Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Cazan de perete pentru īncalzire centrala cu boiler īncorporat pentru preparare apa calda menajera

tehnica mecanicaCazan de perete pentru īncalzire centrala

cu boiler īncorporat pentru preparare apa calda menajera
PROTHERM 24 (12) KOZ

PROTHERM 24 (12) KTZ


PROTHERM, s.r.o.

909 01 Skalica, ul. pplk Pľjusťa 45

phone: (0801) 64 5632, 64 4016

fax: (0801) 64 4017


Instructiuni de utilizare si instalare


I. INSTRUCŢIUNI PENTRU UTILIZAREA sI INSTALAREA CAZANELOR PE GAZ


PROTHERM 24 (12) KOZ

PROTHERM 24 (12) KTZ
Stimate beneficiar,


Ati devenit un proprietar al cazanului de perete pe gaz PROTHERM KOZ (KTZ) pentru gaz natural sau gaz de butelie (GPL).

Credem ca acest cazan va asigura deplina dvs. Satisfactie - dar anumite cerinte minime trebuie īndeplinite īn acest sens.

Cazanul si toate accesoriile lui trebuie sa fie instalate si folosite īn concordanta cu documentatia de proiectare, reglementarile producatorului (conf. Prezentelor instructiuni). Standardele si Normativele tehnice īn vigoare.

Cazanul poate fi instalat numai īn mediul pentru care este proiectat, iar tipul KOZ numai īn spatiul ventilat (aerisit) conform reglementarilor STN 386441 (vezi capitolul 3.1.), iar īn Romania conform Normativ I6,

Instalarea si punerea īn functiune (sau resetarea) a cazanului poate fi facuta doar de un profesionist autorizat de producatorul (furnizorul) cazanului, si de catre ISCIR.

Īn cazul īn care exista un defect al cazanului, anuntati unitatea de service autorizata deoarece o interventie necalificata poate produce defectarea cazanului (si/sau a accesoriilor sale), si genereaza pierderea garantiei.

Verificati daca furnitura livrata este completa.

Verificati daca tipul cazanului corespunde folosintei planificate.

Ori de cāte ori nu sunteti siguri cum sa utilizati cazanul, studiati toate instructiunile importante din acest manual si urmati-le cu atentie.

Nu īnlaturati sau falsificati īnsemnele sau inscriptiile de pe cazan.

Dupa ce durata de viata a expirat, cazanul si accesoriile sale trebuie īnlaturate īntr-un mod care trebuie sa tina seama de protectia mediului īnconjurator (ecologic).


CARACTERISTICILE CAZANULUI


Cazanele pe gaz PROTHERM KOZ (tiraj natural) si KTZ (camera de ardere etansa, tiraj fortat) servesc la prepararea apei,calde pentru īncalzire (AT-īn continuare) si apei calde menajere cu ajutorul rezervorului de acumulare instalat īn cazan. Cazanul este destinat īn special folosirii īn apartamente, case de locuit, gradinite, crese, īn magazine mai mici, restaurante, ateliere etc.

Cazanele se produc cu limitele de putere termica stabilite la 12 si 24 kW. Puterea termica īn cifre este scrisa īntotdeauna īn fata literelor. Tipul combustibilului utilizat este simbolizat prin literele ZP/G pentru gaz natural si P/LPG pentru gaz de butelie GPL. Exemplu de notatie: Protherm 12 KOZ-ZP semnifica cazan de 12 kW, tiraj natural, combustibil gaz natural, cu rezervor de acumulare pentru apa calda menajera.

Limita superioara de putere termica poate fi modificata conform necesarului si a pierderii de caldura īn cladirea respectiva.

Exista de asemenea urmatoarele caracteristici de functionare a cazanului:

Reglarea continua bazata pe compararea permanenta īntre valoarea reala si valoarea prestabilita a puterii termice; aceasta reglare este proportionala, de exemplu puterea termica este mai mare daca diferenta este mai mare si invers.

O pornire usoara, cazanul lucreaza la valoarea minima a puterii pentru un anumit interval de timp dupa ce gazul este aprins; aceasta functionare nu este activa cānd se cere apa calda menajera pentru care scop puterea termica este aproape imediat folosita integral.

Timpul de functionare a pompei -postcirculare- īn cazul īn care cazanul a fost oprit din functionare, pompa asigura circulatia pentru īnca 3 minute īn plus īn circuitul de īncalzire

Īmpiedicarea ciclica (pentru apa calda pentru īncalzire); daca cazanul a fost decuplat, o alta cuplare este imposibila pentru 3 minute si apoi e capabila sa se produca numai daca temperatura agentului termic a scazut cu 8ŗC.

Protectia la īnghet a sistemului; pompa de recircualre porneste daca temperatura agentului termic este mai mica de 10ŗC.

Protectia la īnghet a cazanului, cazanul porneste daca temperatura agentului termic este mai mica de 8ŗC.

Protectia la īnghet a rezervorului de acumulare - daca este īnchisa īncalzirea apei calde menajere.

Īmpiedicarea pornirii cazanului īn cazul īnghetarii, deoarece īnghetarea poate duce la totala distrugere a cazanului.

Protectia la supraīncalzire care porneste pompa daca temperatura agentului termic este mai mare decāt valoarea prestabilita sau 85 ŗC. Cazanul este oprit daca temperatura agentului termic este mai mare de 90 ŗC.

Protectia contra bloca 20220w2212u rii datorita sedimentelor- porneste pompa pentru un scurt timp daca cazanul si implicit pompa nu a functionat timp de 24 de ore.

Afisarea temperaturilor agentului termic si apei calde menajere si a mesajelor fundamentale de eroare.

Un modul hidraulic integrat care reduce semnificativ tevile de legatura si conexiunile la cazan si usureaza operatiile de schimb a pieselor componente.

Un by-pass care face posibila circulatia apei prin cazan chiar daca toate valvele termostatice sunt īnchise.

Īmpiedicarea automata a pornirii cazanului īn cazul lipsei de apa din instalatie.

Clasa de protectie electrica mai īnalta face posibila amplasarea cazanului īn bai, cu respectarea īnsa a prescriptiilor producatorului (furnizorului), respectiv a Normativelor īn vigoare referitoare la conditiile de montare a centralelor termice.

Cazanul PROTHERM KOZ este echipat cu un sistem de control al tirajului (SKKT).
2.DESCRIERE GENERALA


Sursa de caldura este un arzator atmosferic pe gaz, modern, situat īn partea inferioara a camerei de ardere.

Un schimbator de caldura din cupru foloseste temperatura gazelor de ardere pentru īncalzirea agentului termic. Finisarea suprafetei schimbatorului (incluzānd nervurile) este o vopsea de aluminiu pe baza de silicon rezistenta la temperatura; trebuie acordata o atentie deosebita nervurilor schimbatorului de caldura care nu trebuie deteriorate īn timpul unei interventii, service etc.

Pentru īncalzirea apei calde menajere, īn interiorul cazanului exista un rezervor de forma cilindrica cu capacitatea de 45 l. Īn rezervor este situata conducta spiraloida prin care circula agentul termic- serpentina de īncalzire.

Rezervorul pentru apa calda menajera este emailat la interior si echipat cu un electrod, -anod de magneziu īmpotriva coroziunii. La exterior rezervorul este acoperit cu spuma poliuretanica sau un alt tip de izolatie termica, protejata cu o folie de aluminiu.

Circulatia agentului termic este asigurata de o pompa de circulare caracterizata printr-o functionare silentioasa si fiabilitate.

Partea automatizata de aprindere porneste cazanul si īl mentine īn functionare. Este integrata īn acelasi sistem cu armatura- vana de gaz, ceea ce īnseamna putine elemente de interconectare.

Reglarea (modularea) este realizata de un panou cu reglare continua controlat de un microprocesor.

Un vas de expansiune īnchis cu membrana de capacitate 7 l este situat īn interiorul cazanului.

Orice cantitate de aer ramasa īn cazan este evacuata īn exterior printr-un aerisitor automat situat pe pompa - capacul trebuie slabit!

Cānd exista consum de apa calda menajera, o valva cu 3 cai directioneaza prin circulatie fortata , agentului termic īn rezervorul pentru apa calda menajera; dupa ce consumul de apa calda menajera s-a oprit, iar rezervorul este plin cu apa calda, valva cu 3 cai directioneaza din nou agentul termic īnapoi īn sistemul de īncalzire.

Un termostat de siguranta la supraīncalzire nu permite cresterea temperaturii apei peste 105 ŗC.

Siguranta la suprapresiune este asigurata de o supapa de siguranta care deschide la 250 kPa.
  1. INSTALAREA CAZANULUI

Indicatii generale referitoare la instalarea cazanului

Cazanele PROTHERM pot fi instalate si puse īn functiune numai de un personal autorizat īn aceasta activitate īn conformitate legislatia īn vigoare. O retea de centre de service instruita de producator, īn conformitate cu aceste cerinte, este disponibila pentru instalare si reparatii, garantie si post garantie.

La orice interventie la cazan care este conectat electric (chiar daca intrerupatorul principal este īnchis), trebuie īntotdeauna sa se urmareasca reglementarile de siguranta īn functionare .

PROTHERM 24 KTZ (24 KOZ) - ZP este proiectat pentru combustibil gaz metan, cu presiunea īn retea de 1,8 kPa, cu puterea calorica īntre 9 si 10 KWh/m³. Reteaua de gaz īn cladire si contorul de gaz trebuie sa aiba o capacitate suficienta corespunzatoare tuturor consumatorilor de gaz ale beneficiarului. Instalatia care alimenteaza cazanul trebuie sa aiba diametrul de cel putin 1/2", dar un diametru mai mare (3/4") este recomandat.


PROTHERM 24 KTZ (24 KOZ) - P este proiectat pentru combustibil propan-butan (LPG), cu puterea calorica īntre 12,3 si 13,0 KWh/kg. O functionare sigura presupune alimentarea de la un rezervor tampon instalat lānga obiectivul īncalzit si reumplerea lui de un personal autorizat.

Presiunea de alimentare a cazanului de 3,0 kPa se va asigura cu un reductor de presiune.

24 KOZ este modelul cu evacuarea gazelor arse la un cos de fum cu un tiraj natural, constant īntre 2 si 200 Pa. Cazanul este racordat la cosul de fum printr-o tubulatura a carei diametru corespunde racordului de iesire a gazelor arse de la cazan. Este strict interzis a plasa orice schimbator de caldura īn racordul la cosul de fum. Tubulatura pentru gaze nu este inclusa īn furnitura.

Tubulatura pentru gaze si cosul de fum trebuie sa corespunda normelor legale referitoare la instalarea cazanelor, respectiv a cosurilor de fum. Daca principiile date īn aceste standarde sunt respectate, toate efectele nedorite vor fi īmpiedicate, cum ar fi excesiva racire a gazelor, infiltratii de umiditate īn pereti, variatii īn tirajul cosului si efecte negative īn functionarea cazanului.

Cazanul īsi ia aerul de combustie din spatiul īn care este situat, cu cerinta ca trebuie sa existe cel putin 0,8 m³ pentru fiecare 1 KW putere termica furnizata cu conditia existentei unui spatiu de ventilatie direct. Daca ventilarea este imposibila, cerinta este 2 m³ de spatiu pentru fiecare 1 KW putere furnizata . In plus cazanul fiind un aparat consumator de gaz metan, la istalarea lui se va face īn conformitate cu Normativul I6.

Modelul 24 KTZ are tubulatura dubla, concentrica, etansa; intrare aer ardere - iesire gaze arse.

Elementele standard furnizate de producator fac posibil ca beneficiarul sa instaleze trasee cu tubulatura dubla practic pentru toate posibilitatile uzuale.

Deoarece gama tuturor situatiilor posibile este foarte larga, nu se includ elemente de traseu duble īn pret si furnitura standard.

Cazanele sunt proiectate pentru functionarea cu agent termic - apa corespunzānd standardului ČSN 07 7401, I18 (nu trebuie sa fie acida, pH-ul trebuie sa fie mai mare de 7 si duritatea trebuie sa fie minima).

Nu trebuie folosite amestecuri anti-īnghet pentru īncalzire, deoarece proprietatile acestora nu corespund cazanului, īn particular schimb de caldura mai mic, expansiune mare a volumului, īmbatrānire, daune la partile din cauciuc. Daca conditii particulare īl obliga pe beneficiar sa foloseasca lichide anti-īnghet pentru a īmpiedica sistemul de īncalzire sa īnghete, garantia nu va acoperi defectele cazanului datorate folosirii amestecurilor antiiīnghet, sau nefunctionarea la parametrii nominali datorita acestora.

Īnainte de montarea cazanului, circuitul de īncalzire trebuie spalat cu apa sub presiune. Daca sistemul a functionat deja, directia de spalare trebuie sa fie opusa directiei de circulatie a agentului termic.

Un colector de impuritati este recomandat sa fie instalat īnaintea cazanului (de ex. pe ramura de retur). Forma colectorului trebuie sa fie astfel ca impuritatile sa poata fi īnlaturate īn mod regulat fara necesitatea golirii unei cantitati mari de apa din circuitul de īncalzire. Colectorul de impuritati poate fi combinat cu un filtru, dar un filtru cu sita singur nu este o protectie suficienta. Atāt filtrul cāt si colectorul de namol trebuie sa fie verificate si curatate cu regularitate.

Garantia cazanului nu acopera daunele cauzate de impuritatile din circuitul de īncalzire,din circuitul de ACM, sau datorate duritatii apei. (cum ar fi īnfundarea schimbatorului sau blocarea pompei).

Cerintele pentru calitatea apei calde menajere sunt date de ČSN 83 0616 (apa potabila ČSN 75 7111). Daca suma valorilor concentratiilor de calciu si magneziu depaseste 1,8 mmol/l, masuri nemecanice īmpotriva depunerii de piatra trebuie luate (cum ar fi filtre magnetice sau electromagnetice, cu polifosfati, etc).

Pentru amplasarea si functionarea cazanului, corespunzator normei ČSN 06 1008 urmatoarele articole nu trebuie sa fie aproape de cazan:

materiale inflamabile si semi-inflamabile mai aproape de 100 mm de marginile cazanului;

materiale combustibile (placi fibrolemnoase, poliuretan, PVC, fibre sintetice, cauciuc etc.) mai aproape de 200 mm de marginile cazanului;

Cazanul este proiectat pentru functionarea īn cadrul AA5/AB5 a normei ČSN 33 2000-3 si ČSN 33 2000-5-51 (īn speta temperatura mediului īntre 5 si 40 C, umiditatea pāna la 85%, dependent de temperatura).

Cazanul este potrivit pentru zonele 1, 2 si 3 īn spatii cu cada de baie sau dus sau alte facilitati de spalare, cum sunt date īn norma ČSN 33 2000-7-701; el nu trebuie instalat īn zona 0. Daca cazanul este instalat īn spatiile de mai sus, el trebuie prevazut cu protectie īmpotriva accidentelor electrice (ex legare la pamānt) si trebuie respectate normativele I7, I6.


OBSERVAŢIE: Īn practica pot apare anumite situatii īn care beneficarul sau echipa de service trebuie sa urmeze urmatoarele masuri de siguranta:

a). Pentru a proteja cazanul īmportiva pornirii accidentale (inclusiv din īntāmplare), cānd cazanul este inspectat si reparat la tubulatura de gaze, teava de gaz sau apa, alimentarea electrica trebuie īntrerupta pe lānga decuplarea de la īntrerupatorul general si scoaterea fisei de alimentare din priza.

b). Īntotdeauna opriti cazanul daca exista chiar temporar vapori combustibili sau explozibili īn spatiul din care aerul de combustie este condus la cazan (cum ar fi: zugraveli, materiale topite, scurgeri de gaz).

c). Daca apa trebuie golita din sistemul cazanului, ea nu trebuie sa fie periculos de calda.

d). Daca a avut loc un defect īn functionarea cazanului care a condus la pierderi de apa din schimbatorul cazanului sau umplerea schimbatorului cu gheata (īnghetarea sistemului), nu trebuie īncercata repunerea īn functiune pāna ce conditiile pentru o functionare normala nu au fost īndeplinite.


Instalarea cazanului


Cazanul este instalat pe perete cu ajutorul a 2 bolturi, suruburi cu diblu de Ų minim 6 mm. Sub capurile bolturilor trebuie folosite saibe adecvate. Elementele de conectare au filet la iesire. Toate dimensiunile de baza sunt date īn figura 2.

La partea inferioara a cazanului, īn modulul hidraulic se afla supapa de siguranta, robinetul de umplere si de golire. Supapa de siguranta poate descarca apa fierbinte sau abur daca se depaseste presiunea maxima īn sistem. Ramurile de conducte racordate la cazan trebuie echipate cu robineti, astfel īncāt sa poata fi īnchisi īn timpul unei interventii; prin urmare golirea agentului termic din instalatia de īncalzire nu mai este necesara.

Umplerea si golirea instalatiei si pasii corespunzatori: aerisire, reglarea presiunii īn vasul de expansiune nu sunt protejate de garantia cazanului.

Umplerea sistemului de īncalzire (numai o mica parte) se poate face prin robinetul de umplere de pe cazan. Robinetul de golire este folosita īn principal la scaderea presiunii apei īn sistem īn cazul unor reparatii la cazan. Golirea totala a cazanului sau a īntregului sistem de īncalzire si repetata umplere este realizata prin robinetele de umplere si golire situate īn locuri potrivite īn reteaua de īncalzire.

La umplerea sistemului cu apa este necesar sa se īndeplineasca urmatoarele conditii:

Presiunea apei reci de alimentare trebuie sa fie mai mare decāt presiunea apei din sistemul de īncalzire.

Se deschide īncet robinetul de umplere de la modulul hidraulic al cazanului si se urmareste cresterea presiunii pe manometru. Robinetul se deschide prin rotirea rozetei īn sens invers mersului acelor de ceasornic.

Dupa ce s-a atins presiunea necesara, robinetul de umplere se īnchide si se controleaza daca presiunea apei nu creste īn continuare (robinetul este complet īnchis).


Observatie: daca presiunea apei reci de alimentare este mai mica sau cel putin egala cu presiunea apei din sistemul de īncalzire exista pericolul intrarii apei din sistemul de īncalzire īn reteaua de apa rece.

Furnizorul nu garanteaza pagubele cauzate de o gresita manipulare a robinetului de umplere si nerespectarea recomandarilor de mai sus.

La reconstructii, īn situatii dimensionale nefavorabile, cazanul poate fi conectat provizoriu prin racorduri flexibile la īncalzire, apa calda menajera. Numai racorduri flexibile adecvate acestui scop pot fi folosite. Aceste racorduri flexibile trebuie īntotdeauna sa fie cāt mai scurte posibil si protejate īmpotriva oricaror solicitari mecanice sau agenti chimici; īnlocuirea lor cu altele noi trebuie sa fie facuta īnainte de terminarea duratei de viata data de producator.

Pentru tipul 24 KTZ, la montarea tubulaturii de evacuare- admisie deschizatura prin perete trebuie facuta cu spatiu suficient (aprox. 120-150 mm), iar dupa instalare tubulatura de evacuare a gazelor de ardere trebuie etansata cu materiale incombustibile: mortar, ghips etc.Instalatia electrica a cazanului


Conectarea electrica a cazanului la sursa de curent se realizeaza print-un cablu trifilar prevazut la capat cu o fisa. Priza pentru aceasta fisa trebuie sa fie fixa si īn concordanta cu norma SN 33 2000-4-46 , respectiv I7 si echipata cu contact de protectie de īmpamāntare.

Cazanul trebuie conectat electric īntotdeauna prin intermediul fisei sale principale, iar priza trebuie sa fie īntotdeauna accesibila. Nu folositi prelungitoare sau alte tipuri de fise. Protectia la suprasarcina si scurtcircuit a cazanului este asigurata de o siguranta (T1, 6A/250 V).

Instalarea prizei si a termostatului de camera trebuie facuta de o persoana cu calificare īn domeniul electric . Orice interventie pe partea electrica trebuie facuta de catre personal calificat. Īnaintea oricarei interventii pe partea electrica, cazanul trebuie decuplat prin scoaterea fisei de alimentare.

Pentru reglarea prin termostat de camera, se folosesc numai acele tipuri care nu introduc o tensiune suplimentara īn cazan.


Proprietatile sistemului de īncalzire si umplerea instalatiei


Circuitul de īncalzire al cazanului, este echipat cu:

- un vas de expansiune cu membrana de 7 litri. Perna elastica este echipata cu o valva similara celei de la roata de masina, deci un manometru si o pompa de masina pot fi folosite pentru modificarea presiunii īn vasul de expansiune.

- o supapa de siguranta cu descarcare la 250 kPa.

Pentru a asigura cel mai eficient si optim schimb de caldura spre agentul termic, cazanul trebuie umplut cu apa la presiunea de cel putin 100 kPa (prin citirea manometrului de pe cazan).

Vasul de expansiune (de fapt presiunea īn vas) trebuie adaptata sistemului - aceasta protejeaza sistemul īmpotriva modificarilor rapide de presiune si a reactiilor adverse de suprasolicitare a elementelor sistemului īn timpul functionarii īn cazul īn care volumul total al apei din instalatie nu depaseste 130 de litri. Daca acest volum este depasit, trebuie montat un vas de expansiune suplimentar īn sistem. Acest vas de expansiune aditional trebuie sa fie de acelasi tip, cu membrana si trebuie dimensionat corespunzator sistemului..

Valoarea finala a presiunii din sistem trebuie sa nu depaseasca indicatorul rosu al manometrului de pe cazan. Daca presiunea scade sub valoarea indicata, pierderea de apa din sistem trebuie sa fie gasita si eliminata sau sistemul trebuie sa fie aerisit sau ambele. Daca presiunea scade īn continuare si sistemul este īnchis si aerisit,trebuie anuntataunitatea de service. Cazanul poate fi folosit si īn sisteme cu vase de expansiune deschise. Īn acest caz si daca presiunea statica a apei este mai mica de 100 kPa īn cazan, schimbul de caldura poate fi mai slab. Astfel de diferente nu vor fi protejate de garantia cazanului.

La umplerea rezervorului pentru apa calda menajera trebuie dechise intrarea si iesirea din rezervor si lasata apa sa curga atāta timp pāna va curge curata si fara aer.

OBSERVAŢIE: Pe ramura apei calde menajere ce iese din cazan este necesar sa se monteze o supapa de siguranta de 630 kPa si o clapeta unisens pe ramura de intrare apa rece īn boiler.

Supapa de siguranta va descarca dilatarea apei calde menajere, iar printr-un furtun se va descarca la canalizare. Aceasta supapa de siguranta si clapeta unisens nu sunt accesorii ale cazanului.

In scopul evitarii eventualelor descarcari ale supapei de siguranta, se recomanda montarea unui vas de expansiune pentru circuite sanitare, cu pres max. de lucru 8-10 bar


  1. DESCRIEREA DISPOZITIVELOR DE CONTROL sI FUNCŢIILE LOR

Butoanele de manevra si indicatoarele sunt situate conform figurii panoului de comanda.

Elementele indicatoare (termometru, manometru) sunt accesibile dupa deschiderea usitei din material plastic (balamalele sunt la partea inferioara).

Manometru - indica presiunea apei din circuitul de īncalzire

Īntrerupator principal - porneste/opreste alimentarea electrica a īntregului cazan;

Comutator vara-iarna - selecteaza modul de functionare:

Vara - pictograma soare - preparare numai apa calda menajera;

Iarna - pictograma fulg de nea - īncalzire si preparare apa calda menajera;

Termostat īncalzire - pictograma radiator - fixeaza temperatura agentului termic īntre 30-90 C. O persoana care asigura service-ul poate stabili valoarea maxima sub 70 C.

Termostat apa calda menajera - pictograma robinet - fixeaza temperatura apei calde menajere īntre 35-60 C, īn functie de debit;

Afisajul control - indica temperaturile agentului termic si a apei calde menajere si numerele de cod ale mesajelor de eroare. Afisajul temperaturii apei calde menajere are un punct pentru a-l deosebi de acela al temperaturii apei calde pentru īncalzire (ex. 35.). Cānd cazanul este oprit de la īntrerupatorul principal apar afisate pentru scurt timp diferite numere care nu au importanta pentru functionarea cazanului (stare tranzitorie).


Explicatia numerelor de cod:


F0 - lipsa presiune agent termic, indica faptul ca circulatia agentului termic este oprita. Cazanul este oprit si nu poate fi pornit, doar dupa reajustarea presiunii.

F1 - indica oprirea automata ireversibila a partii de automatizare a aprinderii si īnchiderea valvei de alimentare cu gaz, asa numita conditie lipsa flacara. Aceasta apare ori de cāte ori valva de alimentare cu gaz este deschisa si informatia raspuns a prezentei flacarii nu este furnizata. Cazanul este īnchis si nu poate fi pornit. Acest defect poate fi cauzat de o interventie a elementelor de siguranta - termostatul de urgenta, termostatul pentru gaze arse (numai pentru modelul 24 KOZ), sau de un defect pe partea de evacuare fortata a gazelor de ardere (pentru modelul 24 KTZ).

OBSERVAŢIE: Cazanul nu trebuie niciodata sa functioneze cu elementele de siguranta mai sus mentionate scoase din functionare sau īnlocuite cu echipamente diferite de cele specificate de producator. Beneficiarul nu trebuie niciodata sa umble la aceste elemente.

F2 - sau senzorul pe partea apei calde pentru īncalzire este defect sau temperatura agentului termic a scazut sub 3 C. Cazanul este oprit si nu poate fi pornit.

F3 -supraīncalzire, temperatura agentului termic a depasit 95 C. Cazanul este oprit si va porni automat cānd temperatura apei a scazut.

F4 - senzorul pe partea de apa calda menajera este defect. Cazanul continua sa functioneze īn regimul de urgenta. Acest defect nu necesita o interventie imediata, dar o functionare īndelungata īn acest regim nu este recomandata.

Punct intermitent la valoarea temperaturii - eficienta schimbatorului de preparare a apei calde menajere a scazut. Daca aceasta scadere se accentueaza, cazanul poate sa se opreasca.


Daca exista mai mult de un defect, codul cu prioritatea cea mai mare sete afisat (cu cāt numarul este mai mic cu atāt prioritatea este mai mare - cea mai mare prioritate este F0). Cānd defectul afisat a fost remediat, urmatorul defect cu prioritatea mai mica este afisat.


Butonul RESET (pictograma flacara) - apasānd acest buton se poate reseta automatizarea aprinderii, īn afara de cazul cānd defectul a fost cauzat de termostatul de urgenta sau pe partea de evacuare fortata a gazelor de ardere (numai pentru modelul 24 KTZ). Daca defectul este cauzat de termostatul pentru gaze arse (numai pentru modelul 24 KOZ) butonul va fi īn stare de functionare numai dupa ce termostatul s-a racit (aprox. 10 minute de asteptare). Functionarea automatizarii aprinderii dupa utilizarea butonului RESET trebuie verificata prin supravegherea functionarii reale a cazanului (īncalzire sau apa calda menajera).


  1. SUPRAVEGHEREA CAZANULUI

Pregatirea si pornirea cazanului


Pregatirea si prima pornire a cazanului sunt facute de un centru de service specializat cu ocazia punerii īn functiune a cazanului.Prima īncalzire


Prima īncalzire este o scurta operatie de īncalzire a cazanului cu scopul final de a verifica daca cazanul a fost instalat corespunzator, iar sistemul de īncalzire functioneaza si el corespunzator. Aceasta operatie este īndeplinita de un centru de service specializat la punerea cazanului īn functiune.
Functionarea normala a cazanului


Beneficiarul are permisiunea numai sa manevreze butoanele de la panoul de comanda la folosirea si supravegherea cazanului.

Cazanul ale carui functiuni au fost deja verificate prin prima īncalzire este pornit dupa cum urmeaza:

fisa electrica de alimentare trebuie introdusa īn priza;

termostatul pentru agentul termic este fixat la aproximativ 2/3 din domeniul sau. Pozitia lui va fi modificata mai tārziu īn functie de valoarea temperaturii cerute;

presiunea apei este verificata la manometrul de pe cazan. Daca apa este rece, presiunea nu trebuie sa fie sub nivelul indicat (de indicatorul rosu ajustabil - care este fixat de centrul de service la prima īncalzire). Daca este necesar sa se adauge apa īn sistemul de īncalzire, aceasta poate fi facuta prin robinetul de umplere din modulul hidraulic (conform figurii).


Urmatoarele conditii trebuie īndeplinite cānd se adauga apa:

Presiunea apei care se adauga trebuie sa fie mai mare decāt cea a apei din sistemul de īncalzire;

Manevrati īncet robinetul de umplere din modulul hidraulic īn timp ce verificati cresterea presiunii la manometrul de pe cazan. Robinetul este deschis actionānd rozeta īn sens invers acelor de ceasornic si īnchis īn sensul acelor de ceasornic.

Cānd valoarea ceruta a presiunii a fost atinsa, īnchideti robinetul fara forta excesiva si verificati daca cresterea presiunii s-a oprit (daca pornirea continua sa creasca, robinetul nu a fost īnchis corespunzator).

OBSERVAŢIE: daca presiunea din reteaua de alimentare a fost egala sau mai mica decāt presiunea apei din circuitul de īncalzire, exista riscul ca apa din sistemul de īncalzire sa penetreze reteaua de alimentare, lucru care este interzis. Acest risc poate fi redus prin montarea unei supape de sens pe intrarea apei īn cazan.

Producatorul nu va suporta daunele cauzate de o interventie necalificata la robinetul de umplere. Daunele cauzate īn acest fel nu sunt acoperite de garantia cazanului.

Comutatorul vara-iarna este fixat pe pozitia corespunzatoare sezonului din an.

Daca este folosit termostatul de camera pentru reglarea cazanului, el trebuie ajustat corespunzator prescriptiilor tehnice furnizate de producator.

Īntrerupatorul principal trebuie sa fie fixat pe pozitia "ON" (pozitia "I.").


Termostatul pentru agent termic este decuplat īntotdeauna cānd temperatura atinge valoarea prestabilita de regulatorul operational sau cānd temperatura camerei atinge temperatura prestabilita pe termostatul de camera.

Termostatul pentru apa calda menajera este decuplat cānd temperatura atinge 65 C.

Daca cazanul nu va porni si nu exista mesaj de eroare pe panoul de control, modul "decuplat" este cauzat de cauzele descrise mai sus, iar cānd temperatura agentului termic si/sau apei calde menajere si/sau camerei scade sub valoarea respectiva, cazanul va porni automat din nou.

Daca cazanul nu va reporni chiar dupa un timp indelungat si nu va raspunde cresterii valorilor prefixate, atunci exista o defectiune a cazanului si va trebui chemat un centru specializat de reparatii.


Rezolvarea problemelor cānd exista un mesaj de eroare pe afisajul de control


Mesaj eroare F0

cantitatea de apa din sistemul de īncalzire trebuie verificata (prin citirea presiunii la manometrul de pe cazan) sau aerul din sistem trebuie eliminat (capul aerisitorului automat trebuie slabit). Daca exista lipsa de apa, cantitatea de apa trebuie completata. Cazanul este apoi pornit punānd īntrerupatorul principal pe pozitia "oprit" si "pornit". Daca defectul nu a fost cauzat de lipsa de apa sau de aerul din sistemul de īncalzire, opriti cazanul si chemati un centru de service specializat.

Mesaj eroare F1

Cazanul 24 (12) KOZ

Asteptam ca temperatura cazanului sa scada (cca. 10 minute).

Puneti comutatorul iarna-vara pe pozitia iarna.

Aduceti termostatul de camera la situatia ceruta (prin cresterea temperaturii prestabilite a camerei).

Puneti termostatul pentru īncalzire pe temperatura maxima .

Apasati butonul RESET.

Daca cazanul porneste si functioneaza, defectul a fost remediat. Daca defectul se repeta la intervalul de aprox. 30 secunde, decuplati cazanul si chemati un centru specializat de reparatii.

Daca cazanul porneste, dar defectul se repeta dupa o perioada mai lunga, cauza poate sa fie un tiraj necorespunzator al cosului de fum (partial sau total obturat).


Cazanul 24 (12) KTZ

Se fixeaza comutatorul iarna-vara, termostatul de camera si termostatul pentru agent termic al cazanului la fel ca si īn cazul cazanului 24 (12) KOZ.

Apasati butonul RESET.

Daca defectul se repeta īn intervalul de aprox. 30 secunde, cazanul trebuie decuplat si chemat un centru specializat de reparatii..

Daca dupa apasarea butonului RESET cazanul nu va porni, chemati unitatea de service.

Mesaj eroare F2

Decuplati cazanul si chemati un centru specialzat de reparatii.

Mesaj eroare F3

Se va astepta racirea cazanului.

Daca acest mesaj apare mai des, trebuie informat un centru specializat de service.

Mesaj eroare F4

Trebuie informat un centru specializat de service.


Oprirea cazanului


O oprire de scurta durata este facuta simplu, prin punerea īntrerupatorului principal pe pozitia "OFF". Pentru o oprire pe termen mai lung, scoateti cablul principal de alimentare din priza si opriti si alimentarea cu gaz prin īnchiderea robinetului de gaz. Daca nu exista riscul īnghetarii apei īn cazan, puteti lasa apa īn interior. Īn caz contrar va trebui sa goliti apa atāt din cazan cāt si din sistemul de īncalzire.

Daca modul īn care a fost proiectat sistemul de īncalzire permite, vom goli numai apa din cazan si vom lasa apa īn sistemul de īncalzire pentru a īmpiedica coroziunea lui.

Īnainte de golirea apei, se va separa cazanul de sistemul de īncalzire prin īnchiderea robinetilor de pe tur si retur; pentru golirea propriu-zisa a apei va trebui sa slabim (nu sa demontam complet) conectorii tevilor de pe fitingurile cazanului. Īn anumite cazuri si instalatia de īncalzire trebuie golita; īn acest caz armaturi de golire trebuie inserate direct pe conducte.


ĪNTREŢINEREA CAZANULUI


Īntretinerea profesionala


O data pe an, de preferabil īnaintea īnceperii sezonului de īncalzire, cazanul trebuie inspectat si reglat de un centru specializat de service. Aceasta inspectie nu este cuprinsa īn garantia cazanului. Caietul de service specifica lista operatiilor de revizie.

Exista etape cum ar fi verificarea starii si functionarii arzatorului, verificarea si modificarea puterii, verificarea traseelor de gaze pentru scapari (cu reparatii daca sunt necesare), curatarea duzelor arzatorului daca este necesar (diametrul lor interior nu trebuie modificat!) si curatarea schimbatorului cazanului.

Verificarea functionarii termostatelor de siguranta si gaze arse este de mare importanta - aceste elemente trebuie de asemenea verificate dupa fiecare interventie asupra lor.

Dupa o perioada de jumatate de an de la punerea īn functiune se face controlul anodului de magneziu care se consuma din cauza duritatii apei. Urmatoarele intervale de verificare a starii anodului de magneziu le stabileste centrul specializat de service.

Daca anodul de magneziu este consumat la 60% din volumul sau este obligatoriu īnlocuirea lui. Este interzisa folosirea rezervorului pentru apa calda menajera cu anodul consumat.

Garantia nu acopera daunele provocate de o functionare cu anodul de magneziu consumat.Īntretinerea de catre beneficiar


a). Daca este nevoie, se curata mantaua cazanului fara a scoate nervura superioara. Curatarea se face cu cazanul decuplat de la retea si cu īntrerupatorul principal pe pozitia "off". Cānd suprafata cazanului este uda, va trebui sa asteptati pāna ce aceasta se usuca īnaintea repornirii cazanului.

b). O data pe saptamāna, presiunea apei din sistemul de īncalzire trebuie verificata si instalatia trebuie completata cu apa daca este nevoie. Se poate completa cu apa numai dupa ce temperatura cazanului a scazut sub 40 C (cum este indicata de citirea de pe termometrul cazanului). Daca nu sunt īndeplinite aceste conditii se pot produce scapari de apa sau fisuri īn blocul cazanului cauzate de tensiunile termice, defecte care nu fac obiectul garantiei.

c). Verificarea tubulaturii pentru gaze

d). Daca exista o scurgere de gaz, decuplati cazanul, īnchideti robinetul de alimentare cu gaz si chemati un centru de service specializat.

e). Verificarea si curatarea filtrului si a colectorului de namol

imediat dupa prima īncalzire

dupa o saptamāna de functionare

īn mod regulat o data pe luna sau de 4 ori pe an īn functie de gradul de murdarie.

f). Īntotdeauna cānd cazanul este timp mai īndelungat scos din functiune prin decuplarea de la reteaua electrica, este recomandata pornirea cazanului la intervale de timp regulat pentru a īmpiedica blocarea pompei si a proteja pompa īmpotriva sedimentarilor de namol.


7. ASIGURAREA PROTECŢIEI INSTALAŢIILOR sI A PERSONALULUI


7.1. Cerintele tehnice pentru cazane ca produs si utilizarea lor

Cazanele fiind echipamente speciale, pentru a putea fi importate īn Romania, au fost testate si certificate de institutiile abilitate īn acest sens -ISCIR CERT. Ele corespund normelor referitoare la proiectarea, instalarea si utilizarea aparatelor consumatoare de gaz metan, echipamentelor sub presiune, etc.

In plus, cazanele pe gaz ca produs se cerceteaza daca sunt fabricate conform normelor de protectie, comert, daca īndeplinesc parametri stabiliti de Centrul de Cercetare si Īncercare a produsului. Trebuie respectate īndeosebi cerintele din acest manual descrise īn:

la proiectare STN 060310, STN 060830, STN 734201;

din punct de vedere al protectiei contra incendiilor STN 920300;

la instalare si montare (reparatii) STN 386441, STN 386460, STN 734210, Decretul nr. 48/1982 coll si alte prescriptii de protectie a muncii.

īn functionare si supraveghere STN 386405

Īn afara de aceste norme si prescriptii este necesar sa se respecte instructiunile din aceasta carte tehnica si cartea de service.

Este exclus accesul la functionarea acestor cazane a copiilor, a persoanelor aflate īn stare de iresponsabilitate.


7.2. Cerintele necesare pentru cazane


Nivelul permanent al serviciilor la functionarea cazanelor pe gaz, punerea lui īn functiune, asigurarea service-ului pe perioada de garantie si postgarantie sunt asigurate de catre furnizor cu ajutorul partenerilor contractuali pregatiti la un nivel de specializare ridicat , Si autorizati īn acest sens.

La utilizarea cazanului este obligatorie respectarea acestei carti tehnice. La orice situatie care nu este destul de clara si explicita va rugam sa va adresati unui centru specializat de service.


CONDIŢII DE GARANŢIE sI POST GARANŢIE


Garantia pentru cazanul PROTHERM 24 KTZ (KOZ) este determinata de conditiile date īn Certificatul de Garantie .


TOTALITATEA FURNITURII


Furnitura cazanului


Cazanul PROTHERM 24 KTZ (KOZ) este furnizat complet asamblat si testat īn functionare.

Documentatia include:

Instructiuni de utilizare

Certificat de Garantie

Aviz tehnic de import- Dovada de acceptare

Livretul aparatului


Furnitura speciala (optional)


Un termostat de camera poate fi comandat ca si accesoriu optional. Pentru tipul 24 KTZ elemente coaxiale standard, de tipurile si cantitatea date de nevoia curenta.TRANSPORT sI DEPOZITARE


Īn timpul transportului si depozitarii, cazanul este protejat de ambalajul furnizat de producator - ambalajul nu trebuie sa fie subiectul manipularii cu forta sau socurilor. Īn afara de cazul despachetarii, cazanul nu trebuie sa fie niciodata scos din ambalaj.

Pentru depozitare, conditii standard de depozit trebuie asigurate (cadru neagresiv si lipsit de praf, temperatura īntre 5 si 50 C, umiditate mai mica de 75 , protectie fata de efecte biologice, socuri si vibratii).


CAZANUL 24 (12) KTZ - TUBULATURĂ AER sI GAZ - POZIŢIONARE


a.      Informatii generale


Segmentele orizontale ale tubulaturii sunt tesite la o conicitate de 1,5% ceea ce permite modificarea putina a directiei tubulaturii cu cotul de legatura.


Tubulatura de iesire nu trebuie sa fie introdusa īn urmatoarele tipuri de spatii:

cu risc de explozie;

spatii interioare īn cladiri (mansarda, coridor, casa scarii);

care pot fi īnchise (pasaje);

taiate īn pamānt (chiat daca sunt deschise spre exterior fara obstacole), cum ar fi tuneluri, pasaje subterane.

Iesirea tubulaturii īn fatada este situata conform urmatoarelor principii:

cel putin 2 m deasupra nivelului solului īn locuri cu acces public

cel putin 0,5 m de la marginile laterale ale ferestrelor, deschiderilor pentru ventilarea permanenta (grile) sau usilor si deasupra marginii superioare a ferestrelor, deschiderilor si usilor.


b.      Situarea capetelor tubulaturii prin balcoane si logii

Exemple ale fixarii tubulaturilor conform fisei nr. 7 Decretul Guvernului nr. 92/1996 coll.


Cu o singura iesire pe un perete neted.

1. Singura iesire a tubulaturii se face īn zona de latime a = 0,5 m; raza b = 1,0 m si īnaltime c = 5,0 m toate masurate din axul tubulaturii.


Fig. 1. Schema de creare a zonei cu o singura iesire a tubulaturii


2. Iesirea tubulaturii este la o distanta d masurata din ax sub partea de sus a ferestrei

d > 0,3 m - zona rezultata nu poate sa intre īn suprafata de deschidere a ferestrei

d 0,3 m - zona construita cu o raza b poate sa atinga si partea de sus a ferestrei.


Fig. 2. Schema de constructie a zonei īn cazul tubulaturii amplasate īn partea de sus a ferestrei.


Iesire dublata la asezarea pe orizontala pe un perete neted. Īn acest caz distantele sunt: a = 1,5 m; c = 5,0 m (figura 3). Īn cazul ca g < 0,5 m se ajunge la intersectia zonelor la care latimea totala a zonei de 8 m trebuie respectata, iar valorile "a" proportional ridicate pe ambele parti (daca de exemplu g = 4,0 m, atunci a = 2,0 m).


Fig. 3. Iesirea dublata a tubulaturii la asezarea pe orizontala pe un perete neted.


Iesirea dublata la asezarea pe verticala pe un perete neted.

Cele mai mici distante la iesirea dublata cu asezarea pe verticala pe un perete neted sunt: a = 0,5 m; b = 1,0 m; c = 5,0 m.

Distanta a depinde de x īn felul urmator:

daca x 0,5 m; a = 0,5 m

daca x 4,0 m; a = 0,6 m

daca x 3,0 m; a = 0,75 m

daca x 2,0 m; a = 1,0 m

daca x 1,0 m; a = 1,2 m (schema 4)


Figura 4. Iesirea dubla la asezarea pe verticala pe un perete neted.


Distantele cele mai mici dintre axele tubulaturilor situate lānga balcon sau logie sunt:

1,5 m pe orizontala de la marginea lor

5 m sub nivelul marginii

2,5 m sub nivelul teraseic.       Pozitionarea capetelor tubulaturilor conduse prin acoperis


Īn cazul īn care cazanul se monteaza la ultimul etaj al cladirii, tubulatura se poate scoate deasupra acoperisului cu cel putin 0,5 m mai sus. Normele PSI, de siguranta si altele nu trebuie īncalcate.


d.      Masuri de siguranta


Tubulatura de iesire nu poate fi situata:

īn pasaje subterane, tuneluri, culoare strāmte si greu accesibile;

īn blocuri unde deasupra iesirii tubulaturii se afla spatii ca mansarda, coridor, casa scarilor etc;

īn spatii cu risc de explozie;

īn colturi ale cladirilor care includ o curte cu conditii grele de aeraj (spatiu īn care cu greu se schimba aerul);

īn puturi aerisite;

īn balcoane si logii;

īn spatii īn care se afla depozite cu materiale usor inflamabile si explozive;

la īnaltime de 0,3 m deasupra terenului (masurata de la partea de jos a tubulaturii).

Conditiile sunt pe larg descrise īn Decretul Guvernului Republicii Slovacia nr. 92/1996 coll.

In alte tari decīt Slovacia vor fi respectate īn plus Normativele si legislatia din tara respectiva.
NOTA: la prima revizie care se face la max. 12 luni de la data punerii īn functiune se verifica starea anodului de magneziu din rezervorul pentru preparare apa calda menajera. Pe baza acestei prime revizii se stabilesc apoi intervalele de verificare a starii anodului de magneziu. Se interzice folosirea cazanului cu anodul de magneziu consumat. Anodul de magneziu se īnlocuieste cānd este consumat īn proportie de cca. 60%.
Caracteristici tehnice


TIPUL

UNIT. DE MĂS.

24 KOZ

24 KTZ

12 KOZ

12 KTZ

Categorie


II 2H3

Constructie


B11BS

C12, D2

B11BS

C12, D2

Aprindere


Cu scānteie electrica

Combustibil/suprapresiune intrare


Gaz natural/1,8 kPa

Propan/3,0 kPa

Limita superioara a puterii

kWLimita inferioara a puterii

kWConsum max. -gaz natural

- propan

m³/h

kg/h

Presiunea max. a pompei de circulatie

kPa


Suprapresiunea max. utila īn sistem la t=20 K

kPa


Temperatura max. a agentului termic

C


Vas de expansiune -tip

-volum

- presiunea de lucru max.


litri

kPa

Īnchis cu membranaCantitatea apa calda menajera:

l/min.Suprapresiune max. de intrare a apei menajere

kPa


Suprapresiune max. statica pe cazan

kPa


Suprapresiune min. statica pe cazan (sistem īnchis)

kPa


Tensiune/frecventa

V/HZ


Putere electrica absorbita

W

Clasa de protectie electrica


IP 45

Racord apa rece/calda

G"


Racord tur-retur

G"


Racord gaz

G"


Diametru duze arzator

n     gaz metan

n     propan


mm

mmEvacuare gaze arse

- metoda

- diametru tubulaturamm


NaturalFortat 100/60


Naturalfortat


Tiraj min al cosului de fum

Pa

Temperatura gazelor de ardere

- gaz metan

- propan


C

C

Debit masic al gazelor

g/sRandament - gaz metan

- propan

Nivel zgomot (1 m de cazan la īnaltimea 1,5 m)

dB

Pāna la 55 dB (A)

Dimensiuni - latime

- adāncime

mm

mm

mm
Greutate (fara apa)

kgOBSERVAŢIE: 100 kPa corespunde la 1 bar.Fig. 1. Conexiunile si dimensiunile de baza ale cazanului 24 KOZ


1 - iesirea agentului termic (G ¾")

2 - iesirea apei calde menajere (G ½")

3 - intrarea gazului (G ½")

4 - intrarea apei calde menajere (G ½")

5 - intrarea agentului termic (G ¾")

6 -fixarea pe perete

7 - cazanul (mantaua exterioara)

8 - peretele perimetral


Fig. 2. Conexiunile si dimensiunile de baza ale cazanului 24 KTZ


1 - iesirea agentului termic (G ¾")

2 - iesirea apei calde menajere (G ½")

3 - intrarea gazului (G ½")

4 - intrarea apei calde menajere (G ½")

5 - intrarea agentului termic (G ¾")

6 -fixarea pe perete

7 - cazanul (mantaua exterioara)

8 - peretele perimetral


Fig. 3. Tabloul de comanda


Fixarea temperaturii maxime a agentului termic

Regulatorul de functionare pe partea de apa calda menajera

Regulatorul de functionare pe partea de agent

Siguranta principala

Fixarea puterii termice maxime pentru īncalzire


Figura 4. Panoul de comanda


Manometru

Regulator operational apa calda menajera

Regulator operational agent termic

Buton selectare vara-iarna

Buton RESET

Īntrerupator general

Afisaj-temperatura si defectiuniDocument Info


Accesari: 4139
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )