Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadCONSIDERATII PRIVIND ANALIZA POZITIEI FINANCIARE SI PERFORMANTELOR LA S.C. OIL TERMINAL S.A.

economie
ALTE DOCUMENTE

CONTRACTUL DE VĀNZARE - CUMPĂRARE INTERNAŢIONALĂ DE MĂRFURI
REGIMUL JURIDIC AL SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA
ACHIZITII PUBLICE
Lucrare de certificare a competentelor profesionale - ANALIZA PIETEI PENTRU UN PRODUS
Teste economie
EFECTELE SI COMBATEREA INFLATIEI
ANALIZA STOCURILOR
ORGANIZATIA \"EUROLINES\"
RESTITUTII
ORGANIZAREA COMERTULUI

CONSIDERAŢII PRIVIND ANALIZA POZIŢIEI FINANCIARE SI PERFORMANŢELOR LA S.C. OIL TERMINAL S.A.

Cap.1 Structura situatiilor financiare ale īntreprinderii conform OMF 1752/2005 si a prevederilor standardului IAS 1 "Prezentarea situatiilor financiare "1.1 Consideratii generale privind situatiile financiare anuale

Situatiile financiare sunt o reprezentare financiara a pozitiei si performantelor financiare ale unei īntreprinderi. Obictivul situatiilor financiare este de a oferi informatii despre pozitia financiara, performanta  si fluxurile de numerar ale unei īntreprinderi, utile pentru o gama larga de utilizatori in luarea deciziilor economice. Situatiile financiare prezinta de asemenea rezultatele gestionarii de catre conducerea īntreprinderii a resurselor īncredintate. Potrivit legii, situatiile financiare se īntocmesc obligatoriu anual precum  si in situatia fuziunii sau īncetarii potrivit legii, a activitatii unitatii patrimoniale.  

         Norma contabila internationala  IAS 1 " Prezentarea situatiilor financiare " precizeaza ca un set complet  al situatiilor financiare include urmatoarele componente:

a)      bilantul ;

b)      contul de profit si pierdere ;

c)      o situatie ce arata:

-         fie toate schimbarile ce au afectat capitalurile proprii;

-         fie alte schimbari in capitaluri decāt cele ce provin din tranzactiile de capital cu propritarii si distribuirile in favoarea acestora;

d)      situatia fluxurilor de trezorerie / numerar :

e)      politicile contabile si notele explicative;

Administratorii trebuie sa se asigure ca situatiile financiare furnizeaza informatii care sa fie:

-         relevante pentru nevoile utilizatorilor de luare a deciziilor; si

-         credibile in sensul ca:

1)      reprezinta fidel rezultatele si pozitia financiara a īntreprinderii;

2)      reflecta substanta economica a evenimentelor si tranzactiilor si nu doar forma lor juridica;

3)      sunt neutre adica nepartinitoare;

4)      sunt prudente; si

5)      sunt complete sub toate aspectele semnificative.

   

Prezentarea fidela si con 616h79g formitatea cu standaredele intrenationale de raportare financiara

Situatiile financiare trebuie sa prezinte fidel pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de numerar ale unei īntreprinderi. Prezentarea fidela cere reprezentarea corecta a efectelor tranzactiilor si altor evenimente si conditii īn concordanta cu definitiile si cu criteriile de recunoastere a activelor, datoriilor si cheltuielior stabilite in Cadrul General. Aplicarea IFRS, cu informatii suplimentare prezentate atunci cand este necesar, are ca rezultat situatii financiare care realizeaza o prezentare fidela.

O īntreprindere ale carei situatii financiare sunt conforme cu IFRS trebuie sa evidentieze acest fapt explicit si fara rezerve in notele la situatiile financiare. Situatiile financiare nu trebuie descrise ca fiind conforme cu IFRS, decat daca satisfac toate cerintele din IFRS.

Tratamentele contabile neadecvate nu pot fi rectificate nici prin evidentierea politicilor contabile utilizate, nici prin note sau material explicativ. Īn cazurile īn care conducerea ajunge la concluzia ca respectarea unei cerinte dintr-un Standard sau dintr-o Interpretare ar induce īn eroare si astfel nu s-ar respecta obiectivul situatiilor prezentat īn Cadrul General, este necesara o abatere de la acea cerinta pentru obtinerea unei prezentari fidele. Īn acest caz intreprinderea va prezenta:

(a) concluzia conducerii ca situatiile financiare prezinta fidel pozitia financiara, performanta financiara, si fluxurile de trezorerie ale īntreprinderii;

(b) conformitatea, sub toate aspectele semnificative , cu IFRS, cu exceptia abaterii de la un Standard pentru realizarea unei prezentari fidele;

(c ) Standardul sau Interpretarea de la care s-a abatut īntreprinderea, natura abaterii, inclusiv tratamentul cerut de Standard sau Interpretare, motivul pentru  care tratamentul ar induce īn eroare īn circumstantele respective si tratamentul adoptat ; si

(d) impactul financiar al abaterii asupra fiecarui element din situatiile financiare care ar fi fost raportate in concordanta cu cerinta pentru fiecare perioada prezentata.

Atunci cand o īntreprindere nu a aplicat o cerinta a unui Standard sau Interpretare īntr-o perioada anterioara, iar aceasta abatere afecteaza sumele recunoscute in situatiile financiare in perioada curenta, aceasta trebuie sa prezinte elementele detaliate mai sus.

Continuitatea activitatii

La īntocmirea situatiilor financiare, conducerea trebuie sa evalueze capacitatea īntreprinderii de a-si continua activitatea. Situatiile financiare trebuie īntocmite pe baza continuitatii activitatii, cu exceptia cazului in care conducerea fie intentioneaza, fie nu are alta alternativa decat sa lichideze īntreprinderea sau sa īnceteze activitatea. Atunci cand la efectuarea evaluarii, conducerea are cunostinta de incertitudini semnificative legate de evenimente sau conditii care pot cauza īndoieli semnificative asupra capacitatii īntreprinderii de a-si continua activitatea, incertitudinile respective trebuie evidentiate. Atunci cand situatiile financiare nu sunt pregatite pe baza continuitatii activitatii, acest fapt trebuie evidentiat īmpreuna cu baza de īntocmire a situatiilor financiare si motivul pentru care īntreprinderea nu īsi va mai putea continua activitatea.

Contabilitatea de angajamente

Īntreprinderea trebuie sa-si īntocmeasca situatiile financiare folosind contabilitatea de angajamente, cu exceptia informttiilor privind fluxurile de numerar.

Conseventa prezentarii

Modul de prezentare si clasificare a elementelor in situatiile financiare trebuie mentinut de la o perioada la alta cu exceptia cazului cand:

- īn urma unei schimbari semnificative īn natura activitatii īntreprinderii sau unei revizuiri a situatiilor financiare este evident ca un alt mod de prezentare sau clasificare ar fi mai potrivit avand in vedere criteriile de selectie si aplicare a politicilor contabile prezentat in IAS 8 " Politici contabile, modificari īn estimarile contabile si erori;

- o schimbare a prezentarii este ceruta de un Standard sau de o Interpretare.

Prag de semnificatie si agregare

Fiecare clasa semnificativa de elemente similare trebuie prezentata separat īn situatiile financiare. Elementele ce nu sunt similare ca natura sau functie trebuie prezentate separat, īn afara cazului in care acestea nu sunt semnificative.

Compensare

Activele si datoriile si veniturile si cheltuielile nu trebuie compensate, cu exceptia cazului īn care compensarea este ceruta sau permisa de un Standard sau de o Interpretare.

                                         Informatii comparative

Pentru toate informatiile numerice incluse in situatiile financiare trebuie prezentate informatii comparative aferente perioadei precedente, īn afara cazului īn care un Standard sau o Interpretare permit sau cer altfel. Informatiile comparative trebuie incluse in informatiile narative si descriptive atunci cand acest lucru este relevant pentru  īntelegerea situatiilor financiare ale perioadei curente.

Atunci cand prezentarea sau clasificarea elementelor īn situatiile financiare se modifica, sumele comparative trebuie reclasificate, cu exceptia cazului an care reclasificarea este impracticabila. Atunci cand informatiile comparative sunt reclasificate, īntreprinderea trebuie sa prezinte:

a)      natura reclasificarii;

b)      suma aferenta fiecarui element sau clasa de tranzactii care sunt reclasificate; si

c)      motivul reclasificarii.

           Atunci cand informatiile comparative nu pot fi reclasificate, īntreprinderea trebuie sa prezinte:

a)      motivul pentru care nu s-a facut reclasificarea ; si

b)      natura ajustarilor care ar fi fost facute daca informatiile comparative ar fi fost reclasificate.

                                Structura si continutul situatiilor financiare 

Identificarea situatiilor financiare

Situatiile financiare trebuie identificate si separate in mod clar de alte informatii din acelasi document publicat.

Fiecare componenta a situatiilor financiare trebuie identificata in mod clar. Urmatoarele informatii trebuie evidentiate pentru o buna īntelegere a informatiilor prezentate;

a)        denumirea īntreprinderii raportoare sau alte elemente de identificare si orice modificare a acestor informatii de la data precedentului bilant ;

b)        daca situatiile financiare se refera la īntreprindere considerata individual sau la un grup de īntreprinderi;

c)        data bilantului sau perioada acoperita de situatiile financiare, īn functie de componenta respectiva a situatiilor financiare ;

d)        moneda de raportare, asa cum este definita in IAS 21 " Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar"; si

e)        nivelul de precizie utilizat īn prezentarea cifrelor īn situatiile financiare.

Perioada de raportare

Situatiile financiare trebuie prezentate anual. Atunci cand data bilantului unei īntreprinderi se schimba si situatiile financiare anuale sunt prezentate pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de un an, īntreprinderea trebuie sa prezinte in plus fata de perioada acoperita de situatiile financiare :

a)      motivul folosirii unei perioade diferite de un an; si

b)      faptul ca sumele comparative pentru contul de profit si pierdere, situatia modificarilor capitalurilor proprii, situatia fluxurilor de trezorerie si notele aferente nu sunt īn intregime comparabile.

Termenul de īntocmire a situatiilor financiare

Utilitatea situatiilor financiare este deteriorata daca ele nu sunt disponibile utilizatorilor in limita unei perioade rezonabile, dupa data bilantului. Cu cat situatiile financiare sunt īntocmite si publicate mai tarziu, cu atat utilitatea lor se reduce. Un termen maxim de 6 luni constituie o limita normala. Compexitatea activitatii unei īntreprinderi nu justifica o īntarziere prea mare īn intocmirea si publicarea acestora.

   1.2 Norma contabila IAS 1 " Prezentarea situatiilor financiare"

Obiectivul normei

Obiectivul normei IAS 1 este  prescrierea bazei  pentru prezentarea scopului general al situatiilor financiare, īn vederea asigurarii comparabilitatii, atat cu situatiile financiare ale īntreprinderii, din perioadele precedente, cat si cu situatiile financiare ale altor īntreprinderi. Pentru a-si realiza obiectivul, norma IAS 1 expune consideratii generale privind prezentarea situatiilor financiare, liniile directoare referitoare la structura lor si cerintele minimale referitoare la structura acestora.

Recunoasterea, masurarea si comunicarea evenimentelor si tranzactiilor specifice sunt realizate īn accord cu īntregul referential contabil international.

                                         Cāmpul de aplicare

Norma IAS 1 trebuie sa fie aplicata pentru realizarea scopului general al situatiilor financiare īntocmite si prezentate in acord cu referentialul contabil international.

Scopul general al situatiilor financiare vizeaza satisfacerea necesitatilor utilizatorilor care sunt īn situatia de a solicita rapoarte īntocmite pentru realizarea cerintelor lor specifice.

Scopul general face ca īn setul de situatii financiare sa fie incluse acele situatii ce sunt prezentate separat sau īn componenta altor documente publicate, precum un raport anual sau un prospect (ghid). Norma IAS 1 vizeaza prezentarea conturilor individuale si a conturilor consolidate. Acest standard se aplica īntreprinderilor, sectoarelor concurentiale al caror scop este obtinerea de beneficii, inclusiv īntreprinderilor sectorului public.

Pentru organismele cu scop nelucrativ sau pentru unele entitati ale sectorului public, norma sugereaza modificarea denumirilor anumitor  componente ale situatiilor financiare sau ale anumitor rubrici.

Norma IAS 1 se aplica tuturor tipurilor de īntreprinderi, inclusiv institutiilor bancare si de asigurari. Cerintele aditionale pentru banci si situatii financiare similare, īn accord cu IAS 1 sunt expuse īn norma IAS 30 " Informatii prezentate īn situatiile financiare ale bancilor si ale institutiilor financiare similare".

Cat priveste companiile de asigurari, norma IAS 1 precizeaza ca flexibilitatea sa este suficienta pentru a permite includerea de rubrici speciale care sa reflecte specificul acestei activitati.

1.3 Bilantul contabil

Bilantul este situatia financiara care trebuie sa prezinte pozitia financiara a unei īntreprinderi. Structurile bilantului direct legate de evaluarea pozitiei financiare sunt:

a)      activele, 

b)      datoriile si

c)      capitalul propriu.

           Bilantul este documentul contabil de sinteza prin care se prezinta elementele de activ si pasiv ale īntreprinderii la īnchiderea exercitiului financiar precum si īn celelalte situatii prevazute de lege.

            Bilantul cuprinde toate elementele de activ grupate dupa:

-         natura

-         destinatie si

-         lichiditate

si toate elementele de pasiv grupate dupa:

-         natura

-         provenienta si exigibilitate.

             Īn cazul īn care un element de activ sau o datorie este īn relatie cu mai mult de un element bilantier, relatia sa cu celelalte elemente trebuie prezentata fie sub elementul la care apare, fie īn notele explicative, daca prezentarea este esentiala pentru īntelegerea conturilor anuale.

            Sub aspect conceptual, bilantul poate fi definit ca o reprezentare a utlizarilor si resurselor de care dispune o entitate patrimoniala la un  moment dat. Aceasta reprezentare se face sub forma unei egalitati ce reflecta echilibrul valoric īntre utilizari, denumite active patrimoniale si resurse denumite pasive patrimoniale.

            Din punct de vedere financiar, bilantul este analizat ca o descriere a resurselor investite ( pasiv) si alocarea acestor resurse ( activ), permitānd astfel un īnceput de interpretare a situatiei financiare a unei īntreprinderi. Interpretarea financiara permite punerea īn evidenta a finantarilor de care a beneficiat un titular de patrimoniu, cāt si nevoile de finantare.

                        UTILIZĂRI  = RESURSE = ACTIV = PASIV

            Din punct de vedere tehnic bilantul este completat pe baza soldurilor debitoare sau creditoare ale conturilor indicate de macheta de bilant, solduri preluate din balanta de verificare a conturilor īntocmita la finele perioadei pentru care se completeaza bilantul.

           Conform normei IAS 1 " Prezentarea situatiilor financiare" bilantul contabil poate avea urmatorul format:

 

                                            BILANŢ CONTABIL CONSOLIDAT

 

                                                              INDICATORI
                                                 

ACTIVE IMOBILIZATE

 

Imobilizari corporale

Investitii financiare

Fond comercial pozitiv

Alte imobilizari necorporale 

Fond comercial negativ

Investitii īn societati asociate

Investitii financiare destinate vānzarii

Creante privind contractele de leasing financiar

Active privind impozite amānate

Instrumente financiare derivate

Total active imobilizate

ACTIVE CURENTE

 

Stocuri

Creante privind contractele de leasing financiar

Clienti si alte creante

Investitii financiare de plasament

Instrumente financiare derivate

Casa si conturi la banci

Active detinute īn vederea vānzarii

Total active curente

TOTAL ACTIVE

                                    

CAPITALURI sI DATORII

CAPITAL sI REZERVE

Capital social

Rezerve legale

Rezerve din reevaluare

Alte reserve

Profituri nedistribuite

Capitaluri atribuibile societatii mama

Interese minoritare

Total capitaluri si rezerve

DATORII PE TERMEN LUNG

Credite bancare

Īmprumuturi din emisiunea de obligatiuni

Obligatii privind beneficiile din planurile de pensii

Datorii privind impozitele amānate

Datorii privind leasingul financiar

Datoriile privind actionarii / Obligatii privind platile prin actiuni

Provizioane

Total adatorii pe termen lung

DATORII PE TERMEN SCURT

Furnizori si alte datorii

Datorii privind impoziele curente

Creantele privind contracele de leasing financiar

Credite bancare

Instrumente financiare derivate

Datorii privind activele detinute īn vederea vānzarii

Total datorii pe termen scurt

TOTAL DATORII

TOTAL CAPITALURI sI DATORII

 

Conform normei IAS 1 o īntreprindere trebuie sa prezinte īn bilant, fie īn note urmatoarele informatii:

(a)    pentru fiecare clasa de capital social:

-         numarul de actiuni autorizate;

-         numarul de actiuni emise si varsate integral, si emise si nevarsate integral;

-         valoarea nominala pe actiune sau faptul.ca actiunile nu au o valoare nominala ;

-         o reconciliere a numarului de actiuni existente la īnceputul si la sfarsitul anului;

-         drepturile, preferintele si restrictiile atasate clasei respective, inclusiv restrictiile asupra distribuirii dividendelor si rambursarii capitalului;

-         actiunile proprii detinute de īntreprindere sau de filiale sau īntreprinderi asociate;

-         actiuni rezervate pentru emisiune īn baza contractelor de optiuni si a contractelor de vānzare, inclusiv termenele si sumele aferente;

(b)   descrierea naturii si a scopului fiecarei rezerve din cadrul capitalurilor proprii.

Macheta de bilant conform OMFP 1752/2005 este urmatoarea:

BILANŢ

ELEMENTE DE BILANŢ

  

 1. ACTIVE IMOBILIZATE


I. Imobilizari necorporale

 1. Cheltuieli de constituire
 2. Cheltuieli de dezvoltare
 3. Concesiuni,brevete , licente, marci, si valori similare si alte imobilizari necorporale
 4. Fondul comercial
 5. Avansuri si alte imobilizari necorporale īn curs

TOTAL

II. Imobilizari corporale

1.Terenuri si constuctii

2. Instalatii tehnice si masini

3. Alte instalatii, utilaje si mobiler

4. Avansuri si imobilizari corporale īn curs

TOTAL

III. Imobilizari financiare

 1. Titluri de participare detinute la societatile din cadrul grupului
 2. Creante asupra societatilor din cadrul grupului
 3. Titluri sub forma de interese de participare
 4. Creante din interese de participare
 5. Titluri detinute ca imobilizari
 6. Alte creante
 7. Actiuni proprii

TOTAL

ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL

 1. ACTIVE CIRCULANTE

I.  Stocuri

      1.   Materii prime si materiale consumabile

      2.   Productia īn curs de executie

      3.   Produse finite si marfuri

      4. Avansuri pentru cumparari de stocuri

      TOTAL

 

     II. Creante

1.      Creante comerciale

2.      Sume de īnasat de la societatile din cadrul grupului

3.      Sume de īncasat din interese de participare

4.      Alte creante

5.      Creante privind capitalul subscris si nevarsat

     TOTAL

   

   III. Investitii financiare

1.      Titluri de participare detinute la societatile din cadrul grupului

2.      Actiuni proprii

3.      Alte investitii financiare pe termen scurt

     TOTAL

    IV. Casa si conturi la banci

    ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL

 1. CHELTUIELI ĪN AVANS
 2. DATORII CE TREBUIE PLĂTITE ĪNTR-O PERIOADĂ  DE UN AN
 1. Imprumuturi din emisini de obligatiuni
 2. Sume datorate institutiilor de credit
 3. Avansuri īnacasate īn contul comenzilor
 4. Datorii comerciale
 5. Efecte de comert de platit
 6. Sume datorate societatilor din cadrul grupului
 7. Sume datorate privind interese de participare
 8. Alte datorii, inclusiv datorii fiscale si alte datorii pentru asigurarile sociale

TOTAL

 1. ACTIVE CIRCULANTE, RESPECTIV DATORII CURENTE NETE
 2. TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE
 3. DATORII CE TREBUIE PLĂTITE ĪNTR-O PERIOADĂ MAI MARE DE UN AN

1.Īmprumuturi din emisiuni de obligatiuni

2. Sume datorate institutiilor de credit

3. Avansuri īncasate īn contul comenzilor

4. Datorii comerciale

5. Efecte de comert de platit

6. Sume datorate societatilor din cadrul grupului

7. Sume datorate privind interese de participare

8. Alte datorii, inclusiv datorii fiscale si cu asigurarile sociale

TOTAL

 1. PROVIZIOANE PENTRU RISCURI sI CHELTUIELI

  1.Provizioane pentru pensii si obligatii similare

  2. Alte provizioane

  TOTAL PROVIZIOANE

I.VENITURI ĪN AVANS

     J. CAPITAL sI REZERVE

 I. Capital din care:

  - capital subscris nevarsat

  - capital subscris varsat

  - patrimoniul regiei  

II. Prime de capital

III.Rezerve din reevaluare

Sold C

Sold D

IV. Rezerve

 1. Rezerve legale
 2. Rezerve pentru actiuni proprii
 3. Rezerve statutare sau contarctuale
 4. Alte rezerve

V. Rezultatul reportat

  1.Sold C

  2.Sold D

Reparizarea profitului

TOTAL CAPITALURI PROPRII

Patrimoniul public

TOTAL CAPITALURI

Schema de bilant are ecuatia generala:

         Situatia neta = Active - Datorii

Structura de bilant permite o analiza financiara orientata īn mare masura asupra solvabilitatii si lichiditatii unei societati. Īn cazul īn care un element de activ sau o obligatie este īn relasie cu mai mult de un alt element bilantier, relatia sa cu celelalte elemente trebuie prezentata fie sub elementul la care apare, fie īn notele la conturile anuale, daca prezentarea este esentiala pentru īntelegerea conturilor anuale.

Actiunile proprii si actiunile detinute īn filiale vor fi prezentate numai la posturile prevazute pentru acestea. Ordinul 1752/2005 prevede ca toate angajamentele sub forma garantiilor de orice fel, īn cazul īn care nu exista nici o obligatie de a le īnregistra īn bilant ca datorii, trebuie sa fie prezentate īn mod clar īn notele la conturile anuale. Se va face distinctie īntre diferitele tipuri de garantii recunoscute de legislatia romāneasca, cāt si īntre acestea si tipurile de garantii pe care legislatia romāneasca nu le recunoaste. Pentru orice garantie semnificativa ce a fost constituita  trebuie facuta o prezentare detaliata.

Se poate remarca de asemenea prezentarea datoriilor īn mod separat īn bilant īn termene de exigibilitate:

-         Sub un an ,

-         Peste un an.

    

1.4 Contul de profit si piedere

      Contul de profit si pierdere este situatia financiara care trebuie sa prezinte īn mod sincer performantele unei īntreprinderi. Structurile contului de profit si pierdere direct legate de evaluarea performantelor sunt:

a)      veniturile

b)      cheltuielile si

c)      profitul ( pierderea)         

      Contul de profit si pierdere sau contul de rezultate este documentul contabil de sineza care masoara performantele activitatii unei īntreprinderi, īn cursul unei perioade date. El  constituie  o sinteza a contabilitatii de flux la nivel microeconomic, deoarece pune īn evidenta fluxurile de valoare care au contribuit la cresterea sau micsorarea bogatiei unei īntreprinderi , pentru o anumita durata. Definirea performantei firmei se face diferit, īn functie de interesele utilizatorilor de informatie contabila si de postulatele si principiile contabile retinute pentru determinarea rezultatului. Unii utilizatori de informatie contabila sunt interesati mai mult de informatia privind profitul īntreprinderii, pe cānd altii urmaresc fluxurile de trezorerie. Chiar notiunea de profit sau beneficiu nu este definita īn acelasi mod de economisti si de profesionistii contabili.
      Masurarea performantelor īntreprinderii vizeaya īn mod esential masurarea profitului care poate fi abordata din trei puncte de vedere. Din punct de vedere patrimonial, masurarea profitului īntreprinderii pleaca de la ecuatia juridica a bilantului.

Active - Datorii = Capitaluri proprii

      Din  compararea capitalurilor proprii aferente a doua  exercitii successive se poate determina rezultatul:

     Capitaluri  proprii          - Capitaluri proprii            =  Rezultatul

Aferente eexercitiului N         aferente exercitiului N-1     exercitiului N

      Deoarece aceasta relatie nu tine cont de posibilelemodificari ale capitalului social intervenite īn cursul exercitiului, cāt si de faptul ca o parte din profit poate fi distribuita asociatilor sub forma de dividende, ecuatia care permite determinarea rezultatului eexercitiului este:                                             Variatia                    -     Cresterile de   +  Distribuiri de dividende   = Rez.

capitalurilor proprii     capital social      si reduceri de capital      financiar

      Determinarea rezutatului exercitilui prin prisma abordarii patrimoniale este criticabila īn perioada de cresteri de preturi, deoarece ajustarile aduse elementelor patrimoniale, ca urmare a variatiilor de preturi, se pot realiza prin metode diferite, ceea ce atrage furnizarea mai multor imagini plauzibile de rezultate.

      Punctul de vedere economic defineste rezultatul ca diferenta īntre venituri si cheltuieli:

  

          

Venituri - Cheltuieli = Rezultatul exercitilui

      Rezultatul poate fi o marime pozitiva, denumita profit sau beneficiu atuci cānd veniturile sunt mai mari decat cheltuielile, sau o marime valorica negativa denumita pierdere. Dificultatea determinarii rezultatului exercitiului din punct de vedere economic pleaca de la controversele privind definirea si conectarea veniturilor si cheltuielilor aferente unui exercitiu.

      Din punct de vedere financiar, rezultatul exercitiului apare ca variatia trezoreriei īntreprinderii īn cursul unei perioade, prin compararea fluxurilor de īncasari cu cele de plati. Deoarece autofinantarea īntreprinderii este asigurata de rezultatul exercisiului si de cresterea amortizarii si provizioanelor, care sunt cheltuieli calculate negeneratoare de plati , relatia care exprima marimea rezultatului īn aceasta abordare este:

 

Capacitatea de   -  Cheltuieli cu amortizarea   = Rezultatul exercitiului

autofinantare            si provizioanele

 

D.p.d.v. tehnic contul de profit si piedere este completat pe baza rulajelor debitoare sau creditoare cumulate pe īntregul an ale conturilor de venituri si cheltuieli indicate de macheta de cont de profit si pierdere, rulaje preluate din balanta de verificare a conturilor īntocmita la finele perioadei pentru care se completeaza contul de profit si pierdere.

Conform normei contabile IAS 1 " Prezentarea situatiilor financiare" contul de profit si pierdere poate avea urmatoarele formate:

CONT DE PROFIT sI PIERDERE CONSOLIDAT

Alternativa 1: Gruparea cheltuielior dupa natura

INDICATORI

OPERAŢIUNI CONTINUE

Venituri din activitati curente

Alte venituri din exploatare

Variatia stocurilor de produse finite si productie īn curs de executie

Materii prime si consumabile utilizate

Cheltuieli cu personalul      

Cheltuieli cu provzioanele si amortizarea

Alte cheltuieli din exploatare

Profit din exploatare

Venituri din īntreprinderi asociate

Venituri din investitii financiare

Alte castiguri si pierderi

Costuri financiare

Profit īnainte de impozitare

Cheltuieli cu impozitul pe profit

Profit dupa imozitare din operatiuni continue  

                               OPERAŢIUNI ĪN CURS DE ĪNTRERUPERE

Profitul exercitiului din operatiuni īn curs de īntrerupere

Profitul net al exercitiului

din care pentru:

Actionarii societatii mama

Interese minoritare

Rezultatul pe actiune

Rezultatul pe actiune din operatiuni continue si īn curs de īntrerupere:

      Rezultatul pe actiune de baza

      Rezultatul pe actiune diluat

Rezultatul pe actiune din operatiuni continue:

      Rezultatul pe actiune de baza

      Rezultatul pe actiune diluat

    

CONT DE PROFIT sI PIERDERE CONSOLIDAT

Alternativa 2: Gruparea cheltuielior dupa destinatie

INDICATORI

OPERAŢIUNI CONTINUE

Venituri din activitati curente

Costul vanzarilor

Marja bruta

Alte venituri din exploatare

Costuri de distributie

Cheltuieli administrative

Alte cheltuieli din exploatare

Profit din exploatare

Vrenituri din īntreprinderi asociate

Venituri din investitii financiare

Alte cāstiguri si pierderi

Costuri financiare

Profit īnainte de impozitare

Cheltuieli cu impozitul pe profit

Profit dupa impozitare din operatiuni continue

OPERAŢIUNI ĪN CURS DE ĪNTRERUPERE

                Profitul exercitiului din operatiuni īn curs de īntrerupere

                Profitul net al exercitiului

                din care:pentru:

                Actionarii societatii mama

                Interese minoritare

Rezultatul pe actiune

              Rezultatul pe actiune din operatiuni continue si īn curs de īntrerupere:

                  Rezultatul pe actiune de baza

                  Rezultatul pe actiune diluat

              Rezultatul pe actiune din operatiuni continue:

                 Rezultatul pe actiune de baza

                 Rezultatul pe actiune diluat

Informatii ce trebuie prezentate fie īn contul de profit si pierdere, fie īn note

-         Atunci cānd elementele de venituri si cheltuieli sunt materiale, trebuie prezentate separat natura si suma aferente acestora.

-         Īntreprinderea trebuie sa prezinte o analiza a cheltuielior utilizānd o clasificare bazata fie pe natura cheltuielilor, fie pe destinatia lor īn cadrul īntreprinderii.

-         Īntreprinderile care clasifica elementele de cheltuieli pe functii trebuie sa prezinte informatii suplimentare privind natura cheltuililor, inclusiv cheltuiala cu amortizarea si cu beneficiile angajatilor.

-         Īntreprinderea trebuie sa prezinte, fie īn contul de profit si pierdere, fie īn situatia modificarilor capitalului prporiu, fie īn note, suma dividendelor recunoscute de catre actionari īn cursul perioadei si dividendele pe actiune aferente.

     Structura prevazuta de OMFP nr. 1752 / 2005 pentru contul de profit si pierdere este urmatoarea:

CONTUL DE PROFIT sI PIERDERE

          

              Denumirea indicatorului

1.  Cifra de afaceri neta

  Productia vānduta

  Venituri din vānzarea marfurilor

  Venituri din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri nete

2.  Variasia stocurilor

3.  Productia imobilizata

4.  Alte  venituri din exploatare

VENITURI DIN EXPLOATARE - TOTAL

5.  a) Cheltuieli cu materii prime si matrialele consumabile

Alte cheltuieli materiale

     b) Alte cheltuieli din afara ( cu energie si apa)

  Cheltuieli privind marfurile

6.  Cheltuieli cu personalul

a)  Salarii

b)  Cheltuieli cu asigurarile si protectia sociala

7.  a) Ajustarea valorii imobilizarilor corporale si necorporale

a1. Cheltuieli

a2. Venituri

8.  Alte cheltuieli de exploatare

8.1.  Cheltuieli pentru prestatii externe

8.2.  Cheltuieli cu impozite taxe si varsaminte asimilate

8.3.  Cheltuieli cu despagubiri, donatii si active cedate

Ajustari privind provizioanele apentru riscuri si cheltuieli

Cheltuieli

Venituri

CHELTUIELI DE EXPLOATARE - TOTAL

REZULTATUL DIN EXPLOATARE

      - Profit

      - Pierdere

9. Venituri din interese de participare

10. Venituri din alte investitii financiare si creante ce fac parte din activele imobilizate

11. Venituri din dobanzi

Alte venituri financiare

VENITURI FINANCIARE - TOTAL

12. Ajustarea valorii imobilizarilor financiare si a investitiilor financiare detinute ca active circulante

Cheltuieli

Venituri

13. Cheltuieli privind dobānzile

Alte cheltuieli financiare

CHELTUIELI FINANCIARE - TOTAL

REZULTATUL FINANCIAR:

     - Profit

     - Pierdere   

14. REZULTATUL CURENT:

     - Profit

     - Pierdere

15. Venturi extraordinare

16. Cheltuieli extraordinare

17. REZULTATUL EXTRAORDINAR

         - Profit

         - Pierdere

VENITURI TOTALE

CHELTUIELI TOTALE

REZULTATUL BRUT AL EXERCIŢIULUI

      - Profit

      - Pierdere

18. Impozitul pe profit

19. Alte impozite

20. REZULTATUL NET AL EXERCIŢIULUI

          - Profit

          - Pirdere

21 . Rezultatul pe actiune

            - de baza             -  diluat

Din aceasta structura se remarca urmatoarele:

   - Este introdus indicatorul cifra de afaceri neta

   - Se introduce termenul de ajustare a valorii imobilizarilor, ceea ce poate īnsemna atāt cheltuieli cāt si reluarea provizioanelor la venituri;

  - Se introduce o noua grupare a veniturilor si cheltuielior īn care apare categoria de venituri si cheltuieli extaordinare.

            Ordinul 1752/ 2005 prevede ca īn notele la conturile anuale se vor prezenta explicatii privind valoarea si natura veniturilor si cheltuielilor extraordinare cu exceptia cazului īn care aceste valori sunt nesemnificative pentru aprecierea rezultatelor firmei.

1.5 Situatia modificarilor capitalului propriu

     Analiza variatiilor capitalurilor proprii este o uzanta veche īn contabilitatile anglo- saxone.Īn forma ei cea mai simpla o astfel de analiza se regaseste īn interpretarea structurii " situatiei cāstigurilor acumulate si retinute" din practicile nord -americane. Aceasta situatie ilustreaza o relatie cheie īntre bilant si contul de profit si pierdere, relatie relevata de urmatorul pachet de informatii:

                                               Cāstigurile retinute la 1 ianuarie

                                             + Rezultatul net al exercitului curent

                                             - Dividendele platite pentru:

                                              actiunile preferentiale, actiunile ordinare

                                             = Castigurile resinute la 31 decembrie

            O īntreprindere trebuie sa prezinte ca o componenta distincta a situatiilor financiare, o situatie care sa arate:

           a) profitul net sau pierderea neta al/a exercitiului;

           b) pierderile si castigurile, cheltuielile si veniturile, care au fost direct afectate asupra capitalurilor proprii, īn virtutea unei norme speciale, cāt si totalul acestor elemente;

          c) efectul cumulat al schimbarilor de metoda contabila si corectarea de erori fundamentale, conform metodei normale prevazute de standardul IAS 8 " Politici contabile, modificari īn estimarile contabile si erori."

          Alte  trei categorii de informatii pot sa fie prezentate īn aceasta situatie financiara:

         d) operatiile ce afecteaza capitalul, efectuate cu proprietarii īntreprinderii, cāt si distributiile īn favoarea acestora;

         e) rezultatele nedistribuite, la deschiderea si la īnchiderea exercitiului, cāt si la explicarea fluxuriilor reprezentānd variatiile;

          f) o reconciliere īntre soldurile initiale si finale ale fiecarui post de capitaluri proprii, precum capitalul, primele de emisiune, diferentele din reevaluare cu precizarea separata a fiecarei miscari (variatii).

            Situatia variatiei capitalurilor proprii are ca functie principala furnizarea elementelor de cheltuieli si de venituri afectate direct asupra capitalurilor proprii. Ea poate sa fie structurata īn coloane, soldurile initiale constituind prima valoare a fiecarei coloane, iar sodurile finale formānd totalul lor.

            Conform primei prezentari, situatia financiara este intitulata " Tabloul variatiei capitalurilor proprii" iar conform celei de a doua prezentari " Situatia cāstigurilor si pierderilor īnregistrate īn numele exercitiului."

Prezentarile critice trebuie sa fie īnsotite de informatii referitoare la:

- natura modificarilor;

- tratamentul fiscal, unde este cazul;

-informatii semnificative.

            Formatul situatiei modificarilor capitalului propriu prevazuta de OMFP 1752/2005 se prezinta astfel:

SITUAŢIA MODIFICĂRILOR CAPITALULUI PROPRIU 

- la data de 31 decembrie -

         Element

al capitalului propriu       

Capital subscris

Prime de capital

Rezerve din reevaluare

Rezerve legale

Rezerve pentru actiuni proprii

Rezerve statutare sau contractuale

Alte reserve

Rezrve din conversie

Rezultat reportat

              Profit nerepartizat

              Pierdere neacoperita 

Rezultatul reportat provenit din adoptarea

Pentru prima data a IAS, mai putin IAS 29

         Sold creditor

         Sold debitor

Rezultatul reportat provenit din

modificarile politicilor contabile

        Sold creditor

        Sold debitor

Rezultatul reportat provenit din

corectarea erorilor fundamentale

        Sold creditor

        Sold  debitor

Rezultatul reportat reprezentānd surpusul

realizat din reserve din reevaluare

Rezultatul exercitiului financiar

       Sold creditor

       Sold debitor

            Orice īntreprindere nord -americana raporteaza profitul sau pierderea net/a īn contul de profit si pierdere. Marile companii contabilizeaza,  alaturi de venituri si cheltuieli, cāstiguri si pierderi īn conformitate cu standardul FAS 30. Aceste informatii conduc la un indicator car proiecteaza noi dimensiuni ale analizei performantelor īntreprinderilor si-anume reyultatul economic sau global. Ele se refera la variatia capitalurilor proprii, ca urmare a diferitelor surse, cu exceptia celor generate de operatiile cu proprietarii. Rezultatul economic incude rezultatul net al exercitiului corectat cu valoarea unor cāstiguri sau pierderi, dintre care cele mai īntālnite sunt cāstigurile si pierderile nerealizate care, sunt consecinta reevaluarii imobilizarilor corporale si / sau necorporale si ajustarilor generate de conversia conturilor entitatilor straine.

            Multe dintre companiile nord - americane raporteaza situatii ale variatiilor capitalurilor proprii mai cuprinzatoare decāt " situatia cāstigurilor acumulate si resinute." Aceste situatii cuprind coloane pentru fiecare element al capitalurilor proprii.

Īn primul rand, este prezentat soldul initial al fiecarui element, preluat direct din structurile bilantului exercitiului precedent. Īn situatia variasiilor capitalurilor proprii vor apare efectele diferitelor categorii de tranzactii:

a)      rezultatul net din contul de profit si pierdere;

b)      detalii referitoare la emisiunea de noi actiuni;

c)      declaratii īn cursul anului referitoare la dividende ( ele pot sa fie diferite de marimea dividendelor platite)

d)      cumpararea de actiuni proprii;

e)      vānzarea de actiuni proprii;

f)        cāstiguri sau pierderi nerealizate din investitiile disponibile pentru vānzare;

g)      ajustari generate de conversia conturilor entitatilor straine.

1.6. Notele la situatiile financiare anuale

                                                                                             

Notele īndeplinesc urmatoarele functii:

a)      sa prezinte principalele metode alese pentru īntocmirea situatiilor financiare;

b)      sa indice informatiile prescrise de standardele contabile internationale, nefurnizate īn alte structuri ale situatiilor financiare;

c)      sa completeze raportarea financiara cu informatiile necesare pentru a asigura o prezentare sincera a situatiei si performantelor īntreprinderii.

      Notele trebuie sa fie prezentate de o maniera ordonata si sa comporte referiri la posturile bilantiere, ale contului de profit si pierdere si ale situatiei fluxurilor de trezorerie.

      Politicile contabile sunt principii, fundamente, conventii, reguli si practici explicite, adoptate de o īntreprindere, īn vederea īntocmirii si prezentarii situatiilor financiare. Conducerea īntreprinderii trebuie sa aleaga si sa aplice politicile contabile astfel īncat situatiile financiare sa fie īn acord cu cerintele fiecarei norme si fiecarei interpretari a SIC ( Comitetul Permanent pentru Interpretarea Standardelor).

      Notele la situatiile financiare incud descrieri amanuntite sau analize mai detaliate a valorilor prezentate īn bilant, contul de profit si pierdere, tabloul fluxurilor de trezorerie, situatia variatiei capitalurilor prorii, precum si informasii aditionale ca,dec exemplu datorii eventuale si angajamente.

      Notele la situatiile financiare anuale au ca obiective principale completarea si explicarea datelor īnscrise īn bilant si īn contul de profit si pierdere si contin imformatii cu privire la pozitia financiara si performantele īntreprinderii īn exercitiul īncheiat. Aceste documente aduc clarificari privind politicile īntreprinderii īn materie de investitii, de finantare, fiscalitate de evaluare a patrimoniului, precum si asupra isoricului activitatii sale.

      Notele la situatiile financiare anuale vin cu un aport distinct la realizarea obiectivului contabilitatii financiare: obtinerea imaginii fidele, deoarece aceasta solicita producerea oricarei informatii susceptibile sa influenteze judecata utilizatorilor informatiei contabile. Drept caracteristici definitorii ale notelor la situatiile financiare anuale pot fi enumerate urmatoarele:

a)      notele sunt documente complementare bilantului si contului de profit si pierdere.

b)      notele, expliciteaza, comenteaza, informatiile din bilant si contul de profit si pieredere.

c)      notele sunt documente deschise care trebuie sa contina orice informatie susceptibila sa influenteze judecata pe care un cititor al acestora poate sa o emita īn legatura cu pozitia financiara, performantele si fluxurile de trezorerie ale īntreprinderii.

d)      notele consacra conceptul de importanta semnificativa deoarece numai informatiile care īndeplinesc aceasta cerinta sunt retinute.

Notele la situatiile financiare anuale sunt partial contabile si partial extracontabile, īntrucāt numai o parte din informatii sunt extrase direct din conturi.

Componenta prevazuta de OMFP nr.1752/2005 pentru notele la situatiile anuale este urmatoarea:

1.      Active imobilizate

2.      Provizioane pentru riscuri si cheltuieli

3.      Repartizarea profitului

4.      Analiza rezultatului din exploatare

5.      Situatia creantelor ti datoriilor

6.      Principii, politici si metode contabile

7.      Actiuni ti obligtiuni

8.      Informatii privind salariatii, administratorii si directorii

9.      Exemple de calcul si analiza a principalilor indicatori economico- finamciari

10.  Alte informatii

      Norma IAS 1 furnizaza o lista indicativa si neexaustiva de probleme contabile si de posturi pentru care pot sa fie prezentate metodele si principiile contabile. Ea comporta urmatorele elemente:

-         modalitatile de constatare a veniturilor;

-         metodele si tehnicile de consolidare;

-         regulile aplicate īn caz de grupare de īntreprinderi;

-         contabolizarea si deprecierea imobilizarilor corporale si necorporale;

-         contractele de constructii;

-         instrumentele financiare si participatiile;

-         plasamentele īn imobile;

-         cheltuielile de cercetare - dezvoltare

-         impozitul asupra profitului;

-         definirea lichiditatilor si cvasilichiditatilor;

-         contabilizarea inflatiei;

-         subventiile publice.

     

                                                           
Document Info


Accesari: 3802
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )