ar dezinstala toate programele de pe PC nu s-ar putea restabili starea initiala a registrilor. Programele de curatare a registrilor nu pot sterge absolut toate intrarile, dar macar pot imbunatati situatia.
Curatarea registrilor
Un program care va poate ajuta este Registry Healer. Acest utilitar verifica registrii, daca au link-uri izolate, ceea ce inseamna ca sunt identificate intrarile ce indica fisiere ce nu mai exista pe hard disc. In functie de PC aceasta procedura dureaza intre 15 si 30 de minute, dupa care utilitarul afiseaza toate intrarile ce pot fi sterse fara nici un pericol. Prin meniul "Action, Correct All Picked Entries" se porneste procedura de curatare. In final, utilitarul ofera optiunea de compactare a registrilor, ceea ce presupune o restructurare pentru a elimina spatiul obtinut prin eliminarea intrarilor inutile. Pentru o mai mare siguranta, utilitarul creaza fisiere .reg cu intrarile sterse in directorul Backup. In caz ca apar probleme este suficient un dublu clic pentru a restabili starea initiala. Versiunea neinregistrata poate elimina un numar limitat de intrari. O alternativa gratuita este Regcleaner 4.3 pentru Win 95/98/ME, NT 4, 2000 si XP, ( Clic aici pentru download si la adresa www.pcmedixwebs.com/regclean.htm), dar care la testare a a gasit mai putine intrari.

Sandra Standard/Professional Max 2004 9.89
Sistem: Win 98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Acest program va informeaza in amanunt cu privire la dispozitivele hardware montate in PC si setarile sistemului. Deosebita la programul SiSoftware Sandra este actualitatea modulelor ce asigura informatii despre sistem, in sensul ca baza de date include cele mai recente componente aparute. Acest program ofera informatii despre procesor, memoria de lucru, placa video si audio, unitatile optice de stocare, placa de baza si modem. In plus contine o serie de benchmark-uri care va informeaza cu privire la cele mai importante date tehnice ale PC-ului. Dupa fiecare testare Sandra va da indicatii despre setarile care trebuie modificate pentru a obtine functionarea optima si va sugereaza care sunt componentele care este posibil sa franeze sistemul.
Test de stress practic
Dati clic pe asistentul "Performance Tune-up Wizard" si dupa rularea initiala vor fi afisate in dreptul fiecarei componente testate niste butoane denumite Tipp, ce vor indica solutii pentru problemele identificate. Daca doriti sa testati stabilitatea unui sistem nou utilizati "Burn-in Wizard". In acest caz programul va rula in cascada o serie de teste de stress pentru a determina erori ale componentelor si a verifica astfel rezistenta la solicitare a sistemului. Bug: Unele benchmark-uri ce dureaza mai mult nu pot fi intrerupte, desi apare un buton de anulare. Alternativa gratuita pentru cei care pot renunta la unele module de analiza si benchmark-uri este editia Standard, acesta fiind gratuita si o puteti gasi pe CD sau la adresa www.sisoftware.net.

Total Commander 6.01
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Cunoscut initial sub numele de Windows Commander, acest manager de fisier are numeroase facilitati care l-au propulsat printre primele locuri in ceea ce priveste popularitatea sa in randul utilizatorilor. Desi interfata initiala pe care o propune programul nu este cea mai comoda, mai ales pentru utilizatorii obisnuiti cu Windows Explorer, cateva minute petrecute cu configurarea acestei aplicatii o pot transforma intr-un instrument ideal. Programul inglobeaza multe functii printre care definierea de shortcut-uri pentru pornirea programelor direct din aplicatie, un client de FTP, un packer intern (cu posibilitatea de a fi definite si programe de arhivare externe) si un viewer de fisiere.
O noutate este si introducerea tab-urillor, astfel ca acum navigarea prin directoare, copierea sau mutarea fisierelor este mult mai facila. Tab-urile pot fi configurate independent pentru un anumit director. Programul poate fi utilizat si cu interfata in limba romana, pachetul putand fi descarcat de pe site-ul oficial.
Secretul succesului: plugin-uri si addon-uri
Flexibilitatea aplicatiei se va dezvalui insa numai la o privire mai atenta. Desi numeroase, functiile programului se pot dovedi insuficiente pentru utilizatorii mai pretentiosi. Acestia au insa la dispozitie posibilitatea de a apela la plug-in-uri. Aceste mini-aplicatii sunt dezvoltate fie de creatorul software-ului, fie de diversi programatori independenti. O parte din acestea pot fi gasite pe site-ul oficial al aplicatiei www.ghisler.com, dar o cautare pe Google cu cuvintele cheie "total commnder plugins" va va dezvalui mai multe adrese.

Winrar 3.20
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

WinRar este un program de arhivare a fisierelor si directoarelor deja celebru in acest domeniu. El creaza pe langa arhive in propriul format .RAR si arhive cu extensia .ZIP. Avantajul formatului RAR este un factor de compresie mai bun mai ales in cazul datelor grafice si audio/video. In afara de acestea utilitarul mai poate citi si arhive CAB, ARJ, LZH, ACE, TAB, GZIP, UUE, BZ2, JAR si ISO. Arhivarile pot fi realizate cu factori de compresie diferiti. Prin marirea gradului de compresie fisierul rezultat va fi mai mic, dar si in acest caz actiunea de arhivare va dura mai mult. Datele pot fi protejate cu parola, pentru a nu fi modificate. Daca doriti sa scrieti arhiva pe mai multe dischete sau CD-uri Winrar are capacitatea de a imparti fisierul
Repararea arhivelor.
Avantajele lui WinRar fata de alte programe similare se regasesc frecvent in detalii. Astfel puteti modifica numele fisierelor si in interiorul unei arhive, fara a fi necesara dezarhivarea in prealabil. Unul dintre cele mai importante lucruri este functia de reparare: prin intermediul acesteia pot fi reconstruite fisiere compromise, chiar daca sunt in stadiul in care nu mai pot fi deschise. Un alt avantaj este ca cei care au cumparat versiunea comerciala beneficiaza de update-uri gratuite. Daca aveti o versiune de WinRar mai veche, trebuie sa o actualizati pentru ca arhivele realizate cu versiuni mai noi nu pot fi deschise, deoarece s-a modificat algoritmul de compresie.

Xosl 1.1.5
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Prin intermediul managerului de boot Xosl 1.1.5 puteti rula mai multe sisteme de operare. Utilitarul are capacitatea de a identifica mai multe tipuri de sisteme, printre care toate versiunile de Windows si Linux (in colaborare cu LILO). Programul ofera la pornirea PC-ului o interfata grafica, in lista sistemelor care pot fi pornite putand fi trecute pana la 24 de configuratii. Programul detine numeroase functii: de exemplu se pot ascunde partitii sau acestea pot fi prevazute cu un hotkey sau o parola. In functie de preferinte utilitarul porneste un anumit sistem de operare sau ultimul utilizat.
Instalarea de pe discheta
Este important de stiut ca instalarea Xosl trebuie realizata de pe discheta.
In cazul in care ar apare probleme cu PC-ul, dezinstalati managerul de boot cu aceasta discheta, care trebuie sa aiba capacitatea de a boota. Discheta se poate crea cu comanda "sys a . Porniti instalarea cu comanda "install", apoi veti fi condusi in diverse meniuri unde trebuie sa stabiliti configurarile dorite. Un punct slab al acestui utilitar este ca are nevoie de o partitie FAT sau FAT32, unde stocheaza fisierele in directorul radacina. Pe sistemul de fisiere NTFS Xosl nu poate fi instalat, dar o astfel de partitie va fi recunoscuta. Pentru a instala corect programul tipariti fisierul Help de 21 de pagini disponibil pe site-ul aplicatiei, pentru ca in cazul in care ceva merge prost la instalare si PC-ul nu mai booteaza, textul de pe hard disc nu mai este accesibil. Mai multe informatii despre managere de boot veti gasi in articolul " Un singur PC, mai multe sisteme de operare" din numarul 10/2002 al revistei.

X-Setup 6.3
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

X-Setup manipuleaza aproximativ 800 de optiuni de configurare Windows ascunse. Dupa pornirea utilitarului trebuie sa stabiliti daca doriti sa urmati pas cu pas optiunile de configurare cele mai importante ("X-Setup Wizards") sau preferati sa aveti acces total la toate functiile ("Xsetup Default UI"). In primul caz puteti sa alegeti dintre mai multi asistenti ("Wizards"), de exemplu "Hardware", "Internet", "Network" sau "System". Exemple de optiuni: prin intermediul "Appearance, Windows Explorer Wizard" se poate stabili ca Windows Explorer sa actualizeze mai frecvent continutul feresterei pentru a afisa mai rapid modificarile si fisierele adaugate sau puteti stabili ca numele lungi sa nu fie intrerupte.
Modul Expert - acces total
Daca porniti cu modul "X-Setup Default UI" veti avea acces la o structura arborescenta de tip Windows Explorer. Spre deosebire de cazul asistentilor aici ajungeti direct la punctul pe care doriti sa il modificati. Daca preferati sa modificati timpul in care Windows deschide un sub meniu din Start Menu accesati functia "Appearance, Start Menu, Menu Reaction Speed" si introduceti o noua valoare in milisecunde. Atentie ! Data fiind multitudinea de optiuni disponibile va puteti dezorinta rapid si dezactiva optiuni necesare. Avand in vedere ca programul este in engleza ar fi bine sa stiti bine aceasta limba si in orice caz sa faceti inainte un backup al registrilor pentru ca programul are acces la resurse bine ascunse.

E-Prompter 2.0
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Cu E-Prompter 2.0 veti afla imediat atunci cand un mesaj a ajuns receptionat in casuta dumneavoastra de e-mail. Utilitarul examineaza adresa de e-mail la intervale regulate si va anunta printr-un mesaj de tip pop-up cate e-mail-uri noi se afla pe server, gata pentru a fi citite. Daca nu detineti o conexiune online permanenta, programul poate fi instruit sa se porneasca la intervale regulate pentru a verifica mesajele. Intr-o prima etapa, programul poate afisa numai expeditorul si subiectul e-mail-ului, descarcand mesajul complet la cerere. Un avantaj este ca E-Prompter suporta nu numai protocoalele de tip POP3, dar poate verifica si adresele de tip Web mail care nu ofera astfel de facilitati.
Citirea mesajelor din conturi de Webmail
E-Prompter are capacitatea de a stoca datele solicitate utilizatorului la verificarea unui Webmail si de a le furniza serverului atunci cand este necesar. Utilitarul suporta printrea altele furnizorii majori de Webmail precum Yahoo, Hotmail, Mail.com, AOL si Lycos. Toate configurarile pot fi protejate printr-o parola. Dupa ce ati configurat toate conturile de e-mail dorite, dati clic pe "Options", apoi "Setup" si activati "Read here mail headers only" pentru a instrui programul sa descarce numai aceste informatii. In caz contrar e-mail-urile vor fi descarcate integral de pe server. Dupa ce v-ati descarcat e-mail-urile pentru a indica programului ca poate sa isi reia activitatea de verificare a conturilor, selectati fiecare adresa de e-mail si mergeti in Inbox si dati clic pe optiunea "Mark all as read" pentru a E-Prompter sa verifice din nou ce mesaje ati primit.

Get Right 5.0.2
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Get Right este unul dintre cei mai buni si eficienti manageri si acceleratori de download . Utilitarul ofera numeroase posibilitati de configurare. Acestea stabilesc cate conexiuni la aceeasi sursa sau la adrese diferite va prelua programul si cum se comporta GetRight in cazul unui time-out, adica atunci cand dupa un anumit timp nu exista flux de date. Programul poate relua download-uri intrerupte la un anumit moment, din punctul in care conexiunea a fost inchisa. De altfel puteti intrerupe singuri un anumit download, daca va sunt necesare resurse pentru un video stream sau pentru o navigare mai buna. In afara de aceasta utilitarul suporta o lista de download-uri regulate. De pe site-ul oficial puteti descarca fisierul necesar pentru interfata in limba romana.
Integrarea in browser
Pentru download-uri care se opresc atunci cand nu sunteti in fata PC-ului si navigati pe dial-up este bine sa activati functia "HangUp When Done" din meniul "Downloads" accesibil prin icon-ul din systray. GetRight include un manager de fisiere propriu, in care se pot filtra sarcinile de download conform unor critetii predefinite. Practice sunt posibilitatile de filtrare pentru fisierele descarcate. Acestea va dau posibilitatea de a transfera de exemplu, automat toate fisierele .MP3 in directorul in care stocati muzica. Fiind vorba de o versiune ad-ware la pornirea programului se va afisa un anunt care va va invita sa va inregistrati. O alternativa gratuita este Download Accelerator Plus 5.3 pentru Windows 95/98/ME, NT 4, 2000 si XP ( Clic aici pentru download si la www.speedbit.com). Mai multe informatii despre managerii de download veti gasi in articolul " Curierii" Internet-ului" din numarul 3/2003.

Popup Manager 1.0.1.5
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Atunci cand navigati pe Web pop-up-urile de reclama sunt deranjante mai ales atunci cand fiind multe va acopera pagina pe care o vizitati. Daca sunteti in cautarea unui utilitar specializat in eliminarea pop-up-urilor va recomandam Popup Manager. Dupa instalare programul nu apare in meniul de Start, existenta lui fiind semnalata doar in Internet Explorer sub forma unui icon de culoare verde in coltul din stanga jos al browser-ului. Utilitarul blocheaza din momentul instalarii toate ferestrele pop-up care nu sunt deschise de utilizator in mod specific. De fiecare data cand blocheaza un pop-up culoarea icon-ului se modifica din verde in rosu.
Exceptii pentru pop-up-urile agreate
Daca porniti de la ideea ca un anumit pop-up va este necesar, trebuie sa pozitionati cursorul mouse-ului pe icon-ul rosu. Ca urmare va apare un simbol IE, pe care daca dati clic se deschide pop-up-ul. Daca pentru o anumita pagina doriti ca programul sa faca o exceptie si sa nu mai actioneze deschideti pagina respectiva si dati clic dreapta pe icon. In meniul de context deschis activati optiunea "Allow Popups from <adresa Internet>".
Prin intermediul intrarii Options din meniu veti avea acces la un meniu de dialog cu care puteti defini si alte setari. Punctul slab al programului este faptul ca nu include decat suport pentru Internet Explorer si icon-ul verde permanent vizibil poate deveni deranjant. Webwasher este un program care va apara nu numai eficient de pop-up-uri, dar si de alte neplaceri ale navigarii.

Spampal 1.14
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Ati primit vreodata vreun e-mail prin care cineva va promite un medicament miraculos sau acces gratuit la diverse servicii ? Spam-ul este o plaga a Internet-ului actual, impotriva careia va poate ajuta freeware-ul Spampal. Acesta sorteaza mesajele de e-mail pe baza unui sistem de filtre etajat alcatuind mai multe categorii. Pentru inceput adresele de e-mail se pot sorta in doua categorii "Blacklist" sau "Whitelist", astfel incat mesajele de la acesti expeditori vor fi intotdeauna permise sau blocate.
Listele DNSBL: Toate filtrele active
In afara de psobilitatile de mai sus, programul configureaza in fiecare zi, liste DNSBL actualizate. Aceste liste de blocare pe baza DNS-urilor (Domain Name Server) sunt alcatuite dintr-o multitudine de adrese, respectiv domenii de adrese care sunt clasificate ca spam. Exista mii de utilizatori din intreaga lume care contribuie la aceste liste, dar exista si o mica scapare: nu se pot crea alte liste decat cele care exista deja. Suplimentar exista o facilitate denumita "Auto-Whitelist", care sesiseaza serviciile de stiri care au fost solicitate, desi in mod normal ele ar prezenta caracteristici de spam. Spampal da rezultate bune si fara a fi antrenat in pealabil. In doar cateva zile filtrul se imbunatateste. Rar se intampla sa fie blocate eronat e-mail-uri, dar exista mesaje spam izolate care nu sunt recunoscute si pe care va fi nevoie sa le definiti ca atare.

Trillian 0.74f
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Cu ajutorul unui client de IM puteti comunica online cu prietenii si cunoscutii. Exista insa o multitudine de programe pentru IM, de obicei incompatibile unele cu altele. Cine utilizeaza de exemplu MSN Mesenger nu poate contacta persoane care folosesc ICQ, iar cei care apeleaza la Yahoo Messenger nu ii vor vedea prietenii conectati pe AOL Instant Messenger, decat daca instaleaza toti cei patru clienti de IM si le lasa sa functioneze in paralel.
Trillian cunoaste cele mai importante protocoale
Cea mai comoda solutie este programul Trilian care se descurca cu protocoalele tuturor celor 4 clienti majori de IM. Astfel va va fi suficient un singur utilitar pentru a lua contact cu toti prietenii. Trilian suporta functiile de baza ale oricarui Messenger, adica pe langa discutiile online prin ferestre pop-up dedicate, si chat-ul cu mai multi utilizatori, salvarea log-urilor si in cazul in care este necesar poate functiona cu servere proxy. In schimb sunt imposibile conferintele video si audio. Pentru fiecare serviciu IM aveti nevoie de un cont utilizator, cu care Trilian se va conecta la server-ul dedicat. Crearea conturilor se face pentru fiecare program individual si trebuie sa va inregistrati si apoi treceti datele de utilizator in Trilian. Un asistent va va ghida pas cu pas in meniul de configurare si va va solicita datele de acces. Adresele de Web ale servicilor IM sunt: www.icq.com (ICQ), www.aol.com/aim (AOL Instant Messenger), https://messenger.msn.com (MSN Messenger) und https://messenger.yahoo.com (Yahoo Messenger).

Webwasher Classic 3.3
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Este un program care blocheaza reclamele online, filtrand continutul in cazul majoritatii site-urilor. Utilitarul functioneaza ca un server proxy intre browser si conexiunea online. Sunt filtrate nu numai bannerele, ci si pop-up-urile, script-urile si animatiile.
Navigare mai rapida
Avand in vedere ca browser-ul nu va mai fi nevoit sa incarce balastul reprezentat de reclama, site-urile vor functiona mai rapid. Din aceasta cauza Webwasher devine interesant nu nu mai pentru cei care nu suporta reclama, dar si pentru cei care se conecteaza de pe dial-up. Webwasher recunoaste reclama pe baza mai multor criterii: bannerele sunt blocate pe baza marimii si a URL-ului. Exista liste complete, dar la care se mai pot adauga intrari noi. Uneori Webwasher poate bloca si continut util, de exemplu imagini pe care doriti sa le vedeti. In acest caz trebuie sa eliminati pagina respectiva din lista sau sa dezactivati temporar utilitarul, dand clic pe icon. Printre celelalte functii ale utilitarului se numara filtre pentru cookie-uri si webbugs. Prin meniul de configurare pot fi blocate individual pagini de Web sau chiar site-uri. Webwasher poate conlucra cu browserele IE, Netscape si Opera, configurarea fiind realizata automat. In cazul in care totusi apar probleme, veti gasi solutii pe pagina de Help online. Va va ajuta si vizitarea sectiunii de FAQ. Pe unele pagini de Web este imposibila accesarea meniului de context, astfel incat de exemplu s-ar putea sa nu puteti salva anumite componente. Aceasta interdictie se poate depasi cu Webwasher.

Win HT-Track 3.23
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Informatiile de pe Internet pot dispare la fel de rapid cum au aparut, astfel incat este util sa arhivati anumite site-uri sau pagini ale acestora. Cel mai simplu este sa faceti acest lucru cu ajutorul lui Win HT-Track. Programul este util si pentru ce care doresc sa scada costurile de navigare dial-up, citind offline articolele gasite. Trebuie doar sa indicati un punct de pornire sub forma unei adrese Web, de exemplu www.pcworld.ro.
Win HT-Track ofera optiuni numeroase
Ca urmare utilitarul incarca pagina si toate link-urile pornind de la aceasta pagina. Win HT-Track acceseaza link dupa link pana la un anumit nivel pe care il defineste utilizatorul, la fel cum acesta poate indica si daca utilitarul trebuie sa ia in considerare link-uri externe. Se pot configura si multe alte optiuni. Se poate opta daca programul trebuie sa descarce si imagini si trebuie definita marimea maxima pentru fisierele HTML. In afara de aceasta se poate stabili si marimea maxima a altor fisiere, ca de exemplu arhive .zip sau imagini. O pagina de Web descarcata odata va fi actualizata permanent fara probleme, programul descarcand la urmatoarea accesare a unei pagini numai fisierele noi sau modificate. In cazul in care Win HT-Track nu descarca anumite pagini, o posibila cauza poate fi ca serverul verifica browser-ul cu care vizitati pagina respectiva si va blocheaza accesul daca nu este IE. Pentru ca serverul sa vada HT-Track ca si cand ar fi IE, activati prin meniul "Settings, Browser ID" intrarea "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0 .

Exact Audio Copy
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Lumea programelor destinate CD-urilor abunda de aplicatii care permit copierea CD-urilor audio sub forma de .MP3-uri sau in alte formate digitale. Multe playere multimedia includ printre functiile lor si aceasta facilitate. Astfel ca o alegere este destul de dificila. EAC insa se detaseaza prin acuratetea algoritmului de copiere si prin multitudinea functiilor. Desi este prezent numai in versiuni beta sau prebeta, programul a functionat pefect fara sa genereze erori. Programul nu necesita nici o procedura de instalare doar dezarhivarea fisierelor intr-un director. Interfata este simpla si ofera acces la toate functiile, insa pentru o mai mare comoditate este prevazut si un asistent care va va conduce prin diversele optiuni de configurare. Copierea se poate face in functie de doi parametrii: acuratete sau viteza.
Compresie dupa preferinte
Programul permite in mod standard copierea track-urilor audio in format .wav si astfel daca doriti ca melodiile sa fie stocate comprimate trebuie sa definiti un encoder extern. Acesta poate fi LameEncoder sau orice alta aplicatie din lista pe care o suporta EAC. Este inclus suport pentru majoritatea bazelor de date destinate CD-urilor, astfel incat programul se poate conecta direct la acestea pentru a crea ID3 tag-uri pentru CD-urile audio originale. EAC integreaza si un editor de sunet cu care pot fi efectuate modificari minime intr-o melodie. In cazul in care doriti sa stocati fisierele copiate pe CD, aplicatia include si functii de inscriptionare, dar nu veti putea defini drept sursa fisiere .MP3 daca nu ati configurat un encoder.

Clone-CD 4.2.0.2
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Clone CD este o legenda. Programul poate executa copii 1:1 ale CD-urilor cu foarte mare exactitate. A devenit atat de popular pentru ca poate depasi foarte multe dintre mecanismele de protectie la copiere, dar si printre cei care nu intentioneaza acest lucru, datorita modalitatii de inscriptionare eficiente. O alta cauza este si facilitatea in utilizare. In functie de tipul de CD (audio, jocuri, programe), utilizatorul poate alege dintre mai multe profile de copiere. Configuratiile propuse pot fi modificate in functie de necesitati. Utilizatorul poate opta intre a face o copie directa sau crearea unei imagini pe hard disc. Un lucru nu foarte cunoscut este faptul ca de la versiunea 4.1, Clone CD ofera si un emulator de CD-uri, care permite incarcarea unei imagini intr-o unitate virtuala, prin utilitarul inclus Virtual Clone Drive. Prin acest mecanism accesul la date este accelerat si puteti experimenta diverse setari fara a strica CD-uri blank. In afara de aceasta se pot realiza pe hard disc copii de CD-uri mai mari decat blank-urile de care dispuneti in acel moment.
Blocarea depasirii protectiei la copiere
Utilizatorii privati mai pot inca achizitiona utilitare precum este Clone CD, dar folosirea lor pentru a ocoli o protectie la copiere este interzisa. Aceasta pentru ca producatorul doreste sa ofere pe viitor programul numai in versiunea de download shareware cu utilizare limitata la 30 de zile pentru testare. Alternativa gratuita este CD-Manipulator 2.69 pentru Windows 95/98/ME, NT 4, 2000 si XP ( Clic aici pentru download si la www.storeroom.info/cdm/index_e.html), acesta fiind un program derivat din Clone CD, dar fara emulator.

DVD Shrink 2.3
Sistem: Win 95/98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Programul este un ripper de DVD-uri care poate realiza in mai putin de o ora o copie de siguranta a unui DVD. Pentru aceasta utilitarul comprima cei 9 GB de date ai unui DVD, astfel incat sa incapa pe un blank de 4 GB. Operatiunea se realizeaza prin reducerea calitatii imaginii, lucrul care insa in functie de nivelul de compresie nu este sesizabil in majoritatea cazurilor, mai ales daca vizionati copia pe televizor. Conceptul freeware-ului este bine gandit. In fereastra superioara veti observa o bara de status care uneori este partial rosie, lungimea acesteia indicand cantitatea de date care nu incape pe blank.
Configurare complexa
Aveti posibilitatea fie sa mariti treptat compresia video sau sa eliminati individual anumite coloane de sunet sau subtirari pana la disparita liniei rosii. DVD Shrink ofera numeroase posbilitati de configurare printre altele pentru sunet, subtitluri sau secvente de tip Extras. Pentru acestea puteti de exemplu sa alegeti un alt grad de compresie decat pentru filmul in sine, beneficiind astfel de film la calitate maxima, in timp ce restul va fi redat la o calitate inferioara. De altfel spatiul se mai poate economisi si prin renuntarea la coloanele de sunet in alte limbi in cazul in care nu va sunt necesare. In DVD Shrink este integrat un utilitat de decriptare rapid astfel incat freeware-ul poate afisa si DVD-urile protejate cu CSS la copiere. O deficienta este ca programul nu detine suport pentru inscriptionare, deci aveti nevoie de un alt utilitar pentru crearea de DVD-uri.

Paint Shop Photo Album 4.0
Sistem: Win 98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Paint Shop Photo Album 4.0 va va convinge prin utilizarea sa simpla si pentru ca afiseaza imaginile foarte rapid. Acestea se pot aranja in categorii si subcategorii ce pot fi definite si in plus exista si o functie de cautare. Utilitarul da rezultate bune si daca este vorba de prezentari, putand crea rapid galerii de imagini datorita multiplelor template-uri, desi acestea pot fi utilizate numai limitat. PhotoAlbum detine o functie de scriere a CD-urilor si DVD-urilor, iar slideshow-urile sunt create in format VCD. Acestea se creaza facil, dar imaginile nu pot fi marite. Slideshow-urile se pot stoca si ca fisiere video in format .MOV. Este inclusa o functie de prelucrare de tip batch, pentru modificarea simultana a dimensiunii sau numelui unei serii de imagini.
Autocorectie deficitara
Utilitarul prezinta puncte slabe la capitolul prelucrarea imaginilor, unde ofera prea putine functii.
Autocorectia realizeaza in multe cazuri modificari semnificative ale imaginilor, de aceea veti avea nevoie de un program suplimentar de prelucrare a imaginilor. Din aceasta cauza o alternativa mai buna se poate dovedi Ulead DVD Pictureshow 2 pentru Windows 98/ME, 2000 si XP de la www.ulead.com. care are functii de prelucrare mai bune. O alternativa gratuita este freeware-ul Irfan View 3.8 pentru Windows 95/98/ME, NT 4, 2000 si XP, ( Clic aici pentru download si la www.irfanview.com). Desi acesta este mai deficitar la capitolul operatiuni, ofera mai multe facilitati de editare a imaginilor.

Power DVD 5.0 Standard
Sistem: Win 98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Power DVD ruleaza DVD-urile pe monitor, iar daca placa grafica este prevazuta cu conectorii necesari si pe televizor. Programul suporta si filme in format VCD si (S)VCD. Daca aveti nevoie formate alternative, cum este de exemplu DivX, este mai bine sa apelati la un player software de DVD-uri, pentru ca DVD Playerele stand-alone nu sustin de obicei aceste tipuri de date. PowerDVD poate reda toate standardele de sunet uzuale, ca de exemplu Dolby Digital sau Dolby Pro Logic II. Cei care doresc DTS6 Surround si SRS Trusurround trebuie sa achizitioenze versiunea Deluxe.
Mai bun decat un DVD Player stand-alone
Power DVD este in unele aspecte mai eficient decat multe DVD Playere stand-alone: Cyberlink Pano Vision este de exemplu un mod de redare pentru vizualizarea panoramica a filmelor, fara pierderi. Cyberlink Eagle Vision este o functie ce permite marirea calitatii. Software-ul actioneaza asupra modului in care sunt reglate culoarea si contrastul creand astfel o imagine mai clara si cu mai multe detalii. Pentru cei care au timpul limitat functia Time-Stretching este ideala. In acelasi timp programul ofera un manager cu care se pot marca scenele de film preferate. Versiunea Trial a programului functioneaza timp de 14 zile, dar filmele ruleaza numai 30 de minute, iar formatele audio Multichannel numai 5 minute. Alternativa gratuita este reprezentata de programe de redare a DVD-urilor care sunt freeware, insa majoritatea sunt livrate fara codec-uri. Un codec gratuit se poate descarca de la adresa www.digital-digest.com/dvd/downloads/playback.html.

Winamp 3.0
Sistem: Win 98/ME, NT 4, 2000, XP

Clic aici pentru download

Initial Winamp a fost un program pentru redarea fisierelor .MP3, dar intre timp acest freeware s-a dezvoltat intr-o aplicatie multimedia completa. Versiunea 3 suporta fisiere audio si video in toate formatele uzuale si printre altele si fisiere Windows Media. Utilitarul ofera pe langa egalizatorul cu 10 canale, un playlist ce citeste ID3 tag-urile si un mini Browser ce se poate conecta la Internet pentru a descarca informatii. ID3 tag-urile sunt informatii incluse in fisierul audio ce ofera informatii supliemntare despre o melodie. Software-ul mai are in plus o fereastra pentru rularea de filme si crearea de efecte vizuale care se orienteaza dupa ritmul muzicii. Veti gasi numeroase plug-in-uri si skin-uri pe pagina de Web a programului, acestea permitand o personalizare avasanta a programului.
Completarea automata a titlului si interpretului
Winamp detine o baza de date care administreaza pe langa fisiere audio si video si stream-uri radio de pe Web. Utilitarul poate fi folosit pentru interogari in CDDB, astfel incat completeaza automat datele privitoare la titlu si interpret atunci cand introduceti CD-ul audio original. In privinta facilitatii de utilizare evolutia a fost insa negativa. Structura programului devenind prin multitudinea de ferestre mai complexi si mai greu de urmarit comparativ cu versiunile anterioare. Winamp incearca in decursul instalarii sa obtina informatii despre utilizator cum ar fi adresa de e-mail sau Zip Code-ul (american). Pentru a bloca aceste intrebari bifati optiunea "Stop bugging me .


Document Info


Accesari: 9617
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )