Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Materiale utilizate pentru constructia utilajului tehnologic
MATERIALE UTILIZATE PENTRU CONSTRUCTIA UTILAJULUI TEHNOLOGIC


Industriile de proces se caracterizeaza printr-o mare varietate de produse, bazate pe tehnologii de proces diferite. In procesele tehnologice corespunzatoare acestor industrii, parametrii de regim ai utilajelor sunt de asemenea de o mare diversitate: se intalnesc presiuni de la vid inaintat la mii de atmosfere (sute de MPa), temperaturi de la valori apropiate de 0° K, Ia mii de °K. Substantele prelucrate in instalatiile de proces (lichide, gazoase sau solide) sunt adesea pu­ternic corosive sau abrazive, Aceasta poate provoca corodarea sau erodarea unor materiale. Unele dintre substantele.prelucrate, indeosebi in industriile chimica si petrochimica suni inflamabile, toxice, letale sau explozive.
Varietatea mare de conditii de lucru, face ca in aceste industrii sa fie utili­zate pratic aproape toate materialele existente in prezent.

Au fost elaborate un mare numar de materiale care pot impartite in urmatoarele categorii principale:

- materiale pentru asigurarea rezistentei mecanice sau a rigiditatii necesare a utilajelor. Se includ si materialele pentru imbinari sudate:

- materiale pentru protectie anticorosiva sau antieroziva;

- materiale de etansare;

- materiale pentru izolare termica.

Fiecare asemenea categorie de material cuprinde, de regula, cateva subdivi­ziuni; fiecare subdiviziune contine mai multe grupe de materiale, iar fiecare grupa de materiale mai multe marci de materiale.

De exemplu, in categoria materialelor pentru rezistenta mecanica sunt urmatoarele subdiviziuni:

- materiale metalice feroase (oteluri si fonte);

- materiale metalice neferoase:

- materiale nemetalice;

- materiale compozite.

In subdiviziunea materialelor feroase se gasesc mai multe grupe de materiale (oteluri si fonte):

- pentru temperaturi obisnuite;

- pentru temperaturi ridicate;

- pentru temperaturi negative (sub 0°C):

- rezistente la coroziune sau la eroziune.Denumirea grupei in cuprinsul unei subdiviziuni arata caracteristica disline-tiva a materialelor care o compun. Un material rezistent la corozoiune poate fi totodata rezistent la temparaturi ridicate si coborate.

In cuprinsul fiecarei grupe de materiale feroase se gasesc mai multe marci de materiale, separat pentru oteluri si separat pentru fonte. Fiecare asemenea marca de material are un simbol care provine din standardele in care este inca­drat. Materialele se marcheaza prin vopsire. Marcarea otelurilor, de exemplu, se face cu un cerc care se vopseste cu o anumita culoare (alb, galben, rosu, negru, albastru, gri etc.) sau cu dungi de diferite culori. in functie de STAS-ul din care face parte otelul.

Uneori in cuprinsul aceluiasi STAS se gasesc marci de materiale care cores­pund de fapt unor grupe diferite. Aceasta se datoreste faptului ca materialele sunt grupate in standarde fie in functie de compozitia chimica ( de exemplu: otel carbon obisnuit STAS 500; otel carbon de calitate STAS 880; otel aliat pentru constructia de masini STAS 791), fie in functie de destinatie (de exemplu, ote­luri pentru tevi STAS 2881; oteluri pentru arcuri STAS 795), fie in functie de forma de prezentare (de exemplu: oteluri sub forma de table groase pentru ca­zane si recipiente sub presiune, STAS 2883; electrozi si benzi pentru imbinari sudate: piese laminate sau turnate).

Marcile de material se gasesc ca semifabricate sub diverse forme. De exemplu, semifabricatele din otel sunt: otel patrat laminat la cald (STAS 334): otel lat (STAS 395): otel rotund (STAS 333): otel cornier cu laturi egale (STAS 424); otel T (STAS 566): otel cornier cu laturi neegale (STAS 425): otel I (STAS 565); otel U (STAS 564): table groase (STAS 437): tevi pentru instalatii (STAS 5560) etc.O marca de material, ca semifabricat, nu se gaseste sub forme diferite, deoa­rece, in general, materialele se elaboreaza cu scopuri bine precizate (pentru table, pentru arcuri, pentru tevi, pentru scule, pentru piulite, pentru prelucrarea pe strunguri automate, pentru rulmenti etc).

Prin urmare, sortimentul de marci si sortimentul de semifabricate este limitat.

Pentru fiecare forma de semifabricat se elaboreaza un anumit numar de di­mensiuni care se precizeaza in STAS. Tablele se elaboreaza cu abateri in minus (negative) ale grosimii. Valoarea abaterii negative depinde de grosimea tablei. Aceasta este de — 0.5 mm pentru table cu grosimi mai mici de 5 mm si de maxi­mum - 1,5 mm pentru table cu grosimea de peste 60 mm.

Una dintre problemele importante in constructia utilajului tehnologic o con­stituie alegerea corespunzatoare a materialului de constructie. Materialul trebuie sa corespunda din punct de vedere tehnic (deci sa reziste conditiilor de functio­nare ale utilajului) si sa fie cat mai ieftin (deci sa fie o alegere economica). Alegerea materialului se face pe baza unui studiu tehnico-economic.
Document Info


Accesari: 788
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )