Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




WINDOWS EXPLORER

windows


WINDOWS EXPLORER

Windows Explorer este un program utilizat pentru a vedea cum sunt organizate fisierele si directoarele de pe calculator. De asemenea, se poate utiliza pentru reorganizarea si gestionarea fisierelor si a directoarelor, pentru crearea de noi directoare, pentru copierea si mutarea fisierelor dintr-un director în altul, pe o discheta sau pe un alt calculator, pentru redenumirea si stergerea fisierelor si directoarelor, si pentru alte operatii.



În partea de sus a structurii ierarhice se gaseste pictograma Desktop. Aceasta reprezinta toate hard-discurile si toate resursele disponibile ale calculatorului. Sub aceasta pictograma se gaseste directorul My computer, reprezentat de pictograma unui calculator. Sub acest director se gasesc însirate toate resursele calculatorului. Control Panel si Printers sunt utilizate pentru personalizarea parametrilor calculatorului si pentru gestionarea imprimantelor acestuia.

Doua alte directoare sunt Network Neighbourhood si Recycle Bin. Pictograma Network Neighbourhood apare pe suprafata de lucru atunci când calculatorul este conectat într-o retea. Directorul Recycle Bin este locul în care fisierele sunt pastrate temporar atunci când sunt sterse dintr-un director.

Imediat sub bara de meniuri a ferestrei Explorer se gaseste bara de instrumente. Se poate utiliza lista derulanta din capatul stâng al barei cu instrumente la deschiderea directoarelor principale de pe suprafata de lucru si a celor din directorul My Computer. Pentru a selecta un element al acestei liste, se executa clic pe sageata îndreptata în jos de lânga caseta de text si, apoi, pe directorul care se doreste a fi deschis.

Panoul din dreapta al ferestrei Explorer afiseaza directorului selectat afisat în panoul din stânga.

Pictogramele fisierelor în Windows 98

Se poate afisa rapid continutul unui director cuprins în altul, executând dublu clic pe pictograma lui din panoul din dreapta al ferestrei Explorer-ului. Cea mai usoara modalitate de a afisa din nou directorul tata (parinte) este executarea unui clic pe butonul Up. De asemenea, se poate afisa din nou continutul directorului tata executându-se clic pe pictograma lui din panoul din stânga al ferestrei Explorer-ului.

În lista continutului unui director, pe lânga directoare, pot aparea multe tipuri de fisiere.

Pictogramele care au o mica sageata rotunjita în coltul din stânga-jos sunt cele ale comenzilor rapide (shortcuts).

Personalizarea programului Explorer

Windows 98 ofera multe optiuni cu ajutorul carora se poate schimba aspectul ferestrei Explorer-ului. Se poate modifica modul de prezentare a directoarelor si a fisierelor, se poate ascunde sau expune bara de stare si cea cu instrumente, etc.

Modificarea barei de stare (status bar)

Bara de stare din partea de jos a ferestrei Explorer-ului ofera informatii despre elementul selectat. Pentru a ascunde bara de stare se alege optiunea Status Bar din meniul View. Daca se alege din nou aceasta optiune se va afisa iarasi bara de stare. La fel se poate proceda si cu bara de instrumente.

Schimbarea modului de prezentare a fisierelor si a directoarelor

Pentru a schimba aceasta afisare se alege din meniul View una din urmatoarele optiuni:

Large Icons: produce afisarea sub forma de pictograme mari aranjate pe mai multe coloane;

Small Icons: produce afisarea sub forma de pictograme mici, urmate de numele fisierelor si a directoarelor, aranjate pe o singura coloana;

List: produce o afisare similara cu cea obtinuta în urma optiunii Small Icos, numai ca de data aceasta, lista este aranjata pe mai multe coloane;

Details: produce afisarea sub forma de lista care contine, în plus, sub forma unor coloane, informatii despre dimensiunea, tipul si data modificarii fiecarui fisier. Se poate modifica latimea acestor coloane mutând indicatorul mouse-ului peste linia care desparte butoanele din capatul de sus a fiecarei coloane (indicatorul mouse-ului transformându-se într-o sageata dubla), si apoi tragând de linie.

Ordonarea fisierelor si a directoarelor

Pentru ca fisierele si directoarele sa fie aranjate automat, trebuie aleasa optiunea Arrange Icons din meniul View, optiune care va deschide un submeniu. Daca apare un semn de validare lânga optiunea Auto Arrange din submeniu, optiunea este deja selectata. Daca nu, se selecteaza Auto Arrange. Pictogramele vor fi aranjate automat într-o grila. Daca se doreste aranjarea în orice pozitie a pictogramelor din partea dreapta a ecranului, se deselecteaza optiunea Auto Arrange. Unii utilizatori prefera sa aiba directoarele si fisierele aranjate în ordinea prioritatilor, a frecventei de utilizare sau în alte moduri creative.

Daca optiunea Auto Arrange nu este activata, pictogramele se pot aranja rapid într-o grila alegând optiunea Line Up Icons din meniul View.

Pentru a sorta elementele afisate de Explorer, se alege una din cele patru optiuni ale submeniului Arrange Icons, din meniul View.

Comanda

Rezultat

By Name

By Type

By Syze

By Date

Ordoneaza directoarele apoi fisierele dupa numele lor

Ordoneaza directoarele si apoi fisierele dupa tipul lor

Ordoneaza directoarele si apoi fisierele dupa dimensiune

Ordoneaza directoarele si apoi fisierele dupa data lor

Redenumirea fisierelor si a directoarelor

Pentru a mentine organizate fisierele si directoarele de pe calculator utilizatorul poate fi nevoit sa le redenumeasca. Cu ajutorul Explorer-ului aceasta este o operatie usoara. Pentru a redenumi un fisier sau un director se executa urmatorii pasi:

Se executa clic pe un director sau un fisier pentru a-l selecta;

Se executa clic pe numele (nu pe pictograma) directorului sau al fisierului. Numele va fi înconjurat de o caseta si apare un punct de insertie pâlpâitor;

Se introduce de la tastatura noul nume si se apasa tasta Enter.

OBS: Daca au fost schimbate cele trei litere ale extensiei DOS, va aparea o caseta Rename de avertizare care contine mesajul: If you change a file name extension, the file may become unusable. Are you sure you want to change it? Aceasta fereastra avertizeaza ca schimbând extensia nu se va mai putea deschide programul asociat doar executându-se dublu clic pe fisier. Se poate însa deschide fisierul, din cadrul aplicatiei, alegând optiunea Open, din domeniul File.

Redenumirea fisierelor si directoarelor se poate face si cu ajutorul comenzii Rename din meniul File dupa selectarea fisierului sau directorului caruia urmeaza sa i se schimbe numele sau executând clic cu butonul din dreapta al mouse-ului pe acesta si alegând comanda Rename din meniul desfasurat.

Selectarea fisierelor si a directoarelor

Pentru a selecta un fisier sau un director, se executa clic pe acesta sau se utilizeaza tastele directionale.

Pentru a selecta mai multe fisiere cu ajutorul mouse-ului, se executa clic pe primul fisier, se mentine apasata tasta CTRL si se executa clic pe fiecare fisier suplimentar pe care utilizatorul doreste sa-l selecteze. Pentru a deselecta un fisier, se tine în continuare apasata tasta CTRL si se executa din nou clic pe fisier. Pentru a selecta rapid un grup compact de fisiere se selecteaza primul fisier din grup, si tinând apasata tasta SHIFT se selecteaza ultimul fisier din grup. O alta modalitate este tragerea cu ajutorul mouse-ului, a unei casete în jurul unui grup de fisiere.

Pentru a selecta mai multe fisiere adiacente se selecteaza primul fisier, si apoi tinându-se apasata tasta SHIFT se muta cursorul pe ultimul fisier ce se doreste selectat. Pentru a alege fisiere ce nu sunt alaturate, se selecteaza primul fisier, si apoi mentinând apasata tasta CTRL si folosind sagetile directionale pentru deplasarea pe fisierele urmatoare, se selecteaza si acestea cu ajutorul tastei Space.

Crearea directoarelor noi

Pentru a crea un director nou, se executa urmatorii pasi:

În panoul din stânga al Explorer-ului se selecteaza directorul în care se doreste crearea noului director;

Se alege din meniul File, submeniul New optiunea Folder. În panoul din dreapta al Explorer-ului va aparea un nou director (New Folder), pregatit pentru a-i da nume;

Se introduce de la tastatura numele directorului si apoi se apasa tasta Enter. Directoarele, ca si fisierele, pot avea nume lungi. Numele directoarelor pot contine cel mult 255 caractere si pot include spatii. Nu pot fi utilizate urmatoarele caractere: \ ? : " <> | ;

Crearea unui director nou se poate face si executând clic cu butonul din dreapta al mouse-ului în fereastra din dreapta Explorer-ului corespunzatoare directorului în care dorim sa cream noul subdirector si alegând comenzile New, Folder din meniul desfasurat.

Mutarea si copierea fisierelor si a directoarelor

Exista posibilitatea folosirii a doua metode pentru copierea si mutarea fisierelor si directoarelor: fie comenzile Cut si Copy, fie mouse-ul pentru a le trage si a le fixa.

Pentru a muta sau copia fisiere si directoare utilizând meniul se executa urmatorii pasi:

În panoul din dreapta al Explorer-ului se selecteaza fisierele care se doresc a fi mutate sau copiate;

Pentru a muta elementele, se alege optiunea Cut din meniul Edit, sau se executa clic pe butonul drept al mouse-ului pe articolele selectate pentru a afisa meniul rapid si apoi se alege optiunea Cut sau se executa clic pe butonul Cut de pe bara cu instrumente, sau se apasa combinatia de taste CTRL+X;

sau

Pentru a copia elementele, se alege optiunea Copy din meniul Edit, sau se executa clic cu butonul drept al mouse-ului pe articolele selectate pentru a afisa meniul rapid si apoi se alege optiunea Copy, sau se executa clic pe butonul Copy de pe bara cu instrumente, sau se apasa combinatia de taste CTRL+C;

În panoul din stânga al ferestrei Explorer-ului se selecteaza cu butonul drept al mouse-ului directorul în care vor fi mutate sau copiate elementele si se alege optiunea Paste sau se executa clic pe butonul Paste de pe bara cu instrumente sau se apasa combinatia de taste CTRL+V.

Pentru a muta sau a copia fisiere si directoare utilizând metoda tragerii si a fixarii (drag-and-drop) se executa urmatorii pasi:

În panoul din dreapta al Explorer-ului se selecteaza fisierele care se doresc a fi mutate sau copiate;

Daca în panoul din stânga al Explorer-ului directorul în care se doreste mutarea sau copierea elementelor selectate nu este vizibil, se foloseste bara de derulare pentru a-l aduce în imagine. Pentru a vedea directoarele dintr-un director se va executa clic pe semnul (+) din fata directorului respectiv;

Pentru a muta elementele, ele se trag în noul director din panoul din stânga al Explorer-ului.

sau

Pentru a copia elementele, ele se trag în noul director din panoul stânga al Explorer-ului tinându-se tasta CTRL apasata. Când este tinuta apasata tasta CTRL sub indicatorul mouse-ului apare un semn plus (+), care indica actiunea de copiere a fisierelor.

Copierea pe discheta

Pentru a copia un fisier pe discheta se executa urmatorii pasi:

Se introduce în unitate discheta pe care se va face copierea;

Se executa cu butonul drept al mouse-ului pe fisierul care trebuie copiat sau pe selectia de fisiere ce urmeaza a fi copiate, în panoul din stânga al ferestrei Explorer;

Se alege din meniul rapid optiunea Send to si apoi 31/2 Floppy.

stergerea fisierelor si a directoarelor

Fisierele si directoarele trebuie sterse cu atentie, astfel încât sa nu fie sterse din greseala unele de care mai este nevoie. Din fericire, Windows 98 detine un director numit Recycle Bin în care sunt stocate temporar fisierele sterse, pâna atunci când el este golit. Se pot recupera fisierele din Recycle Bin daca utilizatorul s-a razgândit sau daca au fost sterse din greseala.

Pentru a sterge fisiere si directoare se executa urmatorii pasi:

Se selecteaza fisierele si directoarele care trebuie sterse;

Se alege optiunea Delete, din meniul File, sau se executa clic pe butonul drept al mouse-ului pe articolele selectate pentru a afisa meniul rapid si apoi se alege optiunea Delete, sau se executa clic pe butonul Delete de pe bara cu instrumente, sau se apasa tasta Del sau se trag articolele selectate pe pictograma Recycle Bin de pe suprafata de lucru;

Se executa clic pe butonul Yes la aparitia casetei de dialog Confirm Multiple File Delete. Daca se doreste abandonarea stergerii se executa clic pe No. Daca se sterge un singur fisier caseta de dialog se va numi Confirm File Delete.

Daca se sterge un director, sunt sterse, de asemenea, toate fisierele si directoarele continute de acesta. Caseta de dialog Confirm Folder Delete aduce aminte acest lucru.

Windows 98 avertizeaza si atunci când se încearca stergerea unor fisiere sistem ascunse (hidden) sau read-only (permit numai citirea).

Refacerea fisierelor sterse

Pentru a reface un fisier sau un director sters se executa urmatorii pasi:

Se executa dublu clic pe pictograma Recycle Bin;

Se selecteaza fisierul sau fisierele care urmeaza a fi refacute;

Se alege optiunea Restore, din meniul File, sau se executa clic cu butonul drept al mouse-ului pe articolele selectate pentru a afisa meniul rapid si apoi se alege optiunea Restore.

Fisierele vor fi refacute în directoarele din care au fost sterse. Daca directorul initial în care a existat un fisier a fost sters, el va fi la rândul lui refacut. De asemenea, se poate reface un fisier în alt director decât în cel din care a fost sters. Cea mai usoara modalitate de a realiza acest lucru este utilizarea Explorer-ului, se selecteaza fisierele care doresc a fi refacute si se va folosi una dintre metodele prezentate anterior în acest capitol (copiere, mutare, redenumire, etc.).

Golirea directorului Recycle Bin

Periodic, se poate goli directorul Recycle Bin pentru a elibera spatiu de pe hard disc. Pentru aceasta se executa una din urmatoarele operatii:

Daca directorul Recycle Bin este deja deschis, se alege optiunea Empty Recycle Bin (goleste lada de deseuri), din meniul File;

Se executa clic cu butonul drept al mouse-ului pe pictograma Recycle Bin de pe suprafata de lucru si apoi se alege optiunea Empty Recycle Bin.

Trebuie retinut faptul ca, odata ce a fost golit directorul Recycle Bin se pot sterge, dupa dorinta, numai anumite fisiere. Pentru aceasta, se executa urmatorii pasi:

Se deschide directorul Recycle Bin si se selecteaza fisierele ce se doresc a fi sterse;

Se executa clic cu butonul drept al mouse-ului pe articolele selectate pentru a afisa meniul rapid si apoi se alege optiunea Delete;

Se raspunde Yes pentru a confirma stergerea.

Gasirea fisierelor

Instrumentul Find permite utilizatorului cautarea unui anumit fisier sau a unui grup de fisiere dupa nume si pozitie. Atunci când se cauta dupa nume, nu mai este necesara utilizarea caracterelor de nume global, desi ele pot fi folosite pentru o cautare mai minutioasa. În plus fata de aceasta optiune, cautarea se poate face si dupa data modificarii, dupa tipul fisierului si dupa dimensiune. Se permite de asemenea cautarea dupa textul continut în fisier sau fisiere.

Pentru a gasi un fisier sau un grup de fisiere se executa urmatorii pasi:

Se deschide meniul Start, alegând optiunea Find Files or Folders din subdomeniul Find.

sau

În cadrul Explorer-ului se alege din subdomeniul Find al meniului Tools optiunea Files or Folders.

Daca se cunoaste numele fisierului, se introduce de la tastatura în caseta de text Named. Daca nu este cunoscut numele întreg, este suficient sa se introduca de la tastatura orice portiune a lui. Windows 98 va gasi toate fisierele care contin aceste caractere, oriunde în nume. De asemenea, se pot utiliza caracterele de nume global "*" si "?".

Pentru a utiliza din nou criteriile de cautare folosite anterior, se executa clic pe sageata de la capatul din dreapta a casetei text Named si se selecteaza, din lista, criteriul de cautare dupa nume pe care utilizatorul doreste sa-l foloseasca.

Se indica în caseta de text Look In locul în care va cauta comanda Find. Se poate introduce de la tastatura o cale de acces, se poate selecta dintre elementele listei derulante sau se poate executa clic pe butonul Browse pentru a selecta zona în care se doreste limitarea cautarii.

Se selecteaza optiunea Include Subfolders daca se doreste cautarea si în subdirectoarele directorului selectat.

Pentru a limita cautarea la fisierele create sau modificate într-o anumita perioada de timp, se executa clic pe eticheta Date modified. Se poate restrânge cautarea la fisierele create sau modificate pe durata unui numar indicat de luni sau de zile, anterioare datei curente.

Se executa clic pe eticheta Advanced pentru a detalia si mai mult cautarea.

Din lista derulanta Of Type se selecteaza tipul de fisier pentru a limita cautarea la acel tip. Tipurile prezentate în lista sunt create cu programele aplicative, ca si tipuri diverse de fisiere necesare sistemului Windows, cum ar fi pictograme, panouri de control si fonturi.

În caseta de text Containing Text, se introduce o secventa de text pentru a cauta fisierele care o contin. Daca se introduc câteva cuvinte separate prin spatii, Windows le va trata ca pe o fraza si va gasi numai documentele care contin acele cuvinte, în acea ordine.


Document Info


Accesari: 7596
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )