Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




tunning auto

Auto


INFORMATII GENERALE

Odata cu modernizarea motorului cu ardere interna s-a impus necesitatea reglarii amestecului aer-benzina si a momentului aprinderii

In vedera obtinerii de performante din ce in ce mai bune. Inca de la modelul FORD A, Henry Ford a montat langa volan un sistem de reglare care dadea posibilitatea pilotului sa regleze cantitatea de benzina si avansul.



La motoarele moderne, producatorii lasa sa fie facute toate aceste reglaje de catre un sistem computerizat de management al motorului denumit generic " calculatorul autoturismului ".

Indifernt daca este vorba de injectie centrala in carburator, injectie multipunct de benzina sau de injectie de motorina, toate acestea se regleza astazi cu ajutorul celei mai moderne tehnologii.

2. CALCULATORUL AUTOTURISMULUI

Intregul manag 414d322e ement al motorului este realizat de calculator, acesta controleaza si regleaza functionarea elementelor importante.

ale motorului si are in vedere tot timpul relatia dintre puterea solicitata si ceilalti parametrii ca de ex. temperatura extrioara, densitatea aerului, temperatura motorului, turatia, etc.

Toate aceste date sant preluate cu ajutorul senzorilor si sant tarnsmise spre prelucrare calculatorului care le compara cu datele memorate de fabrica realizand un reglaj optim pentru injectie, aprindere, presiunea de injectie, turatia turbinei, Lambda etc.

In acest fel se calculeaza in continuu functie de puterea solicitata si de parametrii de mediu care este avansul , cantitatea carburant turatia turbosuflantei si presiunea de injectie optima.

Aceasta banca de date este optimizata (ramanand in cadrul tolerantelor admise ) in cazul tuning-ului in asa fel incat se obtine puterea si momentul maxim la o cantitate minima de combustibil fara modificarea duratei de viata a motorului..

Se considera posibil, in cadrul unui chiptuning normal, o crestere a puterii si a momentului maxim cu cca. 20 - 40 %

in cazul unor motoare cu supraalimentare ( TURBO ) si cu 8 - 12 % in cazul motoarelor cu aspiratie, ceea ce influenteaza sensibil demarajul si viteza maxima. Motorul capata viata , este mai putin zgomotos si consumul de carburant scade in aceleasi conditii de mers.

Un tunig-ul realizat cu responsabilitate, respectand tolerantele fabricantului, in conditiile unui motor utilizat cu masura si intretinut corect nu influenteaza durata de viata a motorului .

3. OPTIMIZAREA PROGRAMULUI CALCULATORULUI

Datele privind managementul motorului sant stocate sub forma unor campuri

tridimensionale. Valorile sant stabilite pe bancurile de incercari in asa fel incat sa se obtina un optim in ceea ce priveste puterea luand in calcul consumul , poluarea, etc.

Datele stocate in calculator au in vedere nu numai functionarea buna a motorului ci si depistarea starilor de defectiune, motiv pentru care datele optimizate trebuie sa contina toate informatiile introduse de catre fabricant privind starile anormale si semnalizarea lor.

Din acest motiv nu se recomanda utilizarea asa-ziselor "computere complementare"sau « cutii negre » care se monteaza inaintea computerului original caruia ii transmit semnale voit false pentru a obtine un regim maxim de regaj din partea acestuia in detrimentul vietii motorului. Functiunile de protejare a motorului ,programate de fabricant, nemaiputand fi actionate datorita semnalelor false primite de computerul original.

4. CE MOTORE SE PRETEAZA LA CHIPTUNING ?

Chiptuning-ul se poate realiza la orice motor care este gestionat de un calculator montat pe autovehicul.

Motoarele cu supraalimentare ( TURBO - benzina sau TURBO - Diesel ) se preteaza mai bine la chiptuning si se obtine un efect semnificativ , acesta nu inseamna ca la un motor cu injectie normala nu se preteaza tuningul.

Totul depinde de dorinta posesorului autoturismului.

PENTRU ALTE MODELE VA RUGAM SA

NE CONTACTATI

Tel . 098600100, 092325092 ; Fax. 2322268

Cat ma costa tuningul?

Practicam un pret unic pentru orice tip de autoturism si anume 365 EUR (la cursul BRD din ziua efectuarii platii).

Cu cat imi poate creste puterea si cuplul?

In functie de motorul autoturismului dumneavoastra:

A.motoare Turbo (benzina si diesel) intre 20 si 35%

B.motoare injectie normal aspirate intre 8 si 12%

Ce motoare se preteaza la chiptuning?

Orice motor care este gestionat de un calculator montat pe autovehicul. In principiu toate autoturismele fabricate dupa 1996.

Care este regimul de turatie in care voi simti cresterea?

Cresterea de putere se va simti in orice regim de turatie dar in special la valori mici si medii ale acesteia. De asemenea, veti observa si o mai mare elasticitate a motorului.

Cum este influentat consumul?

Pastrand acelasi stil de condus, este posibila o reducere a consumului de carburant de pana la 10%.

Ce chip imi trebuie pentru masina mea?

Optimizarea chipului se face individual pentru fiecare masina in parte. Acest lucru este necesar pentru a pastra datele individuale ale autoturismului (codurile echipamentelor optionale instalate, numerele de identificare ale automobilului, informatia legata de imobilizatorul electronic, identificatorii folositi in diagnoza computerizata).

Ce garantii oferiti?

A.15 zile garantie totala. Pretul chipului este restituit integral in cazul in care clientul este nemultumit de rezultat.

B.3 luni garantie pentru manopera

C.12 luni garantie pentru programele si materialele utilizate

Bineinteles garantia inceteaza in cazul in care se fac interventii asupra componentelor modificate de noi.

Cu cine colaborati?

Societatea noastra este reprezentant exclusiv al firmei Upsolute chiptuning Austria, firma cu mare experienta in domeniu si care poseda bancuri de probe si laboratoare proprii. Toate programele utilizate sant dezvoltate pe baza cercetarilor si experientei acestei firme si se utilizeaza cu succes in Austria, SUA, Canada, Belgia, Olanda si Marea Britanie.

Cat dureaza operatia de efectuare a tuningului?

De obicei intre 2-5 ore. Autoturismul poate fi utilizat imediat dupa aceea, fara restrictii.

Modificarile pot fi recunoscute la inspectia tehnica?

Nu.

Modificarile nu pot fi recunoscute din afara si nici cu ajutorul aparaturii de diagnoza (testere) din service-uri.

Exista alta metoda de a detecta modificarile?

Da.

Modificarile se pot depista in urmatoarele situatii:

A.Masurarea performantelor masinii (putere si cuplu) pe un banc de proba specializat

B.In cazul in care se umbla in interiorul ECU-ului

In ce fel este influentata temperatura de functionare a motorului?

Temperatura de functionare a motorului prescrisa de fabricant nu este depasita sub nici o forma.

Temperatura uleiului creste minimal (4-8 grade Celsius) in cazul folosirii prelungite a motorului in regim de putere maxima.

Imi pot folosi chipul original dupa modificare?

Da, de cate ori doriti, fara a fi nevoit sa apelati la ajutor de specialitate. Una din operatiile effectuate in procesul de tuning este de a instala un soclu pe placa ECU-ului, soclu ce permite inlocuirea facila a chip-ului.

Este nevoie si de alte modificari (sasiu, frane, admisie, evacuare)?

Nu.

Nu este nevoie de nici o alta modificare.

Care este procedura?

Pasul 1 (mecanica) Se scoate ECU (modul) de pe autoturism

Pasul 2 (electronica) Se scoate EEPROM-ul ce contine baza de date necesare functionarii masinii si se instaleaza un soclu ce permite instalarea facila a noului EEPROM.

Pasul 3 (optimizare) Datele originale ale masinii se salveaza cu ajutorul unor echipamente si software dedicate. Parametii de functionare sunt optimizati. Noul fisier astfel rezultat (care pastreaza informatiile vitale originale dar care optimizeaza performantele) este scris pe un nou EEPROM

Pasul 4 (mecanica) Instalam noul EEPROM in soclul ECU-ului si pe acesta pe automobil.

Pasul 5 testarea rezultatelor de catre client.

Se modifica durata de viata a motorului? Creste uzura lui?

Nu. Acordam o atentie deosebita in procesul de tuning astfel incat valorile limita ale motorului si ale celorlalte componente sa nu fie depasite. De asemenea, regimul de turatie al motorului ramane acelasi. In aceste conditii nu se pune problema uzurii premature a motorului si nici de o uzura mai ridicata, nu mai mult decat in cazul unui autoturism standard.

De ce producatorii nu folosesc valorile optime?

Motivele pentru care producatorii trebuie sa faca compromisuri in ceea ce priveste folosirea intregului potential al motorului sunt:

A.Taxele anuale si de asigurari.In anumite tari precum Franta, taxele anuale si de asigurari depind de puterea motorului.

B.Marketing. De obicei o versiune mai puternica si mai scumpa a masinii apare pe piata dupa 1-2 ani de la lansarea modelului initial, pentru a mentine treaz interesul publicului pentru modelul respectiv. Cresterea de putere de la un model la altul este realizata de catre producatori in principal prin modificarea parametrilor ECU-ului.

C.Diferente climatice - frig extrem si calduri extreme.

D.Diferente in ceea ce priveste calitatea combustibilului.

E.Diferente in ceea ce priveste normele de poluare (mult mai drastice in SUA)

F.Intervale de service diferite de la o tara la alta.

Unde pot sa-mi fac chiptuning?

Pentru moment exista o singura modalitate de a beneficia de serviciile de chiptuning ale firmei noastre: vizitati-ne la sediul din Bucuresti, strada Stefan Mihaileanu nr. 37 sector 2 Bucuresti (tel 3277888, fax 3277887).

Pe viitor ne vom extinde si in alte orase ale tarii printr-un sistem de distribuitori autorizati

Imi pierd garantia (masina este inca in garantie)?

In cazul in care nu exista acorduri cu producatorii iar acestia sesizeaza modificarea (doar in cazul in care se scoate ECU si se deschide), garantia acordata de acestia inceteaza.

Alte aspecte legale

Daca se doreste ca actele masinii sa reflecte optimizarile (noile valori ale puterii si cuplului), este necesara o reomologare a autoturismului (RAR).

Ce inseamna ECU?

ECU este prescurtarea de la electronic control unit. Pe romaneste - unitatea de control electronic (a motorului).

Care este rolul ECU?

ECU este responsabil de intregul process de gestiune al motorului. Masoara, controleaza si verifica toate functiile importante ale motorului, tinand cont si de conditiile conditiile externe. Informatiile vitale cu privire la conditiile de operare ale motorului la un moment dat sunt adunate de la senzori.

In functie de acesti parametrii, ECU determina valorile aprinderii, injectiei, turbinei si lambda pe baza datelor programate pe chip-ul (EEPROM) din interiorul ECU.

Ce inseamna de fapt chiptuning?

chiptuning=chip+tuning. CHIP=EPROM-ul pe care este instalat softul de gestiune al motorului, TUNING=procesul de optimizare al programului. Deci, prin chiptuning se intelege procesul de optimizare a datelor stocate in EPROM-UL(chip-ul) instalat in ECU. Datele contin parametrii ce regleaza injectia, aprinderea si (pentru motoarele turbo) presiunea de supraalimentare. Modificarile sunt efectuate in asa fel incat maximul de putere si cuplu sa poata fi obtinut in conditiile mentinerii durabilitaii motorului si cu un consum optim de carburant.

Ce combustibil sa folosesc dupa chiptuning?

Acelasi ca si inainte. Pentru motoarele pe benzina, ca si inainte de tuning, folosind un combustibil superior se obtin performante superioare.

1. CU CINE COLABOREAZA ELCA TECHNOSERVICES SRL IN REALIZAREA CHIPTUNING-ULUI

Societatea noastra colaboreaza cu firme de renume din Germania si Elvetia care

lucreaza in domeniul CHIPTUNING-ului de multi ani si care poseda bancuri de incercari si laboratoare proprii. Toate programele utilizate sant dezvoltate pe baza cercetarilor si experientei acestor firme si se utilizeaza cu succes in Germania si Elvetia .

Sus

2. CAT TIMP ESTE NECESAR PENTRU EFECTUAREA TUNINGULUI ?

In mod normal sant necesare intre 2 si ca. 4 ore pentru manopera dupa care

autoturismul poate fi utilizat fara restrictii.

Sus

3. MODIFICARILE POT FI RECUNOSCUTE DIN AFARA ?

Modificarile efectuate prin CHIPTUNING nu pot fi depistate de catre aparatura

de diagnoza a service-urilor, dar puterea si acceleratia imbunatatita se pot testa si masura la un banc de proba si se simt in trafic.

Sus

4. MOTORUL SE INCALZESTE MAI MULT DECAT INAINTE ?

Temperatura uleiului creste minimal numai in cazul utilizarii motorului la regimul maxim, ( de exemplu la AUDI A4 TDI, in cazul utilizarii prelungite in regim de putere maxima temperatura creste cu 8 grade Celsius ) . Totusi nici un motor modificat nu are voie sa depaseasca temperatura maxima prescrisa de fabricant.

Sus

5. ESTE INFLUENTATA DURATA DE VIATA A MOTORULUI PRIN CHIPTUNING ?

Tuningul se executa in asa fel incat sa nu se depaseasca valorile limita pentru motor si componentele acestuia ; de aceea nu se poate vorbi de o crestere a uzurii motorului si nici de o uzura prematura.

Sus

6. DE CE NU A FABRICAT PRODUCATORUL AUTOTURISMUL LA VALORILE OPTIME ?

Producatorul fabrica un autoturism pentru toate pietele, care trebuie sa functioneze indiferent de clima, calitatea benzinei, densitatea aerului, etc. Tolerantele in fabricatie , normele de consum autoimpuse tot mai drastice, normele de depoluare si impozitele care se platesc in anumite tari pe cal putere ( ex. Franta ) sant totatatia factori care pot conduce la un reglaj mai larg din partea fabricii producatoare. In ultima instanta toate motoarele moderne respecta deja normele EURO care vor intra in vigoare in anii urmatori si nu in ultimul rand producatorul si-a lasat o rezerva de putere pentru a prezenta si anul viitor un motor modificat mai puternic, pentru ca santem in economia de piata !!

Sus

7. CE SE INTAMPLA CU CONSUMUL AUTOTURISMULUI ?

Consumul scade atat la motoarele cu benzina cat si la cele Diesel in conditiile unei utilizari in afara regimurilor maxime. In mod normal, printr-o ardere mai buna a combustibilului datorita unui reglaj mai precis al motorului consumul scade ,de exemplu, cu cca. 0,5 l / 100 Km la motoare Diesel. Este demonstrat faptul ca la un moment maxim mai mare consumul specific este este mai mic.

Sus

8. CE MOTORE SE PRETEAZA LA CHIPTUNING ?

Chiptuning-ul se poate realiza la orice motor care este gestionat de un calculator montat pe autovehicul.

Motoarele cu supraalimentare ( TURBO - benzina sau TURBO - Diesel ) se preteaza mai bine la chiptuning si se obtine un efect semnificativ , acesta nu inseamna ca la un motor cu injectie normala nu se preteaza tuningul.

Totul depinde de dorinta posesorului autoturismului.-

GARANTIE

1. Societatea noastra utilizeaza componente electronice de la producatori consacrati in industria auto si a calculatoarelor.

De regula componentele schimbate au acelasi producator cu cele originale montate de fabrica in calculatorul autoturismului. In masura in care nu se fac interventii asupra componentelor modificate de noi, garantia este 3 luni pentru manopera si 12 luni pentru programele sau materialele utilizate.

2. Modificarile efectuate prin CHIPTUNING nu pot fi depistate de catre aparatura de diagnoza a service-urilor.

ATENTIE !!! Daca nu exista acorduri speciale, garantia acordata de catre producatorii de autoturisme inceteaza in cazul tuningului.

In conformitate cu reglementarile TUV ( si este de presupus si RAR ), este necesara o reverificare tehnica si o reomologare a autoturismului

Vrei sa cumperi o masina? Intra pe https://www.oferte-auto.com


Document Info


Accesari: 3219
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )