Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Dezvoltarea potentialului creativ al elevilor īn activitatea de compunere a problemelor

Matematica
CUPRINS

1. Succinta descriere a activitatii profesionale ........................... pag. 32. Prezentarea teniei de cercetare profesionala:

"Dezvoltarea potentialului creativ al elevilor īn activitatea

de compunere a problemelor" 10210p1513k .......... ..... ...... ...................  pag. 4-6

3. Descrierea domeniilor de activitate profesionala ................... pag. 7-8

4. Dezvoltarea profesionala prin cursuri, stagii......................... pag. 8-9

5. Parteneriatul didactic cu elevii-subiecti ai educatiei

si colegii-subiecti ai proiectului de predare-formare ........... pag. 9-10

6. Descrierea uni set de materiale didactice din practica

personala.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......................  pag.10-11

7. Perspective educationale .......... ..... ...... ...........................  pag. 12

8. Dinamica rezultatelor scolare .......... ..... ...... ...................  pag.13-16

9. Anexe .......... ..... ...... .......... ..... ...... ............................  pag.17-24

10. Bibliografie .......... ..... ...... .......... ..... ...... .................  pag. 25

Succinta descriere a experientei profesionale

"Nu īnveti niciodata, daca nu

īncepi cu ce e aproape de tine, de

ale tale si de ocupatia ta"

J. Pestouzzi

Traim un prezent pretios. Dar ce ciudat si trist este ca putini sānt oamenii care constientizeaza. Nu atāt de des ne este dat sa īntālnim contemporani, care sa īnteleaga ca traim īntr-adevar un prezent deosebit. Totusi ei ramān rari avānd un mod de viata nespectaculos, purtāndu-se cu decenta, cu capacitate si generozitate.

Astfel de persoane pot fi sigur īnvatatorii si profesorii, dedicati, demni si seriosi: o forta propulsiva fara egal pentru spiritualitatea unui popor. Anume acest crez īn cugetare a fost deprins de la prima mea īnvatatoare, fiind mai apoi sustinut de diriginta mea profesoare de limba franceza - doamna Gutu Areta. Nazuind sa fiu asemeni lor si dupa chemarea sufletului meu, dupa absolvirea cu succes a scolii medii din satul natal Popestii de Sus, īn 1988 am fost īnscrisa īn anul I la institutul pedagogic de stat "Aleco Russo" din Balti, facultatea: Pedagogia si Metodica Īnvatamāntului Primar si Limbi Straine (l. franceza).

Absolvind universitatea īn anul 1993, am fost angajata la lucru īn scoala medie din satul natal, ca profesoare de limba franceza. Dupa trei ani de lucru īn anii 1996 - 1999 am activat ca īnvatatoare la clasele primare. Am instruit si educat o promotie de elevi (clasa II - IV-a), carora le-am cultivat calitati morale si spirituale, stimulāndu-le potentialul creator, educāndu-le sentimente de dragoste fata de plaiul natal. M-am straduit sa le dezvolt gustul estetic, imaginatia si fantezia. Īn anii 1999 - 2001 am activat din nou ca profesoare de limba franceza, iar īn toamna anului 2001 am fost repartizata ca īnvatatoare la clasa I pe care o instruiesc si educ pāna īn prezent.

Activānd ca pedagog ma stradui sa pun īn valoare īntregul potential al copiilor, facānd scoala pentru copil - "scoala Bucuriei". Sustin ideea īnvatatorului eficient care, īnainte de toate, e discipolul elevilor sai, care īncearca sa īnvete īn permanenta de la dānsii, pentru a tine pasul cu acestea si pentru a putea sa discute orice subiect.

Prezentarea temei de cercetare profesionala

"Dezvoltarea potentialului creativ al elevilor īn activitatea de compunere a problemelor"

"Matematician nu este cel ce

stie matematica, ci cel ce creeaza

matematica"

Gr. C. Moisil

Activitatea de rezolvare si compunere a problemelor ofera terenul cel mai fertil din domeniul activitatilor matematice pentru cultivarea si educarea creativitatii si a inventivitatii. Progresul omenirii nu este posibil fara activitatea creatoare, teoretica sau practica a oamenilor. Capacitatea de a fi creativ este esentiala pentru supravetuire.

Īn prezent conceptul de creativitate īn īnvatamānt, este sesizat ca formarea si cultivarea unor capacitati de cunoastere (intelectuale si practice), stabilite pe o cale independenta, prin efort propriu de gāndire si actiune, care devin fundamente ale procesului creator real nu imediat, ci atunci cānd tinerii vor intra īn fluxul activitatii productive. Deci, creativitatea este calitatea pe care le-o dorim copiilor nostri.

Prin urmare, īn procesul de īnvatamānt ma intereseaza masura īn care solutiile gasite īn rezolvarea acestor probleme produc elevilor satisfactii, care reanima dorinta si curiozitatea de a descoperi si alte cai, solutii mai "elegante", mai interesante, toate acestea fiind atribute ale spiritului creator.

Al. Rosca, psiholog romān, afirma īn lucrarea sa "Creativitate, modelare, programare" ca, problema care sta azi īn fata stiintei este de a adānci studiul factorilor creativitatii, de a gasi si mijloacele de dezvoltare ale acesteia.

Problema creativitatii preocupa pe multi specialisti straini (G. P. Giulford, I. W. Getrels, P. W. Jaskon, M. Trzer, s.a.) precum si din tara noastra (Z. Tarāta. Stimularea creativitatii elevilor ciclului primar la limba romāna, Virgil M. Māndāceanu "Bazele tehnologiei si maiestriei pedagogice"; Mihailenci R. "Particularitatile de structurarea a potentialului creator la scolarii mici"; s.a.

Cu studierea acestei probleme se ocupa atāt psihologii, metodistii, didactii precum si īnvatatorii cu experienta.

Īn scoala īncepānd cu ciclul primar, cānd se pun bazele unei gāndiri creatoare, flexibile, se realizeaza cea mai mare parte a calitatilor unui om modern, capabil sa adopteze rapid la dinamica vietii sociale.

Prin investigatii experimentale solide cercetatorii au decis semnificanti īn aprecierea gradului de dezvoltare a creativitatii sunt patru factori: flexibilitatea, fluiditatea, originalitatea si putere de elaborare.

Dar nu neglijam si celelalte procese psihice ale fiecarui copil: gāndire, memoria, imaginatia, etc. Imaginatia īmpreuna cu gāndirea constituie expresia psihologica a activitatii creatoare a omului.

A. Ainstain afirma ca "Imaginatia creatoare este mai importanta decāt suma cunostintelor acumulate"

Prin urmare īn procesul de compunere a problemelor are loc educarea capacitatilor de gāndire si anume: observarea si compararea, abstractizarea si concretizarea, generalizarea si specializarea, clasificarea si sistematizarea, analiza si sinteza, determinarea si aplicarea anologiei, formarea ipotezelor si planificarea actiunilor, dezvoltarea atitudinii critice fata de materialul studiat, autocontrolul.

Permanent tin cont de faptele ca diferenta dintre a īnvata " rezolvarea unei probleme " si "a sti " (a putea) sa rezolvi o problema noua īnseamna, īn esenta creativitate, dar de niveluri diferite. Rezolvarea unei probleme " īnvatate " ofera mai putin teren pentru creativitate decāt rezolvarea unor probleme noi, care la rāndul ei , este depasita de compunerea unor probleme noi.

Creativitatea gāndirii , miscarea ei libera , nu se poate produce decāt pe baza unor deprinderi corect formate , stabilizate si eficient transferate.

Īn scopul cultivarii creativitatii , adica a gāndirii, intelegentei si imaginatiei elevilor īn cadrul orelor de matematica folosesc urmatoarele forme de compunere si crearea a problemelor .

probleme actiune sau punere īn scena;

compuneri de probleme dupa tablouri si imagini;

conpuneri de probleme dupa modelul unei probleme rezolvate anterior;

probleme cu indicarea operatiilor matematice ce trebuie efectuate;

compuneri de problema dupa un plan stabilit;

compuneri de problema cu mai multe īntrebari posibile ;compuneri de problema cu īntrebare probabilistica;

compuneri de problema dupa un exercitiu simplu sau compus;

compuneri de problema dupa un exercitiu simbolic ;

compuneri de problema cu īnceput dat, cu sprigin de limbaj;

compuneri de problema cu marimi date, cu valori numeric date;

compuneri de problema cu modificarea continutului si a datelor;

creare libera de probleme;

probleme de perspicacitate si rebustice etc.

(Anexa 1).

Ca forme de lucru īn stimularea creativitatii la orele de matematica utilizez jocurile didactice, activitatile īn grup , cooperarea , concursurile, jocurile creative, etc.

Este foarte binevenita compunerea problemelor, cāt si rezolvarea lor aplicata īn situatii de joc. Spre exemplu: care echipa compune corect si rapid o problema dupa anumite cerinte; rezolvarea problemei compuse de o echipa (sau pe rānd de fiecare component al echipei ) de un alt grup (sau fiecare component al grupului )o echipa sa formuleze continutul problemei si alta -īntrebarea, iar rezolvarea ei sa se faca simultan de catre ambele echipe, sa se gaseasca de fiecare echipa cāt mai multe īntrebari la un continut dat sau mai multe metode de rezolvare a unei probleme date sau compuse etc.

Am observat ca competitia generala de joc contribuie atāt la cresterea mobilitatii gāndirii, a capacitatilor sale divergente, creatoare, cāt si la formarea personalitatii elevilor, la manifestarea unei unei conduite atitudinale pozitive fata de munca.

Īn activitatea de compunere a problemelor tin permanent īn cāmpul de atentie īmbunatatirea continua a exprimarii corecte a copiilor orala si īn scris, atāt din punct de vedere matematic, cāt si gramatical, īmbogatirea vocabularului lor matematic si a vocabularului īn general cresterea volumului lor de cunostinte si de folosire a acestora īn practica.

Compunerea de probleme a constituit o prenusa reala si eficienta pentru o viitoare munca de cercetare pentru activitatea ulterioara de creatie (inovatie, inventie) si cu cercitudine, o modalitate singura de sporire a rolului formativ al īnvatamāntului matematic īn ciclul primar īn strānsa corelatie cu celelalte discipline de īnvatamānt.

Descrierea domeniilor de activitate profesionala

"Propriul succes poate fi asigurat

doar ajutāndu-I pe altii sa se dezvolte"

H.I. Firestone

Conceptul de īnvatamānt formativ implica o sporire intensa a conexiunii inverse prin prelucrarea globala a informatiilor si transformarea lor īn acte operationale. Metodele de stimulare a conexiunii inverse sunt variate si complexe, iar abordarea lor īl obliga pe elev sa gāndeasca si sa lucreze īn mod individual , sa-si verifice si sa-si aprecieze activitatea , astfel asigurāndu-se asimilarea cunostintelor prin efort propriu.

A ramāne la formula "transportarii informatiei" de la profesor la elev īnseamna a contribui foarte putin la dezvoltarea personalitatii copilului, deoarece faptul ca opiniile altor persoane "plutesc" prin creierul nostru nu ne face deloc mai īntelepti.

O metoda ce satisface nevoia de matricitate si gāndire e cea a jocului didactic , care īmbina spontaneitatea si imaginatia cu efortul solicitat si programat de procesul īnvatarii.

Organizarea īnvatarii sub forma unor activitati cu caracter de joc aduce animatie si destingere, placere si bucurie, īnviorānd procesul de instituire. Īn acest scop, la orele de matematica pentru īnviorarea activitatii utilizez diferite sarcini cu caracter distractiv: sarade, curiozitati numerice , labirinturi, jocuri de transformari īn spatiu, jocuri matematice ,ghicitori matematice ,etc. (Anexele 3.1;3.2) acestea fiind interesante prin continut ,distractive ca forma, se deosebesc prin rezolvari neobisnuite si prin rezultate paradoxale.

Īn cadrul lectiei practic aceste forme de activitate la captarea atentiei , ca momente recreative si la ridicarea interesului intelectual al elevilor pe parcurs.

O forma eficienta de asigurare a īnvatarii interactive ce le cultiva elevilor capacitati de conlucrare si comunicare, practicata deseori este lucrul īn grup. Utilizez aceasta forma mai ales la activitatile de postrezolvare a problemelor, care permite consolidarea deprinderilor formate si dezvoltarea creativitatii

fiecarui discipol.

Spre exemplu calatorind imaginar īn Padurea Piticilor, elevi (clasa a II -a) au rezolvat īnsarcinarile si au trecut obstacolele propuse pentru a trezi pe Alba ca Zapada din somnul ei letargic. Unul din obstacole a fost problema compusa :,,Īn padurea piticilor sunt 9 stejari si de 7 ori mai multi brazi .Cāti copaci sunt īn padurea piticilor?"

Dupa constientizarea enuntului problemei, stabilind interdependenta logica īntre marimi, a fost propusa schema problemei:

Stejari :9 copaci

Brazi :?, de 7 ori mai multi -? copaci.

Dupa rezolvarea problemei, īn cadrul activitatii de postrezolvare fiecare grup, sub forma de joc , primeste cāte o sarcina:

I grup: Modificati īntrebarea problemei fara a adauga vreo valoare numerica.

Exemple:

1 Cu cāti brazi sunt mai multi decāt stejari?

2 Cāti stejari trebuie sa se mai sadeasca pentru ca numarul lor sa fie egal cu cel al brazilor ?

II grup :Schimbati valorile numerice din enuntul problemei.

Exemple : Īn padurea Piticilor erau 10 stejari ,iar brazi de 5 ori mai multi :Cāti copaci sunt īn padure?

III grup: Reformulati enuntul problemei :

Exemplu : Cāti copaci sunt īn Padurea Piticilor, daca au fost saditi 9 stejari, iar brazi de 7 ori mai multi?

IV grup : Compuneti o problema īn baza formulei numerice : 9 +(9*7)=72

Exemplu: Īntr-un crāng au īnflorit 9 ghiocei, iar viorele de 7 ori mai multe .Cāte flori au īnflorit īn total?

Īn scopul dezvoltarii creativitatii , mai tārziu īn clasele III - IV ,voi utiliza si altele activitati de postrezolvare ca:

rezolvarea problemei date prin alt procedeu;

transformarea unei probleme compuse īn simpla si invers;

transformarea si compunerea din 2-3 probleme simple a uneia compuse;

transformarea unei probleme clasice simple īntr-o problema creativa s.a.(Anexa 2).

Compunerea problemelor este una din modalitatile principale de a dezvolta gāndirea independente si originala a copiilor, de cultivare si educare a creativitatii gāndirii lor .

Īn cadrul orelor de matematica practic diverse forme si metode de instruire care devin eficiente doar inima īn masura īn care toate actiunile sunt corectate cu cunostintele acumulate, integrate īn fundul curricular de baza, īn scopul asigurarii caracterului unitar al ideilor ,conceptiilor, atitudinilor.

Dezvoltarea profesionala prin cursuri, stagii

,,Pentru a forma generatiile tinere,ale vremii de māine, noi dascalii,

trebuie īn primul rānd sa ne

īnnoim vesnic odata cu ele ."

C. Daicoviciu

Vietuim īntr-un mediu ce abunda īn schimbare , iar ca suprasolicitarea inovatiilor sa nu oprime procesul educational , tine de datoria noastra sa desavārsim strategiile de perfectionare a resurselor umane implicate īn acest proces .

Schimbarile sociale actuale constituie forta motrica a perfectionarii sistemului educational care ,la rāndul sau nu poate fi realizat fara dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice.

Īn scopul perfectionarii maiestriei profesionale am activat īn cadrul cursurilor organizate de Ministerul Educatiei si stiintei, īn orasul Drochia din 02.08.1999 - 14.08.99.pentru limba franceza-03.07.2000-16.07.2000;apoi la cursurile din 16.07.2001-29.07.2001,organizate pentru clasele primare.

Activitatea de perfectionare este īndreptata spre :

Inovarea formelor de activitati;

Modernizarea continua a lectiei ;

Realizarea noilor modalitati de evaluare alternativa;

Tehnologiile educationale interactive orientate spre dezvoltare , formare de abilitati, si a creativitate;

Perfectionarea modalitatii de a cultiva relatii interumane civilizate;

Necesitatea fiecarui pedagog este de a se perfectiona sistematic si continuu .Acest proces contribuie la īmbunatatirea culturii sociale , a relatiilor interpersonale, īn conditii īn care voi promova īnvatarea discipolii mei .

Pentru a tine pasul pe linia perfectionarii īn activitatea profesionala voi cerceta aspectele īn domeniul propriei specialitati. Am participat īn continuare la concursurile de reciclare la īntrunirile metodice scolare, studiez editurile de specialitate, formatiile din mass-media care vor contribui la valorificarea unor probleme , la spotirea potentialului meu creator pentru a atinge culmele calitatii didactice orientāndu-ma dupa maxima lui Horatiu, ca ,,viata n-a dat nimic oamenilor fara un mare efort ".

5. Parteneriatul didactic cu elevii - subiecti ai educatiei si colegii -subiecti ai proiectului de predare - formare

"Notiunea de profesor si cea de elev

trebuie sa lunece una spre alta

pentru a se contopi"

Ana Blandiana

Sarcina fundamentala a familiei si a scolii la etapa ei de modernizare ramāne a fi formarea constiintei si comportamentului moral, cultivarea valorilor culturale ale poporului.

Īn activitatea mea de pedagog tind spre formarea deprinderilor de comportare a elevilor īn concordanta cu teoria morala corespunzatoare societatii īn care traiesc.

Sānt de parerea ca raportul dintre īnvatator si elevi se bazeaza pe sentimente morale, elevii sa-l respecte din tot sufletul pe dascalul sau si sa-l iubeasca.

Cunoscānd psihologia copilului , avānd dorul de a ma apropia sufleteste de elevi, cāstigāndu-le iubirea , am posibilitatea de a "modela" sufletul lor cum cred ca e mai bine , caci ei ma simt aproape. Copiii au mai mult nevoie de modele, decāt de critica. De aceea īn activitatea mea educationala predomina relatiile libere si democratice.

Relatiile libere dezvolta la elevi spiritul de initiativa si independenta, spiritul de observatie, spiritul critic, dar si responsabil, si creativ. Relatiile democratice pornesc de la drepturile omului, de la respectul fata de om si rus din necesitatea dezvoltarii unei personalitati complexe, completive si creatoare a unui cetatean loial si demn.

Pentru a combina aceste doua tipuri de relatii, īncerc sa privesc lucrurile din jur cu ochii lor, ma stradui sa pun īn valoare potentialul fiecarui copil, zāmbind deseori - ceea ce faciliteaza comunicarea cu ei, fiind exigenta si corecta, lucrānd īn consideratie parerile si opiniile lor, īnvatāndu-i sa le aprecieze si pe ale colegilor sai.

Deoarece educatia este schimbarea, ea fiind eminenta fiintei umane, tind sa transmit nu numai volumul de cunostinte, dar si orizontul de cultura prin modul de a gāndi, unele traditii si obiceiuri ale neamului nostru, īndrumānd elevii mei spre o continua schimbare colectiva.

Īn ce priveste relatii cu colegii predomina relatii democratice bazate pe stima si respect reciproc, dreptul la opinii proprii si respectarea opiniei, colaborarea, caci din colaborare se naste progresul, iar din discutie - īntelegerea, urmānd acea regula de aur: "poarta-te cu ceilalti asa cum ti-ai dori sa se poarte si ei cu tine".

6. Descrierea unui set de materiale didactice din practica personala

Materialele didactice reprezinta ansamblul de obiecte, produse, documente si instrumente, folosite īn actul predarii - īnvatarii pentru īndeplinirea unor obiective instructiv - formativ - educative, etc.

Materialele didactice pot fi: plante, animale, dispozitive, unelte, reprezentari grafice, audiovizuale, etc.

Mijloacele de īnvatamānt interpreteaza īn ele un valoros potential psiho-pedagogic, de aceea ele contribuie la perfectionare procesului de predare īnvatare, metodologiei didactice si formelor de evaluare.

Studierea matematicii īn clasele primare nu poate fi conceputa fara folosirea mijloacelor de īnvatamānt, care ajuta la trecerea de la acumularea cunostintelor concrete la generalizari si abstractizari.

Īn cadrul orelor de matematica folosesc asa criterii de mijloace de īnvatamānt:

Mijloacele de īnvatamānt naturale confectionate pentru nevoile activitatii social-utile: obiecte, piese, dispozitive, unelte, sisteme informatice, etc.;

Mijloacele de īnvatamānt de substitutie: mulaje, corpurile geometrice, tabele pentru explicarea temei noi, seturi de ilustratii, jocuri didactice matematice (anexele 4,1; 4,2)

Mijloace de īnvatamānt mixte: cartile, īndrumarile, culegerile de probleme, exercitii si probleme logico - matematice, etc. (Anexa 5)

Mijloace de īnvatamānt logico - matematice: formulele si simbolurile matematice diverse, algoritmi de rezolvare, etc.

(Anexa 6)

Mijloace de īnvatamānt de evaluarea cunostintelor: metode de evaluare scrisa (probe de control, teste grila)

Pentru a fi eficiente la lectie mijloacele de īnvatamānt trebuie utilizate cu masura. Ele sa contribuie la īntelegerea mai clara a continutului materialului de studiu si nici de cum sa nu īnlocuiasca gāndirea logica a copilului cu reprezentarea ilustrata a oricarui exercitiu sau probleme - aceasta idee sta la baza activitatii mele profesionale.

7. PERSPECTIVE EDUCAŢIONALE

"Viitorul este mult mai important,

deoarece este locul unde va veti petrece restul vietii".

Gh. F. Kettering.

Misiunea profesorului este plurivalenta si complexa. Anume el este acel care transmite tinerilor īn mod organizat valorile culturale si spirituale ale generatiilor trecute, "omul este masura tuturor lucrurilor" afirma Protagoras si deci nu se poate īmplini ca personalitate fara a avea o perspectiva spirituala.Societatea īn care traim īnainteaza cerinte deosebite fata de orice persoana, sa aiba un spirit liber, actionānd din propriul imbold; sa fie o personalitate deschisa flexibila si creatoare de valori, lata īn ce īmi vad eu perspectiva profesionala:

studierea si implimentarea tehnologiei moderne īn educatia generatiei tinere;

* participarea activa creatoare la procesele si fenomenele culturale, astfel largind orizontul cultural fiecarui elev;

* asimilarea continua de valori (stiintifice, etice, estetice, religioase etc.)

* organizarea lectiilor demonstrative privind utilizarea noilor activitati de postrezolvare a problemelor ce duc la dezvoltarea potentialului creativ, precum, organizarea unei ore distractive "Calatorie īn tara ingeniosilor" si a unui concurs matematic: "Sunteti isteti";

* participarea la seminarele teoretice si practice organizate la diverse niveluri: reuniune judeteana la cursuri de perfectionare propuse de DEsTS si de Institutul de stiinte ale pedagogiei.

Īn perspectiva mea educationala nu tind spre ideal, ci spre eficienta, enovatie, capabila sa adaptez rapid schimbarile propuse de progresul lumii contemporane.BIBLIOGRAFIE

l/ L Curriculum scolar ci. I-IV, ed. Prut International, Chisinau, 1998

"Didactica Pro..." Revista de teorie si practica educationala, nr. 2, Chisinau, 2001

E.Condiu "Pedagogie generala" voi.I, ed. Arc, Chisinau, 1997

E.Condiu "Didactica īn prezentare grafica" voi.II, ed. Arc, Chisinau, 1997

Gh.Dascalu, II.Radu s.a. "Metodica predarii matematicii la clasele I-1V", ed. Lumina, Chisinau, 1994

Ghid psihologic "scolarul mic", Chisinau, 1998

y 7.  G.Apostol - Ciubara "Matematica īn ci. I-IV" ghidul īnvatatorului, ed. Lumina, Chisinau, 1996

I.Bontas "Pedagogie" ed. AII Educafional SA, Bucuresti, 1996

L.Granaci "Instruirea prin joc" Epigraf, Chisinau, 1999

IO. M.Frijer "Predarea si īnvatarea creativa" ed. Uniunii Scriitorilor, Chisinau, 1998

O.Oprea "Didactica nova. Teoria instruirii" partea I, ed. Lumina, Chisinau, 1992

Goloman Marcus "socul matematicii" ed. Albatros, Bucuresti, 1987

13. "Foaie matematica" revistei stiintifica si metodica de matematica nr. 3,4,7, Chisinau, 2000

[/ 14. Z.A.Mihailova "Probleme si jocuri matematice pentru prescolari" Chisina

Document Info


Accesari: 19961
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )