Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII PENTRU LUCRARI IN INSTALATII ELECTRICE

tehnica mecanica
S.C. ..........


INSTRUCTIUNI

PROPRII DE SECURITATE A MUNCII PENTRULUCRARI IN INSTALATII ELECTRICE


Instalatiile si echipamentele electrice vor fi proiectate, construite, montate si exploatate, in asa fel incat sa previna electrocutarile (prin atingere directa sau indirecta), arsurile, incendiile si exploziile.

Executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor electrice se va face numai de catre electricieni calificati, incadrati in meseria de electrician, corespunzator lucrarilor ce le executa, autorizati si instruiti pentru lucrul respectiv.

In locuri cu pericol de incendiu sau explozie (gaze sau pulberi) se vor lua masuri de protectie impotriva electricitatii statice, prin legarea la pamant a elementelor metalice, precum si de executare a instalatiilor electrice in constructie antiexploziva.

In instalatiile electrice se vor utiliza numai masini, aparate si echipamente electrice omologate. Se interzic improvizatiile de orice fel. La lucrarile provizorii sau experimentale, se vor indeplini aceleasi conditii de protectie impotriva accidentelor tehnice sau de munca, ca si la instalatiile definitive.

Se interzice utilizarea conductoarelor din aluminiu, la locurile cu pericol de incendiu sau explozie, unde exista trepidatii accentuate, la utilajele portative etc. Legatura intre carcasa motorului, a tabloului sau a altui punct de legatura si centura de impamantare, se va face prin cablu flexibil din cupru, cositorit la punctele de contact si fixate prin suruburi.

Pentru prevenirea accidentelor de munca prin atingere directa, se vor lua masuri de protectie, in functie de conditiile specifice si anume:

elementele conductoare de curent vor fi inaccesibile atingerilor;

izolare electrica cu materiale izolante si carcasari de protectie;

ingradiri de protectie si blocari electrice sau mecanice;

folosirea mijloacelor individuale de protectie.

Mijloacele individuale de protectie (scule, instrumente, aparate si dispozitive mobile) vor fi corespunzatoare diferitelor lucrari care se executa, asigurand protectia impotriva electrocutarii si a actiunii arcului electric.

Pentru evitarea accidentelor prin atingere indirecta, se vor lua masuri de protectie, in functie de conditiile locale si de exploatare, prin:

folosirea tensiunilor reduse;

protectia prin legare la pamant si prin legare la nul;

deconectare automata in cazul aparitiei tensiunilor de defect;

folosirea mujloacelor individuale de protectie, electroizolante.Lucrarile la tablourile de comanda se vor executa de catre electrician, in cazul micilor defecte, precum si in reteaua de semnalizare, in raport cu calificarea si instruirea acumulata. Lucrarile noi si de reparatii capitale, se vor executa pe baza dispozitiei de lucru scrise.

Lucrarile pe circuitele de comanda, semnalizare si masurat, se executa dupa ce s-a intrerupt tensiunea, sau s-a ingradit cu paravane si s-au montat placute avertizoare la locurile unde nu se lucreaza, precum si placute indicatoare pentru locul de munca.

Toate tablourile electrice vor fi inscriptionate prin etichetarea circuitelor, butoanelor de comanda, intrerupatoarelor etc., in vederea evitarii erorilor in efectuarea diferitelor manevre.

Se interzice lasarea deschisa a tablourilor electrice, chiar si pentru o perioada scurta. Se vor tine permanent curate, fara a se depune in interior sau deasupra acestora, diferite materiale.

In fata tablourilor electrice, automate de pornire sau a altor locuri unde exista pericol de electrocutare, la efectuarea manevrelor sau interventiilor, se vor plasa covoare din cauciuc sau platforme electroizolante.

Se interzice lucrul fara echipamente de protectie, precum si cu bratele descoperite, spre a evita contactul direct cu pielea, al diferitelor piese sau elemente aflate sub tensiune.

Pentru verificarea si identificarea circuitelor de comanda si semnalizare, se vor folosi indicatoare de joasa tensiune, sau lampa de control.

Tablourile electrice de comanda si distributie, precum si panourile de comanda, vor fi legate la centura de impamantare, iar usile tablourilor care au montate aparate de masura si control sau alte legaturi electrice, vor fi legate de tablou, prin intermediul unor legaturi flexibile.

Pentru identificarea rapida a circuitelor electrice si a utilajelor pe care le actioneaza, precum si pentru evitarea erorilor de manevra, in fiecare tablou se va afisa o schema monofilara.

Se interzice spalarea, atat in interior, cat si in exterior, a tablourilor, cu apa sau cu lichide inflamabile.

Toti electricienii trebuie sa cunoasca bine, modul corect de acordare a primului ajutor in caz de electrocutare.


Aprobat Intocmit

Conducator unitate

Document Info


Accesari: 9221
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )