Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Sisteme economice

Stiinte politice


Sisteme economice

Dinamica si istorica prin natura sa, activitatea economica s-a desfasurat în baza conditiilor de loc si de timp, schimbându-si modul de organizare în functie de natura sistemului economic.



Teoria economica s-a preocupat, înca de la începuturile sale, sa fundamenteze tipurile specifice de organizare si reglare a activitatii econ 16116f512q omice, chemate sa aduca rezolvari viabile problemei raritatii. Sistemul economic este caracterizat de catre André Marchal ca un complex coerent de structuri institutionale si sociale, economice si tehnice, psihologice sau mentale. Acesta are drept obiectiv esential atenuarea conflictului dintre resursele limitate si nevoile nelimitate.

2.1.1. Cele trei probleme ale organizarii economice

Indiferent de sistemul economic sau de nivelul de dezvoltare, pornind de la problema fundamentala a economiei, aceea a raportului dintre resursele limitate si nevoile în continua crestere si diversificare, nelimitate, orice societate este nevoita sa dea raspuns la trei întrebari esentiale si interdependente: ce, cum si pentru cine.

- Ce bunuri trebuie sa fie produse, în ce cantitati, de ce calitate si când? Producem azi mai multe bunuri necesare consumului curent, cresterii bunastarii noastre prezente sau mai multe bunuri necesare investitiilor, pentru a creste potentialul productiei viitoare ? Este bine sa fie produse mai multe bunuri, de calitate mai slaba, sau mai putine, dar de calitate superioara ?

- Cum trebuie sa producem bunurile asupra carora ne-am hotarât prin raspunsul dat la prima întrebare? Avem la dispozitie mai multe variante, în functie de resursele disponibile, de tehnologiile existente, de sistemul economic în care ne aflam. Astfel, de exemplu, energia electrica poate fi obtinuta din carbune, hidrocentrale, hidrocarburi sau centrale nucleare. Vom opta pentru una din resurse sau pentru mai multe în functie de ceea ce este disponibil, de gradul de poluare pe care-l provoaca o varianta sau alta etc. Prin decizii de politica macroeconomica se poate opta ca energia sa fie asigurata de întreprinderi publice, private sau mixte etc.

- Pentru cine sunt produse bunurile în cadrul societatii?

Sau, altfel pusa aceasta întrebare, cum se repartizeaza rezultatul activitatii econ 16116f512q omice, masurat la nivel macroeconomic prin indicatori cum ar fi produsul national brut (P.N.B.)? Optam pentru o societate cu mari discrepante între o minoritate foarte bogata si o majoritate a populatiei saraca? Dorim, dimpotriva, o repartizare a bogatiei sociale în mod egalitar? Adoptam un sistem de repartitie prin care sa fie favorizate anumite categorii socio-profesionale?

Desi aceste trei întrebari fundamentale sunt comune tuturor societatilor, modul de solutionare a lor difera în timp si spatiu, asa cum vom vedea în continuare.

2.1.2. Tipuri fundamentale ale sistemelor economice

Delimitarea tipurilor fundamentale ale sistemelor economice poate fi realizata prin modul cum se raspunde la trei întrebari fundamentale: a) cine decide? b) care sunt motivatiile dominante ale deciziei? c) care sunt institutiile cheie ale cadrului în care se adopta deciziile? Pe baza ansamblului coerent al raspunsurilor tip la aceste întrebari se pot desprinde trasaturile esentiale ale modelelor teoretice (imaginate) ale sistemelor economice, carora le corespund în realitate regimurile economice istorice. În aceasta privinta, Raymond Barre distinge trei sisteme economice principale: sistemul economiei naturale, sistemul economiei de piata si sistemul economiei de comanda . Aceste sisteme economice s-au realizat în practica, prin mecanisme de functionare specifice. Prin acestea, sistemul economic s-a adaptat conditiilor concret-istorice existente. În fapt, aceste doua elemente - sistemele economice si mecanismele specifice - s-au integrat organic, au coexistat într-o unitate dialectica si dinamica. În diferite etape de dezvoltare a sistemului economic, mecanismul de functionare si-a schimbat structurile, mijloacele, pârghiile etc. prin care s-a asigurat miscarea sistemului economic. Totodata, realitatea economica nu a putut fi delimitata rigid în cele trei sisteme economice, ele reprezentând ideatizari teoretice, ce au coexistat si s-au interconditionat, iar aprecierea acesteia ca fiind organizata sub una din aceste forme se face dupa criteriul preponderentei pe care o detine fiecare în cadrul întregii activitati economice.



 Barre R., Economie politique, vol.1, Paris, PUF, 1969, p.195-200.


Document Info


Accesari: 7246
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )