Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CURTEA DE CONTURI

Stiinte politice


CURTEA DE CONTURI

Rolul Curtii de conturiInfiintata in 1975, Curtea de conturi, cu sediul la Luxembourg, este cea mai putin cunoscuta dintre institutiile Uniunii Europene[1]. Statutul de ..instituti 343d38d e comunitara' i-a fost atribuit prin Tratatul de la Maastricht .

Rolul ei este acela de institutie specializata in controlul financiar, exercitat asupra institutiilor comunitare, asupra modului de incasare a veniturilor comunitare si de realizare a cheltuielilor din bugetul comunitar. De asemenea, Curtea controleaza managementul financiar al conducerilor institutiilor si organismelor comunitare.

Rapoartele redactate de institutie sunt cu caracter general, anuale,   privesc modul de administrare a conturilor comunitare si determina descarcarea de gestiune a Comisiei europene in privinta administrarii bugetului comunitar, sau pot interveni pentru anumite probleme specifice, la cererea altor institutii comunitare sau din oficiu. In activitatea de control, Curtea poate cere documente, sau sa faca propriile investigatii; atunci cand actioneaza pe teritoriul statelor membre, organele fiscale nationale sunt tinute sa-i acorde sprijinul necesar.

Tratatul de la Amsterdam a largit aria controlului financiar si la organismele publice sau private beneficiare a unor fonduri comunitare

Structura

Curtea de conturi este compusa din cate un reprezentant al fiecarui stat membru, numit pe o perioada de 6 ani, al carui mandat poate fi reinnoit.

Curtea are un presedinte ales dintre membrii acesteia, pentru un mandat reinoibil de 3 ani.

Pentru adoptarea unor anumite categorii specifice de rapoarte sau avize, institutia isi poate organiza, ca structuri de lucru, Camere interne specializate.

Membrii Curtii de conturi, la fel ca si cei ai Comisiei sau ai Curtii de Justitie, trebuie sa fie independent in execitarea sarcinilor comunitare, numai in acest fel institutia putand functiona in mod eficient ca organ de control comunitar. Ei trebuie sa aiba pregatire de specialitate, corespon­denta unui expert national dintr-un corp de control contabil extern, sau sa fi fost membri ai Curtilor de conturi nationale[4].Sarcinile contabile si de control financiar au fost realizate, initial, separat in cadrul fiecarei Comunitati europene; ulterior, prin Tratatul de fuziune, s-a creat un organ unic de control financiar, asa numitul „Comitet de revizie', transformat in urma Tratatului de la Bruxelles din 1975 in Curtea de conturi (sau Curtea cenzorilor, cum mai este intalnita in unele texte comunitare si lucrari de specialitate) - a se vedea D. Leonard, op. cit., p. 62.

D. Mazilu, op. cit., p. 133; O. Jinca, Drept comunitar general, op. cit., p. 93; R. Munteanu, op. cit., p. 256; O. Manolache, op. cit., p. 117. In sensul ca nu este institutie comunitara se exprima LP. Filipescu, A. Fuerea, op. cit., p. 99.

A se vedea W. Weidenfeld, W. Wessels, op. cit., p. 67, J. Rideau, op. cit., p. 426; C. Lefter, op. cit., p. 138; A. Profiroiu, M. Profiroiu, op. cit., p. 90 .

G. Ferriol, op. cit., p. 57.


Document Info


Accesari: 747
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )