Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Vezi dak ai ce alege din asta

Divertisment
Intotdeauna trebuie sa stim ca faptele petrecute intr-o anumita perioada istorica se repeta.
Intotdeauna in istoria agitata a acestei lumi, au existat portiuni de evenimente asemanatoare, incredibil de asemanatoare.
De aceea am sa amintesc niste evenimente, care s-au derulat acum aproape 600 de ani si care seamana foarte mult cu intamplarile neobisnuite de la inceputul secolului XX.
Asa zisa revolutie bolsevica si urmarile ei nefaste de 70 de ani, care au lasat urme de nesters in civilizatia secolului trecut, au un corespondent intr-o perioada de timp in care lumea nici nu visa la "maretul ideal al omenirii".
In anul 1520, intr-o piata publica din Wittemberg - Saxa, un calugar din Ordinul Augustinilor, pe nume Augustin Martin Luther, de origine modesta era fiul unui taietor de lemne ),
inconjurat de o multime de oameni furiosi si gata de o revolutie, arunca in foc bula papei Leon al X - lea prin care era excomunicat.
Asa incepe un capitol extraordinar, o aventura religioasa, care a avut drept sfarsit mari framantari sociale si chiar razboaie.
Acest papa, care il excomunicase pe Luther era un descendent al casei de Medici, devenit cardinal la o varsta frageda, 13 ani si apoi trecut prin toate treptele pana la ziua in care si-a pus tiara pe cap. Era un individ sceptic, care a evitat sa se lase distras de la placerile vulgare. Deci un conservator.
El venea in continuarea unei degradari tot mai mare a bisericii, asa cum spunea Dante " Biserica romana a devenit o groapa de necuratenii plina de sange si noroi, spre bucuria lui Satan".
Deci o "combinatie mortala" de conservatorism grefat pe o decadere tot mai accentuata a bisericii intemeiate de Sf. Petru.
Ceea ce il scandalizase cel mai mult pe Luther fusese traficul cu indulgente, adica oricine putea obtine pentru sine o iertatre totala a pacatelor in schimbul unei sume de bani.
In consecinta, Luther a afisat pe usa bisericii din Wittemberg celebrele teze, care au pus bazele unei noi religii, protestantismul.
Tezele au inceput sa fie copiate si in scurt timp au inceput sa circule in toata Germania si chiar in alte tari europene.
Sfantul Parinte a inceput o urmarire ca in filme a ereticului, l-a excomunicat si a poruncit distrugerea scrierilor sale.
Luther fuge si se ascunde vreme de un an la protectorul sau printul Frederic de Saxa.Aceasta miscare de fuga din fata pericolului mortal, este urmata de o perioada de inactivitate - cum este si normal.Dar,dupa aceea, iesit din nou la rampa, incepe sa predice prin toata Germania si este aclamat ca un profet, religia se raspandeste si i-a o amploare de nebanuit.
Aceasta miscare a lui de protest incepe sa ii scape de sub control si in curand il va depasi.
De ce? Societatea germana a acelor vremuri este in mare criza - imperiul este in criza si principii care sunt si cei care il aleg pe imparat ( este vorba de Sfantul Imperiu Roman de origine Germana ) au devenit practic despotii unor state independente - deci o maruntire, o federalizare, ceva asemanator landurilor din zilele noastre, chiar daca comparatia este exagerata un pic ) .
Acesti principi si inaltul cler formeaza o clasa bogata, nespus de orgolioasa, care traieste pe seama celorlate clase datorita unei fiscalitati excesive ( parca avem ceva comun cu o mica tara din balcani - baronii locali ).Pe de alta parte mica nobilime era ruinata, mestesugarii si burghezia de abia formata ravnesc si ei la putere si decizii.
Deci toate premizele pentru o revolta sunt stranse, fara nici o indoiala.
Ca sa toarne si mai mult gaz peste foc, Luther are un mesaj aproape incendiar, care pune masele in miscare.
Dar totul scapa de sub control. Apar noi personaje, mult mai radicale in discurs decat Luther, iar el dintr-un razvratit si revolutionar, devine la randul lui un bicisnic de conservator.
Anabaptistii ii iau locul. Ei sustin ca nu trebuie sa botezi pe cineva in necunostinta de cauza, si, ca botezul trebuie sa survina atunci cand persoana respectiva este matura si poate face singura alegerea.Ei mai propovaduiau egalitatea oamenilor, negau proprietatea privata ca fiind ceva malefic si traiau in comune gen chibutz, unde imparteau totul, inclusiv femeile.
Daca ar fi fost papa, Luther i-ar fi excomunicat.
De la tezele afisate pe usa bisericii si pana la anabaptisti drumul a fost scurt si de necontrolat.
Intotdeauna masele de razvratiti au dorit o societate utopica, bazata intr-un fel pe un soi de anarhie.
Cred, sincer, ca saracia genereaza print-un sentiment de neputinta in fata mizeriei zilnice, un soi de pizma ( sa moara si capra vecinului ).
Omenirea de la revolutia franceza incoace, traieste cu impresia ca toti oamenii sunt egali si ca viata trebuie sa ofere sanse egale pentru toata lumea.
Nimic mai fals! Oamenii nu sunt egali in nici un fel si nu au sanse egale in viata.
Sa presupunem ca luam ca etalon persoana Ion. ( mai si rimeaza din cand in cand ).
Daca Ion se nastea in Bangladesh, murea de foame pe la varsta de 30 de ani, fara nici o sansa de afirmare chiar daca IQ - ul sau era de 150.
Daca Ion se nastea pe meleagurile noastre mioritice si nu era combativ, pupincurist si membru de partid, o sfarsea lejer in inchisoare.
Daca Ion se nastea in Danemarca, chiar daca avea un IQ de 70, murea fericit la 90 de ani ingrijit si fericit.
De aceea consider ca sansa de a te naste este un atuu mare in viata.
De aceea "Cetatea Soarelui " de Thomaso Campanela este o utopie si tot de aceea cine crede in utopii este sau sarac cu duhul sau interesat.

Document Info


Accesari: 896
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )