Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




examenul pentru scoala de soferi

Auto


Procentul de promovabilitate in examenul pentru scoala de soferi, s-a modificat de cand cu noul tip de examen computerizat. De la 35-40 % rata de promovabilitate s-a ajuns la 14-20 %. Dar fiti aici antena ce intrebari "pica" elevilor :

  1. Ce temperatura medie are antigelul in masina?
  2. Cum se numeste procesul prin care scoti cheia din contact iar masina motorul continua sa functioneze?
  3. Care este cauza unei apasari mai greoaie a pedalei de frana?
  4. Care sunt cauzele care duc la supraincalzirea motorului? Variante de raspuns: a. termostatul defect b. cureaua de .. transmitere a apei c. temperaturile ridicate din mediul inconjurator
  5. In ce situatii creste consumul de carburant ?
  6. Cum procedati la coborarea din panta in cazul in care aveti atasata o remorca ? Variante de raspuns: a. Cuplati in viteza a 2-a b. Cuplati in viteza a 2-a c. apasati in mod constant pe frana
  7. Ce este joja?
  8. Ce inseamna conducere ecologica? variante: a) sa folosesti combustibil bio., b) sa utilizezi bicicleta  c) modul de a conduce astfel incat sa obtii un consum redus de combustibil si sa poluezi cat mai putin.
  9. Din ce cauza explodeaza cauciucurile?
  10. Cum trebuie sa demarezi astfel incat sa ai un consum cat mai mult de carburant?
  11. Cum trebuie sa folosesti vitezele pentru a polua cat mai putin?


Mai jos aveti lista intebarilor de mecanica ce le veti intalni la noul examen auto ce se da pe calculator cat si raspunsurile corecte.

Autovehiculele si remorcile pot fi certificate din punct de vedere al autenticitatii de catre:

a) Autoritatea Rutiera Româna;

b) Directia Politiei Rutiere;

c) Registrul Auto Român.

Când este necesara efectuarea unei inspectii tehnice periodice, chiar daca perioada scadenta nu a fost depasita:

a) în cazul în care detinatorul a avut retras dreptul de conducere pe o perioada mai mare de 12 luni;

b) daca s-a pierdut certificatul de înmatriculare;

c) daca autovehiculul a avut avarii grave la mecanismul de directie în urma unor evenimente rutiere.

Se interzice circulatia pe drumurile publice a vehiculului daca:

a) nu a fost supus inspectiei tehnice periodice înaintea datei înscrise în anexa certificatului de înmatriculare;

b) noxele motorului ating limita maxima;

c) are montate alte dispozitive de iluminare si semnalizare decât cele omologate de autoritatea competenta.

Când este necesara efectuarea unei inspectii tehnice periodice, chiar daca perioada scadenta nu a fost depasita:

a) daca autovehiculului i s-a efectuat o reparatie capitala;

b) daca autovehiculul nu a fost folosit o perioada îndelungata;

c) în cazul în care detinatorul a avut retras dreptul de conducere pe o perioada mai mare de 12 luni.

Vehiculele se înmatriculeaza numai daca:

a) au o stare tehnica si estetica foarte buna;

b) au fost omologate de catre R.A.R.;

c) se completeaza fisa de înmatriculare.

Latimea generala a vehiculelor, inclusiv încarcatura este de:

a) 2,50-2,60 m;

b) 2,60-2,70 m;

c) 2.50-2,70 m;

Care es 333c212d te documentul care se elibereaza în urma omologarii unui autovehicul ?

a) autorizatia provizorie de circulatie;

b) certificatul de înmatriculare al vehiculului;

c) cartea de identitate a vehiculului.

Care din urmatoarele cauze determina scaderea presiunii uleiului?

a) înfundarea sorbului pompei de ulei;

b) nivelul prea mare a uleiului în carter;

c) folosirea unui ulei prea vâscos.

Ciclul de functionare al motorului cu ardere interna în patru timpi, se realizeaza în :

a) patru rotatii complete ale arborelui cotit;

b) patru rotatii complete ale arborelui cu came;

c) doua rotatii complete ale arborelui cotit.

Când directia unui autovehicul trage dreapta înseamna ca:

a) este reglat incorect unghiul de convergenta;

b) este reglat incorect unghiul de fuga;

c) este reglat incorect unghiul de cadere.

Rolul diferentialului este:

a) de a permite ca rotile puntilor motoare sa ruleze cu turatii diferite;

b) atenuarea socurilor din transmisia automobilelor;

c) amplificarea momentului motor, pe care-l transmite la roti.

Care es 333c212d te rolul transmisiei ?

a) transmiterea miscarii de la ambreiaj la cutia de viteze;

b) transmiterea miscarii de la motor la rotile motrice;

c) asigurarea eficientei frânei de motor.

Uzura anvelopei pe mijlocul benzii de rulare este o consecinta a rulajului :

a) cu viteza ridicata;

b) cu viteza redusa;

c) cu presiune mare.

Care trebuie sa fie nivelul electrolitului în bateria de acumulatori ?

a) 10-15 mm sub nivelul placilor;

b) 10-15 mm deasupra placilor;

c) la nivelul placilor.

La coborârea unei pante lungi cu autovehicule echipate cu motoare cu aprindere prin scânteie se recomanda folosirea frânei de motor întrucât:

a) realizeaza o economie apreciabila de combustibil;

b) evita suprasolicitarea frânei de serviciu care în anumite conditii devine ineficienta;

c) micsoreaza uzura motorului.

Care poate fi indiciul exterior al consumului marit de combustibil în urma reglarilor gresite la motor ?

a) fum de esapament alb;

b) fum de esapament albastru;

c) fum de esapament negru.

Care este rolul electromotorului?

a) antreneaza arborele cotit;

b) antreneaza compresorul;

c) antreneaza ventilatorul.

Care din urmatoarele defectiuni creeaza joc mare la volan ?

a) uzura pronuntata a pneurilor rotilor din fata;

b) uzura pronuntata a angrenajelor din caseta de directie;

c) uzura pronuntata a suspensiei autovehiculului.

Care este rolul termostatului ?

a) mentine temperatura lichidului de racire în limitele optime;

b) închide si deschide circuitul lichidului catre instalatia de climatizare, la anumite temperaturi;

c) realizeaza scaderea temperaturii lichidului de racire.

Uzura pronuntata a marginilor benzii de rulare se datoreaza :

a) rularii cu presiune mai mica decât cea recomandata;

b) rularii cu presiune mai mare decât cea recomandata;

c) conducerii cu viteza mare.

Care este rolul bateriei de acumulatori ?

a) transforma curentul de joasa tensiune în curent de înalta tensiune;

b) alimenteaza consumatorii de energie electrica în raport de necesitati;

c) produce curent electric necesar alimentarii consumatorilor.

Care dintre unghiurile directiei face ca, dupa virare, rotile directoare sa revina în pozitia initiala?

a) unghiul de convergenta;

b) unghiul de cadere;

c) unghiul de fuga.

Echipamentul de directie prevazut cu un sistem de amplificare (servodirectie):

a) este obligatoriu pentru toate autovehiculele cu sarcina maxima pe axa directoare mai mare de 4500 kg;

b) este obligatoriu la toate tipurile de autoturisme;

c) nu exista nici o prevedere în acest sens.

Momentul motor transmis la roti in trepte inferioare de viteza este:

a) mai mic decât la arborele motorului;

b) mai mare decât la arborele motorului;

c) egal cu cel de la arborele motorului.

Care es 333c212d te rolul mecanismului de distributie ?

a) asigura patrunderea amestecului carburant în cilindri si evacuarea gazelor arse;

b) asigura distribuirea curentului electric de înalta tensiune la bujii;

c) asigura uniformizarea mersului motorului prin distribuirea surplusului de energie debitat în timpul motor catre ceilalti timpi.

În cazul rularii cu un pneu umflat sub presiunea indicata de constructor, uzura neuniforma a benzii de rulare se produce:

a) în zona exterioara a benzii de rulare;

b) pe creasta;

c) pe toata suprafata.

Care din urmatoarele cauze determina descarcarea bateriei de acumulatori ?

a) oxidarea bornelor;

b) desfacerea legaturilor;

c) folosirea excesiva a demarorului.

Care es 333c212d te rolul generatorului de curent alternativ ( alternatorului) :

a) asigura pornirea automata a motorului;

b) este sursa de energie pentru consumatori în timpul functionarii motorului si de încarcare a bateriei de acumulatori;

c) alimenteaza cu energie electrica electromotorul.

Din ce cauza faza de întâlnire a farului "bate" în sus ?

a) becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte în jos (sub filament);

b) becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte în sus (deasupra filamentului);

c) becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte lateral.

Inspectia tehnica a autovehiculelor destinate instruirii practice se efectueaza :

a) anual la o statie de inspectie tehnica autorizata de MT;

b) la cel mult sase luni într-o statie de inspectie tehnica autorizata de RAR;

c) la cel mult sase luni într-o statie de inspectie tehnica a M.I.

Unghiul de cadere al rotilor are rolul:

a) de a împiedica oscilatiile rotii în limita jocului din rulmentii butucului;

b) de a micsora tendinta de deschidere a rotilor;

c) de a mentine rotile directoare în pozitie stabila de mers rectiliniu al automobilului.

Precizati care dintre cauzele urmatoare conduc la încalzirea excesiva a pneurilor:

a) rularea cu o presiune mai mare în pneuri decât cea indicata de uzina constructoare;

b) rularea fara oprire pe o distanta prea mare;

c) rularea cu presiune mai mica în pneuri decât cea indicata de uzina constructoare.

Care poate fi indiciul exterior al uzurii pronuntate a setului motor?

a) fum de esapament alb;

b) fum de esapament albastru;

c) fum de esapament negru.

Care din urmatoarele defectiuni conduc la patinarea ambreiajului ?

a) uzura mare a ferodourilor discurilor conduse;

b) cursa libera a pedalei de ambreiaj este prea mare;

c) ruperea pârghiei de debraiere.

Dispozitivul ABS reprezinta o componenta a unui sistem de frânare care:

a) avertizeaza asupra aparitiei unei disfunctionalitati ale sistemului;

b) nu are nici o influenta asupra spatiului de oprire;

c) regleaza în mod automat forta de frânare la roata, evitând blocarea rotii.

Uzura neuniforma a benzii de rulare în plan transversal poate fi cauzata de:

a) bruscarea frecventa a directiei;

b) reglarea necorespunzatoare a unghiurilor de fuga;

c) reglarea necorespunzatoare a convergentei rotilor.

Care din urmatoarele cauze duce la uzura prematura a anvelopelor rotilor din fata:

a) greutatea mare pe puntea din fata datorita existentei motorului;

b) solicitarea mai mare a rotilor din fata la viraje si la mentinerea directiei de mers;

c) reglarea gresita a convergentei rotilor.

Cum veti proceda când încarcatura depaseste greutatea maxima autorizata a vehiculului ?

a) mariti presiunea în pneuri;

b) rulati cu viteza redusa;

c) nu efectuati transportul în asemenea conditii.

Care din urmatoarele defectiuni creeaza joc mare la volan?

a) convergenta rotilor nereglata;

b) unsori prea vâscoase în caseta de directie si la articulatii;

c) uzura pronuntata a capetelor de bara.

Care es 333c212d te rolul ambreiajului?

a) asigura legatura dintre cutia de viteza si rotile motrice;

b) cupleaza si decupleaza frâna de serviciu;

c) cupleaza si decupleaza legatura dintre motor si cutia de viteze.

Inspectia tehnica a autovehiculelor noi destinate instruirii practice se efectueaza :

a) anual la o statie de inspectie tehnica autorizata de MT;

b) la cel mult un an într-o statie de inspectie tehnica autorizata de RAR;

c) la cel mult sase luni într-o statie de inspectie tehnica a M.I.

La frânare observati ca autoturismul dvs. trage într-o parte. Care sunt cauzele posibile ?

a) volanul are joc peste limitele maxime admise;

b) suprafata carosabilului are aderenta uniforma;

c) sistemul de frânare are dezechilibru mai mare de 20 %.

Patrunderea apei în baia de ulei a motorului se constata prin :

a) mersul neregulat al motorului;

b) scaderea nivelului apei în radiator;

c) existenta unei spume de culoare galbuie pe joja de nivel a uleiului.

Uzura neuniforma a benzii de rulare a unui pneu este produsa de:

a) exploatarea pneului în conditii de suprapresiune;

b) exploatarea pneului în conditii de suprasarcina;

c) rularea cu viteza excesiva.

Care din cauzele de mai jos determina jocul mare al volanului?

a) presiune scazuta în pneurile din fata;

b) jocul mare al fuzetei pe pivot;

c) unsoare prea vâscoasa în articulatiile transmisiei directiei.

Dupa ce recunoasteti ca ambreiajul patineaza ?

a) la schimbarea treptelor de viteza se aude zgomot de pinioane;

b) când motorul se gaseste în priza directa, la accelerarea brusca, autovehiculul nu dezvolta o viteza corespunzatoare;

c) la plecarea de pe loc autovehiculul produce smucituri.

Care dintre urmatoarele defectiuni ale instalatiei de racire conduce la uzura prematura a motorului ?

a) blocarea termostatului în pozitia deschis;

b) uzura rulmentilor pompei de apa;

c) înfundarea instalatiei de încalzire.

Cuplarea unui vehicul cu una sau doua remorci pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai daca:

a) ansamblul de vehicule poate realiza raza minima de virare a autovehiculului tragator;

b) vehiculele care compun ansamblul nu se ating la trecerea peste denivelari;

c) elementele care compun dispozitivul de cuplare sunt omologate.

Rotile directoare ale autovehiculelor cu tractiune pe spate, sunt de regula :

a) divergente sau paralele;

b) convergente sau paralele;

c) divergente.

Dispozitivul ABS reprezinta o componenta a unui sistem de frânare:

a) pneumo-hidraulic asistat;

b) care avertizeaza asupra aparitiei unei disfunctionalitati ale sistemului;

c) care regleaza în mod automat alunecarea în sensul de rotatie al rotilor.

Ce se întelege prin anvelopa de zapada ?

a) anvelopele al caror desen al benzii de rulare si structura sunt concepute pentru a asigura un comportament mai bun pe noroi si zapada proaspata;

b) anvelopa la care desenul benzii de rulare este caracterizat, în general prin elemente, canale si/sau proeminente masive, mai distantate unele de altele decât cele ale anvelopelor de drum;

c) anvelopa de drum care poate circula în toate anotimpurile, pe orice tip de carosabil cu aceleasi performante la rulare.

Care dintre urmatoarele cauze determina scaderea puterii motorului ?

a) acumulatorul este descarcat;

b) conjuctorul-disjunctorul este defect;

c) toba de evacuare este înfundata.

Când se considera ca autovehiculul merge în priza directa ?

a) când turatia arborelui cotit este mai mare decât turatia rotilor;

b) când turatia arborelui cotit este mai mica decât turatia rotilor;

c) când turatia arborelui cotit este egala cu turatia arborelui secundar al cutiei de viteze.

Înscrisul TUBELESS pe o anvelopa, semnifica faptul ca :

a) anvelopa este cu profil de iarna;

b) anvelopa este cu profil de vara;

c) anvelopa este de tipul "fara camera de aer".

Ce rol are mecanismul de directie al autovehiculului ?

a) sa permita o conducere usoara;

b) sa permita bracarea cu usurinta a rotilor directoare;

c) sa asigure stabilitatea în mers a autovehiculului.

Care es 333c212d te cea mai frecventa cauza care duce la arderea garniturii de chiulasa ?

a) blocarea termostatului în pozitie deschis;

b) strângerea insuficienta a chiulasei;

c) înfundarea filtrului de aer.

Uzura anvelopei pe una dintre marginile benzii de rulare, se datoreaza :

a) dereglarii unghiurilor de convergenta;

b) rularii cu presiune scazuta;

c) rularii cu presiune ridicata.

Care dintre urmatoarele cauze provoaca sulfatarea bateriei de acumulatori ?

a) legaturile bateriei de acumulatori sunt slabe sau rupte;

b) nivelul scazut al electrolitului din bateria de acumulatori;

c) bornele bateriei de acumulatori sunt oxidate.

Rateurile în galeriile de admisie si evacuare se produc din cauza :

a) supraîncalzirii motorului;

b) supraturarii motorului;

c) jocului prea mic dintre culbutori si supape.

Care dintre urmatoarele cauze provoaca la efectuarea unui viraj lovituri puternice la volanul unui autovehicul prevazut cu sistem de directie cu servomecanism hidraulic ?

a) patrunderea aerului în instalatia hidraulica;

b) articulatiile neunse;

c) unghiul de convergenta dereglat.

raspunsuri corecte:

1 - c

31 - a

2 - c

32 - c

3 - c

33 - b

4 - a

34 - a

5 - b

35 - c

6 - a

36 - a

7 - c

37 - c

8 - a

38 - c

9 - c

39 - c

10 - a

40 - c

11 - a

41 - b

12 - b

42 - c

13 - c

43 - c

14 - b

44 - c

15 - b

45 - b

16 - c

46 - b

17 - a

47 - a

18 - b

48 - c

19 - a

49 - b

20 - a

50 - c

21 - b

51 - a

22 - c

52 - c

23 - c

53 - c

24 - b

54 - c

25 - a

55 - b

26 - a

56 - b

27 - c

57 - a

28 - b

58 - b

29 - b

59 - c

30 - b

60 - a

  1. Ce temperatura medie are antigelul in masina?
  2. Cum se numeste procesul prin care scoti cheia din contact iar masina motorul continua sa functioneze?
  3. Care este cauza unei apasari mai greoaie a pedalei de frana?
  4. Care sunt cauzele care duc la supraincalzirea motorului? Variante de raspuns: a. termostatul defect b. cureaua de .. transmitere a apei c. temperaturile ridicate din mediul inconjurator
  5. In ce situatii creste consumul de carburant ?
  6. Cum procedati la coborarea din panta in cazul in care aveti atasata o remorca ? Variante de raspuns: a. Cuplati in viteza a 2-a b. Cuplati in viteza a 2-a c. apasati in mod constant pe frana
  7. Ce este joja?
  8. Ce inseamna conducere ecologica? variante: a) sa folosesti combustibil bio., b) sa utilizezi bicicleta  c) modul de a conduce astfel incat sa obtii un consum redus de combustibil si sa poluezi cat mai putin.
  9. Din ce cauza explodeaza cauciucurile?
  10. Cum trebuie sa demarezi astfel incat sa ai un consum cat mai mult de carburant?
  11. Cum trebuie sa folosesti vitezele pentru a polua cat mai putin?
  12. Care din cauze determina scaderea puterii motorului? Raspuns:toba de espement este infundata.

  13. Care este cea mai mare frecventa cauza care duce la arderea garniturii chiuloasei? Rasp.:infundarea filtrului de aer.
  14. Care sunt cazele care provoaca functionarea motorului Diesel cu fum negru excesiv? Raspuns: Spargerea condesnatoruluiI
  15. Ce rol are acumulatorul? R: Asigura pornirea motorului (in rest alternatorul face tot)
  16. Cum mentii vizibilitatea farurilor in conditii meteo nefavorabile? R: mentii farurile curate in permanenta.
  17. Cum se masoara eficacitatea franei? Variante: a) spatiul de franare; b) forma pedalei de frana ; c) masurarea dungii pe care o lasa pe carosabil!
  18. Care dintre urmatoarele defectiuni poate determina blocarea unei roti in timpul mersului? variante: a) griparea rulmentului(rulmentilor); b) uzura excesiva a sabotilor; c) ovalizarea tamburului (raspuns corect varianta c)
  19. Ambreajul nu decupleaza datorita urmatoarelor defectiuni: Variante: a) deformarea discului de frictiune; b) spargerea discului de presiune; c) ruperea niturilor de fixarea a garniturilor discului de frictiune. (raspuns corect varianta a)
  20. Care din urmatoarele cauze determina supraincalzirea motorului ? r: blocarea termostatului in pozitia inchis , daca nu este specificat pozitia deschis /inchis raspunsul corect e doar blocarea termosatatului ( daca termostatul se blocheaza in pozitia deschis motorul SE UZEAZA )
  21. Pe axa rolei din angrenajul casetei de directie se monteaza ? r:liverul de comanda
  22. In ce situatie pompa unui servomecanism hidraulic (pe baza de ulei) al sistemului de directie functioneaza cu zgomot ? r : cand este putin ulei in instalatie
  23. Care din urmatoarele defectiuni determina ineficacitatea unui sistem de franare hidraulic ? r : existenta aerului in instalatie
  24. Din ce parte se incepe demontarea de pe janta a unei anvelope ? r : de langa valva
  25. Care dintre urmatoarele cauze duce la uzura prematura a anvelopelor ? r :reglarea gresita a convergentilor rotilor
  26. Care din cauzele de mai jos determina jocul mare al volanului ?r : joc mare al fuzetei in pivot
  27. Care dintre uramatoarele cauze determina incalzirea anormala a tamburilor mecanismului de franare cu comanda hidraulica ? r : arcul de readucere al sabotilor este slab sau rupt
  28. Precizati care cauza duce la incalzire anormala a pneurilor ?r : rularea cu presiune mai mica in pneuri decat cea indicata de uzina
  29. Ruland cu pneurile umflate peste presiunea prevazuta de uzina constructoare se produce : r :uzura anormala ,pe creasta ,a benzii de rulare
  30. Din ce cauza faza de intanlire a farului " bate " in sus ? r :becul bilux este monatat cu ecranul fazei de inanlire in sus .

Acestea sunt doar o parte din intrebarile la care participantii la examen le-au intalnit la examen. Oficial, nu exista nicaieri pe internet modele de chestionar examenul auto pe calculator.  Si fiti atenti, intrebarile de mai sus sunt din capitolul "Mecanica" iar din cate stiu Mecanica se cere doar pentru categoriile C si E nicidecum B.

Intrebare: daca nu au fost predate, nici explicate fie la cursul teoretic fie la partea practica de unde ar trebui sa stie elevii raspunsurile ? Plus ca sistemul de intrebari este ciudat: am auzit cazuri in care au picat 4 sau chiar 12 intrebari de mecanica in acelasi chestionar.

"Procentul de promovabilitate este si mai mic decât la examenul de odinioara. Eu cred ca este din cauza ca examinatii nu sunt suficient pregatiti", ne-a declarat Cristian Cretu, seful Serviciului de Examinari Auto. În ceea ce priveste întrebarile din cadrul chestionarului electronic, Cretu crede ca vina le apartine lectorilor de legislatie rutiera. "Lectorii de legislatie trebuie sa le explice absolut tot ce înseamna sa conduci un autoturism. Noi nu stim chiar toate întrebarile pe de rost, însa, spre exemplu, întrebarile din mecanica înseamna 3% din totalul întrebarilor. Adica vine maximum o întrebare pe chestionar", a explicat Cretu.

Ciudat sistem, daca din totalul intrebarilor doar 3 % sunt de mecanica, cum se face ca unora le pica chiar si 7 intrebari din acest capitol? Ceva e defect, nu?

Pana acum chestionarele de la politie nu contineau intrebari de mecanica si tocmai de asta s-a cam neglijat predarea mecanicii in scolile auto si s-a insistat pe legislatie. Este lesne de inteles de ce! Practic examenul a devenit o loterie. Si nimeni nu face nimic.


Document Info


Accesari: 6993
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )