Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Montarea aparatajului electric

tehnica mecanica


ALTE DOCUMENTE

Pentru tratarea cazurilor de frānare de urgenta
EFECTUL FOTOELECTRIC. DOVADĂ A CUANTIFICĂRII ENERGIEI
freza-melc
Motoare cu ardere interna
1905 a fost un an miraculos pentru stiinta
CUM REZOLVǍM O PROBLEMǍ DE MECANICA SOLIDULUI DEFORMABIL ?
Energie gratuita nelimitata
Incercarea generatorului de c.c. cu excitatie separata, derivatie si mixta
Dimensionarea radiatoarelor
STUDIU DE OMOGENITATE

Montarea aparatajului electric

Schemele electrice ale tablourilor de distributie




Schema electrica a unui tablou de distributie este un desen pe care sunt reprezentate in mod conventional aparatele electrice care intra in compunerea circuitelor unitatilor functionale componente si legaturile electrice dintre aceste aparate astfel ca pe de o parte sa se poata citi modul de functionare, iar pe de alta parte sa se poata executa echiparea electrica.
Schemele electrice trebue sa reprezinte in mod sugestiv legaturile electrice dintre aparatele component ale fiecarei unitati functionale si succesiunea actionarii lor; ca urmare trebue intocmite intr-o forma simpla si clara, care sa permita citirea lor cu usurinta. In practica schemele de principiu se pot prezenta sub forma concentrate, desfasurata sau simplificata (monofilara).
Schema de principiu concentrate reda schemele electrice ale aparatelor componente sub forma concentrate prezentata de furnizor, precum si legaturile dintre bornele acestor aparate. Pentru a se putea urmari usor legatura dintre aparate dispunerea acestora in cadrul schemei trebue facuta corespunzator lucru posibil numai la schemele usoare la cele complicate intocmi 21421v2112v rea si citirea schemei concentrate devine greoaie si ca urmare nu se recomanda. In fig. 10 se da o schema concentrata pentru o plecare dintr-un tablou de distributie.

(In fig.10 este reprezentata schema electrica de principiu pentru o plecare dintr-un tablou de distributie).

Schema de principiu desfasurata reprezinta aparatele unitatilor functionale descompuse in elementele lor constructive fiecare circuit poarta un numar de ordine; sub circuitele de comanda sau executie se vor simboliza contactele respective, notandu-se in dreptul lor numarul circuitului in care sunt utilizate. Marcarea conductoarelor si clemelor se poate face fie dupa principiul clemelor fie dupa principiul nodurilor.
In caz de necesitate intr-o manseta intinsa pe toata lungimea schemei, se scrie functionarea fiecarui circuit sau grup de circuite. In fig. 11 se da un exemplu de schema de principiu desfasurata a carei reprezentare concentrate ar fi mai dificila.


(In fig.11 este reprezentata schema electrica de principiudesfasurata a alimentarii unui tablou de distributie de la doua surse cu anclansarea automata a sursei de rezerva).


Schema de principiu simplificata sau monofilara cuprinde elementele circuitelor primare ale tabloului cu legaturile dintre ele, in reprezentare monofilara; aparatele circuitelor secundare se trec prin simbolurile generale, de regula fara a se arata legaturile dintre ele.

Astfel de scheme se utilizeaza pe scara largapentru simplificarea reprezentarii alcatuirii unui tablou de distributie. Pentru tablourile echipate numai cu intreruptoare cu actionare manuala, circuitele de siguranta si cel mult aparate de masurat, acest mod de reprezentare este sufficient. In fig. 12 se reda schema monofilara a unui tablou simplu de distributie, suficienta pentru citirea si echiparea electrica respectiva.









(In fig este reprezentata schema electrica monofilara simplificata a unui tablou de distributie).


In general alegerea materialelor si aparatelor electrice din compunerea unui tablou de distributie se face in 2 etape:

In prima etapa se compara caracteristicile electrice nominale En cu marimile electrice corespunzatoare pe care trebue sa le satisfaca in regim de functionare normal ES.

In a doua etapa se verifica rezistenta la scurtcircuit a materialelor si aparatelor. Verificarea nu este obligatory in cazul tablourilor de distributie pentru aparatele si caile de current protejate prin sigurante fuzibile; de asemenea se admite ca transformatoarele de current sa nu fie stabile la curentul de scurtcircuit .

Alegerea barelor active ale tablourilor de distributie este de regula aluminiul. Cuprul se allege numai in cazuri speciale impuse de mediu, montaj, functionare sau cand rezulta un avantaj tehnico-economic net superior. Otelul se utilizeaza de obicei numai pentru barele de nul ale tablourilor. Din punct de vedere functional pentru bare se alege sectiunea necesara tinand seama de curentul de durata admisibil corespunzator sectiunii alese se depaseasca
curentul de serviciu, ( Iad > Is ).



Alegerea aparatelor de conectare si protectie


Separatoarele se aleg pe baza tensiunii si curentului lor nominali care trebuie sa aiba valori cel putin egale cu ale circuitelor deservite.
Intreruptoare neautomate se aleg de asemenea pe baza tensiunii si curentului lor nominali, dar si tinand seama de curentii de conectare si de deconectare in regim normal de functionare. In mod obisnuit valoarea curentilor a acestor aparate este mai mica decat valoarea curentilor nominali.
Contactoarele simple se aleg tinand seama de valorile nominale ale tensiunii si curentului si contactelor principale, de capacitatea de conectare in regim normal si accidental si de tensiunea de serviciu a bobinei de actionare, toate aceste caracteristici trebue sa satisfaca marimile nominale si de serviciu ale circuitelor deservite.
Aparatele de protectie se prevad pentru realizarea, dupa ,caz, a protectiilor la suprasarcina si la scurtcircuit atat pentru circuitele tabloului, cat si cele ale instalatiilor deservite. Montarea aparatelor de protective in tablourile de distributie este obligatorie pe sosiri , pe plecari, pe cuple (in circuitele primare) si in circuitele secundare de protective, comanda si semnalizare, cu exceptia circuitelor de current de current si a celor incluse in constructia aparatelor automate de conectare.

Intruducerea cablurilor In dispositive de racordarese poate executa prin record filetat cu presgarnitura cu garnitura de etansare din cauciuc( fig. 13,a.h ), fie prin mansoane de cablu umplute cu masa de etansare (fig.13,f). Orificiile de racordare trebue sa se deschida numai din afara sis a fie asigurate contra slabirii, fara sa supuna cablul la eforturi de intindere sau torsiune.

Fig 13 (exemple de introducere a cablului in dispozitivele de racord).



Fig 13 (exemple de introducere a cablului in dispozitivele de record).








Masuri de protectia muncii la instalarea si punerea in functiune a masinilor si aparatelor electrice


Perimetrul locului de munca se ingradeste cu franghie de care se prind din loc in loc placi avertizoare cu indicatia 'Lucreaza aici'.
Transportul materialelor in incinta instalatiilor electricese executa numai cu mijloace de transport adecvate , al caror gabarit se incadreaza in coridoarele sau drumurile de acces.
Incarcarea si descarcarea materialelor se face cu ajutorul mijloacelor de ridicat, iar in cazul manipularilor manuale, se interzice ca un muncitor sa ridice cu bratele sis a transporte greutati mai mari de 50 kg.
In cazul cand se lucreaza la inaltime se confectoineaza schele din elemente prefabricate sau din scanduri (fara fisuri sau noduri), a caror grosime trebue sa fie minimum 4 cm iar platform de pe schela se prevede cu balustrada rezistenta cu inaltimea de circa 1 m.
Pentru a evita caderea obiectelor, perimetrul platformei este marginit cu o bordura inalta de 15..20cm.
Toate masinile si aparatele ce se ridica la inaltime, pe piedestale sau suporturi trebue fixate definitive imediat dupa ridicare, pentru a evita caderea lor .
Muncitorii trebuie sa poarte casti (verificate in prealabil) iar in cazul cand lucreaza la inaltime, centuri de siguranta.
La executarea lucrarilor se vor folosi numai utilaje, scule, dispozitive si obiecte de inventar in buna stare de functionare, corespunzatoare caracterului lucrarii ce se executa: improvizatiile nu sunt admise putand genera accidente grave.
Sculele si dispozitivele trebuie verificate zilnic, inainte de inceperea lucrului, de catre maistrul sau seful de echipa ; utilizarea sculelor defecte crapate sau cu profilul deformat este interzisa . Manerele sculelor trebuie sa fie netede, fara noduri si crapaturi, sa aiba o forma care sa asigure contactul cu palma pe o suprafata cat mai mare, fara a avea posibilitatea sa alunece in timpul folosirii.
Intrebuintarea sculelor cu manere izolante nu-I dispenseaza pe muncitori sa foloseasca si manusile de cauciuc, uriunde utilizarea lor este prescrisa.
Folosirea penelor si a dornurilor se va face prin tinerea lor in dispositive special (clesti) iar pentru protejarea ochilor impotriva aschiilor se vor folosi ochelari de protectie.
Cheile trebue sa corespunda exact cu dimensiunile suruburilor si piulitelor; se interzice folosirea de piese intermediare intre cheie si piulita, cat si a prelungitoarelor pentru chei.
Folosirea masinilor si aparatelor electrice este permisa numai muncitorilor instruiti, care cunosc metodele de folosire si instructiunile de tehnica a securitatii privind folosirea masinilor electrice si stiu sa acorde primul ajutor in caz de electrocutare.
Masinile si aparatele electrice se verifica inainte de utilizare controlandu-se cu atentie izolatia masinii si a cablului de alimentare.

Se interzice folosirea sculelor electrice (polizoare masini de gaurit electrice etc) cu cordoane dezizolate, fara prize de legatura la pamant si fara imbracarea manusilor de cauciuc de catre manipulant. Nu se admite folosirea masinilor-unelte electrice poratative de catre cei ce stau pe scari rezemate liber.
Lucrarile de instalare si punere in functiune a masinilor si aparatelor electrice se executa in incaperi sau spatii ale instalatiilor electrice, care pot fi :

Scoase total de sub tensiune;

Scoase partial de sub tensiune;

Sub tensiune.

La instalatiile electrice noi, montajul aparatelor electrice se executa in conditii de scoatere totala de sub tensiune.
Lucrarile de inlocuire ale echipamentului se executa in marea majoritate a cazurilor cu scoaterea partial de sub ensiune a instalatiilor, si anume acea parte a instalatiei la care se lucreaza, restul instalatiei aflandu-se sub tensiune.
Verificarile si incercarile masinilor si aparatelor electrice, ce se executa dupa efectuarea lucrarilor de montajsi reparatii, se considera ca lucrari ce se realizeaza in prezenta tensiunii, de aceea, ca regula generala, toate lucrarile de montaj si reparatii ale masinilor si aparatelor electrice se considera ca lucrari cu instalatiile sub tensiune (sau partial sub tensiune) si se executa numai sub supravegherea unei persoane calificate, care poseda cunostinte de tehnica securitatii cel putin la nivelul grupei a 4.
Ca urmare, intreruperea lucrarilor este permisa numai dup ae se iau urmatoarele masuri de pregatire a locului de munca, din punctual de vedere al normelor de tehnica securitatii
- Se scoate de sub tensiune partea instalatiei la care se lucreaza si se impiedica punerea in functiune a acelor parti din instalatie prin care s-ar putea transmite tensiunea la locul de munca;
- Se leaga instalatia la pamant prin scurtcircuitoare mobile si se verifica lipsa tensiunii in partea instalatiei unde urmeaza sa se execute lucrarile;
- Se monteza ingradiri provizorii ale locului de munca si se aseaza placi avertizoare.
La efectuarea lucrarilor de reglaj se interzice accesul persoanelor langa echipamente in momentul actionarii acestora, iar muncitorul ce executa reglajul va fi atent sa nu introduca mana intre mecanisme.
La efectuarea lucrarilor de montaj si punere in functiune cel mai mare pericol de electrocutare il reprezinta incercarile cu tensiune marita . De acceia aceste lucrari se executa numai de personal cu calificare speciala, sub conducerea directa a unui technician sau inginer.
Incercarile se executa de o singura echipa formata de minimum 3 oameni cu o calificare in domeniul normelor de tehnica securitatii de cel putin la nivelul grupei a 3, responsabilul trebuind sa posede obligatoriu cunostinte privind normele de tehnica securitatii la nivelul grupei 4.

Dupa efectuarea, se intrerupe tensiunea si instalatia se pune intentionat la pamant (cand capacitatea este mare prin descarcari repetate) si numai dupa aceasta responsabilul anunta (tensiunea a fost scoasa)si poate sad ea dispozitii pentru trecerea la executarea altor operatii.
Instalatia de incercare trebuie sa fie prevazuta cu intreruptor bipolar cu parghie, ca intreruperea sa fie vizibila.
Puerea sub tensiune, dupa terminarea lucrii se poate face numai la cererea responsabilului lucrarii care a incheiat lucrul (documentul pe baza caruia a efectuat lucrarea) si sea retras toate materialele si toti muncitorii care au efectuat lucrarea.
Pe toata perioada efectuarii lucrarilor de montaj si reparatii la locurile de minca trebuie sa existe material de paza contra incendiilor pentru stingerea eventualelor incendii (stingatoare cu spuma, praf si CO2, lazi de nisip).



Document Info


Accesari: 18452
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )