Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Osanda (1976)

Film


Osanda (1976)



regizor: Sergiu Nicolaescu muzica: Tiberiu Olah Distributia:
Gheorghe Dinica Aimee Iacobescu Ernest Maftei Sergiu Nicolaescu Ioana Pavelescu Amza Pellea Emmerich Schäffer

Adaptare cinematografica dupa romanul Velerim si Veler Doamne de Victor Ion Popa.
Condamnat la 10 ani de ocna dupa rascoala din 1907, si dupa câtiva ani petrecuti pe front, Manolache Preda se întoarce în satul sau. Sotia l-a parasit, vânzându-i si pamântul, autoritatile îl privesc cu ostilitate, oamenii cu suspiciune, iar copiii fug de el. Pentru a duce o viata normala, el se angajeaza la boierul Leon si raspunde dragostei ce i-o poarta Ruxandra, o tânara saraca, ferindu-se de avansurile boieroaicei.
Când boierul e omorât de doi tarani revoltati, vina cade pe fostul ocnas. Manolache fuge si se ascunde în munti. Vânat fara încetare, el este prins si împuscat.
Moartea lui peste crucea pe care a purtat-o în spate pe culmea dealului este un moment antologic. Peste dramatismul imaginilor se suprapune perfect suflul frumos, epic, al muzicii lui Tiberiu Olaf, leit motiv ce revine si în Mihai Viteazul.
Amza Pellea a fost recompensat cu Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Festivalul de la Moscova, 1977.
"Urmarind cu o evidenta libertate firul epic si destinul câtorva personaje din romanul lui Victor Ion Popa, Velerim si Veler Doamne, Sergiu Nicolaescu obtine prin Osânda - cel de al noualea lung metraj în regie exclusiva - un film încarcat de semnificatii moral-sociale, iar în planul expresiei, al stilului, un caracteristic film de tranzitie. De tranzitie spre ceea ce, de acum înainte, va alcatui opera de maturitate deplina a fecundului, valorosului nostru cineast. Osânda cuprinde, de fapt, si contopeste atât elementele din seria istorica Dacii, Mihai Viteazul: timbrul evocarii, energia portretistica, simtul sanatos al peisajului, al naturii, gustul pentru linia costumului de epoca, o anumita dimensiune temporala care devine palpabila, aproape concreta, în stratificarea succesiva a secventelor; cât si elemente din peliculele de actualitate: nervul modern, adica ritmul naratiunii scandat cu necesitate într-o alura vioaie, tonifianta, agresiva uneori, întotdeauna de o sportivitate virila." - Florian Potra - 1976 (România libera).


Document Info


Accesari: 1445
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )