Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Conturi bancare

Finante


Conturi bancare

Caracterizare generala



Principalele conturi care sunt disponibile pentru toate categoriile de clienti se clasifica in 3 grupe:

    1. conturi curente ( de disponibilitati)
    2. conturi de depozit
    3. conturi de imprumut

Contractul comercial de cont curent:

Comporta mai multe interpretari curente. Este o conventie incheiata intre 2 comercianti numiti corentisti care consimt ca toate creantele si datoriile lor reciproce sa fie supuse unui mechanism de reglementare prin fuziunea instantanee a acestor creante in cont.

Toate creantele si datoriile celor 2 parteneri comerciale odata intrate in cont isi pierd individualitatea si se transforma in ar 939e44j ticole de debit si de credit.

Elementele care compun contul curent sunt 2:

  1. intentional – acordul partilor de a lucra in sistemul respective
  2. obiectiv – remiteri reciproce de valori in cont

Prin remitere se intelege orice valoare a intrat in cont care face sa se nasca o creanta a unei parti impotriva celeilalte parti.

Contractul comercial de cont curent este considerat un act de comert subiectiv cu conditia ca in cont sa fie inregistrate operatiuni comerciale.

Efectul de plata:

Articolul 370/aliniatul 1 partea I din Codul Comercial precizeaza ca “ contractul de cont curent” produce stramutarea proprietatilor valorilor inscrise in contul curent asupra primitorului lor prin aceea ca el le trece in cont la debitul sau. Cadn este vorba de intrarea in cont a unui titlu de credit inscrierea in contul curent este presupusa facuta sub rezerva incasarii. Stramutarea proprietatilor valorilor inscrise in contul curent nu este altceva decat transferul dreptului de proprietate asupra remiterilor reciproce si intrarea in cont genereaza un efect de plata.

Efectul novatoriu:

Pe langa efectul de plata inscrierea in contul curent produce si novatiunea obligatiilor anterioare si compensatia reciproca intre parti. Pana la concurenta debitului si a creditului dar numai la incheierea calculului.

Novatia se exprima prin aceea ca remiterea in cont stinge creanta cu toate actiunile si exceptiile si cu toate garantiile, pentru ca cumparatorul in loc sa plateasca pretul il inscrie in debitul contului curent, iar din acel moment vanzare nu se mai poate prevede de contractile de vanzare cumparare intrucat creanta originala s-a contopit in articolele contului stingandu-se prin novatie.

Efectul de fuziune si garantie

Compensatia reciproca intre parti permite contului curent sa puna in miscare un dublu mecansim:

1. un mecanism de reglementare – simplificata si instantanee a creantelor prin fuziunea lor intr-un sold exigibil imediat.

2. un mechanism de garantie – rezultat din insasi fuziunea creantelor intr-un singur sold si afectarea lor la acest cont.

Efectul de indivizibilitate –o caracteristica aparte a contului o constituie indivizibilitatea pentru ca toate creantele inscrise in cont isi pierd individualitatea alcatuind un singur fond cu un regim juridic propriu. Pana la inchiderea contului niciuna din parti nu este debitoarea sau creditoarea celeilalte.

Viramentul – ca operatiune bancara consta in debitarea contului curent al unei persoane cu o anumita suma pentru a se credita cu aceeasi suma contul altei persoana.

Natura juridica

Cei mai multi califica ordinul de virament drept un mandat, insa in ce priveste operatiunea propriu-zisa ea nu poate fi explicate prin mecanismele dreptului civil. Viramentul se bazeaza pe un mecanism  propriu al carui specific consta in aceea ca este o operatiune prin care pot fi realizate acte juridice.

Caracterul abstract al operatiunii are drept consecinta validitatea acesteia nu depinde de scopul sau si exclusive de regularitatea ei.

Operatiunile bancare-internationale

1. acreditivul documentar - se analizeaza fie din punct de vedere al beneficiarului pretului fie din punct de vedere al debitorului

- din punct de vedere al beneficiarului platii acreditivul este o promisiune irevocabila de plata din partea unei banci, conditionata de prezentarea de catre aceasta intr-un anumit termen a unor documente de expeditie bine definite.

- din punct de vedere al debitorului acreditivul este o dispozitie de plata irevocabila in favoarea exportatorului.

Intre importator si exportator sunt interpose bancile acestora.

Partile implicate sunt ordonatorul, banca emitenta, banca exportatorului care poate fi banca avizatoare, banca negociatoare si este banc ace il deserveste de exportator, beneficiarul.

Utilizarea acreditivului ca modalitate de decontare este stabilita de cei 2 parteneri impreuna cu termenii si conditiile sale anterior in contractul comercial de livrare de bunuri.

Termenii si conditiile acreditivului :

valoarea acreditivului documentar

valabilitatea

intervalul de timp

utilizarea acreditivului

natura, cantitatea si starea marfurilor

conditia de livrare a marfurilor

documentele

alte precizari

Decontarea pe care o face banca beneficiarului exportata este conditionata de prezentarea la ghiseele sale a documentelor convenite prin acreditiv iar prezentarea trebuie sa fie efectiva astfel incat transmiterea cu posta sau alte mijloace nu au nici o relevanta, iar caracterul irevocabil se pierde.

Incassoul documentar :

Nu este o modalitate de plata ci este o instructiune trimisa de catre exportator bancii importatorului insotita de un set de documente care urmeaza a fi predate importatorului fie printr-o plata, fie pentru acceptare.

Este un serviciu bancar de transmitere pe canal bancar a documentelor privind livrarea marfurilor de la exportator la importator si banilor in sens invers.


Document Info


Accesari: 2491
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )