Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Tratatele de la Roma instituind C.E.E. si EURATOM - C.E.E.A. -1957 (intrate in vigoare in 1958)

Stiinte politice


Tratatele de la Roma instituind C.E.E. si EURATOM - C.E.E.A. -1957 (intrate īn vigoare īn 1958)

Semnarea Tratatelor de la Roma a urmat Conferintei de la Messina (Italia) din 1-3 iulie 1953, a mini 111f59b 51;trilor de externe, cānd cele 6 state semnatare ale Tratatului de la Paris constituind CECO au ho­tarāt: extinderea sistemului si la alte domenii economice (īn vederea realizarii unei piete comune generale), armonizarea politicilor sociale si organizarea unei piete nucleare comune.Astfel, la 25 martie 1957, la Roma, au fost semnate 2 tratate, instituind, pe de o parte, Comu­nitatea economica europeana si, pe de alta parte, Comunitatea eu­ropeana a energiei atomice. Tratatele au fost īncheiate pentru o du­rata nelimitata si au intrat īn vigoare la 1 ianuarie 1958, dupa ratifi­carea lor de catre Germania, Franta, Italia, Luxemburg, Belgia si Olanda.

Tratatele de la Roma au marcat un recul al supranationalitatii, dar ele au prevazut posibilitati de integrare prin extinderea competente­lor Adunarii parlamentare (ai carei membri urmau sa fie alesi prin sufragiu universal direct) si prin trecerea la votul majoritar īn cadrul Consiliului.

A). Tratatul de la Roma constituind C.E.E.

Tratatul constituind CEE a stabilit ca obiectiv pentru Comunitate, īn art. 2, urmatoarele:

instituirea unei piete comune si apropierea progresiva a politi­cilor economice ale statelor membre;

promovarea unei dezvoltari armonioase a activitatilor economice īn ansamblul Comunitatii;

extindere continua si echilibrata;

stabilitate marita;

crestere accelerata a nivelului de trai;

relatii mai strānse īntre statele membre.

Īn perspectiva crearii fundamentelor "unei Uniuni din ce īn ce mai strānse īntre popoarele europene", tratatul prevede libera circulatie a marfurilor si protectia fata de "exteriorul" Comunitatii prin tarife vamale comune, libera circulatie a persoanelor si capitalurilor, pro­tectia liberei concurente. Aceste prevederi nu urmaresc nimic altceva decāt instituirea unei piete comune, cu caracteristici asemanatoare pietelor nationale.

De asemenea, Tratatul privind constituirea CEE prevede:

armonizarea politicilor economice ale statelor membre;

stabilirea unor politici sectoriale comune īn domeniul agriculturii, transporturilor, relatiilor comerciale externe.

Spre deosebire de Tratatul care a creat CECO, care, ca natura ju­ridica, este un tratat-lege, Tratatul care constituie CEE stabileste numai cadrul īn care institutiile comunitare au ca misiune promovarea dezvoltarii armonioase a activitatilor economice īn ansamblul Comunitatii, o extindere continua si echilibrata, o stabilitate marita, o crestere accentuata a nivelului de viata si relatii mai strānse īntre statele membre.

Deoarece aceste prevederi au caracter general, ele nu pot crea obligatii juridice īn mod direct; importanta lor rezida īn aceea ca ori­enteaza interpretarea dreptului comunitar īn directia atingerii obiec­tivelor CEE.

Potrivit Tratatului, CEE se sprijina, pe de o parte, pe o piata comuna si, pe de alta parte, pe apropierea progresiva a politicilor economice.

Tratatul nu contine o definitie pentru piata comuna; precizarea este, īnsa, facuta de Curtea de justitie, care o defineste ca fiind un spatiu economic unificat, lipsit de obstacole interne, īn cadrul caruia vor trebui realizate, īn mod progresiv, uniunea vamala si uniunea economica.

Potrivit unei decizii a Curtii de justitie, din anul 1964, Tratatul CEE, spre deosebire de tratatele internationale obisnuite, "a instituit o ordine juridica proprie, integrata sistemului juridic al statelor membre de la intrarea īn vigoare a Tratatului si care se impune jurisdictiilor acestora; instituind o Comunitate pe durata nelimitata, dotata cu atributii proprii, cu personalitate juridica, cu o capacitate de reprezentare pe plan international si, mai exact, cu puteri reale izvo­rāte din limitarea de competente sau dintr-un transfer de atributii ale statelor catre Comunitate, acestea si-au limitat, chiar daca Īn domenii restrānse, drepturile lor suverane si au creat, astfel, un sis­tem de drept resortisantilor si chiar lor; avānd un izvor autonom, dreptului nascut din tratat nu ar putea, deci, īn baza naturii sale originale specifice, sa i se opuna, pe cale juridica, un text intern, ori­care ar fi acesta, fara ca sa-si piarda caracterul comunitar si fara sa se puna problema chiar a bazei juridice a Comunitatii".

Obiectul Tratatului CEE de a institui o piata comuna a carei functionare intereseaza, īn mod direct, justitiabilii Comunitatii implica faptul ca Tratatul reprezinta mai mult decāt un acord care creeaza obligatii īntre statele contractante.

B). Tratatul de la Roma constituind C.E.E.A. / EURATOM

Tratatul constituind EURATOM urmareste formarea si dezvoltarea unei industrii nucleare europene, impunāndu-se sarcini multiple, si anume:

dezvoltarea cercetarii si difuzarea cunostintelor tehnice;

asumarea unei functii de reglementare a aprovizionarii statelor cu combustibili nucleari si minereuri;

īnfiintarea unei piete nucleare.

Art.52 al Tratatului prevede faptul ca EURATOM dispune de un drept de optiune asupra mineralelor, a materiilor brute si a materialelor fuzionabile speciale produse pe teritoriul statelor membre, precum si de posibilitatea de a exercita un control de securitate asupra destinatiei finale a produselor, astfel īncāt acestea sa nu fie folosite īn scopuri militare. Īn acest scop, orice īntreprindere care manipuleaza materi­ale nucleare este obligata sa prezinte Comisiei informatii asupra activitatii desfasurate, cu exceptia materialelor destinate nevoilor de aparare.


Document Info


Accesari: 9625
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )