Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
DELEGAREA LEGISLATIVA CATRE GUVERN

Stiinte politice


DELEGAREA LEGISLATIVĂ CĂTRE   GUVERNPotrivit articolului 2, aliniatul (1) din Constitutia României, suveranitatea nationala apartine poporulului român care o exercita prin organele sale reprezentative si prin referendum, pentru ca articolul 58, aliniatul (1) sa stabileasca faptul ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem si unica autoritate legiuitoare a 656b19g tarii, iar articolul 72, aliniatul (1) arata ca acesta adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare. Din examinarea acestor dispozitii constitutionale si pri coroborarea cu celelalte, rezulta ca Parlamentul, ca unic organ legiuitor, este singura autoritate constitutionalaîmputernicita sa reglementeze prin lege relatiile sociale cele mai importante si cele mai generale. Alaturi de aceasta realitate juridica se impune însa si o a doua realitate, exprimata prin articolul 114, realitate determinata prin faptul ca Parlamentul nu îsi desfasoara activitatea prmanent, lucrând în sesiuni si în sedinte care se tin numai în anumite zile ale saptamânii, precum si de faptul ca, în situatii deosebite, Parlamentul nu are viteza de lucru care sa permita intrventia sa operativa . Ori exercitarea puterii este o activitate de conducere, care presupune permanenta. Daca legea este forma principala prin care Parlamentulrealizeaza conducerea, emiterea sa trebuie sa se conformeze si ea imperativului permanentei, pentru ca este stiut faptul ca în activitatea statla de conducere, pauzele, intrmitentele sunt inacceptabile thnicilor de guvernare. Viata unui stat se deruleaza zi si noapte, ceas de ceas, iar activitatile de conducere trebuie sa raspunda dinamicii sociale, economice si politice.

Srtuctura, compozitia si ritmul de lucru periodic si greoi al Parlamentului, confruntate cu exigentele de rapiditate si promtitudine ale cnducerii statale au impus un procedeu, o tehnica de guvernare si anume delegarea legislativa. Aceasta tehnica este astfel gândita astfel încât sa dea satisfactie legitimitatilor si dimensiunilor functiilor Parlamentului dar si exigentelor unei guvenari dinamice si eficiente, fara a încredinta adoptarea de legi altor autoritati publice. Astfel, Constitutia României, prin acordarea dreptului Guvernului de a emite ordonante, în anumite conditii si limite, valorifica, pentru sisemul nostru constititutional, aceste tehnici treaditionale de guvernare, care corespund unor cerinte diferite:

a) De natura politica, precum adoptarea unor masuri necesare dar nepopulare, Parlamentul rezervându-si dreptul de a-l amenda sau abroga, în functie de realizarea efectelor scontate.

b) De natura financiar-economica, unde promptitudinea instituirii unor masuri este esentiala pentru eficacitatea lor.

c) De natura instittionala, atunci când compozitia politica a Parlamentului poate crea o stare de blocaj a procesului legislativ, etc.

Prin delegarea legislativa, Guvernul primeste competente care aparent sunt egale cu puterea legislativa parlamentara, însa nu se substituie  Parlamentului, lui lipsidu-i calitatea acestuia de a reprezenta natiunea, calitate care nu poate fi transmisa prin nici un fel de delegare. În timp ce legea este oper suverana a vointei generale, ordonanta este produsul actvitatii functionale a Guvernului, activitate care este reglementata prin legi.

Guvernul are o competenta normativa constittionala primara si generala, prevazuta de articolul 107, aliniatul (2) din Constitutia României, privind organizarea executarii legilor prin emiterea de hotarâri. Constitutia a instituit însa prin articolul 107, alinatul (3) si articolul 114 posibilitatea de a i se acorda si o competenta normativa derivata dintr-o lege de abilitare, având un caracter special si limitat. Exercitarea acestei competente se include însa, tot în sfera puterii executive, deoarece, prin emiterea de ordonante Guvernul aduce la îndeplinire legea de abilitare, cu specificul pe care îl implica o asemenea lege în ceea ce priveste dreptul sau de apreciere în limitele abilitatii acordate.

Constitutia României reglementeaza faptul ca delegarea legislativa poate fi de ordin legal sau constitutional. Delegarea legislativa este legala atunci când Parlamentul emite o lege speciala de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante, în timp ce delegarea legislativa de ordin constitutional opereaza în cazul unor situatii exceptionale care fac imposibila adoptarea unei legi de abilitare si care reclama emiterea unor ordonante de ugenta sau a unor decrete prezidentiale.

Ordonantele Guvernului se deosebesc în functie de modul în care sunt emise în baza unei legi de abilitare sau sunt emise în situatii exceptionale.Un parlament are o compozitie numeroasa, procedurile de lucru se pot realiza în durate lungi de timp.


Document Info


Accesari: 2533
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )