Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Aparatul de fotografiat

Film


Aparatul de fotografiat

Principiul de functionare al aparatului de fotografiat a fost descoperit de pe vremea artistului si inventatorului Leonardo da Vinci, care a aratat ca pentru a proiecta o imagine este suficient un mic orificiu prin care sa treaca lumina.Cu cat este mai mic orificiul, cu atat imaginea este mai clara.Acest aparat simplu numit "camera obscura" exista de la inceputul sec. al XVII-lea.Mai mult a durat pana a fost gasit un material fotosensibil pt. a inregistra imaginea respectiva.Aceasta problema a fost rezolvata abea in 1826 cand Joseph Nicepe a descoperit ca pentru a produce un bitum sensibil la lumina poate fi folosita clorura de argint.Pentru a functiona, orice aparat foto, oricat de simplu, trebuie sa aiba urmatoarele parti componente:

Corpul - o cutie perfect opaca in care sta filmul pt. a fi expus.

Obiectivul un dispozitiv care focalizeaza razele de lumina pe film.

Diafragma un dispozitiv care controleaza cat alumina ajunge pe film.

Prin închiderea si deschiderea diafragmei (diafragmare) se realizeaza doua operatii de o importantă esentială în fotografie
a) se adapteză luminozitatea obiectivului la conditiile de expunere impuse de iluminarea subiectului fotografiat;
b) se mareste profunzimea campului de claritate al obiectivului cu cat diafragma este mai închisa si invers.

Obturatorul un dispozitiv care controleaza cat timp este expus filmul la lumina.

Vizorul un dispozitiv folosit pentru a incadra eficient imaginea care va fi inregistrata pe film.

Sistemul de transport -desi nu este o componenta propriu-zisa a aparatului, este totusi important in functionarea acestuia.

La aparatele mai vechi, acesta este o parghie in partea de sus, dreapta a corpului, insa la majoritatea aparatelor moderne sistemul este automat.

Despre obiectiv: Cel mai simplu obiectiv este format dintr-o lentila subtire convergenta.Ea formeaza in apropierea partii posterioare a camerei obscure, o imagine reala, rasturnata si mai mica decat obiectul, deoarece, de obicei, obiectul se gaseste la o distanta mai mare decat dublul distantei focale a lentilei.Subiectul de fotografiat se gaseste la diferite distante fata de aparatul fotografic.Ca urmare, distanta dintre obiectiv si film este variabila.

Energia undei luminoase care cade pe emulsia fotografica are un efect chimic.Actiunea acestui efect este limitata in timp si se numeste timp de expunere.

Filmul va fi cu atat mai iluminat cu cat dimensiunile sunt mai mari si obiectivul va fi mai apropiat de el.Diametrul partii active a obiectivului poate fi reglat cu ajutorul diafragmei.

Există o mare varietate de obiective, prezentate sub diferite denumiri comerciale.Important este gradul de corectare a aberatiilor lor. În functie de caracteristicile lor specifice putem mentiona: obiectivul acromat, aplanat, anastigmat, etc., fiecare creat pentru anumite scopuri (portret, peisaj).
De multe ori pe montura obiectivului sunt indicate luminozitatea si distanta focala.

Despre obturator: Acesta poate fi situat chiar in fata filmului (obturator in plan focal) sau poate fi situat in obiectiv (obturator central).

Un aparat bun trebuie sa ofere posibilitatea de a stabili durata deschiderii obturatorului. De asemenea, trebuie sa existe un declansator care sa controleze deschiderea si inchiderea obturatorului.

Obturatorul cu placa (perdea) este construit dintr-o perdea de panza neagra, cauciucata, opaca, care se înfasoara pe un tambur si se elibereaza prin apasarea unui buton, de catre un arc spiral. I se mai spune "obturator de placa" sau focal si are o "fanta" de a carei viteza de deplasare depinde timpul de expunere. Perdeaua se afla în imediata apropiere a stratului fotosensibil.

Obturatorul cu perdea prezinta, în general, avantajul de a lucra cu timpi scurti de expunere (până la 1/2000 s), dar si unele dezavantaje. Astfel, la temperaturi joase, perdeaua se misca mai incet, iar la fotografierea subiectelor în miscare rapida, imaginea acestora poate apărea deformata, de asemenea marginea cliseelor poate aparea în anumite cazuri expusa neuniform.

In ultimii ani, cunoaste o larga raspandire aparatul foto digital.In aceste aparate nu se foloseste film, imaginea inregistrandu-se pe un ecran.Prelucrata electronic, aceasta poate fi incarcata pe calculator.


Document Info


Accesari: 6546
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )