Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























CĀMP MAGNETIC PULSATORIU

tehnica mecanica




18.2.2. CĀMP MAGNETIC PULSATORIU


Cāmpul magnetic pulsatoriu apare atunci cānd infasurarea este parcursa de un curent alternativ monofazat. Pentru ilustrat se considera un cilindru metalic si o carcasa feromagnetica cu doua crestaturi pe faza, in care se aseaza o bobina cu N spire (fig.18.2.3).




Initial admitem ca bobina este strabatuta de un curent continuu I, care produce un spectru magnetic ca in (fig.18.2.3.), cāmpul magnetic este bipolar (p=1) si in intrefier are valoarea Bd = Bm cosa in punctul M de coordonata a ( unghi geometric). Deci in orice punct al cāmpului magnetic in intrefier, inductia magmnetica ramāne constanta in timp , dar se schimba de la un punct la altul cosinusoidal.

Daca prin bobina circula un c.a. monofazat de forma: i = sin wt, atunci forma liniilor de cāmp nu se schimba, insa valoarea inductiei magnetice in fiecare punct din intrefier variind proportional cu curentul (Bd i) rezulta ca variaza sinusoidal.



Fig. 18.2.3. Spectrul magnetic al unei infasurari monofazate



In acest caz inductia magnetica intr-un punct din intrefier este functie atāt de unghiul geometric (a), cāt si de timp.

Deci:

Bd a,t) = Bmsin wt cos a (18.2.1.)

In cazul unei armaturi ( cu p perechi de poli) unghiul electric aE aE a p inductia magnetica este data de expresia

Bd (pa,t) = Bmsin wt cos pa ( 18.2.2.)

Modul cum variaza in timp si spatiu inductia magnetica este redata in (fig.18.2.5.). La periferia interioara a statorului exista deci punct in care inductia magnetica este in permanenta nula. In celelalte, inductia magnetica - variaza sinusoidal in timp, cu o amplitudine variabila de la un punct la punct.

O asemenea variatie in timp si spatiu este analoga undelor stationare din acustica sau electrodinamica. Un asemenea cāmp poarta numele de cāmp pulsatoriu, sinusoidal in timp si spatiu.



18.2.3. CĀMP MAGNETIC INVĀRTITOR


Un sistem trifazat de bobinaje parcurs de curentii simetrici in intrefierul masinii un cāmp magnetic radial, invārtitor cu viteza de rotatie Wl proportional cu pulsatia wl si invers proportionala cu numarul de perechi de poli, Wl wl/p. Sensul de rotatie al cāmpului este cel de succesiune a curentilor din fazele sistemului trifazat.

Pentru simplificare se considera cazul unei armaturi trifazate cu o pereche de poli si cu bobinele fiecarei faze, reprezentate ca si cum ar fi conectate in cāte o pereche de crescaturi (fig.18.2.3.). Fiecare faza parcursa de curent alectric creeaza un cāmp magnetic orientat radial in intrefier unde poate fi exprimat ca functie periodica aproximativ cosinusoidala de argument a al unei directii radiale in raport cu axa fazei referinta ( perpendicular pe planul spirei A-X.)

Inductiile magnetice cu repartitie cosinusoidala in intrefier, create de fiecare din curentii celor trei faze decalate in spatiu cu 2p 3 radiani au urmatoarele expresii:

Ba = Bamcosa

Bb = Bbmcos

Bc = Bcmcos (18.2.4)

daca intensitatile curentilor formeaza un sistem trifazat simetric, amplitudinile inductiilor Bam, Bbm, Bcm vor fi de asemenea simetrice.


Bam = Bm sin wt



Bbm = Bm sin wt -

Bcm   = Bm sin wt - (18.2.5.)

Cāmpurile magnetice ale fazelor sunt atunci pulsatorii in timp.

Ba = Bm sinwt cos a

Bb = Bm sin wt - cos (18.2.6.)

Bc = Bm sin wt - cos

Cāmpul magnetic total in intrefier rezulta din insumarea celor trei cāmpuri radiale componnete.

B= Ba + Bb + Bc = Bmsin (wt - a (18.2.7.

Expresia obtinuta corespunde unui cāmp magnetic invārtitor cu o repartitie sinusoidala in spatiu ( de argument a ) avānd viteza unghiulara egala cu pulsatia w

In masinile cu p perechi de poli, o succesiune trifazata de bobine ocupa 2p p din perimetrul cercului interior al cilindrului armaturii statorice, armatura prezentānd p succesiuni trifazate de bobine. La o perioada a curentilor trifazati cāmpul rotoric cu p perechi de poli se va deplasa cu un unghi egal cu 2p p ( in loc de 2p ca in cazul unei singure perechi de poli) si deci viteza sa unghiulara este W = . Unghiul electric este multiplu de p ori a unghiului geometric.

Expresia cāmpului magnetic invārtitor al unei armaturi trifazate cu p perechi de poli este :

Bd a, t) = Bm sin (wt- pa) =Bm sin p(Wt-a (18.2.8)

Un asemenea cāmp (fig.18.2.6) este net diferit de cāmpul pulsatoriu sinusoidal in timp si spatiu definit prin expresia (18.2.2).

Intr-adevar, intr-un punct oarecare la periferia interioara a statorului inductia variaza sinusoidal in timp cu amplitudinea 3 2Bm constanta. Succesiv la timpuri diferite, aceasta valoare maxima se regaseste in diferite puncte la periferia interioara a statorului. De aceea un asemenea cāmp poarta numele de cāmp invārtitor, sau in orice moment t exista un loc in patiu in care B este maxim ( Bm ).


Fig.18.2.4. Reprezentarea sensului de referinta si a spectrului campului magnetic

Fig.18.2.5. Variatia in timp si spatiu a unui cāmp pulsatoriu sinusoidal in timp si spatiu

Fig. 18.2.6. Variatia in timp si spatiu a unui cāmp invārtitor











Document Info


Accesari: 3332
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )