Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CAUZELE sI CLASIFICAREA ERORILOR ÎN NAVIGAŢIE.

tehnica mecanica


CAUZELE sI CLASIFICAREA ERORILOR ÎN NAVIGAŢIE. DETERMINAR A INFLUENŢEI ACESTORA ASUPRA PRECIZIA LINIILOR DE POZIŢIE COSTIERE


Observatiile de navigatie costiere, astronomice, electronice, meteorologice la fel ca orice observatii facute de om sunt afectate de erori.
11.1. EROAREA DE NAVIGAŢIE


DEFINITIA 11.1 Eroarea de navigatie reprezinta abaterea de la drumul navei stabilit, nedescoperita la timp si necorectata eficient, care poate duce la accidente, marirea nejustificata a duratei marsului.

Cauzele erorilor de navigatie sunt:

determinarea gresita a punctului navei;

neglijente grave în lucrul pe harta;

folosirea de instr 10510u2012k umente sau aparate de navigatie neetalonate sau defecte;

neglijarea influentei factorilor hidrometeorologici;

citirea gresita a   indicatiilor instrumentelor si aparaturii de navigatie.

Aceste erori nu sunt cuantificabile, fiind de natura subiectiva.


11.2. EROAREA DE OBSERVAŢIE


DEFINITIA 11.2 Eroarea de observatie reprezinta o abatere mica a valorii obtinute (citite) pentru o marime oarecare, fata de valoarea reala a acesteia.

Eroarea de observare este de natura obiectiva si poate fi cuantificata.


11.3 CAUZELE ERORILOR DE OBSERVAŢIE ÎN NAVIGAŢIE


Cauzele erorilor de observatie în navigatie sunt:

imperfectiunea instrumentelor si aparatelor de navigatie folosite;

imperfectiunea procedeelor folosite si metodelor de prelucrare a datelor obtinute;

imperfectiunea organelor de simt ale observatorului;

influenta conditiilor de mediu (starea marii, vizibilitatea orizontului,

balansul navei);

starea fizica si psihica a observatorului.11.4 CLASIFICAREA ERORILOR DE OBSERVAŢIE


Erorile de observatie în navigatie se clasifica în:

erori sistematice;

erori accidentale.

Aceasta clasificare se face functie de caracterul actiunii erorilor asupra marimii parametrului masurat si depinde de legea de distributie a erorilor într-o serie de observatii.

Daca legea este functionala, poate fi cuantificata printr-o formula, atunci erorile sunt sistematice, iar daca legea statistica apare numai într-un numar oarecare de observatii, erorile sunt accidentale.

Exista si erori grosiere datorate neatentiei sau greselilor evidente în executarea observatiilor si a calculelor.


Erorile sistematice de observatie


Erorile sistematice apar pe baza unor legi care sunt cunoscute si studiate de la caz la caz, sunt constatate într-o serie de observatii daca conditiile de masurare nu se schimba. Influenta erorilor sistematice poate fi redusa sau înlaturata prin introducerea unor corectii determinate.

Cauzele care determina aparitia erorilor sistematice sunt:

instrumentale;

personale (individuale, proprii observatorului - "ecuatia personala");

teoretice.


Erorile instrumentale


Erorile instrumentale sunt datorate instrumentelor sau aparatelor folosite în masurarea parametrilor de navigatie. Aceste erori se pot elimina prin etalonarea instrumentelor si a aparatelor de navigatie.


Erorile personale


Erorile personale sunt proprii observatorului, depind de experienta, de sensibilitatea organelor de simt si de starea psiho-fizica a acestuia cuantificate de "ecuatia personala a observatorului"; prin practica acestei erori se pot determina si elimina.

Erorile teoretice


Erorile teoretice sunt datorate conditiilor de mediu, de stare a marii, temperatura, curbura suprafetei terestre, refractia atmosferica, etc.; aceste erori se pot elimina prin introducerea de corectii corespunzatoare determinate cu ajutorul   unor table speciale de corectie.


11.4.2. Erorile accidentale


Erorile accidentale sunt acele erori care nu se supun unei anumite reguli; ele sunt studiate statistic. Erorile accidentale sau întâmplatoare apar din cauze neprevazute, variabile si neregulate; ele pot fi datorate nestabilizarii rozei compasului, balansului navei, vizibilitatii, antrenamentului nesatisfacator   al observatorului.

Aparitia acestor erori fiind categorica si de neînlaturat se impune stabilirea unor procedee care sa permita obtinerea unui rezultat de compromis al parametrului de navigatie masurat care sa fie mai apropiat de valoarea reala a acestuia; de asemenea trebuie sa se stabileasca precizia valorilor masurate.

Se considera ca erorile accidentale sunt mai mici decât erorile sistematice, în conditii normale de observatie si pentru un observator mediu antrenat.


11.5 PRECIZIA LINIILOR DE POZIŢIE COSTIERE


Analiza preciziei liniilor de pozitie costiere se va face pentru situatiile mai des întâlnite în practica navigatiei.


11.5.1. Erori ale dreptei de egal azimut


Pentru dreapta de egal azimut se analizeaza influenta urmatoarelor erori posibile (fig.11.1):

eroarea în corectia compasului;

eroarea de înclinare a alidadei compasului.

Eroarea în dreapta de egal azimut creste cu distanta la reper si de aceea se recomanda relevarea reperelor costiere mai apropiate de nava.

Observatia 11.2 Valoarea arcului de cerc capabil de un unghi orizontal obtinut din diferenta a doua relevmente, afectate de o eroare sistematica, la doua repere, nu este afectata de aceasta eroare si de aceea, când corectia compasului nu este determinata cu precizie se va determina punctul navei cu unghiuri orizontale obtinute prin diferenta de relevmente compas observate.Fig.11.1


Eroarea de înclinare a alidadei


Eroarea de înclinare a alidadei compasului apare pe timpul efectuarii masurarii relevmentelor ca urmare a nementinerii planului vertical al alidadei compasului în planul vertical al reperului vizat si are valoarea exprimata în formula de mai jos, unde h este înaltimea reperului vizat si i este unghiul de înclinare a alidadei (fig.11.2):  (11.1)


Fig.11.2

Observatia 11.4 La o anumita înclinare i, a alidadei, eroarea în relevment creste cu înaltimea h a reperului, de aceea alidada trebuie mentinuta cu planul de vizare în verticalul reperului si de aceea se vor releva cu precadere repere cu o înaltime h cât mai mica.


Eroarea arcului de cerc capabil de un unghi orizontal masurat este exprimata în formula de mai jos:


  (11.2)


unde: e este eroarea arcului de cerc capabil de un unghi orizontal observat;   l - distanta dintre punctul adevarat al navei la dreapta care uneste cele doua repere; α - unghiul orizontal între cele doua repere.

Observatia 11.5 Unghiul orizontal masurat cu sextantul la doua repere este mai precis decât cel determinat din diferenta relevmentelor masurate la acelasi reper.


Fig.11.3


Observatia 11.6 În conditii deosebite de observatie, balans, noaptea, la distante mari de coasta, unghiurile orizontale se determina din diferenta de relevmente.
Erori ale cercului de egala distanta


Pentru cercul de egala distanta se analizeaza influenta modului de masurare si determinare a distantelor asupra erorilor cercului de egala distanta (fig.11.4).

Eroarea în distanta se exprima în formula de mai jos:(11.3)unde: Δd este eroare în distanta; H - înaltimea reperului; ΔH - eroarea în înaltimea reperului; β - unghiul vertical masurat; Δβ - eroarea în masurarea unghiului β.


Fig.11.4

Observatia 11.6 Precizia distantei masurate la un reper depinde de procedeul folosit.

Concluzia 11.1 Precizia distantei determinate din unghiul vertical β cu sextantul depinde de precizia unghiului vertical masurat si de precizia înaltimii reperului H.

Concluzia 11.2 Eroarea distantei masurate este proportionala cu distanta la reper si de aceea se recomanda masurarea distantelor la repere aflate la distante mici de nava.


11.5.4. Erori ale (sensibilitatea) aliniamentului


Analiza erorilor ce pot apare în utilizarea acestei linii de pozitie costiera se face prin determinarea valorii sensibilitatii aliniamentului.

Sensibilitatea aliniamentului se exprima prin abaterea a, fata de axa aliniamentului si de momentul în care segmentul d - distanta dintre cele doua repere componente al aliniamentului, se vede sub un unghi de 2' (fig.11.5)
Fig.11.5


Abaterea se exprima prin relatia:


(11.4)


unde: a este   abaterea aliniamentului; D - distanta de la un obstacol de evitat la primul reper component al aliniamentului; d - distanta dintre reperele componente ale aliniamentului.

Eroarea de 2'   se realizeaza când observarea suprapunerii reperelor aliniamentului se face direct cu ochiul liber. În cazul în care se utilizeaza un aparat optic (binoclu, alidada optica) eroarea este de 1'

Document Info


Accesari: 4372
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )