Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
SUGESTII PRIVIND EVALUAREA ACTIVITATILOR PRACTICE IN GRADINITA PE NIVELE DE VARSTA

gradinita


ALTE DOCUMENTE

Literele x, k
ARICIUL MODELAJ
Joc didactic-concurs
PLANIFICAREA ACTIVITATILOR PRACTICE - grupa mijlocie
Fisa de lucru - numere
CONTROLUL MISCARILOR IMPULSIVE
INVATAREA EXPRIMARII SENTIMENTELOR
PROIECT DIDACTIC - OMUL DE ZAPADA
DISCIPLINA PRIN AUTOREGLARE
Proiect didactic - Educatie fizica - exercitii fizice si joc

                  SUGESTII PRIVIND EVALUAREA ACTIVITĂŢILOR PRACTICE ÎN

GRĂDINIŢĂ PE NIVELE DE VÂRSTĂ


AUTOR,

                                                MARIA AsTILEAN, GRĂDINIŢA NR.55, CLUJ-NAPOCA

Prima impresie pe care ti-o da intrarea într-o gradinita este faptul ca parca ai patruns într-o lume a expozitiilor pe cât de interesanta pe atât de ingenua. La toate panourile si spatiile disponibile se pot zari lucrari de "arta" minuscule, create de catre micii artisti neprofesionalisti dar care pot deveni într-o zi adevarati maestri. 

 Copiii de vârsta prescolara creaza cu migala, dibacie si pricepere sub îndrumarea atenta a educatoarei lucrari practice deosebite, originale dar mai a 15415i823p les interesante prin multitudinea materialelor utilizate si a tehnicilor de lucru folosite.

            Hârtia mototolita, rulata, taiata sau pliata, resturile colorate de lâna bobinate, semintele de dovleac, de mar, de fasole,  pot sa se transforme în flori multicolore, hârtia glasata, pliata si îndoita ia forma unor animale, materialele din natura, iau forme nebanuite alcatuind adevarate tablouri de toamna, iarna sau primavara , toate aceste materiale pot alcatui adevarate colaje tematice care împodobesc adesea spatiul mirific al gradinitei.

            Daca toata munca aceasta a copiilor este evaluata sistematic pe durata unui an scolar, urmarindu-se corectitudinea priceperilor si deprinderilor, estetica lucrarilor create dar si creativitatea  prin functia sa de conexiune inversa, evaluarea reprezinta nu numai un important mijloc de reglare si autoreglare a activitatii copilului , a celei didactice si implicit a educatoarei dar putem alcatui o scara de valori pentru a aprecia si stabilii  locul fiecarui copil în ansamblul colectivului din care face parte.

        Evaluarea, activitatilor practice implica o analiza complexa , deoarece se refera atât la produsul muncii copiilor cât si la cunostintele despre materiale si caracteristicile acestora precum si la utilizarea de tehnici de lucru specifice vârstei în scopul prelucrarii acestora si realizarii unor produse simple, dar si la o analiza a comportamentului si atitudinii  copiilor fata de creatiile lor, fata de realizarile lor.

        Toate aceste frumuseti n-ar fi posibil sa prinda viata ,daca mâinile dibace ale copiilor prescolari n-ar fi învatate sa utilizeze tehnici specifice de lucru, daca nu s-ar însusi priceperi si deprinderi care sa ajute copiii sa puna în practica toate aceste tehnici.

            Înca de la grupele mici copiii sunt învatati sa mototoleasca, sa însire, sa rupa, sa lipeasca, sa îndoaie, sa ruleze, sa snuruasca,  iar apoi pe parcursul înaintarii în vârsta gama deprinderilor  sporeste si se complica prin: rasucire, înnodare, taiere, bobinare, tesatura, cusatura, folosind o multitudine de materiale.

            Nu numai însusirea acestor tehnici este o încântare pentru copiii ci si felul cum toate materialele cu care lucreaza, prind viata si dau copiilor o satisfactie nebanuita facându-i sa-si dezvolte imaginatia, simtul estetic, creativitatea, încrederea in fortele proprii si utilitatea muncii lor.

Toate aceste lucrari ale copiilor daca nu sunt evaluate, nu putem  studia si constata traiectoria parcursa de catre fiecare copil de la stadiul initial pana la cel final pe toata durata unui an scolar, nu se poate urmari daca toti copiii si-au însusit corect priceperile si deprinderile specifice activitatilor practice, si,  daca si-au dobândit anumite cunostinte pe care sa le utilizeze în orice situatie data fiind capabili sa le utilizeze cu succes.

De aceea am initiat un proiect pentru realizarea unor teste unice pe gradinita pe nivele de varsta(nivel I si nivel II) prin care am evaluat folosind tehnici moderne lucrarile practice ale copiilor.

Acest proiect a fost initiat pentru a urmari si studia:

ü      evolutia individuala a copiilor din grupe conform prevederilor programei la cele doua nivele de vârsta;

ü      stadiul însusirii deprinderilor practice de catre fiecare copil conform programei si planificarii fiecarei educatoare;

ü      realizarea unor expozitii în gradinita si înafara gradinitei;

ü      participarea la diferite  concursuri;

ü      atragerea de fonduri din vânzarea lucrarilor.

A fost nevoie sa urmam si sa respectam câtiva pasi si anume:

Ř      s-au stabilit etapele de evaluare pe durata unui an scolar;

Ř      s-au notat deprinderile, priceperile pe care trebuie sa le însuseasca prescolarii conform programei pe nivele de varsta;

Ř      s-au stabilit temele;

Ř      s-a convenit asupra materialelor pe care le vom utiliza.

Toate aceste operatiuni au fost stabilite de comun acord cu educatoarele, ele având în portofoliu un exemplar din proiect conform nivelului la care lucreaza.

            Am stabilit patru perioade în care sa se consemneze în planificare evaluarea initiala, sumativa si finala în concordanta cu evaluarile interdisciplinare.

            Cele patru etape stabilite au avut scopul de a urmari la început de an scolar pâna la sfârsit evolutia individuala a copiilor privind deprinderile însusite dar si abilitatile exersate.

            Cu siguranta fiecare educatoare are în grupa copii care nu au îndemânare, le lipseste exercitiul dar au si copiii cu miscari lente,care manifesta chiar dezinteres, nu au încredere din diverse motive, în propriile forte. Cu acesti copii e necesara o munca sustinuta chiar si zilnica pentru  a se obisnui cu un anumit ritm de lucru.

Pentru eficienta sporita si urmarirea proiectului s-a folosit urmatorul tabel de catre fiecare educatoare:

NR.

CRT

DEPRINDERI,

PRICEPERI

URMĂRITE

TEMELE

PROPUSE

MATERIAL

FOLOSIT

NIVELUL DE VĂRSTĂ

grupa

PERIOADAAPLICĂRII

PROBEI

  S-a stabilit ca  în primele doua saptamâni de început de an scolar sa se aplice la toate grupele testele initiale conform anexei nr.1

În ultima saptamâna a semestrului I si prima din semestrul al II-lea se aplica un test sumativ cu tematica de iarna.

În luna martie se aplica al treilea test cu tematica de sezon, martisor, iar în ultimele trei saptamâni ale anului scolar se aplica testul final.

În functie de fiecare tema , de comportamente s-au stabilit si masurile ameliorative pentru a  sprijini pe fiecare copil în parte în activitatile cu grupuri mici sau individual în vederea recuperarii sau ameliorarii unei sau mai multor deprinderi .

            TEMELE  PENTRU NIVEL I                   TEMELE PENTRU NIVELULII

în functie de punctaj

Figura 1 reflecta rezultatele comparative,obtinute în urma testelor de evaluare  la cele patru teme .

           

CONCLUZII

*      Evaluarea activitatilor din gradinita inclusiv a celor  practice constituie o metoda moderna de reglare si autoreglare a muncii copiilor, cadrelor didactice si urmareste per  ansamblu   deprinderi, priceperi si obisnuinte dar si îndemânare, rapiditate, concentrare si descoperire a frumosului si crearea de produse simple, precum si dezvoltarea si educarea creativitatii.

*      Iterpretrarea datelor pe nivele de vârsta constituie un mijloc modern de apreciere a fiecarui domeniu de activitate,dovedind preocuparea permanenta a cadrelor didactice pentru progresul copilului.

*      Evaluarea constituie un izvor de informare si apreciere asupra calitatilor  

si posibilitatilor copiilor.Analiza rezultatelor obtinute ne-a dat posibilitatea stabilirii unui plan ameliorativ concret, precum si programarea acelor strategii didactice care

sa asigure un randament sporit in vederea atingerii la sfarsitul anului scolar a finalitatilor propuse.

*      Oricare ar fi sistemul de evaluare folosit, aceste moduri de expresie a aprecierilor sunt conventionale. Ele sunt simboluriutilizatepentru evaluarea rezultatelor constatate, indeplinind prin acestea mai multe finctii: exprima aprecierea rezultatelormasurate, permite clasificarea copiilor, contribuie la cultivarea  motivatiei copiilor fata de activitatile practice, dar nu numai, ofera repere de autoaprecierea rezultatelor obtinute si le cultivacapacitatea de autoevaluare in activitatea didactica.

*      In lumina acestor consideratii,putem afirma ca evaluarea este definita ca actiune de masurare si apreciere a calitatii(eficacitatii), eficientei si progreselor in pregatirea prescolarilor, realizate

                                                                 

    Bibliografie:

1.       Prgrama activitatilor instructiv-educative în gradita de copii, Editura V & I INTEGRAL, Bucuresti-2000

2.       Revista învatamântului prescolar nr. 1-2. 2005

3.       Probe de evaluare a activitatii copilului prescolar. Rev. Inv. Prescolar nr. 4 1991.

4.       Rev. Inv. Prescolar nr. 3-4, 2005.

5.       Introducere in pedagogia prescolara.


loading...Document Info


Accesari: 11371
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )