Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EPOCA ROMANĂ TĀRZIE - 293 - 480 D. Chr.

istorie
EPOCA ROMANĂ TĀRZIE - 293 - 480 D. Chr.

PERIOADA IMPERIULUI TĀRZIU ( DOMINATUL.TETRARHIA ). NAsTEREA sI OFICIALIZAREA CRESTINISMULUI.Roma īntre pagānism si crestinism. Persecutiile religioase.
Dominatul este termenul care defineste regimul imperial de la sfārsitul sec. III ( echivalent cu Imperiul roman tārziu )

Monarhia capata un caracter accentuat sacru iar īmparatul este numit Dominus et Deus ( stapān si zeu ) .

Trei trasaturi principale definesc dominatul :

1.absolutismul - īmparatul este stapān absolut si sacru ; este īnconjurat de un anume ceremonial mistic care īi subliniaza puterea nelimitata.

2.Īmpartirea p 232o141c uterii .

Īn 293 , Diocletian a īncercat sa rezolve problema guvernarii si succesiunii instituind tetrarhia adica īmpartirea p 232o141c uterii īntre doi augusti ( Diocletian si Maximian ) si doi cezari (Galerius si Constantiu Chlorus ). Fiecare cezar trebuia sa fie succesorul augustului sau .Astfel Diocletain a crezut ca rezolva problema conducerii unui imperiu prea mare pentru un singur īmparat.Dupa abdicarea lui Diocletian īn 305 sistemul a disparut nu fara a crea anarhie si razboaie civile care nu vor īnceta decāt īn anul 312 odata cu victoria lui Constantin.

3. birocratia - centralizarea administratiei , organizata rational dar foarte greoi.Functionarii numerosi si riguros ierarhizati si magistraturile republicane onorifice sunt de fapt conduse de īmparat ca stapān absolut al acestei administratii.

2.Este o epoca de criza morala si politica caracterizata prin

Pierderea coerentei teritoriale si decaderea civilizatiei urbane a Romei .Reforma lui Diocletian si apoi a lui Constantin cel Mare īncearca sa stavileasca anarhia din Imperiu dar la sfāsitul sec.V Imperiul Roman este divizat definitiv īn doua parti avānd dezvoltari culturale si socio-politice diferite: partea occidentala care sufera un proces de involutie si ruralizare si partea orientala care ramāne puternica din punct de vedere economic si cultural , conservānd pebtru īnca 1000 de ani vechea traditie greco-latina.

Procesul de divizare īncepe īn anul 364 cānd īmparatii Valentinian si Valens īsi īmpart imperiul - de Apus si de Rasarit, avānd doua capitale Milano sau Ravenna si Constantinopolul

Īn anul 395 dupa moartea īmparatului Teodosiu , Imperiul roman se destrama definitv īmpartit īntre cei doi fii ai sai - Arcadiu -pars Orientis , cu capitala la Constantinopole va deveni Imperiul bizantin si Honoriu - pars Occidentis , cu capitala la Ravenna .

Īn 476 ultimul īmparat roman Romulus Augustulus este detronat de capetenia migratorilor goti , Odoacru si īnsemnele imperiale trimise la Constantinopol.

.Patrunderea popoarelor barbare predominant germanice pe teritoriul Occidentului European ( Imperiul Roman de Apus ) care are drept consecinte


constituirea unor formatiuni politice noi - statele barbare

introducerea īn lumea romana tārzie a unor modele noi sociale si culturale caracterisitice popoarelor care iau parte la marile migratii.


4.Nasterea , raspāndirea si oficializarea religiei crestine

crestinismul se afirma ca religie universala , monoteista īn contradictie cu majoritatea religiilor practicate īn Imperiul Roman

Religie īntemeiata pe iubire si non-violenta crestinismul este cea mai profunda schimbare care s-a petrecut īn cadrul Imperiului si care a avut cel mai mare impact asupra constiintelors-a propagat mai ales īn rāndul acelor paturi sociale pentru care a constituit speranta salvarii spirituale si īn rāndul carora mai persista traditia virtutii romane si calitatile morale īntr-un imperiu clar decadent.

Crestinii la Roma

Nascut īn Orientul Imperiului crestinismul apare la Roma abia la jumatatea sec. I fiind difuzat de apostoli si ucenicii acestora .

Sfāntul Pavel predica la Roma īntre 61-64 ca si Sf.Petru

Prima persecutie este savārsita de Nero care I-a facut pe crestini raspunzatori de incendierea Romei - īn anul 64.Acuzatiile de omor ritual si de incest prezentate īmpotriva crestinilor precum si īnvinuirea ca ,, ar urā specia umana " au facut sa se abata asupra lor mānia multimii .

Ultimii īmparati restauratori ai imperiului - Diocletian( 245 - 305) si Constantin cel Mare (306- 337) inseamna pe de o parte ultimele persecutii religioase si pe de alta consacrarea crestinismului ca religie oficiala de catre Constantin prin edictul de toleranta din 313 iar in 325 la Sinodul de la Niceea , crestinismul este declarat religie oficiala .

In cursul secolului III - IV īn Imperiul Roman se consolideaza si se oficializeaza religia crestina ca religie ce tinde sa devina universala.

Crestinismul a intimpinat o rezistenta dura din partea romanilor altfel toleranti si sincretici din acest punct de vedere.

Afirmarea unei credinte intr-un singur zeu īnseamna īnsa o ruptura in domeniul traditiilor religioase romane si infiltrarea unei alte traditii a zeului unic care este caracteristica religiei iudaice;

crestinismul presupune o multipla confruntare - cu religiile politeiste, cu filosofia vremii dar si cu iudaismul traditional, cu institutiile si structurile politice imperiale.

PERSECUŢIILE

Pāna la impunerea crestinismului ca religie oficiala adeptii acestei noi religii , numiti crestini, au suferit persecutii deosebite din partea autoritatii romane altfel toleranta cu alte religii pe care nu le-a considerat periculoase pentru imperiu.

Primele ordonante impotriva crestinilor sunt emise in vremea imparatului Traian ( 98 - 117)

persecutiile incep insa la Ierusalim prin pigonirea apostolilor printre primii martirii ai bisericii crestine fiind apostolul Iacob Zevedeu , fratele Domnului si diaconul Stefan , cel omorat cu pietre de iudei.

Crestinii erau judecati in virtutea legilor de lex majestate sau pentru magie si crime , sacrilegiu , fiind condamnati la tortura sau moarte.

Dintre imparatii prigonitori ai crestinilor s-au remarcat NERO (54-68) , in vremea caruia a avut loc prima persecutie īmpotriva crestinilor.au murit la Roma Sf.Apostoli Petru si Pavel (67) .Tacitus spune ca Nero ii imbraca pe crestini in piei de animale pentru a fi sfisiati de caini sau erau transformati in torte.

DOMITIAN - (81-96) , se foloseste de refuzul crestinilor de a plati darile si ii acuza de ,, urzire de lucruri noi'' - tradare .In vremea lui Sf.Ioan Evanghelistul este exilat in Insula Patmos.Dar o ruda a īmparatului devine crestina - FLAVIA DOMITILLA.

TRAIAN - (98-117) , legalizeaza persecutiile dar le si restrange prin refuzul denunturilor anonime . Martiri : episcopul Simeon al Ierusalimului , ruda Mantuitorului si Ignatiu al Antiohiei , aruncat la fiare in timpul jocurilor care celebrau īnvingerea dacilor.Cele mai dure persecutii si ultimele au loc in vremea lui DIOCLETIAN -284-305.Au loc persecutii in Dacia si Dobrogea .

In vremea lui sunt emise edicte care prevad darmarea lacasurilor de cult , arderea cartilor sfinte , pedepsirea cu moartea a crestinilor care nu ipostaziau , transformarea lor in sclavi.

Incurajeaza delatiunea - nomen christianorum deleto iar crestinii sunt inlaturati din armata.

Sunt facuti martiri in Egipt , Sf,Varvara, Cilicia , Cosma si Damian , Antiohia , sf,Margareta , Capadoccia , Sf.Gheorghe , Iliricum , Sf.Dimitrie si cei patru martiri de la Niculitel - Zotic, Attalus,Comosis,Filip.


Tertulian spune ca crestinii erau acuzati de romani daca Tibrul inunda campiile , daca cerul nu ploua , daca se cutremura pamāntul.


Doctrina crestina este interpretata de romani ca fiind imorala - taina impartasaniei ( trupul si singele ) este considerata ca fiind bazata pe crime secrete , politic sunt considerati dusmani ai statului pentru ca refuza cultul imparatului .O considera religie de sclavi - vezi cei ce adera, deschiderea catre mase.

Erau acuzatii de omor ritual , de incest , ca ar urā specia umana ,

Aceste acuzatii au atras asupra lor mānia multimii


Daca dogma crestina se elaboreaza pornind de la cultele soterice si filosofia elenistica -romana , crestinismul se exprima prin imagini si simboluri germinate īn arta greco -romana care sunt interpretate īn sens crestin

ARTA PALEOCRESTINA

Este arta care ia fiinta īn primele trei secole de dupa Hristos

A aparut īn catacombele de la Roma īn sec. II ca forme estetice ce constau din folosirea simbolurilor religioase pagāne carora li se dau interpretari crestine :

Crucea - initial simbol al regalitatii si al celor patru vānturi care aduceau ploaia si dadeau fertilitate naturii - la babilonieni , simbol al vindecarii si binecuvāntarii īn antichitatea ebraica, simbol al vietii la egipteni si al soarelui la celti ,este semn al biruintei la crestini - prin aratarea sa lui Constantin cel Mare si simbol de identificare a crestinilor.

Porumbelul , paunul , pestele -ihtys.

Teme specifice - Bunul pastor , imaginea Orantei - cu bratele ridicate simbolizānd defunctul care se roaga.

Īncepānd cu sec. III apar teme biblice specifice Noului Testament : minunile lui Isus , Māntuirea

Arta paleocrestina - pictura - a contribuit la formarea primului ciclu iconografic crestin     si la aparitia simbolisticii crestine fie ea figurativa sau abstracta.Document Info


Accesari: 3645
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )