Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Transmisiile Tv

tehnica mecanica


Transmisiile Tv


Principiul transmisiei Tv




O transmisie tv presupune transmiterea la distanta a imaginii si a sunetului.Transmiterea sunetului se face principial la fel ca transmiterea sunetului prin radio asa ca nu se va insista decat asupra transmiterii imaginii.

Pentru a fi transmisa o imagine, mai intai informatia de stralucire este transformata in semnal electric cu care 20220r179u se moduleaza purtatoarea de radiofrecventa care urmeaza a fi transmisa.La receptie,imaginea va fi reconstituita din semnalul electric receptionat.

Imaginea care urmeaza a fi transmisa este captata de un dispozitiv optic ,care transforma semnalul luminos in semnal electric.Dupa o serie de prelucrari ale semnalului video ,acesta moduleaza o purtatoare de radio frcventa care va fi transmisa spre receptor.Odata cu semnalul video,purtatoarea va fi modulata si de semnalul sonor capturat ,simultan cu imaginea si prelucrat pe o cale separata.

Toate aceste operatii incepand de la captarea imaginii si sunetului pina la emiterea purtatoarei modulate sunt realizate in emitatorul tv.

Partea de receptor realizeaza operatiile inverse celor de la emitator, scopul fiind obtinerea unor semnale de stralucire si sonore cit mai apropiate de cele initiale.Semnalul de radiofrecventa este receptionat ,amplificat si demodulat ,apoi semnalul video este aplicat traductorului electrono optic care reconstituie imaginea .

Semnalul audio prelucrat este aplicat difuzorului care il transforma in unde sonore,reconstituind astfel sunetul.

Modul de reconstituire a imaginii pe ecrenul tubului cinescop impune majoritatea caracteristicilor tehnice ale unui lant tv.

Imaginea tv este reconstituita 'punct cu punct'.

Acest mod de reconstituire are la baza 'imperfectiunea 'ochiului uman care nu percepe variatiile foarte rapide ale stralucirii .Daca o imagine este reconstituita pe ecran punct cu punct intr-un timp scurt timp,ochiul o integreaza si o percepe ca pe o imagine continua,ca si cum s-ar afisa simultan simultan toate punctele sale.

In acest mod ,la un anumit moment emitatorul transmite o informatie numai asupra stralucirii unui anumit punct al imaginii care va fi reconstituit la receptor.Intr-un anumit interval de timp se vor transmite informatii asupra tuturor punctelor imaginii care vor reconstitui imaginea pe ecranul receptorului.

Deoarece transmiterea se face 'punct cu punct', este foarte important ca modul de parcurgere al imaginii de catre punctul luminos care o reconstituie sa fie bine determinat si controlat .Conditia aceasta de 'sincronism' intre punctul analizat la emisie si cel redat la receptie este determinat pentru a se reconstitui o imagine fidela,in concordanta cu cea transmisa.

Modul de parcurgere a ecranului atat ca traiectorie cit si ca viteza de catre punctul luminos se numeste explorarea ecranului.

Parcurgerea pe orizontala a ecranului corespunde unei linii.La sfirsitul liniei, spotul se intoarce intr-un timp extrem de scurt(10..20%din durata liniei)din nou in partea stinga si incepe sa parcurga cea de-a doua linie. In cazul normei OIRT durata unei linii cu intoarcere cu tot este de 64 mS,din care cca 10 mS dureaza cursa de intoarcere.

Simultan cu parcurgerea stinga dreapta,apare o miscare a spotului de sus in jos,cu o viteza mult mai mica,asa fel ca liniile sa apara una sub alta ,la distante egale,iar imaginea sa fie perceputa de la o anumita distanta ca fiind continua.timpul de parcurgere a ecrenului sus-jos in cazul normei OIRT este de 20mS(50 Hz).

In realitate ,pentru ca structura de linii a imaginii sa nu fie suparatoare la ochi s-a adoptat o transmisie cu semicadre cu linii intretesute .

Pentru reconstituirea unri imagini acesta se transmite in doua secvente. Presupunand ca un cadru are 7 linii, in primul semicadru se vor transmite liniile impare:1,3,5 si prima jumatate a liniei 7.A doua jumatate a liniei 7 va apartine semicadrului al doilea si va incepe la jumatatea ecranului dupa care in semicadrul al doilea se vor transmite liniile pare:2,4 si 6 cind s-a terminat de transmis tot cadrul.

Acest mod de transmisie cu linii intretesute prezinta avantajul ca elimina fenomenul de pilpaire a imaginii , fiind echivalent cu obturarea imaginii din cinema unde se transmit cate 22 de imagini pe secunda , fiecare obturata cite odata.

In realitate explorarea este mult mai complexa, numarul de linii din care este formata imaginea este de 625 din care o parte -cca 8%sunt pasive, pe durata lor avind loc intoarcerea spotului din partea de jos in partea de sus a ecranului.

Fizic,aparitia punctului luminos pe ecranul tubului cinescop,traductorul electronooptic folosit aproape exclusiv in receptoarele tv,are la baza fenomenul de electroluminiscenta care consta in proprietatea anumitor substante de a emite energie luminoasa atunci cind sunt bombardate cu cu electroni de energie cinetica mare.Pe ecranul tubului cinescop este depus un strat de astfel de substente,numitluminifor.In momentul impactului unui fascicul de electroni cu un anumit punct al ecranului, acel punct va emite o radiatie luminoasa a punctului care este reprodus,fascicolulluminos sa aiba o intensitate mai mare sau mai mica.


Compatibilitatea intre emitator si receptor


Din paragrafele precedente reiese faptul ca nu se poate asigura o legatura































Document Info


Accesari: 3771
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )