Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Istoria masuratorilor

tehnica mecanica




Istoria masuratorilor


Activitatea practica a impus, înca din cele mai vechi timpuri, ca oamenii sa stabileasca unitati de masura pentru diferite marimi cu care lucrau, sau care le cond 242i82c itionau existenta.



De exemplu, pentru masurarea lungimilor s-au folosit ca unitati de masura lungimile diferitelor parti ale corpului omenesc, cum sunt: cotul, palma, piciorul, degetul; pentru masurarea volumelor: vadra, ocaua, litra; pentru masurarea duratelor: ziua, noaptea.

Primele încercari de a stabili unele principii pentru elaborarea unor etaloane au aparut abia în secolul al XVII-lea. Atunci s-a stabilit ca etalonarea sa aiba o marime invariabila si sa ofere posibilitatea de a fi oricând refacuta.

La 10 decembrie 1799, Adunarea Nationala a Frantei a adoptat, printr-un decret, prototipurile de platina ale metrului si kilogramului si cu aceasta primul sistem de unitati. Metrul, ca unitate de masura pentru lungimi, reprezenta a 40-a milioana parte din lungimea meridianului pamântesc care trece prin Paris, iar kilogramul, ca unitate de masura pentru mase, reprezenta masa unui decimetru cub de apa distilata la temperatura de 40C.

Ambele etaloane au fost depuse la Arhivele Nationale ale Frantei, motiv pentru care au primit numele de "metrul de la Arhive" respectiv "kilogramul de la Arhive".

Poporul român a avut de-a lungul veacurilor atât etaloane proprii, cât si etaloane împrumutate de la alte popoare cu care a stabilit legaturi comerciale. Cu un secol în urma masurarea lungimilor se facea cu cotul, stânjenul, palma, pasul, funia, iar masurarea volumelor se facea cu galeata, vadra, ocaua, banita, chila. Aceste etaloane, transmise la început prin obicei, au început sa fie reglementate la noi începând cu secolul al XVII-lea.

În anul 1830 s-a înfiintat în Ţara Româneasca "Comisia îndestularii si îndreptarii cumpenilor si masurilor".

Primele încercari de a se introduce si la noi sistemul metric zecimal au aparut în timpul Revolutiei Franceze, dar au fost respinse de autoritatile de atunci, pe motiv ca introducerea lor va produce "împiedicare si învalmasala".

Abia în anul 1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza a fost adoptat sistemul metric, obligativitatea lui fiind legata de data de 1 ianuarie 1866.

O data memorabila în istoria extinderii sistemului metric de unitati a constituit-o ziua de 20 mai 1875, când, la Conferinta diplomatica a metrului, un numar de 17 state au adoptat urmatoarele masuri:

1. Stabilirea prototipului international al metrului etalon si al kilogramului etalon

2. Crearea Biroului International de Masuri si Greutati, ca institutie stiintifica internationala

3. Crearea unui Comitet International, care avea în componenta sa oameni de stiinta din diferite tari si care trebuia sa conduca activitatea Biroului International de Masuri si Greutati

4. Convocarea o data la 6 ani a Conferintei Generale de Masuri si Greutati în vederea "discutarii si luarii de masuri necesare pentru extinderea si perfectionarea sistemului metric"



Ţara noastra a aderat oficial la aceasta conventie în anul 1881, desi sistemul metric a fost adoptat înca din timpul lui Al. I. Cuza.

Karl Friedrich Gauss este primul savant care a observat ca pentru efectuarea tuturor masuratorilor fizice este suficient a se adopta un numar limitat de unitati de masura arbitrare, independente unele de altele, celelalte fiind determinate cu ajutorul primelor. Astfel el a propus înca din anul 1832 principiile de alcatuire a unui sistem de unitati, considerând ca pentru a se putea efectua masurarea marimile fizice era suficient a se adopta trei unitati independente si anume: unitatea pentru lungime, unitatea pentru masa si unitatea pentru durata.

La primul Congres International al Electrotehnicienilor, tinut la Paris în anul 1881, s-a hotarât adoptarea primului sistem de unitati stiintifice, denumit sistemul CGS, bazat pe unitatea de masura pentru lungime (Centimetrul), unitatea de masura pentru masa (Gramul) si unitatea de masura pentru durata (Secunda).

La cea de-a X-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati din 1954 s-a hotarât stabilirea urmatoarelor unitati fundamentale pentru sistemul practic de unitati folosit în relatiile internationale: metrul pentru lungime, kilogramul pentru masa si secunda pentru durata (sistemul MKS).

Cea de-a XI-a Conferinta Generala de Masuri si Greutati (1960) a hotarât:

1. Denumirea de Sistem International de Unitati pentru sistemul bazat pe unitatile fundamentale stabilite: metrul, kilogramul, secunda, kelvinul, molul, amperul si candela.

2. Însemnarea prescurtata a sistemului cu initialele: SI.









Document Info


Accesari: 14615
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )