Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INDICATOARE RUTIERE EXPLICATE

Auto
INDICATOARE RUTIERE EXPLICATE

Indicatoarele rutiere fac parte din categoria mijloacelor de reglementare a circulatiei. Prin aceste mijloace se urmareste buna desfasurare, în cele mai bune conditii a circulatiei rutiere asigurând totodata fluenta acesteia în conditii de siguranta, fara producerea de ambuteiaje si evenimente rutiere nedorite.Indicatoarele rutiere sunt cele care formeaza semnalizarea verticala si se împart dupa cum urmeaza în :

a)      Indicatoare de avertizare.

b)      Indicatoare de reglementare, care pot fi : de prioritate, de interzicere sau restrictie si de obligare.

c)      Indicatoare de orientare si informare, care pot fi : de orientare, de informare, de informare turistica, panouri aditionale si indicatoare kilometrice si hectometrice.

d)      Mijloace de semnalizare a lucrarilor care pot fi : indicatoare rutiere temporare si mijloace auxiliare de semnalizare a lucrarilor.

Indicatoarele rutiere se instaleaza, de regula, pe partea dreapta a sensului de mers. Pentru o mai buna observare a acestora de catre conducatorii carora li se adreseaza, acestea se pot monta ori repeta pe partea stânga, în zona mediana a drumului, pe un refugiu ori spatiu interzis circulatiei vehiculelor sau suspendate deasupra partii carosabile. În cele ce urmeaza voi enumera, cu câteva explicatii af 949i84j erente pentru unele dintre ele considerate, de catre unii, a fi mai dificile si pentru o mai buna întelegere a acestor mijloace de reglementare, o serie de indicatoare mai des întâlnite pe drumurile publice, bineînteles ca restul de indicatoare care nu se regasesc aici nu înseamna ca nu sunt importante în aceeasi masura.

De retinut :

indicatoarele suspendate se refera numai la benzile deasupra carora sunt amplasate.

semnificatia unui indicator este valabila pe întreaga latime a partii carosabile.

Din punct de vedere constructiv, acestea sunt realizate respectând culorile fondului si ale inscriptionarii precum si modalitatea de inscriptionare  conforme cu normele STAS 1848-86.

Indicatoare de avertizare

Acestea au forma unui triunghi echilateral cu unul din vârfuri dispus în partea de sus, cu contur de culoare rosie, fond alb, simbol negru (care reprezinta de regula natura pericolului). Dupa denumire este lesne de înteles ca acestea avertizeaza conducatorul auto ca se apropie de un loc periculos.

Curba la dreapta - stânga

Sunt amplasate la 90 - 200 m de începutul curbelor cu raza sub 160 m sau cu vizibilitatea sub 150 m obligând la reducerea vitezei. În curbele lipsite de vizibilitate, toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curba dubla sau o succesiune de mai mult de doua curbe,

prima la stânga - dreapta

Sunt amplasate la 90 - 200 m de începutul primei curbe, avertizând conducatorul de autovehicul ca nu urmeaza o singura curba. Doua curbe se considera ca sunt succesive daca distanta între sfârsitul primei curbe si începutul celei de a doua este mai mica de 250 m. Daca lungimea sectorului periculos depaseste 2 km sub indicator se instaleaza panoul aditional specificând lungimea sectorului periculos. În cazul lipsei de vizibilitate toate manevrele sunt interzise. Acest indicator obliga la reducerea vitezei.

Curba deosebit de periculoasa

Este amplasat în curbe cu raze mai mici sau egale de 100 m, în zona exterioara a acestora, în apropierea punctelor de schimbare a directiei, perpendicular pe prelungirea axei benzii de circulatie de pe partea dreapta a partii carosabile cu vârful sagetilor îndreptate în directia curbei. Acest indicator obliga la reducerea vitezei interzicând efectuarea tuturor manevrelor chiar daca avem vizibilitate.

Panouri succesive pentru curbe periculoase

Se amplaseaza în curbe cu raza sub 100 m în zona exterioara a acestora. Se instaleaza un numar minim de 3 panouri pe exteriorul curbei, succesiv, de la intrarea pâna la iesirea din curba, cu vârfurile sagetilor îndreptate în directia curbei. Aceste panouri scot în evidenta periculozitatea locului de aceea toate manevrele sunt interzise obligând si la reducerea vitezei.

Coborâre periculoasa

Se amplaseaza la 90 - 200 m de începutul unei pante cu înclinare de cel putin 7%. Desi prin aplicarea normelor de conduita preventiva se ajunge la micsorarea vitezei, prin lege, nu este obligatorie reducerea vitezei. Este interzisa stationarea pe toata lungimea pantei, iar la vârful acesteia când vizibilitatea este redusa sub 50 m, toate manevrele sunt interzise. În situatia în care conditiile drumului nu permit trecerea a doua vehicule, unul pe lânga celalalt, se aplica regula prioritatii de rampa, având prioritate cel care urca fata de cel care coboara. Procentul înscris în simbol informeaza cu cât scade diferenta de nivel la fiecare suta de metri parcursa.

Urcare cu înclinare mare

Se amplaseaza la 90 - 200 m de începutul unei rampe cu înclinare de cel putin 7%. Desi prin aplicarea normelor de conduita preventiva se ajunge la micsorarea vitezei, prin lege, nu este obligatorie reducerea vitezei. Este interzisa stationarea pe toata lungimea rampei, când vizibilitatea este redusa sub 50 m, toate manevrele sunt interzise. În situatia în care conditiile drumului nu permit trecerea a doua vehicule, unul pe lânga celalalt, se aplica regula prioritatii de rampa, având prioritate cel care urca fata de cel care coboara. Procentul înscris în simbol informeaza cu cât creste diferenta de nivel la fiecare suta de metri parcursa.

a

b

c

d e

Drum îngustat

(pe ambele parti, pe partea dreapta, pe partea stânga)

Se amplaseaza la 90 - 200 m de punctul în care partea carosabila începe sa se îngusteze. Daca drumul se îngusteaza de ambele parti (pe sectorul îngustat nu este asigurata latimea minima de 2 x 2,75 m) este

obligatorie montarea indicatoarelor d si e de reglementare a prioritatii la drum îngustat ( prioritate pentru sau fata de circulatia din sens invers). Daca se îngusteaza de o singura parte, nu este nevoie de indicatoare de reglementare a prioritatii, prioritate având conducatorul auto a carui banda nu se îngusteaza, daca printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Daca drumul se îngusteaza pe o portiune cu declivitati, atunci se aplica regula prioritatii de rampa, unde cel care urca are prioritate fata de cel care coboara, indiferent de partea cui se îngusteaza drumul.

Indicatoarele obliga la reducerea vitezei, daca nu sunt însotite de indicatoare de reglementare a prioritatii la drum îngustat, sunt interzise manevrele de oprire voluntara, stationare voluntara, întoarcere si mers înapoi, depasirea fiind permisa. Daca sunt însotite de indicator de reglementare a prioritatii la drum îngustat, sunt interzise toate manevrele ( d,e).

Drum cu denivelari

Se amplaseaza la 50 - 200 m, la apropierea de un sector cu denivelari repetate sau de o denivelare izolata (dâmb, casiu, trecere la nivel cu calea ferata cu racordare brusca, etc.). Daca lungimea sectorului cu denivelari depaseste 0,5 km, aceasta se înscrie pe un panou aditional '' Lungimea sectorului periculos la care se refera indicatorul'' La întâlnirea acestui indicator reducerea vitezei este obligatorie, deoarece este posibila pierderea controlului asupra stabilitatii autovehiculului .

Denivelare pentru limitarea vitezei

Se amplaseaza la apropierea de o denivelare ( limitator de viteza ) fiind precedat de indicatorul ''Limitare de viteza''. Aceste dispozitive pot fi instalate în zone rezidentiale, în zonele cu scoli, gradinite, refugii si treceri pentru pietoni, sectoare de drum îngustat, poduri, zone în constructie, etc., pentru a impune reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor si cresterea sigurantei pietonilor.

Aceste limitatoare sunt din metal de culoare galben - negru sau din cauciuc negru cu insertie galbena reflectorizanta pentru o buna vizibilitate si pe timp de noapte, înaltimea acestora putând fi de 3, 5 sau 7 cm functie de viteza specificata pe indicatorul ''Limitare de viteza'' (30, 40 si respectiv 50 km/h). Prin urmare acest indicator obliga la reducerea vitezei.

a.

b.

c.

Drum alunecos

Se amplaseaza la 90 - 200 m de locul periculos. Drumul poate deveni alunecos datorita îmbracamintii acestuia (ex: piatra cubica în conditii de umezeala sau topirea asfaltului la temperaturi foarte ridicate), fie datorita unor conditii atmosferice avertizând ca exista posibilitatea derapajului, de aceea se va tine seama si în sezonul cald de semnificatia acestuia, atunci când se pare ca nu ar fi probleme de aderenta. Acest indicator mai poate fi însotit de panouri aditionale ca : ''Ploaie, ceata, viscol''(a), ''Polei, gheata, zapada''(b) sau ''Lungimea sectorului periculos la care se refera indicatorul''(c).

Aceste portiuni de drum se abordeaza usor fara a brusca directia sau frâna, pastrându-se o distanta corespunzatoare fata de vehiculele care circula în fata noastra (între vehicule). Acest indicator obliga la reducerea vitezei.

Presemnalizare trecere de pietoni

Se amplaseaza la 50 - 200 m, pe toate drumurile, în localitati cât si în afara acestora în toate situatiile (cu exceptia celor de pamânt), înaintea trecerilor de pietoni semnalizate prin marcaje, indicatoare sau semnalizare luminoasa (semafor) de pe arterele intens circulate sau când observarea trecerii de pietoni poate deveni dificila datorita lipsei de vizibilitate ( curbe, declivitati, etc.). În zona lui de actiune se circula cu atentie pentru a putea reduce viteza si eventual a opri daca este cazul, acesta fiind urmat întotdeauna de indicatorul ''Trecere de pietoni''.

Copii

Se amplaseaza în apropierea locurilor frecventate de copii (scoli, gradinite, locuri de joaca, parcuri, etc.) acolo unde exista posibilitatea ca acestia sa apara pe neasteptate pe partea carosabila. Lungimea sectorului de drum la care se refera acest indicator este pâna la indicatorul de acelasi fel montat pentru circulatia din sens invers (caz de lege ferenda), materializat si cu marcaj longitudinal continuu. La întâlnirea acestui indicator este obligatorie reducerea vitezei indiferent daca sunt sau nu copii prin apropiere, însa numai în intervalul orar 07.00 - 22.00.

Lucrari

Se amplaseaza la 20 - 200 m înaintea locurilor unde se executa lucrari pe partea carosabila sau pe acostament în imediata apropiere a carosabilului, existând pericolul surprinderii si accidentarii lucratorilor respectivi sau prezenta unui obstacol pe carosabil. Dupa cum se observa acesta este un indicator cu caracter temporar (având fond galben), este plasat de regula pe acelasi panou cu alte indicatoare, cum ar fi : ''Drum îngustat'', ''Limitare de viteza'', '' Prioritate pentru sau fata de circulatia din sens invers'', etc., împreuna cu conuri de dirijare a circulatiei si balize directionale. Acest indicator obliga la reducerea vitezei.

Semafoare

Se amplaseaza la 200 m înaintea semaforului electric, unde se considera ca prezenta acestuia ar putea surprinde pe conducatorii de autovehicule (în general în intersectiile în forma de '' T '' pe sensul laturii închise a intersectiei). În localitate distanta la care se amplaseaza acest indicator poate fi redusa la 30 m fata de semafor.

Intersectie de drumuri

Se amplaseaza la 50 - 200 m în afara localitatilor, înaintea intersectiilor de drumuri de aceeasi categorie, cu trafic redus, intersectia respectiva fiind nedirijata, deci aplicându-se ''regula prioritatii de dreapta''. Acest indicator impune reducerea vitezei de deplasare. Nu se instaleaza în orase.

Presemnalizare intersectie cu sens giratoriu

Se amplaseaza la 50 - 200 m înaintea intersectiilor cu sens giratoriu avertizând conducatorul de vehicul ca urmatoarea intersectie este cu sens giratoriu. Deoarece aceste intersectii sunt dirijate circulatia vehiculelor se va face conform regulilor stabilite pentru acest tip de intersectie, ''Pierd prioritatea vehiculele care urmeaza sa intre într-o intersectie cu sens giratoriu fata de vehiculele care circula în aceasta intersectie ''.

Trecere la nivel cu linii de tramvai

Se amplaseaza la 50 - 100 m înaintea intersectiilor, avertizând conducatorii de vehicule ca drumul respectiv este posibil sa se intersecteze cu cai de rulare pentru tramvaie, la acelasi nivel, obligând la respectarea regulilor impuse la întâlnirea acestor categorii de vehicule cu prioritate speciala. Acest indicator se amplaseaza chiar daca linia de tramvai intersecteaza numai un sens sau numai o banda de circulatie.

I II III

Trecere la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere

Se amplaseaza la 50 m în localitate si la 150 m în afara localitatilor înaintea trecerilor la nivel cu calea ferata pazita prin bariere sau semnalizare luminoasa. În afara localitatilor instalarea acestuia se face pe acelasi stâlp cu panoul suplimentar cu trei linii rosii înclinate (III) iar în localitati pe panoul suplimentar cu o linie rosie (I). Panourile suplimentare sunt dispuse fata de bariera, sau în lipsa acesteia fata de sina cea mai apropiata dupa cum urmeaza : panoul I la 50 m, panoul II la 100 m si panoul III la 150 m. De la primul panou întâlnit (III) se începe reducerea de viteza iar de la ultimul panou întâlnit (I) sunt interzise toate manevrele. În localitati urbane prin exceptie se poate monta doar panoul cu o linie, datorita conditiilor de trafic. Traversarea caii ferate se va face în functie de pozitia în care se afla barierele, semibarierele sau de semnalele instalatiei luminoase.

a.

b.

c.
d.

Trecere la nivel cu o cale ferata fara bariere

Se amplaseaza înainte de o trecere la nivel cu cale ferata nepazita, la 50 m în localitati si la 150 m în afara acestora, înainte de sina cea mai apropiata. De la întâlnirea acestui indicator se începe reducerea de viteza. Este considerat un loc deosebit de periculos, iar oprirea este obligatorie înainte de traversare, indiferent daca în acel moment circula sau nu vreun vehicul feroviar. Oprirea se va face în dreptul marcajului de oprire sau în lipsa acestuia în dreptul indicatorului ''Trecere la nivel cu cale ferata simpla (a) - dubla (b), fara bariere'' (nepazita), fara a-l depasi.

Indicatorul (a) se instaleaza la circa 6 - 10 m de cea mai apropiata sina de cale ferata la trecerile simple fara bariere.

Indicatorul (b) se instaleaza în aceleasi conditii însa este o trecere extrem de periculoasa, deoarece dupa trecerea unei garnituri feroviare este posibil ca din sens contrar sa treaca o alta lucru neglijat de cele mai multe ori de conducatorii de vehicule si soldat cu urmari deosebit de grave.

Când nu sunt asigurate conditiile de vizibilitate, aceste doua indicatoare sunt însotite de indicatorul ''Oprire''(c).

La trecerile la nivel prevazute cu semnale luminoase de avertizare a apropierii trenurilor, indicatorul va fi însotit de panoul aditional ''Trecere la nivel cu calea ferata prevazuta cu instalatie de semnalizare luminoasa automata''(d).

a.

b.

Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere, prevazuta cu instalatie de semnalizare luminoasa automata

(pazita)

Se amplaseaza în aceleasi conditii ca la indicatoarele ''Trecere la nivel cu cale ferata simpla (a) - dubla (b), fara bariere'' .

Conducatorul auto poate traversa calea ferata daca semnalul alb este în functiune ( când semnalul cu lumini rosii este stins, obligatoriu se aprinde un semnal cu lumina intermitenta de culoare alba, cu cadenta lenta, care permite trecerea).

a.          b.

c.

Baliza directionala care indica ocolirea obstacolului

a. prin stânga. b. prin dreapta.

Sunt amplasate pentru a semnaliza prezenta unor obstacole care trebuie

ocolite. Benzile înclinate sunt descendente spre partea carosabila care trebuie folosita pentru evitarea obstacolului.

De regula se utilizeaza împreuna cu indicatorul ''Ocolire''(c).

Intersectie cu un drum fara prioritate

Se amplaseaza la 90 - 200 m pe drumul cu prioritate în afara localitatilor, înaintea intersectiilor cu drumuri care pierd prioritatea, fiind un indicator de confirmare a prioritatii. El confirma faptul ca intersectia este dirijata, dar nu are rol de dirijare. Indicatoarele care dirijeaza acest tip de intersectie sunt indicatoarele aflate pe drumurile laterale: ''Oprire'' si/sau ''Cedeaza trecerea''.

Indicatoare de reglementare de prioritate

Indicatoarele de prioritate, dupa denumire ne dam seama ca acestea reglementeaza :

- ordinea de patrundere într-o intersectie atunci când traiectoriile de deplasare a cel putin doua vehicule se intersecteaza (se întâlnesc).

- ordinea de trecere pe sectoarele de drum îngustat, ce nu permit trecerea simultana a doua vehicule venind din sensuri opuse.

Indicatoarele cu ajutorul carora se reglementeaza circulatia într-o intersectie sunt : ''Drum cu prioritate'', ''Cedeaza trecerea'', ''Oprire''. Acestea au forme diferite (inconfundabile) fata de celelalte indicatoare, pentru a putea fi identificate si din spate dupa cum se observa din imaginea alaturata.

La patrunderea într-o intersectie de pe un drum cu prioritate nu întotdeauna este montat indicatorul de ''Drum cu prioritate'', în schimb pe drumurile fara prioritate (neprioritare) este obligatorie montarea indicatoarelor de ''Oprire'' sau ''Cedeaza trecerea''.

 

 

Directia drumului cu prioritate

Indicatoarele de reglementare a prioritatii pot fi însotite si de panouri cu semne aditionale care indica directia drumului cu prioritate. Linia îngrosata simbolizeaza drumul prioritar, iar liniile subtiri simbolizeaza drumul fara prioritate. Pe aceste panouri apare de fapt forma intersectiei respective, deci forma acestor linii groase sau subtiri pot fi diferite. Pozitia acestor panouri indica tipul drumului pe care circulam, întotdeauna directia de mers fiind de jos în sus.

sau

a  b

c

Cedeaza trecerea

Se amplaseaza pe drumul public fara prioritate, unde pozitia de patrundere are vizibilitate. La întâlnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa se asigure ca pe drumul prioritar nu circula autovehicule, si abia apoi poate sa patrunda în intersectie. Daca pe drumul prioritar circula alte autovehicule, conducatorul auto este obligat sa opreasca pentru a le acorda prioritate. Acesta poate fi însotit de panouri aditionale ca : ''Directia drumului cu prioritate''(a si b) sau ''Distanta între indicator si începutul locului periculos'' (c).

În cazul în care, indicatorul este însotit de panoul aditional :

a - conducatorul de autovehicul va acorda prioritate celor care vin din partea dreapta, din fata si mai putin celui ce vine din stânga deoarece se va aplica ''regula prioritatii de dreapta''.

b - conducatorul de autovehicul va acorda prioritate tuturor.

c - în unele situatii, înaintea unei intersectii, este montat indicatorul ''Cedeaza trecerea'' împreuna cu acest panou aditional '' Distanta între indicator si începutul locului periculos'', care indica distanta ( 50, 100, 150 m..., etc.), între indicatorul respectiv si celalalt indicator identic care este amplasat la patrunderea în intersectie.

sau

a b

c

Oprire

Se amplaseaza pe drumul public fara prioritate, unde pozitia de patrundere este lipsita de vizibilitate (cladiri, copaci, etc.). Conducatorul de vehicul care întâlneste acest indicator este obligat sa opreasca în locul cu vizibilitate maxima, putând trece de indicator fara a depasi coltul intersectiei, si stând pe loc sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul prioritar. Obligatia de oprire la acest indicator nu este conditionata de existenta vreunui vehicul pe drumul cu prioritate.

Explicatiile aferente panourilor aditionale (a si b) sunt identice ca la indicatorul ''Cedeaza trecerea'', panoul aditional (c) este instalat împreuna cu indicatorul ''Oprire'' atunci când nu poate fi vazut în timp util de catre conducatorul auto pentru efectuarea frânarii si opririi autovehiculului.

sau

a b

Drum cu prioritate

Se amplaseaza la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersectiilor cu un drum fara prioritate. Drumurile care intersecteaza drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele ''Oprire'' sau ''Cedeaza trecerea''.

Când este amplasat înaintea unei intersectii, acest indicator poate fi însotit si de un panou aditional care va preciza directia drumului cu prioritate dupa cum urmeaza :

a - conducatorul de autovehicul va acorda prioritate celor care vin din partea dreapta în cazul în care nu va urma traseul îngrosat de pe panoul aditional, aplicând ''regula prioritatii de dreapta''.

b - conducatorul de autovehicul are prioritate indiferent de directia de deplasare.

Sfârsitul drumului cu prioritate

Se amplaseaza la 50 - 200 m de locul unde înceteaza prioritatea indicatorului ''Drum cu prioritate'', având rolul de a informa conducatorul auto ca în urmatoarea intersectie în care va patrunde, toate drumurile vor fi de aceeasi categorie. La întâlnirea sa, conducatorii de vehicule pot circula, chiar daca prioritatea lor a încetat, conformându-se prioritatii de dreapta sau altor reguli existente pe acel drum. Are si rol de presemnalizare pentru indicatoarele ''Cedeaza trecerea'' si ''Oprire'', instalate la intersectia care urmeaza. Poate fi însotit de panoul aditional '' Distanta de la indicator la începutul locului periculos''.

Drum îngustat

a. de ambele parti

b. pe partea dreapta

c. pe partea stânga

d.

Prioritate pentru circulatia din sens invers

Se amplaseaza la 10 - 20 m înaintea sectorului de drum cu latimea

partii carosabile mai mica de 5,5 m pentru a obliga conducatorul de vehicul care circula în sensul sagetii rosii, sa acorde prioritate celor care vin din sens opus,pe sectorul de drum îngustat care urmeaza, indiferent de natura îngustarii : cu caracter permanent (poduri) sau temporar (lucrari), unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe lânga celalalt, fiind precedat de regula de indicatorul ''Drum ingustat'' (a,b,c). La întâlnirea acestui indicator, conducatorul autovehiculului pierde prioritatea fata de toate autovehiculele care circula din sens opus, manevrele de

oprire, stationare, întoarcere si mers înapoi fiind interzise. Nu interzice manevra de depasire. Daca este instalat singur, se adreseaza tuturor categoriilor de vehicule, daca este însotit de un panou aditional indicatorul va fi respectat numai de catre conducatorii vehiculelor reprezentate pe acea tablita.(d - ''Categoriile de autovehicule care trebuie sa respecte semnificatia indicatorului '').

Prioritate fata de circulatia din sens invers

Se amplaseaza la distanta de 10 - 20 m înaintea sectorului de drum

îngustat pentru a indica celor care circula pe directia sagetii albe ca pot circula în continuare, având prioritate fata de cei care vin din sens opus. Se instaleaza la celalalt capat al sectorului de drum îngustat, semnalizat cu indicatorul '' Prioritate pentru circulatia din sens invers'' pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe lânga celalalt. Este precedat de indicatorul ''Drum ingustat''(a,b,c). La întâlnirea acestui indicator este interzisa manevra de întoarcere, oprire, stationare si mers înapoi. Nu interzice manevra de depasire.Indicatoare de reglementare de interzicere sau restrictie

Acestea au forma rotunda, contur de culoare rosie, fond alb, simbol negru (cu exceptia unora dintre ele ''Accesul interzis'', cele ce interzic oprirea si stationarea, cele care anunta terminarea restrictiilor, etc.). Semnificatia acestor indicatoare începe (se aplica) din dreptul acestora si se termina în intersectia cea mai apropiata în lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica reglementarea ori a unor indicatoare care sa anunte sfârsitul interdictiei sau al restrictiei.

a.

b.

Accesul interzis

Se amplaseaza de regula la capatul opus al unui drum cu ''Sens unic''(a), pe sensul care a fost desfiintat. Este un indicator care se respecta nu numai de catre conducatorii de autovehicule ci si de cei ce conduc vehicule (nu au voie nici macar bicicletele sau vehiculele cu tractiune animala sau cele trase sau împinse cu mâna, exceptie facând pietonii). Semnificatia acestui indicator începe din locul în care a fost instalat si înceteaza în intersectia cea mai apropiata. Poate fi însotit, dupa caz, de panoul aditional '' Exceptarea unor categorii de vehicule de la semnificatia indicatorului''.(b)

Circulatia interzisa în ambele sensuri

Se amplaseaza la intrarea pe drumurile pe care este interzisa circulatia vehiculelor în ambele sensuri (drum care nu este deschis circulatiei publice), parcuri, zone rezidentiale sau de interes special, centrele unor orase mari, etc. Poate fi însotit, dupa caz, de panoul aditional '' Exceptarea unor categorii de vehicule de la semnificatia indicatorului'' sau de un panou aditional cu inscriptia (textul) '' Cu exceptia riveranilor'', etc.

Accesul interzis autovehiculelor cu exceptia

motocicletelor fara atas

Acest indicator la care silueta desenata nu corespunde denumirii acestuia, nu interzice doar accesul autoturismelor, ci al tuturor autovehiculelor (autocamioane, autobuze, tractoare, motociclete cu atas, etc.), exceptie facând motocicletele fara atas, ciclomotoarele si vehiculele fara motor.

Accesul interzis pietonilor

Acest indicator interzice accesul pietonilor pe sectorul de drum (zona) la capatul caruia este instalat, fie datorita lipsei trotuarelor, fie în preajma unor obiective cu caracter special (unitati militare), fie datorita existentei unei alte posibilitati de trecere sau traversare a locului respectiv (pasaje subterane). Indicatorul opereaza numai pe sensul pe care a fost montat, pentru a fi valabil pe ambele sensuri acesta se monteaza pe ambele parti ale drumului.

a.

b.

Interzis a vira la stânga - dreapta

Aceste indicatoare dirijeaza directia de mers, în prima intersectie pe sensul de deplasare, interzicând virajul la stânga sau la dreapta, fie ca pe drumul respectiv se circula într-un singur sens, fie pentru fluidizarea circulatiei. În cazul primului indicator manevra de întoarcere si de mers înapoi este interzisa.( conf. art.126, lit.b si respectiv art.128, lit.a din Reg. de aplicare a O.U.G. 195/2002).

Întoarcerea interzisa

Acest indicator interzice manevra de întoarcere pe sectorul de drum pe care este instalat, datorita periculozitatii efectuarii ei în acea zona si asigurarii fluentei circulatiei. Totodata acesta mai interzice si manevra de mers înapoi (conf. art.126, lit.a din Reg. de aplicare a O.U.G. 195/2002). Semnificatia acestuia este valabila pâna la prima intersectie pe sensul de mers.

a.

b.

Depasirea autovehiculelor cu exceptia motocicletelor

fara atas interzisa

Acest indicator interzice oricarui autovehicul sa depaseasca alte autovehicule, cu exceptia motocicletelor fara atas si a vehiculelor fara motor care pot fi depasite (carute, biclisti,etc.). Simbolul desenat cu rosu mentioneaza categoria de autovehicule care nu are voie sa depaseasca, iar simbolul desenat cu negru categoria de autovehicule ce nu avem voie sa le depasim. Acesta se refera la toti conducatorii de autovehicule (motociclete cu atas, autoturisme, autocamioane, autobuze, etc.) mai putin la cei care conduc motociclete fara atas. Acest indicator actioneaza pâna la întâlnirea indicatorului ''Sfârsitul interzicerii de a depasi''(a) sau daca a mai fost cel putin înca o restrictie, pâna la întâlnirea indicatorului

''Sfârsitul tuturor restrictiilor''(b), de asemenea mai poate fi anulat si de cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers. În zona de actiune a acestui indicator sunt interzise manevrele de oprire voluntara, stationare voluntara, întoarcere si mers înapoi.

a.

b.

Limitare de viteza

Acest indicator obliga conducatorii de autovehicule indiferent de categoria, marca sau tipul acestora sa ruleze fara a depasi valoarea vitezei mentionata pe indicator (exprimata în km/h). Acestea pot varia în functie de conditiile de drum sau de administratorul drumului, care nu pot fi mai mici de 30 km/h dar nu mai mult de 80km/h, limitele de viteza mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul politiei rutiere. Acest indicator actioneaza pâna la întâlnirea indicatorului ''Sfârsitul limitarii de viteza''(a) sau daca a mai fost cel putin înca o restrictie, pâna la întâlnirea indicatorului ''Sfârsitul tuturor restrictiilor''(b), de asemenea mai poate fi anulat si de cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers.

a.  b. c. d.

Oprirea interzisa

Acest indicator interzice oprirea voluntara a vehiculelor. În cazul în care este instalat singur (fara tablite aditionale de confirmare a zonei de actiune), oprirea este interzisa din dreptul lui si pâna la prima intersectie, indiferent de lungimea sectorului. Daca este însotit de panouri aditionale cu sageti care mentioneaza începerea (a), confirmarea (b) si sfârsitul zonei de actiune a indicatorului (c), sau ''Începutul si lungimea zonei de actiune a indicatorului''(d), atunci se va respecta semnificatia acestora. În locul panourilor aditionale, sagetile pot fi înscrise pe indicator cu vopsea de culoare alba cu aceleasi semnificatii. Indicatorul interzice de asemenea manevrele de stationare voluntara, întoarcere si mers înapoi. Restrictia acestui indicator nu poate fi anulata de indicatorul ''Sfârsitul tuturor restrictiilor''.

a.  b. c. d.

e.

f.

g.

Stationarea interzisa

Acest indicator interzice stationarea voluntara a vehiculelor. În cazul în care este instalat singur (fara tablite aditionale de confirmare a zonei de actiune), stationarea este interzisa din dreptul lui si pâna la prima intersectie, indiferent de lungimea sectorului. Daca este însotit de panouri

aditionale cu sageti care mentioneaza începerea (a), confirmarea (b) si sfârsitul zonei de actiune a indicatorului (c), sau ''Începutul si lungimea zonei de actiune a indicatorului''(d), atunci se va respecta semnificatia acestora. În locul panourilor aditionale, sagetile pot fi înscrise pe indicator cu vopsea de culoare alba cu aceleasi semnificatii. Restrictia acestui indicator nu poate fi anulata de indicatorul ''Sfârsitul tuturor restrictiilor''.

În zona de actiune a acestui indicator oprirea este permisa, dar cu conditia sa nu se transforme în stationare.

Indicatoarele (e) si (f) ''Stationare alternanta'' interzic stationarea voluntara în zilele impare (1,3,5,7...) respectiv pare (2,4,6,8....) ale lunii având aceleasi caracteristici si posibilitati ca si indicatorul precedent. Au ca scop eliberarea alternativa a marginilor partii carosabile pentru curatirea acestora. Daca este instalat singur interzice manevra pe toata durata zilei respective, daca este însotit de panou aditional (g), atunci este valabil numai în intervalul mentionat pe tablita.

Sfârsitul tuturor restrictiilor

Dupa cum se stie anuleaza doar 3 restrictii : ''Depasirea interzisa''(1 si 2), ''Claxonarea interzisa'' si '' Limitarea de viteza''(6 si 7) , însa acesta mai semnalizeaza si terminarea zonei de actiune a indicatoarelor 4 si 5. Indicatorul se justifica numai daca au fost instalate cel putin doua restrictii, dar el nu anuleaza niciodata restrictiile care încep cu tablita aditionala.

Indicatoare de obligare

Acestea au forma rotunda pe fond albastru cu simboluri de culoare alba, obligând conducatorii de vehicule sa se deplaseze numai pe anumite directii, sa circule pe anumite drumuri.

La dreapta

Se amplaseaza în zona de preselectie, înaintea intrarii în intersectia în care este obligatoriu virajul în sensul indicat de sageata, manevra executându-se dupa depasirea indicatorului. (Sensul sagetii poate indica, dupa caz, la stânga). La întâlnirea acestui indicator reducerea vitezei este obligatorie.

La dreapta

Se amplaseaza, pe un scuar, pe partea opusa intrarii în intersectia cu drumul sau strada pe care sensul indicat de sageata este obligatoriu, manevra de viraj executându-se fara a depasi indicatorul. (Sensul sagetii poate indica, dupa caz, la stânga). La întâlnirea acestui indicator reducerea vitezei este obligatorie.

Ocolire

Se amplaseaza la capetele refugiilor, insulelor de dirijare, spatiilor de separare a cailor sau înaintea altui obstacol de pe drum, unde vehiculele trebuie sa ocoleasca obstacolul prin stânga sau prin dreapta, dupa sensul indicat de sageata, respectiv sa poata evita obstacolul pe ambele parti dupa sensurile indicate de sageti.

Indicatoarele folosite la refugiile statiilor de tramvai sau la capetele parapetului dublu care separa sensurile de circulatie pe un drum cu mai multe benzi pe sens, pot fi de dimensiuni mici.

Înainte

Se amplaseaza la cel mult 15 m, în zona de preselectie, înaintea intersectiei în care sensul de mers indicat de sageata este obligatoriu. Daca semnificatia indicatorului se aplica numai uneia din benzile de circulatie, acesta se instaleaza deasupra benzii respective. Acest indicator este valabil numai la prima intersectie, daca nu se mai repeta se poate circula în orice directie. În zona de actiune a indicatorului, întoarecerea este interzisa.

Înainte si la dreapta

Se amplaseaza înaintea intrarii în intersectia în care sensurile de deplasare indicate de sageti sunt obligatorii, virajul executându-se dupa depasirea indicatorului. (Sensurile sagetilor pot indica, dupa caz, înainte sau la stânga). Acest indicator actioneaza în prima intersectie. Daca se executa viraj se reduce viteza.Intersectie cu sens giratoriu

Se amplaseaza la o distanta de maxim 15 m înaintea intrarii într-o inter-sectie cu sens giratoriu sau în dreptul fiecarei intrari, pe un scuar ori mijlocul intersectiei obligând conducatorii de vehicule sa se deplaseze în sensul sagetilor prin apropierea de centrului intersectiei, cu exceptia virajului pe prima strada la dreapta (unde încadrarea se face pe lânga bordura din dreapta). Prin definitie este intersectie dirijata, în concluzie au prioritate cei care circula în interiorul intersectiei fata de cei care patrund în intersectie. În acest tip de intersectie sunt interzise oprirea si stationarea. Fiind intersectie dirijata depasirea este permisa; efectuarea manevrei de întoarcere facându-se numai prin ocolirea insulei (interzisa întoarcerea prin manevre înainte-înapoi). Acest indicator este precedat de indicatorul " Presemnalizarea

intersectiei cu sens giratoriu", instalat la 50 - 200 m de intrarea în intersectie.

Indicatoare de orientare

Aceste indicatoare au forma dreptunghiulara sau patrata pe fond albastru sau verde scrise cu caractere de culoare alba orientând conducatorii de vehicule prin presemnalizarea directiilor de urmat, trasee de ocolire, destinatii sau puncte de interes.

Banda rezervata circulatiei mijloacelor de transport în comun

Se amplaseaza la începutul arterelor rutiere cu cel putin doua benzi pe sens, la care o banda este rezervata exclusiv mijloacelor de transport public de persoane. Se repeta dupa fiecare intersectie. Între intersectii, deasupra benzii rezervate exclusiv mijloacelor de transport public de persoane se instaleaza indicatorul "Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule".

Acest indicator interzice patrunderea pe banda din dreapta delimitata prin linie rosie si marcata prin indicatorul "Circulatie interzisa în ambele sensuri", chiar daca este libera, aceasta fiind destinata numai circulatiei mijloacelor de transport în comun.

Indicatoare de informare

Informeaza conducatorii de vehicule asupra modalitatii de executare a unor manevre, precum si despre existenta unor puncte de interes.

a.

b.

Trecere de pietoni

Se amplaseaza imediat înaintea locurilor de trecere pentru pietoni, în dreptul marcajului prin linie transversala de oprire amplasata înaintea benzilor longitudinale de traversare. Poate fi repetat pe partea stânga si/sau pe consola. În cazul instalarii pe consola, deasupra indicatorului poate fi montata o lampa cu lumina galbena intermitenta (a). La întâlnirea acestui indicator reducerea vitezei este obligatorie, daca aceasta este nesemaforizata, iar daca sunt pietoni angajati în traversare li se va acorda prioritate. Când drumul public are cel mult o banda pe sens pietonii aflati în traversare sau în imediata apropiere a partii carosabile au/vor avea prioritate pe toata latimea partii carosabile. Daca drumul este prevazut cu mai multe benzi pe sens, se acorda prioritate pietonilor aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului.

În afara localitatilor precum si pe artere intens circulate sau când trecerea nu este vizibila din timp se instaleaza indicatorul "Presemnalizare trecere pentru pietoni "(b), la 50 - 200 m distanta de indicator.

În zona de actiune a acestui indicator sunt interzise oprirea si stationarea la mai putin de 25 de metri (înainte si dupa acesta). Deasemenea întoarcerea, mersul înapoi si depasirea sunt interzise pe trecerile de pietoni.

a.

b.

Sens unic

Se amplaseaza la începutul sectorului de drum cu circulatia într-un singur sens. La capatul opus al sectorului se instaleaza indicatorul "Accesul interzis"(a). Ambele indicatoare se repeta dupa fiecare intersectie de pe drumul cu sens unic. Când drumul cu sens unic se continua cu un sector cu circulatie în ambele sensuri, la începutul acestui sector se instaleaza indicatorul "Circulatie în ambele sensuri"(b). Este un drum special, în sensul ca nu are ax fiind permise oprirea si stationarea si pe partea stânga,în paralel cu un alt vehicul oprit anterior daca ramâne libera cel putin o banda de circulatie. Virajul la stânga de pe acest tip de drum se face de pe partea stânga de lânga bordura din stânga. Indicatorul interzice manevra de întoarcere, în schimb este permisa manevra de mers înapoi.

Statie de autobuz - Statie de tramvai

Se amplaseaza la începutul spatiului destinat statiei mijlocului de transport public de persoane, în sensul de deplasare. La capatul celalalt al statiei destinate mijloacelor de transport public de persoane, societatea de transport instaleaza un panou pe care înscrie emblema societatii de transport, liniile de transport care deservesc statia si frecventa acestora la intervale de timp. Forma, dimensiunile si culorile folosite trebuie în prealabil aprobate de catre administratorul drumului si politia rutiera.

În zona de actiune a acestor indicatoare la mai putin de 25 de metri înainte si dupa acestea sunt interzise oprirea, stationarea, întoarcerea si mersul înapoi. În statii de tramvai, când acesta este oprit în statii fara refugiu depasirea este interzisa.

Statie de alimentare cu combustibil

Se amplaseaza în apropierea unei statii de alimentare cu carburanti pentru autovehicule. La partea inferioara a indicatorului, se poate înscrie cu

culoare alba denumirea societatii comerciale si programul de functionare. Poate fi presemnalizat cu un indicator similar având înscrisa, la partea inferioara, distanta în kilometri pâna la statia de alimentare cu carburanti.

a.

b.

c.

d.

Parcare

Se amplaseaza în zona locurilor destinate parcarii sau stationarii vehiculelor (a). La partea inferioara a indicatorului poate figura sau se poate înscrie:

- o sageata indicând directia catre locul de parcare si dupa caz, distanta;

simbolul unui autoturism în pozitia în care poate parca în raport cu

trotuarul (lânga bordura, în lung sau transversal cu 2 roti pe trotuar, total pe trotuar - "b");

simbolul panoului aditional "Parcare cu plata"(d)

textul "Rezervat autovehiculelor cu ecuson, CD etc.";

silueta unui vehicul dintr-o anumita categorie, atunci când parcarea este

rezervata exclusiv unei anumite categorii de vehicule.

- la intrarea într-o parcare subterana sau în cladire (c).

Control radar

Se amplaseaza la începutul unui sector de drum pe care se fac frecvente controale ale vitezei prin amplasarea aparatelor radar.

BIBLIOGRAFIE

Acest material are la baza o documentatie privind standardele SR 1848 - 1:2004 care reglementeaza semnalizarea rutiera conform ASRO (Asociatia de standardizare din România).

1. Eugen Manica - Curs comentat de legislatie rutiera pentru scolile de soferi. Editura "Paralela 45", 2007.

2. Dan Teodorescu - Curs de legislatie rutiera. Editura "SHIK", 2006.

3. Marius Stanculescu - Noul Cod Rutier pe întelesul tuturor. Editura "Teocora", 2008.

4. V. Cazan, V. Zsolt - Curs de legislatie rutiera, conducere preventiva, mecanica, prim ajutor, S.C.Editura Calipso S.R.L., Tg.Mures, 2007.

Document Info


Accesari: 351643
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )