Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...

AMINTIRILE LUI GEORGE ENESCU 1881 - 1955

diverse
ALTE DOCUMENTE

OLIMPIADA DE PSIHOLOGIE
chestionar auto
100 Greatest Songs Of The 90s Full List
2012
Adevar si Eroare
Se completeaza dupa speciticul temei din proiect
Famous Women
CADRUL ASIGURARII CALITATII - CADRUL DE LUCRU PENTRU AUTOEVALUAREA EFECTUATA DE SCOLILE IPT
ANALYSIS OF FARMERS REACTION TO POLICY OF PROMOTING ORGANIC FARMS IN ROMANIA USING PROBIT MODEL
SALARII Mic Help

ANIVERSĂRI 2001

AMINTIRILE LUI GEORGE ENESCU

1881 - 1955COPILĂRIA

Povestea vietii mele începe acolo, departe, pe plaiurile Moldovei si se ispraveste aici, în inima Parisului. Pentru a merge din satul în care m-am nascut spre marele oras unde-mi sfârsesc zilele, am strabatut o cale anevoioasa, strajuita de copaci ce se pierd în zarea îndepartata. A fost lung, desigur acest drum.

Cât de scurt mi s-a parut !

Sunt nascut la tara. Satul meu, Liveni, judetul Dorohoi, în inima Moldovei, este ca multe altele. Are o biserica frumoasa ale carei icoane de aur par ca prind viata în fumul de tamâie. Locuiam într-o casa mica cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapa la soare. Tatal meu, Gheorghe, era agricultor, fiul unui preot ortodox. Era afectuos, dar iute la mânie; câteodata racnea în chip îngrozitor, dar din fericire se marginea la atât. Nu-mi amintesc sa-l fi vazut vreodata facând un gest necugetat, fata de nimeni.

Mama mea, Maria, era . mama ! O mama admirabila, duioasa, prea iubitoare poate. As putea sa ma plâng doar ca nu am fost numai un copil rasfatat, ci un copil iubit peste masura, pâna la sufocare.

N-as putea aduce nici o învinuire parintilor mei, deoarece am fost al optulea copil si totusi singurul; sapte frati si surori s-au nascut înaintea mea. Doi au murit de mici, o angina difterica, în 1878, i-a rapus pe ceilalti cinci. Parintii mei au trait ani într-o mare neliniste, caci nadajduiau ca un nou nascut s&# 737g67h 259; stearga, nu amintirea, dar lipsa celorlalti. Ei s-au rugat cu ardoare si plecau deseori la mânastiri pentru a-i cere domnului sa le trimita copilul mult dorit. În 19 august 1881 am venit pe lume. Când mi-amintesc de copilarie, parca mai simt înca în jurul meu grija plina de teama în care cresteam. Ma pazeau de cele mai neînsemnate primejdii, tremurau la cel mai mic semn. si daca sunt astazi un om mai mult decât sensibil, ca o rana vie, pricina, cred , o datorez copilariei mele.

Totusi, acei ani petrecuti la tara mi-au lasat cele mai frumoase amintiri: doar am crescut în aer liber, în mijlocul animalelor si plantelor, având sub ochi nesfârsite lanuri de grâu, de orz, de ovaz si de porumb. Acestea sunt câteva din impresiile mele din copilarie. Simple si naive asa cum este normal sa fie, dar destul de puternic întiparite în amintirea mea pentru a le reînvia cu usurinta.

CHEMAREA CĂTRE MUZICĂ

    Muzica face parte din primele mele amintiri. Cred ca gândirea, pulsatia, viata mi-au fost totdeauna împletite cu muzica. Dar sa revenim la copilarie. Eram, daca-mi amintesc bine, un copil silitor si chiar destul de constiincios!

    La patru ani stiam sa citesc, sa scriu, sa adun si sa scad. Nu era meritul meu, caci îmi placea învatatura si aveam groaza de aproape toate jocurile, mai cu- seama de cele brutale. Ciudat copil, nu ? Nu aveam decît trei ani când am auzit prima data un taraf de lautari care cântau într-o statiune balneara destul de apropiata de satul nostru. Orchestra ciudata alcatuita dintr-un nai, câteva viori, un tambal si un contrabas, dar care mi-a facut pesemne o impresie destul de puternica. A doua zi de dimineata încercam sa întind un fir de ata pe o bucata de lemn si crezând într-adevar ca faurisem o vioara, imitam ce auzisem cu o zi înainte. Fluieram pentru a reda sunetul naiului, iar cu doua bastoane de lemn înlocuiam tambalul. Aceasta a fost prima mea întâlnire cu muzica. Putin mai târziu, cum eram un scolar silitor care-si vedea de treaba, parintii mei, pentru a ma rasplati, îmi daruisera o vioara mica cu trei sunete. Fara sa stau mult pe gânduri, am luat-o si am aruncat-o în foc. Bineînteles în urma staruintelor mele am obtinut si o vioara adevarata si m-am apucat sa învat singur, cu sîrguinta. Într-o zi i-am cântat tatalui meu cu un deget, pe coarda re, celebrul vals al lui Ivanovici, Valurile Dunarii. Tatal meu, tulburat, îmi spune cu o voce grava si duioasa: " Vei fi muzician . " Însa fara a merge atât de departe cu gândul - spre o cariera muzicala - cum sa gasesti într-un satulet din Moldova, macar un profesor de vioara ? Când am împlinit cinci ani am fost dus la Iasi si prezentat unui elev al lui Vieuxtemps, pe care-l chema Caudella. Ajuns la el, Caudella mângâindu-ma pe obraz, mi-a cerut sa-i cant ceva. " Mai întâi cânta dumneata sa vad ce stii ? " I-am cerut eu, suparându-l de-a binelea. În ciuda caracterului meu, Caudella, întelegator, a avut bunatatea sa ma încurajeze si ne-a recomandat sa învat notatia muzicala. Un inginer, vecin cu voi, m-a învatat primele notiuni de scriitura muzicala, notiuni foarte elementare, însa datorita lor am putut sa citesc si sa scriu micile piese copilaresti pe care trebuia sa le descifrez si sa le copiez. Îndata ce am avut un pian am început sa compun. Daca în copilarie, Mozart compunea cîntece de leagan sau mici arii de dans, eu nu puteam sa sufar aceste genuri si compuneam . opere !

    Într-adevar opere mai deosebite ca " Ţara Româneasca opera pentru pian si vioara ( ! ) de George Enescu, compositor român în vârsta de cinci ani. "

        În 1888 împlinesc sapte ani. Vârsta marilor rataciri. . La noi se raspândeste zvonul unei epidemii de difterie. Parintii mei, care s-au pierdut cinci copii în urma acestei înspaimântatoare boli, se pregatesc sa plece. Înainte însa sunt dus, înca o data, la Caudella, atentie la mâinile micului Enescu ! De data aceasta însa sunt mare si ascult cuminte, sfaturile profesorului. De altfel ceea ce a spus parintilor mei era mai mult decât o încurajare:

" Trebuie cultivate darurile acestui copil si trimis la Viena . "Voi parasi deci aceasta ambianta rurala, calda, fericita, o voi regasi în fiecare vara, în timpul vacantei.

    si totusi, privind cum se departeaza casa unde te-ai nascut, meleagurile unde ai trait înconjurat de dragoste, de grija, de natura, porti în suflet o neliniste: aceea de a-ti lua ramas bun, pentru totdeauna, de la copilarie. .


MESAGER G.S.M. - 01

ANIVERSĂRI 2001

CONFESIUNI

Fugit irreparabile tempus

        Prof: Maria Constantin

Încerc sa refac în minte itinerariul care sa ma conduca înapoi, în timp, spre primii ani la scoala Profesionala Petrol-Chimie si amintirile urca spre mine, una câte una.

Mai întâi, drumul"calatoria" pâna la scoala: o reînvatare a naturii, caci strabateam în fiecare dimineata câtiva kilometri pe câmp nepopulat încât aveam senzatia ca între cer si pamânt eram numai eu.

Apoi, am simtit ca profesoratul înseamna "apostolat", truda pe altarul scolii , încât orice eveniment al scolii trecea prin sufletul meu. Diriginta în primii ani la o clasa de sudori 1F, am descoperit aici copii studiosi, deprinsi sa depaseasca hotarele manualelor ( aveam o biblioteca a scolii foarte dotata), dar care aveu si spiritul practic al meseriei pentru care se pregateau. Le întelegeam gândurile si problemele si îi simteam apropiati mie. Peste ani, întâlnirea cu elevii de altadata a însemnat un prilej de adânca emotie. Regaseam în ei ceva din sufletul meu.

Relatiile noastre se bazau, în mod paradoxal, pentru lumea de atunci, din plina era comunista, pe comunicare. Comunicarea cu elevii si cu ceilalti colegi avea sa atenueze dificultatea muncii de profesorat.

Atunci am legat prietenii durabile cu inginer Elena Stroica, ing. Filofteia Chiostec, profesor de matematica Verginica Mihalache, profesor de chimie: Constanta Balasoiu, Liliana Oprita, Doina Georgescu, profesor de fizica: Paula Pauna.

În vremea umilintei, prietenia cu colegii mei m-a facut sa îndur mai usor niste piedici comuniste dureroase. Împreuna, facem haz de necaz de ce ni se întâmpla. Sau, pur si simplu, ne simtem mai bine pentru ca eram împreuna.

De pilda, îmi amintesc si acum ziua în care "un tovaras" secretar de partid ne-a strâns pe toti într-o sala de clasa si ne-a dat extemporal din "Cuvântarile tovarasului". Tremuram de frica si silabiseam raspunsurile împreuna.

A fost, de fapt, un examen al unitatii noastre.

Anii s-au scurs, apele sufletului s-au adunat tot mai mult si din întreaga -mi fiinta tâsneste ruga    blagiana catre Divinitate.

"Opreste, Doamne, ceasornicul cu care ne masuri destramarea!"( L. Blaga - "În mare trecere" ).

MESAGER G.S.M. - 01

ANIVERSĂRI 2001

Grupul scolar Industrial Metalurgic Slatina împlineste anul acesta 30 de ani de activitate. Treizeci de ani care se pot masura prin tot atâtea generatii, generatii de specialisti care, prin activitatea lor ne fac cinste si cu care ne mândrim.

    Cu prilejul împlinirii a trei decenii de la înfiintare, în numele meu, al colectivului de salariati si elevi ai scolii, dati-mi voie sa va transmit salutul nostru cel mai cordial.

    Multumesc întregului colectiv de salariati pentru contributia adusa la instruirea si educarea numeroaselor generatii de elevi care au pasit pe culoarele liceului nostru si care, cu siguranta, în acest moment omagiar, îsi exprima calda si sincera lor recunostinta.

    Transmitem, actualelor generatii, îndemnul de a depune toate eforturile pentru a învata si a se instrui cât mai bine, de a urma exemplul parintilor si fratilor lor mai mari, pentru,a fi, la rândul lor mândri ca sunt absolventi ai Grupului scolar Industrial Metalurgic Slatina.

    Partenerilor sociali le aducem cele mai sincere multumiri pentru întelegerea de care au dat dovada de fiecare data când situatia a impus-o si-i rugam sa fie, în continuare, alaturi de noi, de a ne sprijini pentru atingerea telului nobil al scolii - idealului educational.

Multa sanatate,    fericire si îndeplinirea tuturor dorintelor

    La Multi Ani!

    Cu stima,

    Prof. : Nae Constantinloading...Document Info


Accesari: 4041
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )