Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Reglementarile actuale privind introducerea motoarelor electrice cu eficienta ridicata

tehnica mecanica
Reglementarile actuale privind introducerea motoarelor electrice cu eficienta ridicata


In 1992, in Statele Unite ale Americii a fost elaborata o lege care interzicea importul de motoare de joasa tensiune ce prezentau valori ale randamentului mai mici decat cele adoptate, legea intrand in vigoare in anul 1997.

Reglementarile in Statele Unite ale Americii sunt elaborate de US EPAct (the Energy Policy Act) care descriu minimul de standarde pentru motoare eficente energetic. Astfel trebuie indeplinite urmatoarele:


fabricantul trebuie sa prezin 313e47d te un certificat de conformitate dat de un laborator de incercari acreditat in Departamentul Energiei caruia sa i se atribuie un numar (CC-Nummer);

pe placuta indicatoare a motorului va trebui sa apara scris randamentul nominal la plina sarcina dar si „CC-Nummer”;

materialele de reclama si documentele de import trebuie sa dovedeasca „CC-Nummer” si randamentul nominal.


Pe de alta parte, in Canada fabricantul trebuie sa aiba un certificat UL (Underwriters Laboratories) sau de la alte organizatii cunoscute, certificarea fiind cunoscuta in trei modalitati:

pe motor sa fie marcata verificarea energetica;

transmiterea unui raport de eficienta energetica de la „National Ressources Canada”;

documentele de vama sa aiba indicare explicita pe motor si inclusiv declaratii specifice.


In opinia industriei electrotehnice germane aplicarea acestei legi are si dezavantaje in cazul cand:

motoarele electrice cu randament ridicat se monteaza intr-o aplicatie unde nu mai are timp sa se amortizeze investitia facuta (folosit drept piesa de schimb)

motorul electric cu randament ridicat va fi alimentat de la un convertizor de frecventa pentru reglarea turatiei care are un efect economic mult mai mare si atunci devine predominanta influenta acestuia.


Organe si institutii cu atributii in domeniu.


La nivel mondial:


o      European Motor Challenge Program (MCP) reprezinta un program european bazat pe aderarea voluntara care activeaza pe langa Comisia Europeana ce urmareste eficienta motoarelor in sisteme de actionare;

o      CEMEP reprezinta un organ care prevede etichetarea motoarelor cu simbolurile eff1,2,3;

o      US EPAct, organ descris anterior ce actioneaza in Statele Unite ale Americii;

o      US Nema Premium reprezinta Asociatia Nationala a Producatorilor de motoare electrice inscriptionate energetic in Statele Unite ale Americii.


In Romania preocuparile pentru economisirea energiei se regasesc in activitatea organizatiilor:


o      Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE);

o      Asociatia de Politici Energetice din Romania (APRE);

o      Societatea pentru Optimizarea Consumurilor Energetice din Romania

o      Centrul pentru Promovarea Energiei Curate si Eficiente din Romania.


Din statistica pusa la dispozitie de CEMEP se poate observa ca angajamentul luat de cele 36 de inteprinderi constructoare de motoare asincrone privind scaderea numarului de motoare asincrone din clasa de eficienta energetica eff3 a fost indeplinit [5]:Fig. 2.3. Evolutia ponderii motoarelor asincrone cu 2 poli cu eficienta energetica ridicata

din grupul CEMEP.
Din statistica prezentata anterior se poate observa faptul ca in decurs de aproximativ 5 ani ponderea motoarele asincrone din clasa de eficienta energetica eff3 a fost redusa de la valoarea de 43,5 % pana la valoarea de 9 %, reusindu-se in acelasi timp cresterea numarului de motoare asincrone in clasa de eficienta eff2 . Pe langa acest fapt se poate observa ca in continuare ritmul de crestere a numarului de motoare din clasa de eficienta energetica cea mai ridicata – eff1 este unul scazut.

La nivel national, inteprinderile constructoare de motoare electrice se afla cu motoarele asincrone in clasa de eficienta energetica eff3 , in unele cazuri reusindu-se sa se realizeze si motoare din clasa de eficienta energetica eff2 dar nu in volum mare ci doar ca prototip. Directia care se urmareste si la noi in tara este de a trece cat mai curand la producerea de serie a motoarelor electrice in clasa de eficienta energetica eff2 .

O pondere importanta in aceste rezultate este data de cei 15 membri ZVEI (Zentral Verband Electrotechnik und Electronikindustrie e. V. – Uniunea Centrala a Industriasilor Germani din Industria Electrotehnica si Electronica). Conform ZVEI, dezvoltarea pietei de motoare cu eficienta ridicata este data in tabelul de mai jos [3]:


Anul

Motoare asincrone eff3

Motoare asincrone eff2

Motoare asincrone eff1

Total


In urma celor prezentate aceasta lucrare isi propune sa studieze un motor asincron cu rotorul in scurtcircuit avand o constructie capsulara antideflagranta (a se vedea Capitolul 3 – Motoare asincrone - ANTIEX) aflat in clasa de eficienta energetica eff3 (a se vedea Capitolul 4 – Datele initiale de proiectare).

Pe baza acestui motor asincron se va efectua calculul electromagnetic in scopul determinarii parametrilor de functionare (Capitolul 5), urmand a se realiza o optimizare (Capitolul 6) a acestora prin diverse metode in scopul cresterii eficientei energetice (randamentului) si incadrarii acestuia intr-o clasa de eficienta energetica ridicata (eff3 dar cu un randament mult mai ridicat, eff2).


Document Info


Accesari: 1197
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )