Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadDOSAR DE PREZENTARE MASTERAT SECURITATE, DEZVOLTARE SI INTEGRARE EUROPEANA

economie
ALTE DOCUMENTE

sTIINŢA ECONOMICĂ - CONŢINUT, EVOLUŢIE, PROBLEME ESENŢIALE
BURSA DE VALORI
Clasificarea burselor de valori
CONTRACTUL DE INCHIRIERE
PRINCIPALELE GRUPE DE SERVICII TURISTICE SI PARTICULARITATILE LOR
ROMANIA IN ECONOMIA MONDIALA
Procese economice Financiar
EVALUARE ECONOMICA
EVALUAREA AFACERII
Lucrare de diploma - Economia comertului, turismului si serviciilor STATIUNEA TURISTICA BAILE TUSNAD SI ĨMPREJURIMILE. POTENTIAL TURISTIC SI PERS

UNIVERSITATEA DE VEST TIMIsOARA

FACULTATEA DE sTIINŢE ECONOMICE

CATEDRA DE ECONOMIEDOSAR DE PREZENTARE

MASTERAT

SECURITATE, DEZVOLTARE sI INTEGRARE EUROPEANĂ

TIMIsOARA

2006


UNIVERSITATEA DE VEST TIMIsOARA

FACULTATEA DE sTIINŢE ECONOMICE

CATEDRA DE ECONOMIE

SECURITATE, DEZVOLTARE sI INTEGRARE EUROPEANĂ

1.     Definirea specializarii

2.     Misiunea, obiectivele si specificul specializarii

3.     Cadrul juridic

4.     Sistemul de īnvatamānt

5.     Personalul didactic

6.     Programele analitice


1. Definirea specializarii

            Acest program de masterat urmareste o acoperire interdisciplinara a dimensiunilor specifice securitatii nationale si regionale, mai ales din punct de vedere economic, ca repere fundamentale īn perspectiva integrarii europene.

Masterul de SECURITATE, DEZVOLTARE sI INTEGRARE EUROPEANĂ (SDI) este organizat dupa sistemul european al masterelor de profil. Problematica deosebit de complexa securi 434l1110e tatii pe toate componentele ei, dar īn special pe dimensiunea economica, īn contextul integrarii si dezvoltarii eurpene, este abordata pe parcursul celor trei semestre de studiu dintr-o perspectiva multidisciplinara, īmbinānd dezvoltari de factura teoretica si elemente aplicative (investigatii si cercetari).

            Educatia īn probleme de securitate este esentiala īn actualul context international, īn care dominante sunt conflictele asimetrice cu o profunda componenta economica. Īn secolul XXI, riscurile de natura economica, terorista, criminalitate economica transfrontaliera etc. au devenit factori importanti īn definirea securitatii.

Dinamica accentuata a demersurile unor grupuri de interese economice de a obtine pozitii dominante pe piata prin preluarea directa, prin intermediari, influentarea deciziilor strategice, spionaj economic etc., determina o serie de probleme cu risc la adresa securitatii si sigurantei nationale ori regionale, īn acest sens fiind esentiala pregatirea de specialisti care sa gestioneze corespunzator aceste aspecte atāt la nivelul entitatilor economice cāt si īn structurile informative de specialitate.

Data fiind complexitatea riscurilor si vulnerabilitatilor manifestate pe componenta economica a securitatii, se impune dezvoltarea unui cadru de īnvatamānt, care sa asigure pregatirea corespunzatoare a personalului care īsi desfasoara activitatea īn entitati economice, militare etc. de interes strategic sau cu implicatii din punct de vedere al activitatii īn arealul securitatii si sigurantei, sensibilizarea factorilor de specialitate cu privire la potentialul disfunctional īn activitatea economica generator de surse de risc pe vectorul securitatii si sigurantei nationale sau regionale.

            Pentru a putea formula un raspuns la provocarile asociate evolutiilor de securitate īn plan regional si international, masteratul īsi propune sa formeze specialisti pentru cercetare academica si pregatirea de experti īn domeniile securitatii si sigurantei nationale, geopolitica, securitate economica, managementul securitatii, integrare īn structurile euroatlantice, sprijinirea cu informatii, expertiza si resurse umane a procesului de integrare europeana si euroatlantica a Romāniei, formarea autorilor care īsi desfasoara activitatea īn companii multinationale a caror activitate are o incidenta pe componenta securitatii nationale, regionale si internationale, sensibilizarea agentilor economici cu privire la riscurile generate de spionajul economic, pregatirea viitorilor doctoranzi īn marketingul si managementul securitatii, relatii internationale, securitate nationala, dezvoltarea cooperarii universitare internationale si integrarea īnvatamāntului superior din Romānia pe plan european.

            Masteratul se adreseaza tuturor absolventilor de īnvatamānt superior din tara si din strainatate, īnsa se recomanda īnscrierea cu prioritate a candidatilor care au tangenta prin activitatea desfasurata cu domeniile enumerate anterior. Astfel se vizeaza ca si potentiali candidati urmatoarele grupuri tinta:

·        Persoane care activeaza īn firme a caror activitate are implicatii asupra sigurantei si securitatii nationale si regionale;

·        Personalul companiilor multinationale supuse riscurilor de spionaj economic;

·        Functionari din administratia publica locala, centrala, agentii guvernamentale etc.;

·        Angajati ai structurilor militare;

Īn intentia noastra, oferta curriculara īsi propune sa trateze īn registru interdisciplinar acele competente care vor fi arondate expertilor īn domeniu, reconsiderarii comportamentului profesional ca urmare a integrarii ROMĀNIEI īn structurile euroatlantice.

            Cu aceste intentii speram ca prezentul curs va reprezenta o contributie la integrarea īnvatamāntului romānesc īn structurile de profil euroatlantice.


2. Misiunea, obiectivele si specificul specializarii

2.1. Misiunea specializarii

            Programul cursului de masterat SECURITATE, DEZVOLTARE sI INTEGRARE EUROPEANĂ, propus de Catedra de Economie a Facultatii de stiinte Economice din Universitatea de Vest Timisoara īncearca sa-si aduca contributia la perfectionarea pregatirii profesionale a absolventilor din īnvatamāntul superior economic, sociologic, juridic, militar, dar si de alte specializari care fie īsi desfasoara activitatea īn diverse structuri organizatorice (firme, companii multinationale, departamente de integrare europeana, entitati militare), fie intentioneaza sa ocupe un post īn departamente similare.

            Acest curs de masterat īsi propune sa amplifice canalele de interdisciplinaritate din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, īncercānd sa optimizeze ontinutul structurilor curriculare existente dar si sa dezvolte o viziune larga asupra realitatii social-economice din secolul XXI marcata de o globalizare tot mai accentuata si mai complexa.

            Īn contextul procesului de integrare īn Uniunea Europeana, īnvatamāntul romānesc trebuie sa ofere pietei muncii specialisti cāt mai competitivi si performanti care sa fie īn stare sa ofere consultanta īn probleme concrete atāt la nivel macroeconomic cāt si microeconomic.

            La aceste considerente trebuie adaugate īn mod obligatoriu semnalele venite din zona mediului de afaceri care reclama tot mai mult nevoia unor specialisti care sa īnteleaga exhaustiv dimensiunile economice ale procesului de integrare europeana, dezvoltare economica īn spatiul european globalizat, coroborate cu implicatiile generate pe componenta securitatii nationale si regionale.

            Daca īn momentul de fata, atunci cānd se pune problema integrarii īn Uniunea Europeana, se aduc īn prim plan elemente de ordin politic, trebuie īnteles faptul ca, īn viitor, īn perioada imediata integrarii, se vor accentua problematicile de natura economica, mai ales ca urmare a globalizarii acestora. Extinderea companiilor multinationale, transferul catre firme private a unor activitati precum producerea de tehnica militara, exploatare a resurselor strategice etc. vor genera probleme specifice precum spionajul economic īntre agenti economic, spionajul economic īntre agenti economic strategici si entitati guvernamentale, afectarea securitatii nationale ori regionale prin nerespectarea politicii UE sau ONU īn privinta comertului cu arme sau alte produse sensibile.

            Īn acest context, consideram ca īnsusirea unei culturi de securitate, dimensionata pe specificul procesului de dezvoltare si integrare europeana cu proiectie economica devine posibila numai īntr-un orizont de interdisciplinaritate.

2.2. Necesitatea programului

            Dificultatile tranzitiei, problemele cu care se confrunta reprezentantii organizatiilor economice si non-economice īn procesul de īntegrare europeana evidentiaza importanta si nevoia specialistilor īn integrare, dezvoltare dar mai ales securitate, specialisti capabili sa-si valorifice aceste competente īn activitatea strategica si structurala a organizatiilor din cele mai diverse.

            Acest program se constituie īntr-un raspuns al mediului universitar la satisfacerea acestor nevoi, īn special de perfectionare a celor care activeaza īn structuri organizationale (economice sau non-economice) a caror activitate este profund influentata de integrare, globalizare, redimensionare a mediului de securitate nationala si regionala.

            Programul pe care īl propunem īncearca sa sensibilizeze angajatii din sectorul economic si nu numai cu privire la implicatiile pe care procesul de integrare europeana īl are pe componenta securitatii.

            Organizarea acestui program va contribui la largirea resurselor materiale si informative actuale universitare, iar prin colaborarea cu specialisti din cadrul altor facultati si universitati se va amplifica cooperarea interuniversitara, specificul programului contribuind la dezvoltarea abordarii interdisciplinare, pregatirii teoretice si a cercetarii si activitatii aplicative.

            2.3. Obiectivele specializarii

            Īn economia romāneasca aflata īn plin proces de adaptare la criteriile de performanta europene, supusa procesului de asimilare (īn sens pozitiv) de catre companii internationale, confruntata cu modele economice, tehnice si mentale īnvechite resimte cu pregnanta nevoia de specialisti de un īnalt profesionalism capabili sa performeze īn acest context.

            Programul nostru este raspunsul universitatii la nevoia formarii de specialisti īn domeniul securitatii si integrarii euroatlantice capabili sa sa gestioneze, īn principal, problemele de natura economica aparute īn contextul realitatilor existente, sa identifice din timp cele mai eficiente solutii de adaptare la aceasta situatie a mediului organizational din cadrul entitatilor economice si non-economice.            Īn acest sens, obiectivele vizate de prezentul program sunt:

A.     Obiective didactice

·        Oferirea cursantilor a unui material informativ de actualitate directionat spre aspectele de securitate si securitate economica ale integrarii īn structurile euro-atlantice;

·        Īmbinarea aspectelor teoretice cu cele practice aplicative pentru a usura cursantilor īntelegerea multitudinii de situatii problematice cu care se pot confrunta īn diverse medii socio economice īn contextul integrarii europene;

·        Cunoasterea continuturilor esentiale aferente conceptului de securitate coroborat cu aspectele de natura economica ale procesului de integrare euroatlantica si formarea unei perspective multi-dimensionale asupra acestor componente;

·        Dobāndirea unor abilitati de analiza si interpretare a manifestarilor si contextelor socio economice si de securitate angajate īn diferite secvente ale procesului de integrare euroatlantica

B.      Obiective de cercetare stiintifica

·        Solicitarea cursantilor de a elabora proiecte de cercetare, studii de caz pe baza experientei profesionale pe care acestia o detin si pentru īmbogatirea instrumentarului metodologic cu care trebuie sa opereze īn diverse situatii profesionale.

·        Realizarea de studii si cercetari aplicative pe diferite teme specifice, cu accentuarea raportarii continuturilor teoretice la contextele realitatii contemporane;

Cursantii īsi vor desfasura stagii de completare a informatiei teoretice de la curs cu practica īn instituti specifice. (*Īn acest sens, īn situatia īn care se accepta depunerea dosarului pentru acest program vom cauta sa atasam protocoale de colaborare cu companii multinationale si institutii guvernamentale. )

            Prin obiectivele formulate, structura tematica a planului de īnvatamānt si continuturile propuse pentru disciplinele incluse, masteratul de SECURITATE, DEZVOLTARE sI INTEGRARE EUROPEANĂ se distinge ca o componenta specializata, perfect legitimata de realitatea sociala contemporana.


3. Cadrul Juridic

Programul de masterat SECURITATE, DEZVOLTARE sI INTEGRARE EUROPEANĂ, reprezinta o aprofundare a studiilor superioare, fiind elaborata īn completarea nivelului de licenta a absolventilor de stiinte economice (relatii internationale, economie, marketing etc.), stiinte sociale (sociologie, istorie), drept, īnvatāmānt militar s.a.m.d.

Directorul de program, prof.univ.dr. Cristescu Ilie este coordonator de doctorat.

Legea privind statutul cadrelor didactice, nr. 84 din 1995, republicata īn 1999, aparuta īn Monitorul Oficial al Romāniei, partea I., Nr. 606 / 10. XII. 1999 prevede īn Sectiunea a 4-a:

Art. 70.

(1). Īnvatamāntul postuniversitar asigura specializarea īn domeniu sau extinderea si perfectionarea pregatirii atestate prin diploma obtinuta la finalizarea studiilor universitare.

(2). Īnvatamāntul postuniversitar se organizeaza īn institutii de īnvatamānt superior si īn scoli de studii postuniversitare, acreditate īn acest scop, si se realizeaza prin: studii aprofundate de specialitate, masterat, studii academice - postuniversitare, doctorat, studii postuniversitare de specializare si cursuri de perfectionare postuniversitare.


4. Sistemul de īnvatamānt

4.1. Organizarea īnvatamāntului

Programul masteratului propus presupune parcurgerea disciplinelor prevazute īn planul de īnvatamānt pe parcursul a trei semestre, fiecare semestru finalizāndu-se cu o forma de evaluare.

            Fiecare semestru include parcurgerea a sase discipline obligatorii, astfel īncāt pe total semestru cursantii vor parcurge un total de 12 ore* pe saptamāna si un numar de 30 credite* pentru fiecare semestru. Un semestru are 14 saptamāni, iar o disciplina are 28 ore / semestru*.

           

4.2. Structura personalului didactic

Prof.univ.dr. Ilie CRISTESCU - directorul specializarii

Gen. Prof.univ.dr. Constantin ONIsOR - Universitatea Nationala de Aparare

Prof.univ.dr Gh. IONESCU

Prof.univ.dr. Emil CAZAN

Prof.univ.dr. Ion MIHAI

Prof.univ.dr.

Prof.univ.dr.

Prof.univ.dr.

Conf. univ. dr.

Conf. univ. dr.

Conf. univ. dr.

Lector univ. dr.

Lector univ. dr.

4.2. Admiterea si calendarul admiterii

Īn conformitate cu structura anului universitar actual, īnscrierea pentru acest program, sustinerea probelor prevazute si anuntarea rezultatelor se va desfasura īn perioada 01.09.2005-22.09.2005.

3.5. Disciplinele din planul de īnvatamānt

Nr.

Disciplina  

crt.

I.

SEMESTRUL I

credite

1.

Relatii Internationale

5

2.

Cultura Organizationala
5

3

Proiectarea Stabilitatii

5

4.

Sociologie Militara

5

5.

Elemente de Intelligence

5

6.

Geopolitica si Globalizare

5

Total ore / saptamāna 12

II.

SEMESTRUL II

credite

1.

Doctrine si Strategii de Securitate

5

2

Marketingul Securitatii

5

3

Securitate Economica

5

4

Managementul Situatiilor de Criza

5

5

Mass-Media si Securitatea5

6

Agresiuni Neconventionale si Amenintari Asimetrice

5

Total ore / saptamāna 12

SEMESTRUL III

credite

1

Managementul Dezvoltarii Regionale

5

2

Integrarea Economica si Globalizarea Afacerilor

5

3

Strategii si Planificare Regionala

5

4

Dimensiunile Politice ale Integrarii Europene

5

5

Criminalitate Transfrontaliera si Stabilitate Regionala

5

6

Crima Organizata

5

Total ore / saptamāna 12
Document Info


Accesari: 2478
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )