Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ACTIVUL BILANTIER

Contabilitate


ACTIVUL BILANTIER

Conform normelor contabile romanesti, activul bilantier cuprinde :

A. Active imobilizante



B. Active circulante

C. Cheltuieli in avans

A. ACTIVELE IMOBILIZATE cuprind bunurile si valorile cu o existenta durabila in intreprindere (mai mare de un an) si care nu se consuma la prima utilizare.

Activele imobilizate cuprind : 

I. Imobilizarile necorporale (active nemateriale sau intangibile) cuprind active care nu au continut material, ci imbraca forma unor documente cu valoare economica, care atesta dre 444c25e pturi asupra unor imobilizari pe termne lung.

Standardul International de Contabilitate IAD 38 ″Active necorporale″, defineste imobilizarile necorporale ca fiind active nemonetare identificabile, fara suport material si detinute in scopul utilizarii in cadrul productiei sau aprovizionarii cu bunuri sau furnizarii de servicii, pentru inchiriere sau, altfel, in scopuri administrative.

Aceeasi norma contabila internationala solicita intreprinderilor sa recunoasca un activ necorporal daca si numai daca:

a) este probabil ca societatea sa obtina beneficii economice viitoare care pot fi atribuite activului respectiv ; si

b) costul activului poate fi masurat corect.

Valoarea activelor necorporale trebuie amortizata sistematic de-a lungul duratei de viata utile, cuprinsa in general intre 5 si 20 de ani.

Imobilizarile necorporale sunt reprezentate de :

- cheltuieli de constituire

- cheltuieli de dezvoltare

- concesiuni, brevete, licente, marci, drepturi si valori similare si alte

imobilizari necorporale

- fondul comercial

- avansurile si imobilizarile necorporale in curs de executie

II. Imobilizarile corporale (active fixe si tangibile) cuprind bunuri materiale care participa la mai multe cicluri de exploatare in activitatea intreprinderii, se consuma treptat si isi transmit valoarea asupra costurilor produselor rezultate.

In viziunea Standardului International de Constabilitate IAS 16 ″Imobilizari corporale″, imobilizarile corporale sunt definite ca fiind active detinute de o intreprindere pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative, active ce vor fi utilizate pe parcursul mai multor perioade.

Imobilizarile corporale se amortizeaza pe intreaga lor durata de viata utila.

Formele pe care le imbraca imobilizarile corporale sunt :

1. Terenuri si constructii ;

2. Instalatii tehnice si masini ;

3. Alte instalatii, utilaje si masini ;

4. Avansurile si imobilizarile corporale in curs de executie.

III. Imobilizarile financiare (investitii financiare pe termen lung) reprezinta titluri si creante financiare, in special sub forma de imprumuturi acordate, titluri investite de intreprindere pe termen lung in scopul obtinerii de venituri financiare sub forma dividendelor si dobanzilor, sub forma cresterii valorii capitalizate sau prin realizarea de beneficii rezultate din comercializarea acestor imobilizari.

Imobilizarile financiare cuprind :

1. Titluri de participare si interese de participare ;

2. Alte titluri imobilizate ;

3. Creante imobilizate.

B. ACTIVELE CIRCULANTE (active curente) reprezinta bunurile si valorile economice care se utilizeaza pe o perioada scurta in activitatea intreprinderii si, in general, participa la un singur cilcu economic., modificandu-si inpermanenta forma.

Potrivit Standardului International de Contabilitate IAS 1 ″Prezentarea situatiilor financiare″, un activ trebuie clasificat ca activ curent atunci cand :

a) se asteapta sa fie realizat sau este detinut pentru vanzare sau consum in cursul normal al ciclului de exploatare al intreprinderii ;

sau

b) este detinut in principal in scopul comercializarii sau pe termen scurt si se asteapta a fi realizat in termen de 12 luni de la data bilantului ;

sau

c) reprezinta numerar sau echivalente de numerar a caror utilizare nu este restrictionata.

Activele circulante cuprind :

I. Stocurile - reprezinta totalitatea bunurilor si serviciilor care intervin in cadrul ciclului de exploatare, fie pentru a fi vandute in aceeasi stare sau la terminarea procesului de productie, fie pentru a fi consumate cu ocazia primei utilizari.

In viziunea IAS 2 ″Contabilitatea stocurilor″, stocurile sunt active:

a) detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;

b) in curs de productie in vederea unei vanzari in aceleasi conditii ca mai sus ; sau

c) sub forma de materii prime, materiale sau alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.

In modelul bilantier din tara noastra sunt individualizate urmatoarele categorii de stocuri :

1) Materii prime si materiale consumabile cuprind:

Materiile prime - bunuri de carticipa direct la fabricarea produselor, regasindu-se in produsul finit, integral sau partial, fie in starea initiala, fie transformata;

Materialele consumabile (materiale auxiliare, combustibili, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminte si material de planta, furaje si alte materiale consumabile) - participa sau ajuta la desfasurarea procesului de fabricatie, fara a se regasi de regula in produsul finit.

Materialele de natura obiectelor de inventar - reprezinta bunuri cu o valoare mai mica decat limita stabilita de lege pentru a fi considerate mijloace fixe, indifferent de durata lor de utilizare, sau cu o durata de utilizare mai mica de un an, indiferent de valoarea lor, precum si bunurile asimilate acestora (echipament de protectie, echipament de lucru, imbracaminte speciala, mecanismele, dispozitivele, verificatoarele, aparatele de masura si control, matrite si alte obiecte similare).

Stocurile aflate la terti - cuprind diverse categorii de stocuri care apartin intreprinderii, dar care fizic, se gasesc in custodie, consignatie, prelucrare la terti.

Ambalajele - reprezinta bunuri necesare pentru protectia diverselor active pe timpul transportului sau depozitarii.

2)Productia in curs de executie - reprezinta productia care nu a parcurs toate fazele de prelucrare prevazute in procesul tehnologic, precum si produsele nesupuse probelor si receptiei tehnice sau necompletate in intregime. In aceasta categorie se includ si lucrarile, serviciile in curs de executie.

3) Produsele finite si marfurile sunt reprezentate de :

Semifabricatele - produse al caror process tehnologic a fost terminat pentru o faza de fabricatie si care vor continua procesul tehnologic in alte faze sau se livreaza tertilor.

Produsele finite - au parcurs toate fazele procesului tehnologic si au fost depozitate in vederea vanzarii.

Produsele reziduale - elemente secundare rezultate din procesul de fabricatie: rebuturi, deseuri, materiale recuperabile.

Animalele

Marfurile - sunt bunuri achizitionate pentru a fi revandute.

4) Avansuri pentru cumparari de stocuri reprezinta sume de bani platite anticipat furnizorilor in vederea aprovizionarii cu bunuri si servicii.

II. Creantele - reprezinta valori economice avansate temporar de intreprindere altor persoane fizice sau juridice pentru care aceasta urmeaza sa primeasca un echivalent valoric.

Creantele cuprind :

1) Creantele comerciale - sunt reprezentate de creantele fata de clienti si efectele de primit.

Clientii - reprezinta creante comerciale rezultate din vanzarea bunurilor, prestarea serviciilor si executarea lucrarilor a caror contravaloare se va incasa ulterior.

Efectele de primit - reprezinta titluri de valoare negociabile ce atesta existenta unei creante in cadrul relatiilor comerciale ce va fi incasata pe termen scurt.

2) Creantele in cadrul grupului - reprezinta creantele generate de relatiile de decontare intre societatea mama (o intreprindere care are una sau mai multe filiale) si filialele ei.

3) Creantele din interese de participare - reprezinta creantele generate de relatile de decontare ale intreprinderii cu intreprinderile asociate asupra carora exercita o influenta semnificativa.

4) Alte creante. Acest post cuprinde creantele generate de relatiile de decontare ale intreprinderii cu personalul, asigurarile si protectia sociala, bugetul statului, alte organisme publice.

5) Creantele privind capitalul subscris si nevarsat - reprezinta creante generate de relatiile intreprinderii cu actionarii sai referitoare la capitalul subscris si nevarsat la societate.

III. Investitiile financiare pe termen scurt (titluri de plasament sau valori de trezorerie) - reprezinta valori financiare investite de intreprindere in vederea realizarii unui castig pe termen scurt. Acestea cuprind : actiuni proprii si alte investitii financiare pe termen scurt (actiuni cotate si necotate, obligatiuni emise si rascumparate, obligatiuni cotate si necotate).

IV. Casa si conturi la banci. Acest post cuprinde :

1) Conturile la banci - se refera la disponibilitatile banesti in lei si devize aflate in conturile bancare, sumele in curs de decontare, cecuri de incasat.

2) Casa - delimiteaza disponibilitatile banesti in lei si devize aflate in casieria intreprinderii si alte valori cum sunt : timbre fiscale si postale, bilete de tratament si odihna, tichete si bilete de calatorie.

3) Acreditivele - reprezinta lichiditati pastrate la banca intr-un cont distinct, la dispozitia unui furnizor, din care urmeaza a se efectua platile catre acesta pe masura livrarii bunurilor, prestarii serviciilor, executarii lucrarilor.

4) Avansurile de trezorerie - reprezinta sume puse la dispozitia angajatilor sau tertelor persoane pentru efectuarea unor plati in numele intreprinderii.

C. CHELTUIELI IN AVANS - reprezinta valori care asigura alocarea fiecarui exercitiu financiar numai a cheltuielilor care ii sunt proprii. Acestea includ cheltuielile inregistrate in avans, care sunt cheltuieli inregistrate in cursul exercitiului financiar, dar care corespund cumpararilor de bunuri sau de servicii a caror furnizare sau prestare trebuie sa intervina alterior (abonamente, chirii platite in avans, altele).


Document Info


Accesari: 31577
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )