Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
AMPLIFICATOARE CU REACTIE NEGATIVA

tehnica mecanica

Text Box: 5


AMPLIFICATOARE CU REACŢIE NEGATIVĂ5.1 Consideratii privind reactia negativa


Reactia consta īn a transfera o parte din semnalul de la iesirea unui amplificator, prin intermediul unei retele de reactie, la intrarea acestuia.

Fig. 5.1.


Īn figura 5.1 este prezentata schema bloc a unui amplificator cu reactie unde Ampf. - este amplificatorul de baza, caruia i se adauga reteaua de reactie R.R. pentru a obtine amplificatorul cu reactie AR.

Reactia este negativa īn conditiile īn care semnalul x f pe care īl aplica reteaua de reactie la intrarea amplificatorului este īn opozitie de faza cu semnalul x i furnizat de generatorul Gen.

Īn cazul semnalelor continue opozitia de faza īnseamna polaritate opusa iar, īn cazul semnalelor variabile opozitia de faza se refera la valoarea defazajului φ dintre cele doua semnale, care trebuie sa fie φ =k p ca īn figura 5.2.

Rolul R.R. consta īn prelucrarea semnalului de iesire de la iesirea amplificatorului, īn sensul scaderii amplitudinii acestuia si īn sensul obtinerii unui semnal x f care sa fie īn opozitie de faza cu semnalul x i .

Se constata ca atunci cānd semnalul de intrare xi este pozitiv semnalul furnizat de reteaua de reactie la intrarea amplificatorului este negative si invers, asa īncāt īn orice moment de timp semnalul adus de reteaua de reactie se va scadea din semnalul furnizat de generatorul Gen de semnal.


Text Box:


Fig. 5.2.


Atāt amplificatorul cāt si reteaua de reactie sunt caracterizate prin intermediul functiilor de transfer A - pentru amplificatorul fara reactie,

AR- pentru amplificatorul cu retea de reactie, si respectiv β - pentru reteaua de reactie, definite ca raport al marimii de iesire la marimea de intrare exprimate īn complex.

 Toate marimile din relatiile de mai sus sunt reprezentari īn complex ale functiilor de timp corespunzatoare. Spre exemplu eroarea E reprezinta transformata īn complex a abateriia marimii x f - furnizate de RR īn raport cu marimea x i - prescrisa de generatorul notat cu Gen.

Nota. Convenim sa notam īn continuare, pe tot parcursul paragrafului, marimile complexe cu litere mari ale alfabetului fara a mai utiliza sublinierea.

Din relatia de definitia factorului de amplificare


Se noteaza produsul


care se numeste transmisie pe bucla .


Factorul de amplificare A R al amplificatorului cu reactie este de (1+T) ori mai mic decāt factorul de amplificare al amplificatorului din componenta sistemuluiPe seama acestei scaderi a factorului de amplificare se obtin anumite avantaje (care nu s-ar ob# 12112p158m 5;ine fara reactia negativa) si anume[8]:

se produce o desensibilizare a valorii factorului de amplificare la dispersia componentei electronice din componenta sistemului, datorita faptului ca factorul A R depinde de β (care este realizat de obicei cu elemente pasive de circuit);

permite adaptarea impedantei amplificatorului cu impedanta generatorului si cu impedanta sarcinii īn scopul realizarii transferului optim al semnalului;

se reduce efectul zgomotului propriu dispozitivelor active;

se reduce efectul neliniaritatii caracteristicii de transfer a amplificatorului;

cresterea bandei de frecventa a amplificatorului care determina scaderea distorsiunilor datorate transferului semnalului de la intrarea la iesirea amplificatorului.

Pentru a unifica modul de lucru īn cazul amplificatoarelor prevazute cu retea de reactie negativa se impune a se efectua calculul asupra unui factor de amplificare specific fiecarui tip de reactie si anume calculele se efectueaza pentru factorul de amplificare definit astfel:
Factorul de reactie corespunzator se exprima prin raportul

Īn teoria generala a reactiei se utilizeaza notatia β pentru factorul de reactie si acelasi factor īn aplicatii este notat cu "f", motiv pentru care īn continuare se va folosi notatia "f" sau β.


De notat urmatoarele:

atāt amplificatorul de baza cāt si reteaua de reactie se considera unilaterale, ceea ce īnseamna ca semnalul se transmite de la intrare la iesire si nu se transmite nimic invers,

faptul ca intrarea retelei de reactie se gaseste la iesirea amplificatorului de baza iar iesirea retelei de reactie se gaseste la intrarea amplificatorului.5.2. Topologii ale amplificatoarelor cu reactie


Mai īntāi cāteva precizari privind terminologia.

Termenul de topologie se refera la structura sistemului, sau altfel spus la modul de interconectare a elementelor care compun sistemul.

Folosim termenul

comparare cānd discutam despre marimi de la intrarea amplificatorului

si termenul

esantionare īn conditiile īn care discutam despre marimi de la iesirea amplificatorului.

termenul

īn nod īn cazul curentului

si termenul

pe bucla īn cazul tensiunii .

Spre exemplu īn cazul amplificatorului cu reactie negativa "cu esantionare īn nod si comparare pe bucla" avem o retea de reactie care preia de la iesirea amplificatorului o parte din curentul furnizat sarcinii īl prelucreaza si aduce la intrarea amplificatorului o tensiune īn opozitie de faza cu tensiunea furnizata de generatorul de semnal.

Din consideratii privind claritatea expunerii atāt amplificatorul de baza cāt si reteaua de reactie vor fi exprimate prin intermediul parametrilor de cuadripol. Mai mult, se vor folosi acei parametri de cuadripol care sa conduca prin cāt mai putine operatii matematice la rezultat (la concluzia expunerii) si anume se vor folosi parametrii de cuadripol care contin īn membrul drept variabile independente de prezenta retelei de reactie.

doua marimi la iesirea acestuia rezulta ca sunt posibile 4 topologii ale amplificatoarelor cu reactie:

esantionarea īn nod si compararea īn nod;

esantionare pe bucla si comparare pe bucla;

esantionare pe bucla si comparare īn nod;

esantionare īn nod si comparare pe bucla.

Īn continuare vom stabili factorii specifici fiecarei topologii.Amplificatorul cu esantionare īn nod si comparare īn nod


Reteaua de reactie preia o parte din curentul de iesire al amplificatorului (daca nu ar fi fost RR curentul la iesirea amplificatorului ar fi fost IL pe cānd īn prezenta RR curentul este mai mic, fiind notat cu I0 ), īl prelucreaza si transfera la intrarea amplificatorului sub forma unui curent notat I f .

Topologia sistemului cu reactie de tipul esantionare īn nod si comparare īn nod este prezentata īn figura 5.3.


Tensiunea de iesire V0 este atāt la iesirea amplificatorului cāt si la

intrarea retelei de reactie.

Tensiunea de la intrarea amplificatorului Vi este si tensiune de iesire a retelei de reactie.

Marimile independente de structura sunt cele doua tensiuni ceea ce īnseamna ca se impune a descrie ambii cuadripoli prin intermediul relatiilor care contin īn membrul drept cele doua tensiuni. Se vor folosi parametrii de cuadripol "y".

Ecuatiile asociate cuadripolului suntParametrii de cuadripol pot fi determinati

prin calcul ;

experimental prin īncercarile de mers īn gol si de mers īn scurcircuit efectuate asupra cuadripolului fizic.

Īn ambele situatii se folosesc relatiile


(admitanta de intrare),


(admitanta de iesire),


(admitanta de transfer de la intrare la iesire),(admitanta de transfer de la iesire la intrare).


Tensiunea de iesire V 0 este atāt la iesirea amplificatorului cāt si la

intrarea retelei de reactie.

Toate calculele se fac, īn cazul amplificatorului cu esantionarea īn nod si compararea īn nod, asupra acelui factor de amplificare definit prin raportulsi notat cu indice z (pentru ca este de natura unei impedante)


.


Factorul de reactie corespunzator este


Īntre tensiuni se pot scrie relatiileceea ce īnseamna ca marimile independente sunt curentii I0 si Ii .


Factorului de amplificare afectat de reactie   iar factorul de reactie este


Amplificatorul cu esantionarea pe bucla - compararea īn nod


Reteaua de reactie prelucreaza tensiunea de la iesirea amplificatorului si injecteaza la intrarea acestuia un curent. Topologia sistemului cu reactie de tipul esantionare pe bucla si comparare īn nod este prezentata īn figura 5.5.
Marimile independente sunt V g si I 0 .

Factorul de amplificare afectat de reactie care se utilizeaza īn calcule pentru aceasta topologie este

iar factorul de reactie


Amplificatorul cu esantionarea īn nod si compararea pe bucla


Marimile independente sunt V g si I 0 ,

Factorul de amplificare afectat de reactie care se utilizeaza īn calcule pentru aceasta topologie este


iar factorul de reactie

Daca compararea se face īn nod impedanta de intrare a sistemului cu reactie va scadea. Explicatia pleaca de la definitia impedantei de intrare

Daca compararea se face pe bucla impedanta de intrare va

creste, pentru ca reactia va afecta tensiunea de la intrare.

Daca esantionarea se face īn nod impedanta de iesire a

sistemului cu reactie va scadea. Explicatia pleaca de la definitia impedantei de iesire

,

care are la numitor curentul de iesire, curent care este afectat de reactie.

Daca esantionarea se face pe bucla impedanta de iesire va

creste, pentru ca reactia va afecta tensiunea de la intrare.

Document Info


Accesari: 6580
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )