Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ENERGIA VALURILOR

tehnica mecanica


UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA DE sTIINŢA sI INGINERIA MATERIALELOR

SECŢIA: INGINERIA MEDIULUI INDUSTRIAL


REFERAT

ENERGIA VALURILOR
CUPRINS
INTRODUCERE...........................3

RELATII DE CALCUL.........................4

REALIZARI EVIDENTIATE PE PLAN MONDIAL............6

SOLUTIE ROMANEASCA DE CAPTARE SI CONVERSIE, SPECIFICA

VALURILOR MICI SI NEREGULATE..................11

BIBLIOGRAFIE...........................13

Fig 6. Diferite tipuri de instalatii de captare si conversie a energiei valurilor

SOLUTIE ROMANEASCA DE CAPTARE SI CONVERSIE, SPECIFICA

VALURILOR MICI SI NEREGULATEIn anul 1973 unele institute de studii si proiectari din Romania, au existat preocupari pentru captarea si valorificarea energiei valurilor din Marea Neagra.Studiile intreprinse, in limita unor contracte, au condus la concluzia oportunitatii captarii energiei valurilor de vant si au impulsionat diferite cadre de specialitate sa continue,in afara obligatiilor de serviciu aprofundarea problemei. In acest sens a fost continuata actiunea de documentare si concomitant s-a trecut la proiectarea unor modele, care ulterior au fost construite si experimentate in laboratoare.

Procedeul de captare este specific valurilor neregulate si consta in preluarea directa, prin intermediul unui plutitor, a miscari de verticala a apei, fara transport de debit.

Transmisa unui generator rectiliniar, a carui flux magnetic este facut astfel sa varieze, aceasta miscare este transformata in curent electric alternativ, cu frecventa neregulata, care poate fi folosit in stare bruta ca sursa de caldura.Fig 6. Schita unei instalatii romanesti destinata valorificari in scop energetic a

fortei mecanice a valurilor din Marea NeagraEchipamentul hidraulic a unui element de captare este format dintr-un plutitor, iar echipamentul electic principal, este alcatuit dintr-o parte mobila legata cu articulatii de plutitor si o parte fixa, solidara cu structura imobila.

Solutia prezentata impune realizarea unui structuri plutitoare, cat mai stabila in masa agitata a valurilor, capabila sa sustina echipamentul energetic proiectat dupa principiul de functionare descries. O caracteristica deosebita o constituie posibilitatea nelimitata de dezvoltare pe verticala a instalatilor, precum si capacitatea elementelor de captare de a prelua valuri neregulate, cu inaltimea cuprinse intre 5 cm si 9 m.

Punctual de vedere al Institutului Roman de Cercetari Marine din Constanta si al Comisiei Oceanologice Romane este ca potentialul energetic brut al valurilor de pe cei 200 km de litoral romanesc al Marii Negre se ridica la valoarea de circa 8*kwh/an, potentialul energetic tehnic utilizabil,extimandu-se la 4* kwh/an, ceea ce ar conduce la o economie de combustibil conventional de aproximativ 2 milioane tone/an.Document Info


Accesari: 16138
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )