Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadEPOCA ROMANĂ TÂRZIE - 293 - 480 D. Chr.

istorie


EPOCA ROMANĂ TÂRZIE  - 293 - 480 D. Chr.

PERIOADA IMPERIULUI TÂRZIU ( DOMINATUL.TETRARHIA ). NAsTEREA  sI OFICIALIZAREA CRESTINISMULUI.Roma între pagânism si crestinism. Persecutiile religioase.Dominatul este termenul care defineste regimul imperial de la sfârsitul sec. III ( echivalent cu Imperiul roman târziu )

 Monarhia capata un caracter accentuat sacru  iar împaratul este numit Dominus et Deus ( stapân si zeu ) .

Trei trasaturi principale definesc dominatul :

1.absolutismul - împaratul este stapân absolut  si sacru ; este înconjurat de un anume ceremonial mistic care îi subliniaza puterea nelimitata.

2.Împartirea p 232o141c uterii .

În 293 , Diocletian a încercat sa rezolve problema guvernarii si succesiunii instituind tetrarhia adica împartirea p 232o141c uterii între doi augusti  ( Diocletian si Maximian ) si doi cezari (Galerius si Constantiu Chlorus ). Fiecare cezar trebuia sa fie succesorul augustului sau .Astfel Diocletain a crezut ca rezolva problema conducerii unui imperiu prea mare pentru un singur împarat.Dupa abdicarea lui Diocletian în 305 sistemul a disparut nu fara a crea anarhie si razboaie civile  care nu vor înceta decât în anul 312 odata cu victoria lui Constantin.

3. birocratia - centralizarea administratiei , organizata rational  dar foarte greoi.Functionarii numerosi si riguros ierarhizati  si magistraturile republicane onorifice sunt de fapt conduse de împarat ca stapân absolut al acestei administratii.

2.Este o epoca de criza morala si politica  caracterizata prin :

·        Pierderea coerentei teritoriale si decaderea civilizatiei urbane a Romei .Reforma lui Diocletian si apoi a lui Constantin cel Mare încearca sa stavileasca anarhia din Imperiu  dar la sfâsitul sec.V Imperiul Roman este divizat definitiv în doua parti având dezvoltari culturale si socio-politice diferite: partea occidentala care sufera un proces de involutie si ruralizare  si partea orientala care ramâne puternica din punct de vedere economic si cultural , conservând pebtru înca 1000 de ani vechea traditie greco-latina.

·        Procesul de divizare începe în anul 364 când  împaratii Valentinian si Valens îsi împart imperiul - de Apus si de Rasarit, având doua capitale Milano sau Ravenna  si  Constantinopolul

·        În anul 395 dupa moartea împaratului Teodosiu , Imperiul roman se destrama definitv împartit între cei doi fii ai sai - Arcadiu -pars Orientis , cu capitala la Constantinopole  va deveni Imperiul bizantin si Honoriu - pars Occidentis , cu capitala la Ravenna .

·        În 476 ultimul împarat roman Romulus Augustulus  este detronat de  capetenia migratorilor goti , Odoacru si însemnele imperiale trimise la Constantinopol.

3.Patrunderea popoarelor barbare predominant germanice  pe teritoriul Occidentului European ( Imperiul Roman de Apus ) care are drept consecinte :

·        constituirea unor formatiuni politice noi - statele barbare

·        introducerea  în lumea romana târzie a unor modele noi sociale si culturale caracterisitice popoarelor  care iau parte la marile migratii.

4.Nasterea , raspândirea si oficializarea religiei crestine

·        crestinismul se afirma ca religie universala , monoteista în contradictie cu majoritatea religiilor practicate în Imperiul Roman

·        Religie întemeiata pe iubire si non-violenta  crestinismul este cea mai profunda schimbare care s-a petrecut în cadrul Imperiului si care a avut cel mai mare impact asupra constiintelor ·        s-a propagat mai ales în rândul acelor paturi sociale pentru care a constituit speranta salvarii spirituale si  în rândul carora mai persista  traditia virtutii romane si calitatile morale într-un imperiu clar decadent.

Crestinii la Roma

Nascut în Orientul Imperiului crestinismul apare la Roma abia  la jumatatea sec. I  fiind difuzat de apostoli si ucenicii acestora .

·        Sfântul Pavel predica la Roma între 61-64 ca  si Sf.Petru

·        Prima persecutie este savârsita de Nero care I-a facut pe crestini raspunzatori de incendierea Romei - în anul 64.Acuzatiile de omor ritual  si de incest prezentate împotriva crestinilor  precum si învinuirea ca ,, ar urâ specia umana " au facut sa se abata asupra lor mânia multimii .

·        Ultimii împarati restauratori ai imperiului - Diocletian( 245 - 305) si Constantin cel Mare (306- 337) inseamna pe de o parte ultimele persecutii religioase si pe de alta consacrarea crestinismului ca religie oficiala de catre Constantin  prin edictul de toleranta din 313 iar in 325 la Sinodul de la Niceea , crestinismul este declarat religie oficiala .

·        In cursul  secolului III - IV în Imperiul Roman se consolideaza si se oficializeaza religia crestina ca religie ce tinde sa devina universala.

Crestinismul a intimpinat o rezistenta dura din partea romanilor altfel toleranti si sincretici din acest punct de vedere.

·        Afirmarea unei credinte intr-un singur zeu înseamna însa o ruptura in domeniul traditiilor religioase romane si infiltrarea unei alte traditii a zeului unic care este caracteristica religiei iudaice;

·         crestinismul presupune o multipla confruntare - cu religiile politeiste, cu filosofia vremii  dar si  cu iudaismul traditional, cu institutiile si structurile politice imperiale.

PERSECUŢIILE

Pâna la impunerea crestinismului ca religie oficiala  adeptii acestei noi religii , numiti crestini,  au suferit persecutii deosebite din partea autoritatii romane  altfel toleranta cu alte religii pe care nu le-a considerat periculoase pentru imperiu.

Primele ordonante impotriva crestinilor sunt emise in vremea imparatului Traian ( 98 - 117) 

·        persecutiile incep insa la Ierusalim  prin pigonirea apostolilor printre primii martirii ai bisericii crestine fiind apostolul Iacob Zevedeu , fratele Domnului si diaconul Stefan , cel omorat cu pietre de iudei.

·        Crestinii erau judecati in virtutea legilor de lex majestate  sau pentru magie si crime , sacrilegiu , fiind condamnati la tortura  sau moarte.

Dintre imparatii prigonitori ai crestinilor s-au remarcat NERO (54-68) , in vremea caruia a avut loc prima persecutie împotriva crestinilor.au murit la Roma Sf.Apostoli Petru si Pavel (67) .Tacitus spune ca Nero ii imbraca pe crestini in piei de animale pentru a fi sfisiati de caini sau erau transformati in torte.

·        DOMITIAN  - (81-96) , se foloseste de refuzul crestinilor de a plati darile  si ii acuza de ,, urzire de lucruri  noi'' - tradare .In vremea lui Sf.Ioan Evanghelistul este exilat in Insula Patmos.Dar o ruda a împaratului devine crestina - FLAVIA DOMITILLA.

·        TRAIAN - (98-117) , legalizeaza persecutiile  dar le si restrange  prin refuzul denunturilor anonime . Martiri : episcopul Simeon al Ierusalimului , ruda Mantuitorului si Ignatiu al Antiohiei , aruncat la fiare in timpul jocurilor care celebrau învingerea dacilor.
Cele mai dure persecutii si ultimele au loc in vremea lui DIOCLETIAN  -284-305.Au loc persecutii in Dacia si Dobrogea .

·        In vremea lui sunt emise edicte care prevad darmarea lacasurilor de cult , arderea cartilor sfinte , pedepsirea cu moartea a crestinilor care nu ipostaziau , transformarea lor in sclavi.

·        Incurajeaza delatiunea - nomen christianorum deleto iar crestinii sunt inlaturati din armata.

·        Sunt facuti martiri  in Egipt , Sf,Varvara, Cilicia , Cosma si Damian , Antiohia , sf,Margareta , Capadoccia , Sf.Gheorghe , Iliricum , Sf.Dimitrie si cei patru martiri de la Niculitel - Zotic, Attalus,Comosis,Filip.

·        Tertulian spune ca crestinii erau acuzati de romani daca Tibrul inunda campiile , daca cerul nu ploua , daca se  cutremura pamântul.

·        Doctrina crestina este interpretata de romani ca fiind  imorala - taina impartasaniei ( trupul si singele ) este considerata ca fiind bazata pe crime secrete ,  politic sunt considerati dusmani ai statului pentru ca refuza cultul imparatului .O considera religie de sclavi - vezi cei ce adera, deschiderea catre mase.

·        Erau acuzatii de omor ritual , de incest , ca ar urâ specia umana ,

·        Aceste acuzatii au atras asupra lor mânia multimii    

Daca dogma crestina se elaboreaza pornind de la cultele soterice si filosofia elenistica -romana , crestinismul se exprima prin imagini  si simboluri germinate în arta greco -romana  care sunt interpretate în sens crestin

ARTA PALEOCRESTINA

·        Este arta care ia fiinta în primele trei secole de dupa Hristos

·        A aparut în catacombele de la Roma în sec. II ca forme estetice ce constau din folosirea simbolurilor religioase pagâne carora li se dau interpretari crestine :

·        Crucea - initial simbol al regalitatii si al celor patru vânturi care aduceau ploaia si dadeau fertilitate naturii - la babilonieni , simbol al vindecarii si binecuvântarii în antichitatea ebraica, simbol al vietii la egipteni  si al soarelui la celti ,este  semn al biruintei la crestini - prin aratarea sa lui Constantin cel Mare si simbol de identificare a crestinilor.

·        Porumbelul , paunul , pestele -ihtys.

·        Teme specifice - Bunul pastor , imaginea Orantei - cu bratele ridicate  simbolizând defunctul care se roaga.

·        Începând cu sec. III apar teme biblice specifice Noului Testament : minunile lui Isus , Mântuirea

·        Arta paleocrestina - pictura - a contribuit la formarea primului ciclu iconografic crestin  si la aparitia simbolisticii crestine fie ea figurativa sau abstracta.

Document Info


Accesari: 3092
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )