Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Arhivele francmasoneriei romane

Stiinte politice


Arhivele francmasoneriei romane

Episoade neclare din istoria Romaniei vor putea fi elucidate

Trezita din adormire dupa 1990, francmasoneria romana a suferit aceleasi greutati prin care a trecut intreaga noastra societate civila. Sciziunile, neincrederea, nerecunoasterea imediata pe plan international au fost tare transmise de societatea civila asupra francmasonilor autohtoni. Intre incercarea cetateanului francez de origine maghiara Andre Szakvary de a pune mana pe lojile romanesti, demisia lui Alexandru Paleologu din fruntea Marii Loji Nationale Romane si evenimente tragice precum decesele marilor maestri Adrian Dohotaru si Sever Frentiu, francmasonii romani nu au avut timp si nici mijloacele necesare pentru a recompune arhivele francmasoneriei romane. Pline de date de o incontestabila valoare istorica inedita, arhivele masonilor romani pot lamuri multe dileme a 18418j93s le istoriei noastre moderne si contemporane. Pe 11 octombrie 1997 a fost ales mare maestru al MLNR fostul parlamentar al PNTCD Gheorghe Comanescu.Tot in aceeasi perioada istoricul si ziaristul Horia Nestorescu-Balcesti a fost insarcinat sa organizeze Centrul National de Studii Francmasonice. Pana de curand MLNR a functionat intr-un apartament de bloc de pe langa Piata Muncii. Marele maestru avea birou intr-o bucatarie cu faianta albastra iar templul fusese amenajat intr-o camera unde, cu mari eforturi, puteau sa incapa 7-8 persoane. Abia cu putin timp in urma francmasonii romani au reusit sa faca rost de un sediu mai incapator pe Calea Victoriei. Acolo ne-am inceput investigatia despre ce s-a intamplat cu arhivele masoneriei romane si ce contin acestea. Le multumim pentru sprijin domnilor Gheorghe Comanescu si Horia Nestorescu-Balcesti.

1938: Dreapta incearca sa distruga masoneria

Romania anului 1938 era scena unei batalii intre pro-germani si cei care ii sustineau pe aliatii traditionali ai tarii, Marea Britanie si Franta. In acest context Regele Carol al II-lea, cunoscut pentru labilitatea sa politica, incerca sa joace un rol de arbitru. Dictatura regala, un regim semitotalitar, a fost masura luata de Carol in momentul in care si-a dat seama ca nu poate beneficia de un sprijin sigur din partea anglo-francezilor. Apropierea de Germania a insemnat bineinteles si un sir de masuri antimasonice. Atat Carol, cat si primul-ministru Octavian Goga erau francmasoni. Asta nu I-a impiedicat ca la presiunile Germaniei naziste sa faca presiuni asupra masonilor romani sa treaca in adormire. Siguranta Generala a inceput chiar din acel an sa supravegheze activitatile principalilor lideri ai francmasoneriei romane. Ion Pangal, conducatorul MLNR in perioada interbelica, devenise un personaj incomod pentru regimul carlist. Conform unei traditii valabile si azi, el a fost trimis in diplomatie. In 1938 a fost numit diplomat in Portugalia si nu s-a mai intors niciodata in tara. O data cu Ion Pangal au plecat din Romania primele documente al MLNR. Dorind sa protejeze arhiva masonilor romani Ion Pangal a plecat cu mai multe planse de arhitectura (procese verbale ale sedintelor MLNR), precum si cu evidentele unor loji. In acest moment documentele luate de Pangal se afla o parte in Portugalia, o parte in Franta si o parte in Statele Unite ale Americii, la Boston.

In 1940, o data cu abdicarea lui Carol al II-lea, legionarii au devastat cateva sedii ale lojilor romanesti precum cele de pe strada Bursei, de pe Lipscani nr. 21 sau de pe strada Campineanu nr. 45. Dupa marturia lui Gheorghe Comanescu, o parte din documente au fost arse de legionari intr-un fel de betie bezmetica. Ulterior, Politia Legionara a confiscat ramasitele arhivelor masonice care supravietuisera devastarilor. Ca si in Germania hitlerista, pe baza documentelor furate, legionarii au publicat brosuri de propaganda "anti-iudeo-masonica" unde, printre documentele originare, au fost intercalate diverse plastografii. Cum in orice regim extremist sa fii francmason reprezinta o culpa, legionarii au folosit indeosebi evidentele masonice pentru a compromite si santaja politicieni moderati ai Romaniei Mari.

Comunistii umfla tot

Intre 1944 si 1948 francmasoneria a putut functiona in legalitate. Mai mult chiar, pentru a face pe plac unor lideri occidentali francmasoni, autoritatile de la Bucuresti au dat inapoi o parte din arhivele francmasonice confiscate de legionari. Se zvonea chiar ca s-a intors in temple o parte din documentele luate de Ion Pangal sau cele ascunse in tara de frica legionarilor de unii venerabili ai unor loji. Se spunea si ca Ion Pangal luase cu el doar documente privind perioada interbelica si ca ascunsese in Romania o arhiva masonica importanta despre activitatea unor loji in secolul XIX. Comunistii nu i-au lasat pe masoni sa-si desfasoare activitatea decat pana cand au avut nevoie. In momentul in care s-au gandit ca e bine sa termine cu orice umbra de democratie, comunistii au interzis si activitatea masonilor. Incepand din 1946, ei s-au folosit de unii masoni oportunisti precum Mihail Sadoveanu, Mihai Ralea sau Victor Eftimiu, au recurs la amenintari si santaje pentru a obliga lojile sa intre in adormire. Incepand din 1947-1948 Serviciul Special de Informatii, Siguranta Generala si, ulterior, Securitatea s-au ocupat indeaproape de masoni. Au avut loc perchezitii la sediile lojilor, la templele cunoscute, au fost arestati si interogati sub diferite pretexte francmasoni importanti. O parte din arhivele masonice a ajuns impreuna cu unii venerabili care s-au salvat in ultimul moment in Austria, Franta sau Italia. Cea mai mare parte insa a ramas in tara si a fost confiscata de Securitate. Pentru comunisti, daca erai mason si aveai legaturi cu "fratii" din strainatate echivala cu a fi spion al unei puteri occidentale. Majoritatii francmasonilor importanti li s-au inscenat procese administrative ori chiar li s-au regizat delicte de drept comun. Horia Nestorescu-Balcesti lanseaza ipoteza ca o parte a arhivelor masonice confiscate de Securitate in anii 1946-1953 a fost dusa chiar la Moscova spre a fi consultata de consilierii sovietici ai DSS. Este foarte probabil ca arhivele masonice aflate in acest moment in posesia SRI, a Ministerului Justitiei sau ajunse din intamplare la Arhivele Statului sa contina multe informatii despre modul in care clasa politica romaneasca incerca sa se opuna instaurarii regimului comunist. Din pacate, in procesele verbale incheiate de securistii care au facut perchezitiile nu se specifica exact ce documente masonice s-au luat. Relatariile securistilor sunt seci: s-au confiscat 40 de carti, 4 kg de documente, 7 sorturi etc. Horia Nestorescu-Balcesti a avut surpriza sa descopere chiar inainte de caderea regimului Ceausescu o parte a bibliotecii templului de pe strada Bursei in patrimoniul Bibliotecii Nationale a Romaniei. De asemenea, tot el a constatat ca in perioada regimului comunist mai multe muzee detineau fara sa expuna obiecte de cult masonice, precum piese tridimensionale, sorturi, insigne sau piese numismatice.

Incercari de recuperare

Horia Nestorescu-Balcesti, Gheorghe Comanescu, precum si veterani ai masoneriei ca Nicu Filip, Dan Amedeo Lazarescu si Vladimir Boanta au incercat sa refaca din bucatele istoria francmasoneriei romane care este o bucata importanta a istorie politice a ultimelor doua secole. Gheorghe Comanescu a facut din 1991 nenumarate demersuri catre conducerea SRI pentru a recupera macar o parte din arhivele masonice confiscate de Securitate. In 1997 a cerut noului sef al SRI, Costin Georgescu, returnarea arhivelor sau macar sa li se permita unor istorici ai francmasoneriei copierea lor. Costin Georgescu a promis sprijin care pana in momentul de fata nu s-a materializat. Tot domnul Comanescu a cerut in mai 1998 la New York, in cadrul Conventului Marilor Maestri ai Lojilor Nationale, returnarea arhivelor masoneriei romanesti aflate in grija unor loji straine. El spera ca fratii din strainatate sa fie mai prompti decat autoritatile romane. Se spera ca in curand sa soseasca in tara o parte a documentelor masonice romanesti aflate la Boston. Dupa parerea domnului Comanescu, in aceste arhive aflate afara s-ar putea sa existe date noi despre Revolutia de la 1848, Societatea Fratia si despre activitatea masonica interbelica. Domnul Horia Nestorescu-Balcesti si-a axat cercetarile si pe documente care au legatura cu masoneria romana aflate in arhivele unor loji nationale din exterior. Astfel, a putut ajunge chiar la descoperiri surprinzatoare. Loja Nationala Austriaca i-a comunicat de curand ca la Viena a fost descoperit un discurs tinut de Horea intr-o loja masonica austriaca in anul 1784. Astfel, se poate confirma o ipoteza vehiculata mai demult ca rascoala lui Horea a fost de inspiratie masonica si ca revoltele din Transilvania au venit in pregatirea revolutiilor franceze si americane.

Daca ar fi sa incercam o reconstituire sumara a arhivelor masoneriei romanesti am ajunge la concluzia ca in Italia, Austria si Franta se afla documente care ar putea sa ne edifice asupra miscarilor masonice de la noi din secolul XIX, iar in Romania, SUA si Franta, multe informatii inca inaccesibile despre masoneria romaneasca in secolul XX. Nu trebuie neglijata nici ipoteza ca o parte a arhivelor unor loji se afla inca in posesia unor persoane particulare din tara.

Toma Roman jr.


Document Info


Accesari: 3427
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )