Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


INSTITUTIILE UE

Stiinte politice


INSTITUTIILE UE

Parlamentul EuropeanOrganizare: Biroul PE ; Conferinta Presedintilor grupurilor politice parlamentare ; Comisiile permanente , temporare si de ancheta ; grupuri politice parlamentare ; existenta mediatorului.

Biroul PE este format din presedinte si 14 vice-presedinti alesi de PE pentru 2 ani si jumatate cu posibilitatea reinnoirii.

Presedintele este ales cu majoritate calificata a voturilor exprimate in primele 3 tururi de scrutin. Daca se impune un al patrulea tur de scrutin, va fi ales cel care reuneste cel mai mare nr. de voturi.

Vice-presedintii se aleg numai in cadrul a 3 tururi de scrutin.D 21321r174v aca nu se impune in primele 2 tururi nici un candidat, atunci se va alege cu majoritate simpla in al 3-lea tur de scrutin.

Pentru acelasi mandat se aleg si 5 chestori ca membrii ai biroului care au drept de vot consultativ.

Conferinta Presedintilor grupurilor politice parlamentare (sau Biroul largit) include in componenta sa un presedinte desemnat, la care se adauga presedintii grupurilor parlamentare, iar uneori acestora li se mai adauga si cate un membru al respectivelor grupuri politice.

Comisiile permanente se infiinteaza pe domenii de interes.

Comisiile temporare , prin activitatea lor nu pot depasi max. 12 luni si urmaresc obiective precis determinate.

Comisiile de ancheta se infiinteaza de PE pentru a examina, fara a prejudicia atributiile conferite de tratate altor institutii sau organe , acuzatiile de savarsire a unor infractiuni sau cu privire la administrarea defectuoasa a dreptului comunitar, exceptie facand cazurile in care aceste fapte nu sunt in atentia unor organe jurisdictionale si atat timp cat nu a fost inceputa procedura jurisdictionala.

Comisiile de ancheta isi inceteaza existenta odata cu depunerea raportului in cauza respectiva.

Grupurile politice parlamentare sunt formatiuni organizatorice ale parlamentarilor constituite in functie de criteriile politice care ii separa sau unesc pe parlamentari.

Un asemenea grup se constituie printr-o declaratie adresata presedintelui parlamentului , declaratie care contine denumirea grupului, componenta grupului si semnatura parlamentarilor . Daca se considera necesar, in cadrul declaratiei se fac propuneri cu privire la componenta biroului.

Pentru infiintarea unui grup politic parlamentar este necesar un nr. minim de persoane.Acest nr minim de persoane evolueaza invers proportional cu nr. statelor reprezentate (nr. statelor creste, nr.minim de parlamentari scade)

Exista un grup al apoliticilor care au desemnat un reprezentant ce nu are drept de vot in cadrul conferintei.

Mediatorul la nivelul UE este numit de PE. Mediatorul este o persoana, nu o institutie, care face anchete din proprie intiativa sau atunci cand este sesizat.El este imputernicit sa primeasca cereri si plangeri de la orice persoana fizica sau juridica rezidenta intr-unul din statele membre , cu privire la situatiile de administrare defectuoasa a afacerilor comunitare.

Curtea de Justitie si Tribunalul de Prima Instanta nu pot fi anchetate de mediator.

In cazul in care mediatorul constata existenta unor fapte de administrare defectoasa sesizeaza institutia respectiva, aceasta trebuind sa raspunda in termen de 3 luni.

Mediatorul prezinta PE un raport cu privire la constatarile facute si anual intocmeste un raport de activitate.

Mandatul sau este egal cu cel al parlamentarilor, posibilitatea reinnoirii fiind admisa . Nu poate fi demis decat de Curtea de Justitie. Pe perioada mandatului este interzisa desfasurarea oricarei alte activitati, remunerate sau nu.

Actioneaza independent de oricare alta institutie.Atributiile Parlamentului European

Control politic - PE controleaza din punct de vedere politic institutia executiva (Comisia). Atunci cand considera necesar, poate introduce o motiune de cenzura impotriva acesteia. De asemenea, controlul se exercita prin adresarea de intrebari scrise sau orale Comisiei.

Functia consultativa - PE are dreptul de a emite avizele consultative in cadrul procedurii de adoptare a actelor normative comunitare . Avizul consultativ este obligatoriu de solicitat in cadrul procedurii de consultare , dar Consiliul UE nu este obligat sa-l duca la indeplinire.

Opus avizului consultativ este avizul conform, obligatoriu de cerut si de respectat de catre Consiliu. Sunt numai 5 domenii pentru care el trebuie solicitat :

incheierea acordurilor de asociere

aderarea de noi state membre

modificarea atributiilor Bancii Centrale Europene

modificarea statutului sistemului european al Bancilor Centrale

Numirea membrilor Comisiei

3) Functie decizionala - PE este cel care decide soarta bugetului comunitar (il adopta sau il respinge) , avand rol decizional deplin. De asemenea ,el participa in mod direct la adoptarea actelor normative comunitare in cadrul procedurii de co-decizie. Procedura a fost introdusa in '93 (Maastricht) si extinsa in 1999 (Amsterdam) , conferindu-se PE largi puteri legislative . Atunci cand un act normativ comunitar este adoptat prin procedura co-deciziei , in titlul actului vom regasi ca institutii emitente , atat PE cat si Consiliul.

Curtea de Conturi

Chiar daca denumirea ei ar sugera apartenenta la categoria instantelor, aceasta nu este o jursdictie . Denumirea este data din motive de prestigiu. Cutrea de Conturi nu solutioneaza litigii , ci, prin activitatea desfasurata urmareste scopuri financiare , realizand controlul in domeniu.

A fost infiintata din initiativa PE prin tratatul de revizuire a dispozitiilor bugetare de la Bruxelles din 22 iulie 1975. In acest fel, Curtea de Conturi a inlocuit organisme anterior existente ( Comisia de Control , infiintata prin tratatele de la Roma si comisarii(delegatii) pentru conturi , infiintati prin tratatul de la Paris).

La origini, CC a aparut ca fiind un organ comunitar iar prin tratatul de la Maastricht , dobandeste statutul de institutie comunitara.

Componenta, statutul membrilor si functionarea organelor proprii

Ca institutie comunitara, Curtea de Conturi numara 25 de membrii numiti pentru un mandat de 6 ani de catre Consiliu cu majoritate de voturi, dupa consultarea PE. Exista posibilitatea reinnoirii mandatului.In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indelineasca personalul CC , tratatul de instituire a CEE, art.206 , precizeaza ca cei propusi in statele trimitatoare trebuie sa fi exercitat atributii in cadrul institutiilor de control financiar extern, avand pregatire in domeniu.

Independenta membrilor CC este asigurata si garantata in aceleasi conditii ca si independenta membrilor CIJ, in sensul ca ei nu solicita si nu accepta instructiuni, precizari de la guvernele statelor trimitatoare sau de la alte organisme interne/internationale.

Pe timpul madatului nu pot exercita nici o alta activitate profesionala, remunerata sau nu.

Dat fiind volumul mare al activitatii desfasurate, fiecarui membru al CC ii este repartizat un sector specific de activitate. Diviziunea riguroasa a muncii raspunde intru totul caracterului colegial al institutiei.

Pentru buna desfasurare a activitatilor, CC alege dintre membrii sai un presedinte pentru un mandat de 3 ani cu posibilitatea reinnoirii.

Eficacitatea si credibilitatea CC sunt caracteristici dobandite in timp si prin faptul ca membrii ce o compun sunt asistati de un numar mare de colaboratori.

Atributiile Curtii de Conturi

Sediul materiei : tratatele institutive si modificatoare

Competentele sunt foarte largi : ea se ocupa de examinarea aspectelor de legalitate si regularitate a totalitatii veniturilor si cheltuielilor comunitatilor, indiferent daca acestea sunt bugetare sau nu.

Controlul nu se exercita si asupra bunei gestiuni financiare a operatiunilor.

CC exercita controlul pe domenii si asupra institutiilor si a statelor membre in masura in care acestea au beneficiat de fonduri comunitare, cum ar fi serviciile de vama , organisme de interventie agricola etc.

Se apreciaza ca institutia CC a cunoscut imbunatatiri substantiale ale atributiilor indeplinite daca ne raportam la atributiile precedentei Comisii de control.

CC indeplineste si atributii in materia asistentei bugetare , pe langa autoritatile care au responsabilitati in domeniu( Comisia, Consiliul, PE).

CC elaboreaza avize care tin cont inclusiv de responsabilitatea pe care o are in materia controlului permanent al conturilor. Aviele solicitate CC nu sunt obligatorii in sensul conformarii conduitei institutiei participante la procesul decizional. Ele nu au caracter conform, ci consultativ. Avizele sunt obligatorii sub aspectul solicitarii, nefiind obligatorii sub aspectul punerii in aplicare. Avizele date se publica in Jurnalul oficial al UE si in publicatia Curtii de Conturi.

Sistemul jurisdictional al UE

In perioada de inceput a constructiei comunitare au existat 2 propuneri cu privire la solutionarea litigiilor aparute. Prima propunere viza solutionarea acestor litigii de catre instantele jurisdictionale deja existente in cadrul altor OI. A doua propunare se refera la solutionarea litigiilor de catre instante ad-hoc infiintate.

Nici una dintre propuneri nu a fost agreata si s-a infiintat o instanta de sine statatore.Datorita amploarei litigiilor , nici aceasta nu a facut fata activitatilor in care era implicata, aftfel, prin Actul Unic European , statele membre au propus infiintarea unei instante asociate Curtii de Justitie : Tribunalul de Prima Instanta, infiintat prin decizie a Consiliului in 1988.

Document Info


Accesari: 1857
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )